Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «انرژی امروز»
2024-05-08@23:31:15 GMT

معمای «آب» و «نفت» عراق: جنگ برای مقام سومی نفت دنیا

تاریخ انتشار: ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۷۵۱۱۱۹

معمای «آب» و «نفت» عراق: جنگ برای مقام سومی نفت دنیا

آژانس بین المللی انرژی می گوید عراق در میان ۵ کشور عمده تولید نفت در آینده، در مرکز این نمودار تولید قرار خواهد گرفت. این نشان می دهد که عراق نقشی اساسی در تولید و عرضه نفت دنیا خواهد داشت. اما مشکل «آب» مانع رسیدن عراق به آرزوهایش است.

 

به گزارش خبرنگار بین الملل «انرژی امروز» آژانس بین المللی انرژی نموداری از میزان تولید نفت ۵ کشور عمده تولید کننده نفت دنیا بین سال های ۲۰۱۸ تا ۲۰۳۰ منتشر کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این نمودار، ایالات متحده، برزیل، عراق، کانادا و عربستان سعودی بررسی شده اند.

بر اساس آمار و پییش بینی های آژانس بین المللی انرژی، بین سال های ۲۰۱۸ تا ۲۰۳۰، ایالات متحده همچنان پیشتاز تولید نفت در دنیا خواهد بود، آن هم با ۳.۳۹ میلیون بشکه در روز افزایش تولید تا سال ۲۰۳۰.

بعد از ایالات متحده، کشور برزیل قرار دارد. میزان تولید نفت برزیل بر اساس پیش بینی آزآنس بین المللی انرژی در سال ۲۰۳۰ با رشدی برابر با ۱.۴۸ میلیون بشکه در روز همراه خواهد بود.

مقام سوم این نمودار هم به عراق رسیده است که آژانس می گوید در سال ۲۰۳۰ این کشور با افزایش ۱.۲۸ میلیون بشکه ای تولید نفت، سومین کشور بزرگ تولید کننده نفت دنیا خواهد بود.

مقام سوم این نمودار هم به عراق رسیده است که آژانس می گوید در سال ۲۰۳۰ این کشور با افزایش ۱.۲۸ میلیون بشکه ای تولید نفت، سومین کشور بزرگ تولید کننده نفت دنیا خواهد بود

پس از عراق مقام چهارم از آن کاناداست با ۰.۶ میلیون بشکه در روز رشد تولید.

و در مکان پنجم پیش بینی آژانس بین المللی انرژی هم کشور عربستان قرار داد با ۰.۵۵ میلیون بشکه در روز افزایش تولید.

با این حال آژانس بین المللی انرژی اما و اگرهایی برای این جهش تولید در عراق قرار داده است. اما و اگری به نام آب.

آژانس معتقد است که افزایش تولید نفت عراق بسته به این است که آیا این کشور خواهد توانست میزان آب مورد نیاز برای عملیات حفاری نفت را به دست آورد یا نه.

عملیات تولید نفت در عراق به آبی بیشتر از آنچه که تاکنون این کشور تولید کرده است نیاز دارد.

اگر آب مورد نیاز برای تولید این مقدار نفت فراهم آید عراق می تواند در سال ۲۰۳۰ با افزایش ۱.۳ میلیون بشکه ای تولید نفت خود، خود را به عنوان سومین کشور عرضه کننده نفت دنیا بشناساند.

 

 

مسئله آب

اما امروزه عراق و منطقه خاورمیانه با بحران آب دست و پنجه نرم می کنند. ساخت سدهای بسیار در بالا دست رودخانه های دجله و فرات، عملا این کشور را در پایین دست این دو رود بزرگ و مهم کشور دچار خشکسالی کرده است.

آژانس بین المللی انرژی خود می داند که «پیش بینی» تولید این مقدار نفت برای عراق زمانی از حد «آرزو» بیرون خواهد آمد که این کشور بتواند «مقادیر بسیار زیاد و کافی» آب به دست آورد.

