Web Analytics Made Easy - Statcounter

منطقه حفاظت شده میشداغ این روزها حال خوشی ندارد و هر بار حق و حقوق این زیستگاه طبیعی مورد تعرض قرار می‌گیرد و این در حالی است که تاکنون مسئولان محیط زیست خوزستان اقدام قاطعانه‌ای برای محافظت از این منطقه مهم نداشتند. ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۰۵:۰۵ استانها خوزستان نظرات - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اهواز، منطقه میشداغ در 45 کیلومتری شمال غرب سوسنگرد قرار دارد و دارای  اقلیمی گرم و خشک  است، منابع تامین آب این منطقه چند چشمه دائمی است که عمدتاً از آبدهی کمی برخوردارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پوشش گیاهی این منطقه فقیر و عمدتاً از درختان، درختچه‌ها، بوته‌ها و علوفه های کم تراکم کنار، رملیک، گز ، قیچ،  گون، نی، انواع گرامینه ها ، لگومینوها ، گراس ها و تورب های یک یا چند ساله نظیر، پهمن، علف مار، هنزل، کهورک، اسکنبیل، استبرق، خارشتر، کاروان کش تشکیل شده است.

در این منطقه با وجود گرم و خشک بودن اما زیستگاه پرندگان و خرندگان از گنجشک، کبک، تیهو، هوبره، انواع کبوتر، چک چک ها، چکاوک ها، دم سرخ، سینه سرخ، دم جنبانک زرد و ابلق ، درنا، آنقوت، باقرقره شکم سیاه و شکم سفید، سار، گلاریول بال سرخ، عقاب دشتی، عقاب طلائی، جغد کوچک است و این زیستگاه در حال حاضر تنها منطقه ای است که می توان تعداد محدودی از آهوان استان خوزستان را در آن دید.

خوزستان | کانال آبی که "قتلگاه" آهوان منطقه ‌میشداغ شده است+ تصویرخوزستان| تصاویر تکان‌دهنده از کانال پای‌پل؛ قتلگاه "آهوهای" تشنه میشداغچرای بی‌رویه دام و جولان سگ‌های گله در منطقه حفاظت‌شده میشداغ

میشداغ وجود اینکه از سال 1390 به منطقه حفاظت شده تبدیل شد اما همچنان صرفا نام یک منطقه حفاظت شده را به یدک می‌کشد چرا که هر بار در این منطقه حفاظت شده اخباری مبنی بر تعرض و نادیده گرفتن حق و حقوق این زیستگاه منتشر می‌شود به طوری که سال گذشته بدترین سالی بود که منطقه میشداغ پشت سر گذاست.

مرگ آهوان منطقه حفاظت شده میشداغ در کانال آب

تیرماه سال گذشته بود که خبر مرگ دو راس آهوی نر و ماده در کانال آب منتشر شد که سید عادل مولا معاون محیط زیست طبیعی حفاظت محیط زیست خوزستان در واکنش به انتشار این خبر گفت: مرگ و میر آهوهای کمیاب این منطقه در اثر سقوط در کانال آب سازمان آب و برق خوزستان، از چهار سال پیش آغاز شده است. کانال اصلی آبرسانی به طول 17 کیلومتر از منطقه حفاظت شده میشداغ (مشداخ) در دشت آزادگان، که کریدور تردد آهوهای کمیاب است، عبور می‌کند و با وجود درخواست مکرر اما ایمن سازی این کانال هنوز انجام نشده است.

وی افزود: در سال‌های گذشته چشمه های طبیعی منطقه در اثر خشکسالی از بین رفته است و با وجود ساختن چند آبشخور در منطقه، آهوها برای نوشیدن آب تازه به سمت کانال پای پل کرخه می روند اما به دلیل روباز و ناایمن بودن و داشتن شیب تند در آن سقوط و تلف می شوند.

مالچ پاشی در یک منطقه حاظت شده و بلند شدن صدای اعتراض دوستداران محیط زیست

اخبار مرگ و میر آهوان میشداغ هنوز فرو ننشت که این بار حوالی پاییز خبر مالچ پاشی منطقه میشداغ صدای اعتراض دوستداران محیط زیست را بلند کرد که ناگهان با تکذیبیه اداره محیط زیست دشت آزادگان مواجه شد و علیرضا ری‌شهری رئیس اداره محیط زیست دشت آزادگان دراین باره گفت: تصاویری که این روزها در فضای مجازی در خصوص مالچ‌پاشی در زیستگاه آهو پخش می‌شود، مربوط به مناطق خارج از مدیریت محیط زیست است و  هیچ‌گونه مالچ پاشی در منطقه حفاظت‌شده میشداغ انجام نمی‌شود و با توجه به توافق انجام شده با اداره منابع طبیعی شهرستان، عملیات مالچ‌پاشی در مناطق حفاظت شده میشداغ انجام نخواهد شد.

