Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@09:28:57 GMT

دیدگاه کارشناسان: راه سیل با جابه جایی شهرک سعدی بسته شود

تاریخ انتشار: ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۷۵۸۰۸۹

دیدگاه کارشناسان: راه سیل با جابه جایی شهرک سعدی بسته شود

شیراز-ایرنا- محله سعدی شیراز در سیل ششم فروردین 98 خسارات زیادی دید که اکنون زمزمه های جابه جایی منازل تعدادی از ساکنان در معرض آسیب این محل شنیده می شود، موضوعی که کارشناسان آن را بهترین راه حل برای جلوگیری از تکرار رخدادی مشابه می دانند.

سیلاب اخیر شیراز خسارت جانی سنگینی در دروازه قرآن و زیان مالی هنگفتی به اهالی کم بضاعت محله سعدی این شهر وارد کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


سازه های شهری در محل دروازه قرآن در حالی ساخته شده که در گذشته این محل تنگه و مسیر عبور سیلاب بوده که ادامه این رودخانه از محله سعدی نیز می گذشته که در سالهای گذشته در مسیر سیلاب در محله سعدی خانه سازی شده است.
سیلاب ششم فروردین 98 در شیراز سر از خانه های اهالی محله سعدی درآورد، جایی که ساکنین آن قشر بی بضاعت جامعه و در طول سالیان سال با تلاش بسیار ملزومات یک زندگی معمولی و یا محقر را فراهم آورده اند.
به گفته مسئولان استان فارس بسیاری از خانه های این منطقه بصورت غیرمجاز و ناایمن و در مسیر عبور سیلاب ساخته شده اند.

** غیر مجاز در حد 90 درصد
هرچند مدیر کل دفتر فنی استانداری فارس آماری از شمار خانه های غیر مجاز در شهرک سعدی بیان نکرد اما گفت: 90 درصد ساختمان هایی که در سیل ششم فروردین ماه امسال شهرک سعدی شیراز آسیب دیدند، ساختمان های غیرمجاز بودند.
امیر حسین جمشیدی در گفت و گو با ایرنا افزود: محله سعدی جزو سکونتگاه های غیررسمی است که بدون پروانه ساختمانی و بدون تهیه طرح های شهرسازی به مرور زمان شکل گرفته و مربوط به دوره اخیر هم نیست.
وی اظهار داشت: خیلی از این ساخت و سازها رای کمیسیون ماده 100 برای تخریب را دارد که با توجه به تعداد زیاد پرونده های تخریب و تبعات اجتماعی که ممکن است به دنبال داشته باشد کارگروهی در استانداری فارس تشکیل دادیم و در حال جمع بندی هستیم تا ببینیم از این تعداد واحدهای غیرمجاز مسکونی در شهرک سعدی چه تعداد رای کمیسیون ماده 100 مبنی بر تخریب را دارد.
مدیر کل دفتر فنی استانداری فارس گفت:برنامه ریزی بر این است که جابه جایی صورت بگیرد و محلی مناسب را برای ساکنان ساختمان های غیرمجاز در نقطه مناسب درنظر بگیریم تا بتوانیم ساخت و سازهای غیرمجاز را به یک مکان مناسب انتقال دهیم.
وی ادامه داد: شهرداری وظیفه کنترل بر روند ساخت و سازها را دارد و مرجع رسیدگی به تخلفات ساخت و ساز نیز کمیسیون ماده 100 است که جلسات این کمیسیون تشکیل می شود و اکثر ساخت و سازها نیز منجر به صدور رای شده و غالبا نیز حکم تخریب است اما به دلایلی از جمله مسایل اجتماعی، تاکنون احکام اجرا نشده است.

** آمارهای بنیاد مسکن
بنیاد مسکن انقلاب اسلامی فارس اعلام کرد: 400 فقره خسارت کلی به دلیل بروز سیل ششم فروردین 98 به خانه های محله سعدی وارد شده است و این خانه ها باید دوباره ساخته شوند.
همچنین بنا به اعلام این بنیاد 2100 واحد نیازمند تعمیر و بهسازی در این شهرک هستند.