بسیاری از میادین نفتی عراق، نرخ بازیافت کمی دارند. تقریبا ۸۰ درصد از میادین تولیدی نفت عراق در نهایت فاکتور بازیافتی بین ۱۴ تا ۴۰ درصد دارند. علاوه بر آن، وجود آب شرط لازم برای افزایش فاکتور بازیافت میادین نفتی و در نتیجه افزایش تولید نفت عراق است.

استانداردهای بین المللی می گویند برای تولید هر بشکه نفت به ۱.۳ تا ۱.۵ بشکه آب نیاز است.

استانداردهای بین المللی می گویند برای تولید هر بشکه نفت به ۱.۳ تا ۱.۵ بشکه آب نیاز است

آژانس بین المللی انرژی معتقد است هر چند روش های دیگری برای ارتقای فاکتور بازیافت نفت وجود دارد اما در حال حاضر این روش ها در عراق و با وضعیت فعلی این کشور قابلیت کاربرد ندارد.

پس آب یک فاکتور کلیدی و تعیین کننده برای رشد تولید نفت عراق است.

اما عراق مشکل آب دارد، مشکل رقابت بین دیگر مصرف کنندگان آب، مشکل خشکسالی، مشکل کاهش سطح آورد رودخانه های عراق و مشکل ساخت سد در بالادست رودخانه ها به ویژه در ترکیه.

عراق برای این کار به پروژه تامین آب از دریا CSSP متوسل شده است که آب را از خلیج فارس به میادین نفتی این کشور منتقل کند. اما عوامل بسیار و در راس آن تنش در منطقه هنوز نتوانسته این پروژه ها را از سال ۲۰۱۰ تاکنون عملیاتی کند. عراق امیدوار است در سال ۲۰۱۹ بتواند قراردادی برای این پروژه به امضا رساند.

در فاز اول این قرارداد دست کم در سه سال، خط لوله انتقال ۵ میلیون بشکه در روز آب تصفیه شده دریا به میادین نفتی بصره و ناصریه منتقل خواهد شد. این خط لوله پتانسیل افزایش به ۷.۵ میلیون بشکه در روز آب دریا با هزینه ای حدود ۵ میلیارد دلار دارد.

اما شرکتی مثل بریتیش پترولیوم هم در حال برنامه ریزی برای ساخت تصفیه خانه «غرامت علی»، و ایستگاه های پمپاژ مربوط به آن است. آب حاصل از این تاسیسات به میدان های رمیله، زوبایر و صنایع BOC منقل می شود.

رمیله روزانه به ۱.۴ میلیون بشکه آب نیاز دارد تا بتواند نفت تولید کند آن هم به مقدار یک میلیون بشکه در روز، یعنی حدود ۱.۴ بشکه آب برای هر بشکه نفت.

به هر حال بر اساس آمار آژانس بین المللی انرژی، عراق باید تا سال ۲۰۲۲ بتواند ۱۲ میلیون بشکه در روز آب برای تولید نفت داشته باشد. اما حتی اگر پروژه CSSP هم در مدار قرار گیرد باز هم ۴ میلیون بشکه در روز کمبود آب وجود خواهد داشت.

 

آب در خاورمیانه عامل استراتژیک اجتماعی و سیاسی مهمی است و تقاضا برای آن هر روز در حال افزایش است. این آب برای تولید نفت نیز بسیار مهم است و نفت تقریبا تنها منبع درآمد کشورهای نفتخیز خاورمیانه است. و اتفاقا منبع پول برای اجرای پروژه های آبی.

معمای «آب» و «نفت» در خاورمیانه و به خصوص عراق، فعلا راه حلی نیافته است.

منبع: انرژی امروز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۵۱۱۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران در رتبه چهارم تولید علم دنیا در حوزه گیاهان دارویی

به گزارش خبرنگار مهر به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، محمدرضا شمس اردکانی خاطرنشان کرد: ما از نظر علمی و عملی جایگاه خوب و رتبه ممتاز و بین المللی قابل قبولی در حوزه گیاهان دارویی کسب کرده ایم.

