Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-27@21:59:24 GMT

چگونه می توان بین فلسفه تحلیلی و اسلامی تعامل برقرار کرد؟

تاریخ انتشار: ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۷۴۷۲۱۷

چگونه می توان بین فلسفه تحلیلی و اسلامی تعامل برقرار کرد؟

به گزارش خبرنگار مهر، داوود حسینی در خصوص تأثیرات دو فلسفه تحلیلی و اسلامی بر یکدیگر بیان کرد: فلسفه‌ها در حوزه‌های مختلف به لحاظ تاریخی با یکدیگر داد و ستد داشته‌اند اما یک راه برای ایجاد یک داد و ستد معنی دار میان فلسفه تحلیلی و فلسفه اسلامی شبیه کارهایی است که در فلسفه تحلیلی ناظر به سنت‌های دیگر فلسفی هم پیش از این انجام شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عضو هیئت علمی گروه فلسفه دانشگاه تربیت مدرس اظهار داشت: به این شکل که در جریان فلسفه تحلیلی مخصوصاً ۲۰ سال اخیر ما یک جریانی داریم که تلاششان بر این است که از ایده‌ها و نظریه‌هایی که در سنت‌های فلسفی در تاریخ وجود داشته برای حل مسائل جدید استفاده کنند.

وی افزود: این کار در مورد جاهای مختلف انجام شده است و یک جای بارز آن مانند «دوباره مطرح شدن ایده‌هایی از ارسطو در فلسفه تحلیلی است» و حتی تا جاهای دورتر هم پیش رفته است، جاهایی که خلاف فلسفه تحلیلی فرض می شده مثل «ایده الیسم هگلی» و حتی سنت‌های خیلی دورتر مثل «بودیسم» هم تلاش‌هایی انجام شده است.

حسینی گفت: با این روش هم آن سنت‌ها در سنت حضرت علی (ع) بازسازی می‌شود و هم برای حل مسائلی که در فلسفه تحلیلی درگیر آن هستند استفاده شود.

وی اظهار داشت: این امکان وجود دارد که نمونه‌های تعامل میان فلسفه تحلیلی و فلسفه اسلامی در جاهای دیگر انجام شده باشد ولی این امر نیازمند فردی است که در فلسفه روز تحلیلی متبحر باشد و از طرفی آموزش‌های لازم در سنت دیده باشد و بتواند از آن ایده‌ها استفاده کند.

وی لازمه دیگر آن را انجام کار تاریخی درست روی سنت دانست و گفت: کار تاریخی درست و فراگیری آموزش‌های لازم در سنت دو کار ضروری است که فرد با این دو می‌تواند کار معنی داری در داد و ستد فلسفه تحلیلی و اسلامی انجام دهد.

عضو هیئت علمی گروه فلسفه دانشگاه تربیت مدرس بیان کرد: ما برای اینکه بتوانیم از ایده‌های یک سنت برای حل مسائل فلسفی جاری استفاده کنیم باید آن ایده‌ها را در تاریخ خود به درستی شناخته باشیم و این یک نقیصه‌ای است در سنت فلسفه اسلامی است که ما داریم.

وی افزود: علت اینکه ما جریان شناسی ها و تاریخ فلسفه خوبی نداریم وجود برخی کاستی‌ها است. قبل از تعامل فلسفه تحلیلی و تاریخی باید جریان شناسی ها اتفاق افتاده باشد، یعنی ما بدانیم هر کس چه کاری انجام می داده که بتوانیم از آن ایده بگیریم.

حسینی اظهار داشت: برای ایده گرفتن انجام کار تاریخی، تاریخی نه به معنای گروه تاریخ بلکه به معنای کار تاریخ فلسفه ضروری است.

وی با بیان اینکه ورود به فلسفه تحلیل نیازمند دانش منطق است؛ گفت: منظور از دانش منطق کتاب‌هایی که در فارسی وجود دارد مانند منطق گذاره‌ها و مهمولات و.. نیست.

عضو هیئت علمی گروه فلسفه دانشگاه تربیت مدرس افزود: منظور از دانش منطق، دانستن منطق و بحث‌های فلسفی حواشی منطق است. آنچه که به عنوان منطق در ۴۰ سال اخیر وارد کشور ما به عنوان منطق جدید شده است، گوشه بسیار باریکی از آن اتفاق واقعی است که در سنت تحلیلی داریم.