**اهالی هراس دارند
هاجر ستوده یکی از اهالی محله سعدی است که به خبرنگار ایرنا گفت: از زمانی که سیلاب در شیراز به وقوع پیوسته دیگر امنیت خاطر و آرامشی برای اهالی محله سعدی نمانده است و با اندک بارانی هراس وجود آنها را فرا می گیرد.
این زن ساکن محله سعدی گفت: بسیاری از خانه های محله سعدی در بستر رودخانه ای که در گذشته در این منطقه وجود داشته ساخته شده و ما که حدود پنج سال پیش در این محل خانه خریداری و ساکن شده ایم از این موضوع کاملا بی اطلاع بودیم و بعد از سیلاب متوجه این مساله شدیم.
وی ادامه داد: لازم است دستگاه های متولی با تملک منازلی که در مسیر سیلاب قرار دارند و اسکان اهالی در منطقه ای دیگر، از تکرار این ماجرای تلخ در آینده جلوگیری کنند و هراسی را هم که هر روزه در دل اهالی این منطقه بعد از سیل بوجود آمده بزدایند.

**واهمه های جاری
خانم شعبانی یکی دیگر از اهالی محله سعدی است که در گفت و گو با خبرنگار این رسانه با اشاره به جاری شدن سیلاب در ششم فروردین 98 گفت: بعد از سیل، با کمترین بارندگی وحشت تمام اعضا خانواده و خصوصا فرزندانم را فرا می گیرد و همه اعضای خانواده ام بیش از ضرر مالی، متحمل زیان روحی و روانی شده اند و به یکباره موهای سرم سفید شده است.
او که در ششم فروردین منزلش دچار آبگرفتگی و تمام وسایل زندگی شان نابود شده،ادامه داد: دخترم کوچکم کلاس سوم دبستان است که بعد از بروز سیلاب هر شب با دلهره و ترس ناشی از تکرار این رخداد سر به بالین می گذارد.
خانم شعبانی نیز درخواست دارد که مسئولان فکری برای انتقال منزل این خانواده به مکانی ایمن کنند.

**تاکید استاندار بر انتقال دراز مدت محل سکونت آسیب دیدگان
استاندار فارس شامگاه یکشنبه 16 اردیبهشت 98 در جلسه با معتمدین،هیئت امنای مساجد و اهالی شهرک سعدی گفت: خانه ها و سازه هایی که در مسیر رودخانه و در محله سعدی ایجاد شده باید تملک،تخریب و آزادسازی شود و در این مسیر مباحث حقوقی و یا اوقافی نیز وجود دارد که باید برطرف شود.
عنایت الله رحیمی در این دیدار با بیان اینکه الحاق اراضی اطراف آرامگاه سعدی در سه سال گذشته از سوی مسولان مربوط در حال پیگیری بوده اظهار داشت: قسمتی از اراضی اطراف آرامگاه سعدی و خصوصا در ضلع شرقی این بنا باید به این مجموعه اضافه و ساکنین نیز در نقاط دیگری اسکان داده شوند.
استاندار فارس ادامه داد: در شرایط کنونی تعمیراتی برای ساکنین آسیب دیده محله سعدی در منزل فعلی آنها انجام می شود تا آنها بصورت موقت در منازل خود اقامت داشته باشند تا در دراز مدت انتقال ساکنین در مسیر سیلاب محله سعدی به نقطه امن انجام گیرد.

** جلوگیری از تکرار زیان
مسئول شورای فرهنگی ورزشی شهرک سعدی شیراز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: بسیاری از آسیب دیدگان محله سعدی اکنون با واهمه و ترس از تکرار این رخداد زندگی می گذرانند و اگر دوباره سیلابی در این محله جاری شود قطعا ساکنینی که اکنون آسیب دیده اند دوباره متضرر خواهد شد.
محمدرضا هاجری افزود: بهترین راه حل برای جلوگیری از تکرار این رخداد در محله سعدی ساخت 600 تا 700 واحد مسکن جدید و انتقال خانوارهای آسیب دیده از سیلاب به این منازل است.
وی با بیان اینکه حدود 700 خانه در محله سعدی اغلب در پی بارندگی دچار آبگرفتگی هستند،اظهار داشت: انتقال خانوارهای آسیب دیده از این محل و تخریب خانه هایی که در معرض آبگرفتگی هستند و تبدیل این واحدهای مسکونی به فضای سبز تنها راه حل اصولی جلوگیری از رخدادهای مشابه ششم فروردین 98 است.

**آسیب دیدگان موافقند
وی با اعلام اینکه خانوارهای آسیب دیده با طرح انتقال منازلشان از این محل موافق هستند،گفت: هزار و 400 خانه تاکنون برای طرح توسعه آرامگاه سعدی شیراز تملک شده و ساکنین آنها به محل های دیگر منتقل شده اند و مردم همانگونه که در این طرح همکاری کرده اند در طرح ایمن سازی محله سعدی در مقابل سیلاب نیز همکاری خواهند کرد.