اما با این وجود برخی از دوستداران محیط زیست معتقد بودند که نمی‌توان تنها بخشی از میشداغ را به عنوان منطقه حفاظت شده در نظر گرفت زیرا زندگی حیوانات به یک جا ختم نمی‌شود و آن‌ها مدام در حال حرکت هستند و مالچ پاشی منجر به از بین رفتن زیستگاه حیوانات و جانداران این منطقه می‌شود که این موضوع نیز با گذر زمان به فراموشی سپرده شد تا اینکه این بار تعرض به این منطقه و جاده سازی دوباره میشداغ را تیتر رسانه‌ها کرد.

آغاز ساخت و ساز جاده‌ای در میشداغ به دلیل آبگرفتگی جاده چذابه

دوستداران محیط زیست از روز گذشته با انتشار تصاویری در فضای مجازی پرده از واقعیتی برداشتند که گویا تا کنون مسئولان از وقوع آن بی اطلاع بودند. این بار به نام آبگرفتگی جاده چذابه منطقه حفاظت شده میشداغ دستخوش تعرض جاده سازی قرار گرفت که رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان دشت آزادگان گفت: ماشین آلات جاده سازی دیروز وارد منطقه حفاظت شده میشداغ شده بود ند که در پی اعلام شکایت محیط زیست، دادستان این شهرستان امروز دستور توقف جاده سازی را صادر کرده است.

وی افزود: آبگرفتگی جاده چذابه را بهانه جاده سازی در این منطقه حفاظت شده  در صورتی که هیچ مجوزی از سازمان حفاظت محیط زیست برای ساخت این جاده دریافت نشده و طرح ساخت این جاده بدون اعلام نظر از این سازمان در حال اجرا بوده است.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان دشت آزادگان تصریح‌کرد: دادستان این شهرستان دستور توقف جاده سازی در منطقه حفاظت شده میشداغ (مشداخ) را صادر کرد.

به گزارش تسنیم، اخبار منتشر شده از منطقه میشداغ بیشتر از آنکه حاوی توسعه زیرساخت‌های لازم برای زنده نگه داشتن این منطقه زیست محیطی مهم باشد حاوی اخباری مبنی بر نابودی این منطقه است که این موضوع می‌تواند نشات گرفته از کم اهمیت بودن مناطق و زیستگاه‌های جانوران در دید مسئولان خوزستان باشد بنابراین انتظار می‌رود که مسئولان حوزه محیط زیست به ویژه محیط زیست خوزستان نسبت به مناطق حفاظت شده حساسیت بیشتری از خود نشان دهد و قاطعانه با متخلفان برخورد کند.

انتهای پیام/ش

R41468/P4001/S6,57/CT7

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۰۷۴۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رده‌بندی مناطق حفاظتی محیط‌زیست 

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، مسألە حفاظت ازمحیط‌زیست در ایران مانند آن چه در اندیشە فلسفی سایر نقاط جهان نیز مشابه آن روی داده است، در پارادایم طبیعت‌گرایی ظهور یافت.

نرگس آذری (دانشجوی دکتری جامعه‌شناسی سیاسی) در مقاله‌ای با عنوان «در باب ضرورت یک انقلاب شناختی در جامعه‌شناسی ایرانی» به این موضوع اشاره می‌کند که اهمیت به محیط‌‌زیست به مثابۀ نوعی بینش در مقابل انسان‌محوری فزاینده عصر توسعه و مدرنیسم قد علم کرده است و رویکرد طبیعت‌محورانه‌ای را شکل داده  که در آن محیط‌زیست نیازمند توجه و مراقبت فوری است.

* محیطزیست  و مناطق حفاظت شده

به زعم این پژوهشگر حفاظت از محیطزیست نیازمند تعریف محیطزیست در تقابل با فعالیت‌های انسانی دانسته شده است و از همینجا مرز‌های محیط‌زیست در آن چه اکنون به عنوان مناطق چهارگانه‌ حفاظت شده می‌شناسیم پدید آمد. شکل‌گیری این مرز‌ها به زمان تصویب قانون شکار به عنوان اولین قانون محیط‌زیستی کشور و ایجاد مناطق ممنوعه در سال ۱۳۴۲ برمی‌گردد.