حسینی گفت: اگر کسی می‌خواهد وارد سنت تحلیلی شود و سنت تحلیلی را فرا گیرد اول باید منطق را با بحث‌های فلسفی و حواشی منطق را فرا گیرد.

وی با بیان اینکه کتابهای نسبتاً خوبی در زمینه فراگیری منطق تألیف شده است؛ گفت: متأسفانه این کتاب‌ها فارسی نیست و بیشتر به زبان انگلیسی است.

کد خبر 4614825

منبع: مهر

کلیدواژه: فلسفه اسلامی عرفان اسلامی دانشگاه تربیت مدرس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۴۷۲۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تأکید کره شمالی بر حفظ قدرت نظامی خود

به گزارش ایرنا، خبرگزاری مرکزی کره بامداد پنجشنبه به نقل از یک مقام ارشد وزارت خارجه کره شمالی که نامش را منتشر نکرد، نوشت: تحریم‌های ظالمانه آمریکا نیرویی برای افزایش تدریجی توان ملی ما بوده است.

وی تاکید کرد: کره شمالی در برابر تهدیدهای خصمانه و فشارهای تحریمی آمریکا از حق حاکمیت و منافع امنیتی خود دفاع می‌کند و اقدامات قوی‌تری به منظور تقویت توان فنی و نظامی خود اتخاذ خواهد کرد.

این مقام اظهار کرد: ما به تحریم‌های آمریکا عادت کرده‌ایم و توان و قدرت بالایی برای ایستادن در مقابل هر گونه تحریم شدیدی داریم.

در همین حال، «کیم یو جونگ» خواهر رهبر کره‌شمالی چهارشنبه با خطرناک خواندن رزمایش‌های کره جنوبی و آمریکا در منطقه گفت: کشورش به برنامه‌های خود برای تبدیل شدن به توانمندترین قدرت نظامی با هدف حفاظت از حاکمیت و صلح منطقه‌ای خود ادامه خواهد داد.

وی تاکید کرد: رزمایش‌های نظامی ارتش آمریکا در منطقه در سال جاری میلادی که با مانورهای شلیک مستقیم با «گانگسترهای نظامی دست‌نشانده کره جنوبی» آغاز شده است، محیط امنیتی منطقه را به یک آشفتگی خطرناک می‌کشاند.

وی گفت: ما به ساختن توانمندترین قدرت نظامی برای حفاظت از حاکمیت، امنیت و صلح منطقه‌ای خود ادامه خواهیم داد.

ارتش آمریکا و کره جنوبی طی ماه‌های اخیر، مجموعه‌ای از رزمایش‌ها را با مقیاس و شدت بیشتری انجام داده و هدف خود را ارتقای آمادگی نظامی در برابر «تهدیدات نظامی کره شمالی» عنوان کرده اند.

به گفته ارتش کره جنوبی، حدود ۱۰۰ هواپیمای نظامی در ماه جاری مانورهای هوایی دو هفته ای را انجام دادند.

کره شمالی می‌گوید تمرینات نظامی آمریکا آماده‌سازی برای جنگ هسته‌ای علیه این کشور است. اما واشنگتن و سئول ادعا می‌کنند این رزمایش‌ها ماهیت دفاعی دارند و به طور منظم برای حفظ آمادگی انجام می‌شوند.

دیگر خبرها

  • منطق زنان و خانواده انقلاب اسلامی در دنیا اجرا شود
  • تکریم چهره ماندگار فلسفه و عرفان در شیراز
  • آیا می توان چراغ خطی را در کف نصب کرد؟
  • تامین منافع متقابل در تعامل ایران و کشور‌های آفریقایی
  • ۲۰۰ روز پس از جنگ اسرائیل علیه غزه: تحلیلی از مهمترین سلاح‌های مقاومت فلسطین علیه ارتش اسرائیل (فیلم)
  • فرهنگستان ظرفیتی برای دغدغه انقلاب فرهنگی در مسیر تمدن نوین است
  • ما از تحقیقات غرب در حوزه فلسفه اسلامی بی‌اطلاع هستیم
  • فلسفه وجودی سپاه، فدایی شدن است
  • تعامل فراکسیون دیپلماسی فرهنگی مجلس و مدیران نمایشگاه کتاب ضروری است
  • تأکید کره شمالی بر حفظ قدرت نظامی خود