وی با بیان اینکه سابقه استفاده از گیاهان دارویی و طب سنتی در این حوزه چند هزار ساله است، افزود: پس از تشکیل دانشکده‌های طب سنتی در سال ۱۳۸۶ با توفیق بسیار خوب و شتاب مناسبی در حوزه تولید علم در دنیا خودمان را نشان دادیم و از دو سال پیش (۲۰۲۲) تاکنون توانستیم رتبه چهارم دنیا را کسب کنیم که این موفقیت بسیار ویژه ای است.

شمس اردکانی تصریح کرد: ستاد اقتصاد دانش بنیان گیاهان دارویی و طب سنتی در حوزه معاونت علمی ریاست جمهوری تلاش و عزم جدی دارد که در پازل ایران قوی بتواند موضوع و سر فصل بسیار مهم در حوزه طب سنتی و گیاهان دارویی داشته باشد.

دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان گیاهان دارویی در ادامه بیان کرد: در این راستا ما شرکت های دانش بنیان خوبی داریم که در حوزه تولید و فرآوری و استخراج فعالیت می کنند و ستاد نیز از آنها حمایت خواهد کرد.

به گفته او، مردم در ایران از نظر فرهنگی و تمدنی و سابقه، دید خوبی نسبت به عطاری ها دارند و عطاری ها توانسته اند در بیشتر موارد اعتماد و رضایت مردم را جلب کنند.

وی مطرح کرد: شرکت‌های دانش‌‎بنیان به خوبی در حوزه‌های مختلف تلاش کرده اند و ما باید در حال حاضر با دست به دست هم دادن و ظرفیت های افزوده کار را پیش ببریم. در سال های اخیر بازگشت به طبیعت در همه حوزه ها پر رنگ شده و امیدواریم با تلاش خودمان و به کارگیری همه ظرفیت ها در این زمینه موفق تر از پیش عمل کنیم.

شمس اردکانی، طب سنتی ایرانی را سلامت محور دانست و افزود: بسیاری از آموزه های طب سنتی ایران مبتنی بر اصلاح سبک زندگی است و با توجه به ریشه دار بودن این آموزه ها در فرهنگ مردم، قابلیت پذیرش خوبی دارد و دسترسی به خدمات آن نیز برای مردم آسان است.

وی ادامه داد: ارتقای سلامت و کاهش بیماری‌ها مستلزم افزایش سطح سواد سلامت مردم و تغییر رفتار آنها است. امروزه به دلیل تغییر سبک زندگی ، نوع غذاها، کم تحرکی و ... علیرغم کنترل بیماری‌های واگیر و عفونی، بار بیماری‌های غیر واگیر افزایش یافته است.

شمس اردکانی در پایان "رعایت اصول تغذیه بر مبنای طب سنتی" را مهمترین اصلی دانست که رعایت آن منجر به حفظ سلامتی می شود.

کد خبر 6098303

دیگر خبرها

  • پالایشگاه آبادان در بورس انرژی مقام اول را کسب کرد/ تولید ۵۰۰ هزار بشکه‌ای در سال ۱۴۰۲
  • جدیدترین موضع گیری السودانی درباره جنگ غزه
  • جدیدترین موضع گیری السودانی درباره جنگ غزه در دیدار مقام آمریکایی
  • افزایش تولید نفت به بیش از ۵.۵ میلیون بشکه در روز | جدیدترین آمار از وضعیت صدور کارت سوخت
  • اوجی: تولید نفت را به بیش از ۵.۵ میلیون بشکه می‌رسانیم
  • مس ظرفیت رسیدن به رتبه بالای تولید دنیا را دارد
  • صدایی که از ایران شنیده می‌شود/آیا معمای طالبان حل خواهد شد؟ / فاصله خاورمیانه تا توافق
  • ایران رتبه چهارم علم گیاهان دارویی و طب سنتی دنیا
  • ایران در رتبه چهارم تولید علم دنیا در حوزه گیاهان دارویی
  • صادرات نفت عراق کاهش یافت