Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایران نوشت: مجمع تشخیص مصلحت نظام بعد از درگذشت مرحوم آیت‌الله‌ هاشمی شاهرودی به نظر می‌رسد وارد چالش‌هایی شده است.
عمر مرحوم آیت‌الله‌ هاشمی شاهرودی هم چندان قد نداد که برخی انتقادهای وارد شده به این نهاد مصلحت‌سنج و بن‌بست شکن بر طرف شده یا پاسخ‌های قانع کننده به آنها داده شود. چنان که محمد هاشمی، عضو سابق این نهاد اخیراً گفته است که مجمع تشخیص مصلحت نظام دیگر بن‌بست شکن نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حالا با انتصاب و شروع به کار آیت‌الله آملی لاریجانی در مقام ریاست مجمع انتظار می‌رود نسبت به این مهم اهتمام بیشتری شود. موضوع ورود هیأت عالی نظارت مجمع به مصوبات مجلس از جمله مهم‌ترین چالش‌هایی است که بعد از درگذشت آیت‌الله‌ هاشمی شاهرودی و در زمانی که به گفته برخی محسن رضایی دبیر آن محور جلسات و عملکردهای مجمع بود به وجود آمده و همچنان ادامه دارد. برخی حقوقدانان و نمایندگان مجلس از جمله میر محمد صادقی و علی مطهری این کیفیت از ورود مجمع به بررسی مصوبات مجلس را خلاف قانون و مصداق شورای نگهبان دوم می‌دانند.شورای نگهبان بر اساس قانون محق است که مصوبات مجلس را از حیث تطبیق با شرع و قانون اساسی بررسی و ایرادهای خود را به مجلس منتقل کند. مجلس هم یا باید آنها را بر طرف کند یا در صورت اصرار به نظر خود مصوبه یاد شده باید در مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین تکلیف شود به این صورت که مجمع باید یا نظر شورای نگهبان را تأیید کند یا نظر مجلس را. حالا اما چند ماهی می‌شود که هیأت عالی نظارت مجمع از حیث تطبیق مصوبات مجلس با سیاست‌های کلی و در چارچوب نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی، مصوبات مجلس را نیز بررسی می‌کند و گاهی به آنها ایراد می‌گیرد و برای رفع ایراد به مجلس ارجاع می‌دهد. دقیقاً شبیه همان کاری که شورای نگهبان انجام می‌دهد. از آنسو اما مجلسی‌ها و مشخصاً علی مطهری نایب رئیس مجلس و همچنین میرمحمد صادقی معاون رئیس مجلس معتقدند که هیأت یاد شده نقطه نظرات خود را در حین بررسی طرح‌ها می‌تواند به کمیسیون‌ها ارائه دهد نه بعد از تصویب طرح‌ها.
غلامرضا مصباحی مقدم، عضو هیأت عالی نظارت مجمع اما مصر است که ورود این هیأت به مصوبات مجلس که نمونه آخر آن ایراد گرفتن از طرح استانی شدن انتخابات است، کاملاً قانونی است. به گفته وی، «آیین‌نامه مربوط به هیأت نظارت، اکنون همان آیین‌نامه قبلی‌ای است که مجمع تشخیص مصلحت نظام آن را به تصویب مقام معظم رهبری رسانده است و طبعاً آنچه را که رهبر معظم انقلاب در این مقوله تصویب کرده‌اند خود، ذیل قانون اساسی است و دقیقاً ذیل اصل 110 و تکلیف‌آور هم برای مجمع تشخیص مصلحت و هم برای مجلس شورای اسلامی و هم برای شورای نگهبان است.»
در توضیحات مصباحی مقدم تأکید شده که آیین‌نامه مربوط به این هیأت همان آیین‌نامه قبلی مجمع است حال آنکه محمدرضا باهنر عضو دیگر مجمع اخیراً در بخشی از گفت‌وگوی خود با خبرگزاری ایلنا نکته‌ای در این باره را یادآور شده بود. او با اشاره به اصلاحاتی که باید در ساختار مجمع انجام شود، گفته بود: «ساختارهایی که باید اصلاح شود در چارچوب همان پیوست حکم حضرت آقا است و چیزهایی از آن هم مثل آیین‌نامه‌های نظارت و امثال اینها هست که بعد از تصویب مجمع باید به تصویب حضرت آقا برسد.» در حقیقت باهنر از ضرورت تصویب آیین‌نامه‌های مربوط به هیأت نظارت بعد از تصویب در مجمع از سوی رهبری سخن می‌گوید اما مصباحی مقدم گفته است که آیین‌نامه هیأت نظارت همان آیین‌نامه سابق است یعنی زمانی که اساساً هیأت نظارتی به این معنا وجود نداشته است.
با این همه نکته قابل تأمل گذشته از بحث‌های احتمالی سیاسی و اختلاف نظرهای حقوقی، کشدار شدن و حل و فصل نشدن موارد و مسائلی است که جایگاه و کارکرد این نهاد مصلحتی را دچار چالش می‌کند. مجمع تشخیص که خود باید محل حل و فصل اختلافات احتمالی بین مجلس و شورای نگهبان باشد حالا خودش به یک طرف چالش با مجلس تبدیل شده است. قابل تأمل‌تر اینکه هر کدام از طرف‌ها همچنان بر نظرات و استدلال‌های خود اصرار دارند و عزمی هم برای بررسی‌های حقوقی و جمع‌بندی نهایی در این باره دیده نمی‌شود. در حقیقت آن ادعای محمد هاشمی که مجمع دیگر بن‌بست شکنی نمی‌کند اینجاها خودش را بیشتر نشان می‌دهد.طولانی شدن تعیین تکلیف لوایح مرتبط با اف ای تی اف در مجمع هم نمونه مشهود دیگری است که  به نظر می‌رسد آیت‌الله آملی لاریجانی باید اهتمام بیشتری نسبت آن و ان قلت‌هایی که درباره کارکرد مجمع وارد می‌شود، داشته باشد. برچسب ها: مجمع تشخیص مصلحت