او در ادامه می‌نویسد در آن زمان با توجه به وسعت کشور و بودجه‌های محدودی که در اختیار شورای شکار قرار می‌گرفت، تشخیص داده شد اگر عمده منابع اعتباری به مناطقی تخصیص داده شود که به لحاظ بوم‌شناختی اهمیت ویژ‌ه‌ای دارند، موجب موفقیت بیشتر در حفاظت از آن مناطق خواهد شد. بنابراین نواحی حفاظتی که  بعداً مناطق حفاظت شده نامیده شد به وجود آمد. در این مناطق شکار ممنوع بود مگر آنکه مجوز لازم از شورای شکار گرفته شود.

* رده‌بندی مناطق حفاظتی محیط‌زیست 

آذری می‌نویسد مراتع و جنگل‌های واقع در مناطق حفاظت شده تابع محدودیت‌هایی بود که از سوی شورای شکار و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی اعلام شده بود و با تصویب قانون شکار و صید در سال ۱۳۴۶ و تأسیس سازمان شکاربانی و نظارت بر صید، مفاهیم پارک‌های ملی و مناطق حفاظت شده به روشنی تعریف گردید.

آذری در ادامه توضیح می‌دهد که تا قبل از تأسیس سازمان حفاظت محیطزیست در سال ۱۳۵۰، حدود ۶ پارک ملی و ۳۵ منطقۀ حفاظت شده شکل گرفت. بدین ترتیب حدود هفتاد سال پیش، ترسیم این مرز‌ها با انگیزه ایجاد امکان حفاظت با توجه به محدودیت‌های موجود، محیط‌زیست مورد حمایت و حفاظت را به نام محیطزیست معرفی کرد و چهار طبقە حفاظتی با نام‌های پارک‌های ملی، پناهگاه‌های حیات‌وحش، مناطق حفاظت‌شده و آثار طبیعی ملی تعریف و رده‌بندی شد.

* جهان مدرن و محیط‌زیست

این پژوهشگر در ادامه می‌نویسد در کشور تمام تلاش براین بود که مناطق حفاظت شده  با ملاک‌های جهانی و حتی نام‌های رایج منطبق شود که در ایران آنها با نام مناطق چهارگانۀ محیطزیست شهرت دارند. اما این مرز‌ها هرگز نیازی به انطباق با زیست‌بوم تاریخی جامعۀ پیرامونی در خود ندیده‌اند؛ اگرچه این ظهور صنایع و شهر‌های مدرن و نیاز‌های فزاینده‌اش بود که محیط‌زیست را متأثر می‌ساخت.

این نویسنده در جمع‌بندی این پژوهش به این موضوع اشاره می‌کند که آنچه در تعیین مناطق چهارگانه، به عنوان تهدید نهایی معرفی و توسط مرز‌ها تهدید شد عمدتاً فعالیت‌های جامعۀ روستایی بود. جامعه‌ای که به واسطۀ همین اعلان جنگ، خود را برای گسترش مرز‌های جغرافیایی و مرز‌های بهره‌برداری‌اش حریص‌تر کرد، جدالی که تاکنون برای تعیین حدود مرز‌ها از دوسوی این جبهه‌ها ادامه دارد. موقعیتی که در میانه نبرد قانون و منافع نابودی محیط‌زیست در همە ابعاد و شاخص‌هایش را هدف گرفته است.  

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ظرفیت صندوق ملی محیط‌زیست در کهگیلویه و بویراحمد بدون استفاده مانده است
  • حقابه هورالعظیم چگونه تامین می‌شود؟
  • پاکسازی منطقه نمونه گردشگری بوذرجمهر قاین
  • یک بزمجه بیابانی در زیستگاه‌ طبیعی نیک‌شهر رهاسازی شد
  • مشاهدۀ پلنگ ایرانی در لرستان
  • ۲ شکارچی غیرمجاز در منطقه «قرچغه» قوچان دستگیر شدند
  • رده‌بندی مناطق حفاظتی محیط‌زیست 
  • انهدام باند قاچاق کبک‌های وحشی در شهرستان سنندج
  • انهدام باند قاچاق کبک‌های وحشی در سنندج
  • درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله