Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-02@14:45:00 GMT

رونق تولید تنها راه عبور از شَبَه رکود تورمی در ‏سال ۹۸‏

تاریخ انتشار: ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۷۳۶۳۳۶

رونق تولید تنها راه عبور از شَبَه رکود تورمی در ‏سال ۹۸‏

در حالی طی ۲ سال اخیر باکاهش واردات و در نتیجه آن کاهش عرضه واحدهای تولیدی مواجه بوده ایم که در صورت عدم تصحیح سیاستهای حمایت از تولید مبتنی بر توان داخلی با توجه به موج انتظارات تورمی احتمالا با یک فضای رکود تورمی مواجه خواهیم بود. ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۰:۱۹ اقتصادی اقتصاد ایران نظرات - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم،  سال 98  دو معضل اصلی "نوسانات نرخ ارز" و همچنین "کاهش سطح تولید  و بازگشت رکود" به عنوان  دغدغه‌های مشترک، مورد بحث و بررسی بسیاری از فعالان اقتصادی، کارشناسان، اقتصاددانان و تولیدکنندگان قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در حالی سال جاری بر اساس نام‌گذاری صورت گرفته از سوی مقام معظم رهبری، به عنوان سال "رونق تولید" نام گرفته که  نحوه تحقق شعار سال، آن هم در یکی از سخت‌ترین شرایط اقتصادی کشور سوالاتی را در اذهان ایجاد کرده است.

به اعتقاد برخی اقتصاددانان، برای عبور از چالش تورم و رکود پیش رو، راهی جز رونق تولید، بهبود محیط کسب وکار، افزایش رقابت و درنهایت افزایش عرضه از سوی تولیدکنندگان داخلی وجود ندارد.

بر اساس آمارهای گمرک ایران در سال 97 ، با توجه به نوسانات شدید نرخ ارز واردات کالا با افت 20 درصدی مواجه بوده و کل واردات از 54 میلیارد دلار به حدود 44 میلیارد دلار کاهش یافته است. نکته‌ای که باید به آن دقت داشت این است که برخلاف بسیاری از اظهار نظرها، تولید در کشور ما تا حد قابل توجهی به واردات وابسته است. بررسی آمارهایی که اخیرا از سوی وزارت اقتصاد منتشر شده، نشان می‌دهد که حدود 85 درصد کل واردات کشور در سالهای 96 و 97 ، مواد واسطه‌ای و سرمایه‌ای بوده و تنها 15 درصد کالاهای وارداتی به مواد مصرفی تعلق داشته است. مشخصا این امار نشان تایید میکند که تولید در ایران با تجارت خارجی رابطه تنگاتنگی دارد.

همانطور که اشاره شد، در سال 97 ، واردات کالا کاهش چشم گیری داشته است و به نظر می‌رسد برای مدیریت بازار ارز با توجه به ادامه روند تحریم‌های یک طرفه، در سال 98 نیز سیاست‌گذار به سمت محدودیت بیشتر واردات حرکت خواهد کرد.

نتیجه منطقی که از این دوگزاره بدست میآید این است که  با کاهش بیشتر واردات، فشار در سمت عرضه  بیشتر خواهد شد. یعنی وقتی واردات (آن هم در خصوص کالاهای واسطه‌ای و سرمایه‌ای) با کاهش و فشار بیشتر رو به رو شود،‌ نتیجه آن در سَمت عرضه مشخص خواهد شد، با کاهش بیشتر عرضه و تداوم انتظارات تورمی، احتمالا به سمت یک شبه ابر تورم در سال 98 حرکت خواهیم کرد.

پیش‌بینی وقوع شبه ابر تورم در سال 98 در صورت کاهش سطح تولید

نرخ تورم سالیانه، حدود 30 درصد و نرخ تورم نقطه به نقطه در حال حاضر در مرز 50 درصد است؛ این در حالی است که اگر همچنان با فشار عرضه ناشی از کاهش واردات و تداوم روند انتظارات تورمی مواجه باشیم، این نرخ‌ها حتما با افزایش همراه خواهند بود.

به اعتقاد اقتصاددانان، راه حل اولیه‌ی این مشکل، فعال شدن هرچه بیشتر خطوط تولید با اتکای به مواد اولیه‌ی تولید داخل می‌باشد. یعنی وقتی مواد اولیه برای تولید داخل مهیا شود، می‌توان به افزایش عرضه از سمت تولیدکنندگان امیدوار بود و با افزایش عرضه نیز می‌توان انتظارات تورمی پیش رو را کنترل کرد.

در غیر این صورت موج تورمی پیش رو در کنار کاهش عرضه، به طور قطع اقتصاد ایران در سال 98 را در معرض یک شبه ابر تورم قرار خواهد داد.

2 کلان راهبرد پیش روی سیاست‌گذار برای رونق تولید

درحال حاضر دو راهبرد مختلف پیش روی سیاست‌گذار برای حفظ سطح تولید جهت پاسخگویی به نیازهای مختلف مصرف کنندگان قرار گرفته است. بر این اساس، در راهبرد اول، بانک مرکزی می‌تواند به دنبال مدیریت حجم نقدینگی و در نهایت هدایت نقدینگی( اعم از سپرده های بانکی و...) موجود به سمت واحدهای تولیدی باشد.

در حال حاضر حجم نقدینگی کشور حدود 2هزار هزار میلیارد تومان است که حدود70 درصد آن در سپرده‌های بانکی پارک شده است.

این سوال که چگونه می‌توان با وجود بازدهی نسبتا پایین تولید در کشور، سپرده‌های بانکی را به سمت سرمایه‌گذاری در واحدهای تولید سوق داد؛ چالشی جدی است که تا کنون پاسخ روشنی به آن داده نشده است.

این در حالی است که  راهبرد دوم، توصیه به هدایت اعتبار و هدف‌گیری «پول بانکی» برای «اصلاح سَمت عرضه» با عاملیت «بخش خصوصی» را در دستور کار قرار میدهد.

گفتنی است، سالیانه حدود 800 هزارمیلیارد تومان اعتبار در سیستم بانکی به اشخاص مختلف حقیقی و حقوقی تعلق می‌گیرد اما گزارش‌های مختلف تاکید دارد که در اصابت تزریق این حجم از اعتبار به واحدهای تولیدی واقعا نیازمند و مستعد، شبهات جدی وجود دارد. در راهبرد جدید با در نظر گرفتن یک سری اصلاحات در تزریق اعتبار می‌توان به ثمر بخش بودن آن امیدوار بود.

بررسی راهکارهای رونق تولید در ستاد اجرای نقشه جامع علمی کشور

همان‌طور که اشاره شد؛ راهبرد دوم به هدایت اعتبار با محوریت بخش خصوصی برای اصلاح سمت عرضه تاکید دارد. در صورتی که نظام بانکی کشور این راهبرد را در ماه‌های اول سال در دستور کار قرار دهد، می‌توان شاهد نتایج مثبت آن در پایان سال با هدف گذاری حداقلیِ "حفظ سطح تولیدی فعلی" با وجود سیاست "کاهش واردات" بود.

* علیرضا رحیمی نژاد

انتهای پیام/

R1389/P/S7,77/CT4 واژه های کاربردی مرتبط واحد‌های تولیدی تسهیلات تولید

منبع: تسنیم

کلیدواژه: واحد های تولیدی تسهیلات تولید واحد های تولیدی تسهیلات تولید

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۳۶۳۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقش کارگران در جهش تولید و رونق اقتصاد کشور انکارناپذیر است

به گزارش خبرنگار مهر، علیرضا فخاری، طی پیامی ۱۱ اردیبهشت ماه، روز جهانی کارگر را به تلاش گران عرصه تولید و توسعه کشور، تبریک گفت و اظهار کرد: تحرک و کوشش کارگران و کارآفرینان برای به حرکت آوردن چرخ های تولید، صنعت و اقتصاد کشور، خوداتکایی، عزت، استقلال و خوکفایی را به ملت ایران تقدیم کرده است.

فخاری بیان کرد: هر کجا که این قشر صبور و زحمتکش حضور یافت، مشاهده کردیم که چگونه راه پیشرفت، فراهم و علم و دانش به کار گرفته و دستاوردهای شگرف رقم خورده است.

استاندار تهران با اشاره به اینکه کارگران و کارآفرینان عزیز در شرایط سخت تحریمی و جنگ اقتصادی، پای کار سازندگی و رونق تولید در کشور ایستادند و اجازه ندادند که موتور حرکت پیشرفت میهن عزیزمان متوقف شود، افزود: شرایط دشوار کرونا نیز عرصه دیگری برای پایمردی کارگران بود، آنان در زمان عصیان کرونا جان بر کف گرفتند و نگذاشتند کارخانه ها و خط تولید در کشور دچار خدشه شود.

وی در ادامه ضمن گرامی داشت یاد و خاطره شهدای کارگر و ادای احترام به ارواح بلند آنان، این روز را به همه کارگران اثربخش، زحمتکش و عزیز کشور، خاصه کارگران ارزشمند، متعهد و مسوولیت پذیر استان تهران و خانواده های محترم آنان تبریک گفت.

استاندار تهران با اشاره به شعار سال که به نام «جهش تولید با مشارکت مردم» مزین شده است عنوان کرد: نقش کارگران و کارآفرینان در جهش تولید و رونق اقتصاد کشور بی بدیل و انکار ناپذیر است و امیدوارم با همدلی، همراهی و همت همیشگی زحمتکشان عرصه کار و اقتصاد شاهد تحقق این شعار باشیم.

کد خبر 6092707

دیگر خبرها

  • کاهش تصدی گری دولتی و ارتقای بخش خصوصی لازمه رونق اقتصاد
  • ادامه رونق اکران‌های مردمی فیلم‌های سینمایی / فروش سال ۱۴۰۳ از یک میلیارد تومان عبور کرد
  • معامله ارز، بی‌رونق‌تر از دیروز
  • راهکارهای رئیس کمیسیون اقتصادی برای تعدیل قیمت خودرو؛از واردات تا کاهش قیمت بهای تمام شده
  • آغاز عملیات اجرایی طرح ساماندهی ورودی‌ سبزوار
  • افزایش پیش‌بینی قیمت نفت به دنبال احتمال کاهش عرضه
  • تحقق رونق تولید و رشد اقتصادی با بهبود شرایط کاری کارگران
  • نقش کارگران در جهش تولید و رونق اقتصاد کشور انکارناپذیر است
  • همراه پرخرج
  • کاهش ۸۳۰ میلیون دلاری ارزبری برنج طی یکسال گذشته/ برنج ایرانی ۹ درصد ارزان شد