منبع: خرداد

کلیدواژه: مجمع تشخیص مصلحت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khordad.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خرداد» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۰۸۵۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قالیباف: بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برنامه ندهد مجلس برنامه می‌دهد

رئیس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه مجلس شورای اسلامی در عین اختلاف سلیقه و اختلاف دیدگاه با سیاست‌های ارزی دولت همراهی کرده است، گفت: تا یکشنبه هفته آینده منتظر برنامه مکتوب بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برای بررسی در صحن علنی مجلس هستیم. در صورت ارائه نشدن این برنامه، کمیسیون و نمایندگان اقتصادی مجلس برنامه خود را ارائه خواهند کرد.

به گزارش ایسنا، روز گذشته دومین نشست بررسی مسائل ارزی با حضور محمدباقر قالیباف رئیس مجلس، سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و امور دارایی، محمدرضا فرزین، رییس کل بانک مرکزی، سید محمد حسینی معاون پارلمانی رییس جمهور، محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی، سیدشمس الدین حسینی رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید،  عزت الله اکبری تالارپشتی رئیس کمیسیون صنایع و معادن، حجت الاسلام محمدحسین حسین زاده بحرینی و محسن زنگنه از نمایندگان اقتصاددان مجلس و تعدادی از کارشناسان مرکز پژوهش‌ها در مجلس شورای اسلامی برگزار شد.

در این نشست، قالیباف با بیان اینکه نباید به ارائه گزارش اکتفا کرد گفت: در نشست قبلی به اندازه کافی گزارش ارائه شد. دوستان دولت باید به طور روشن و شفاف رویکرد رو به جلو برای مدیریت بازار ارز ارائه کنند.

در نشست قبلی به اندازه کافی گزارش ارائه شد. دوستان دولت باید به طور روشن و شفاف رویکرد رو به جلو برای مدیریت بازار ارز ارائه کنندرئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد:  ما دنبال تکرار جلسات نیستیم و جلسه سومی وجود ندارد؛ بنابراین باید در مورد موضوع به جمع‌بندی برسیم و نتیجه نهایی را به صحن علنی ارائه کنیم. در این رابطه با توجه به اصرار نمایندگان برای بررسی موضوع در صحن علنی، به صورت مشخص به نمایندگان گفتم اگر به جمع‌بندی و اتفاق نظر با دولت نرسیم، مجلس خود به جمع‌بندی روشن می‌رسد.

قالیباف با تاکید بر اینکه باید بر روی اصل موضوع بحث و گفت و گو کنیم و در مورد رویکردها، اشکالات و راهکارها به جمع‌بندی برسیم، بیان کرد: واقعیت این است که ناترازی‌ها در قیمت ارز تاثیرگذار است؛ بنابراین نمی‌توان نظام یکپارچه اقتصادی را نادیده گرفت؛ دولت و مجلس باید به این مهم توجه داشته باشند.

وی با بیان اینکه حکمرانی از دو بخش تشکیل می‌شود، گفت: یک بخش تشخیص علمی و دیگری تصمیم سیاسی است؛ تشخیص‌های علمی ما به دلایل مختلف تحت تاثیر تصمیم‌های سیاسی قرار دارد که اگر ترکیب آنها را با هم رعایت کنیم، می‌توانیم مشکلات را حل کنیم اما اگر تشخیص علمی را فدای تصمیم سیاسی کنیم به طور حتم دچار مشکل خواهیم شد. همچنین اگر به تشخیص علمی بدون شرایط سیاسی کشور توجه کنیم با مشکل مواجه خواهیم شد بنابراین تعادل این موضوع مهم است.

حکمرانی از دو بخش تشکیل می‌شود: تشخیص علمی و تصمیم سیاسی؛ تشخیص‌های علمی ما به دلایل مختلف تحت تاثیر تصمیم‌های سیاسی قرار دارد؛ اگر تشخیص علمی را فدای تصمیم سیاسی کنیم به طور حتم دچار مشکل خواهیم شدرویکرد اقتصادی و مدیریتی در موضوع ارز اشکال دارد
همه اختیارها را به رئیس بانک مرکزی دادیم، اما ...

قالیباف با تاکید بر اینکه مجلس در عین اختلاف سلیقه و اختلاف دیدگاه با سیاست‌های ارزی دولت همراهی کرده است، گفت: همه اختیارهای موجود در قانون دائمی را به رئیس بانک مرکزی دادیم و هر چه ایشان در جلسه سران قوا بیان کردند قبول کردیم اما شرایط کنونی نشان می‌دهد که هم رویکرد اقتصادی و هم رویکرد مدیریتی در موضوع ارز دچار اشکال است.

وی با اشاره به تورم کالاهای اساسی که با ارز ترجیحی وارد می‌شوند و تاکید بر ضرورت اصلاح رویکردهای اقتصادی در این زمینه، گفت:  به طور روشن و مشخص امروزه در سیاست‌های ارزی از نگاه اقتصادی دچار مشکل هستیم و طرح جامعی برای رویکرد اقتصادی در ارز وجود ندارد.

قالیباف خطاب به مسئولان اقتصادی حاضر در نشست گفت: ما رویکرد اقتصادی مان در حوزه مدیریتی را اعلام کردیم و تا روز یکشنبه هفته آینده برای دریافت برنامه دولت منتظر می‌مانیم اما اگر برنامه و سیاست ارزی دولت ارائه نشود، مجلس جلسه خواهد گذاشت و طرح خود را ارائه می‌کند.

در این جلسه محمدرضا فرزین رییس کل بانک مرکزی گزارشی از وضعیت بازار ارز و تحولات اقتصاد کلان کشور ارائه کرد.

همچنین وزیر اقتصاد و  روسای کمیسیون های اقتصادی، صنایع و معادن و جهش و رونق تولید مجلس هم به تشریح راهکارهای خود برای کنترل نرخ ارز پرداختند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • نحوه نظارت بر صحت نتایج آزمایش‌ها در آزمایشگاه‌های پزشکی
  • نشست نامزدهای دور دوم انتخابات با رئیس هیات نظارت بر انتخابات خوزستان
  • از «غلامحسین رضوانی» چه می‌دانیم
  • دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند
  • قالیباف: منتظر برنامه دولت برای مدیریت بازار ارز هستیم
  • قالیباف: اگر بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برنامه ندهد مجلس برنامه خود را ارائه خواهد کرد
  • قالیباف: بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برنامه ندهد مجلس برنامه می‌دهد
  • زمان آغاز به کار مجلس ششم خبرگان رهبری اعلام شد
  • ششمین دوره مجلس خبرگان یکم خرداد با پیام رهبری آغاز به کار می‌کند
  • تایید اعتبارنامه ۶ منتخب مردم گلستان در مجلس توسط هیأت اجرایی