** انتقال طی یکسال
هاجری عنوان کرد: طرح انتقال خانوارهای در معرض آسیب سیلاب محله سعدی طرح زیاد بزرگی نیست که نیاز به اجرای دراز مدتی داشته باشد بگونه ای که اگر مسولان پای کار باشند این طرح طی یکسال آینده می تواند به بهره برداری برسد.
وی ادامه داد: معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان برنامه و بودجه وعده احداث دو هزار واحد مسکونی در مناطق آسیب دیده از سیلاب در شمال کشور و دو هزار واحد نیز در استان کرمان را داده و می توان با ساخت هزار واحد در شیراز هم از حوادث مشابه پنجم وششم فروردین 98 جلوگیری کرد و همچنین بافت فرسوده این منطقه را احیا و خطر سازه های ناایمن محله سعدی نیز برطرف خواهد شد.

**زمین هست
مسئول شورای فرهنگی ورزشی شهرک سعدی شیراز اظهار داشت: زمینی به وسعت چهار هکتار در محله سعدی و روبه روی پمپ بنزین این محله وجود دارد که ظرفیت ایجاد شهرکی با حداقل 700 واحد مسکونی را دارد ضمن اینکه می توان ایجاد فضای سبز و مکان های فرهنگی نیز در این مجتمع مسکونی پیش بینی کرد.

** لزوم شناخت حوزه آبریز محله سعدی
محمد جواد عابدینی،رئیس دانشکده مهندسی دانشگاه شیراز با بیان اینکه این دانشکده مکاتبات بسیاری با ادارات و دستگاه های مختلف در خصوص بررسی وضعیت محله سعدی در دو ماه گذشته داشته ،گفت: اظهارنظر کارشناسی در خصوص وضعیت و ایمنی محله سعدی در برابر سیلاب نیازمند بازدید و شناخت حوزه آبریز محله سعدی است.
عابدینی اظهار داشت: مسیری که رسالت دفع آبهای سطحی حوزه آبریز بالادست محله سعدی را بر عهده داشته از محله سعدی عبور می کرده اما در طول سالیان اخیر در کنار این مسیر خانه سازی شده است.
وی با بیان اینکه مسیر رودخانه پر شده و به جای آن وظیفه انتقال سیلاب به کانالی با عرض کمتر از دو متر واگذار شده، اضافه کرد: ششم فروردین 98 که سیلاب در محله سعدی جاری شد یک دستگاه خودرو پراید در یکی از تقاطع های کانال انتقال آب با معبر عمومی محله سعدی سقوط کرده که مسیر عبور آب بند آمده و به همین دلیل سیلاب از داخل این کانال پس زده و سر از منازل مردم در آورده است.
استاد دانشگاه شیراز به بازدیدش از محله سعدی بعد از بروز سیلاب اشاره و عنوان کرد: در بعضی از خانه های ساکنین محله سعدی رد آب به ارتفاع یک مترو 80 سانتی متر بر دیوارها را مشاهده کردم.

** انتقال اولین و بهترین راهکار
وی انتقال خانه های در مسیر سیلاب در محله سعدی را راه حل مناسبی برای ایمن سازی این منطقه در برابر سیلاب دانست و اظهار داشت: بهترین راه حل تملک خانه های ساخته شده در مسیر رودخانه در محله سعدی و تخریب و بازگشایی مسیل اصلی رودخانه است که سیلاب در آینده بتواند به راحتی از مسیر اصلی خود در این منطقه عبور و به پایین دست هدایت شود.
عابدینی با بیان اینکه اگر قرار نیست قدمی در خصوص بخش شهری و تخریب منازل در مسیر سیلاب محله سعدی برداشته شود گام بعدی را انجام کارهای آبخیزداری در این منطقه عنوان کرد و گفت: باید از خیز برداشتن آب در محله سعدی جلوگیری شود که برای این منظور احداث یکسری مخازن ذخیره آب در این منطقه ضروری است که در زمان وقوع سیل تاخیری در رسیدن آن به محله سعدی صورت گیرد تا وقت بیشتری برای اطلاع رسانی و هشدارهای لازم ایجاد شود.
وی با تاکید بر لزوم اصلاح مسیرهای انتقال آب در محله سعدی،ادامه داد: حوزه آبریز مجاور محله سعدی که اکنون آرامستان بهشت احمدی در بخشی از آن واقع شده بسیار وسیع است و ظرفیت عظیمی برای مواجهه با سیلاب شیراز و ذخیره آب در این محل است.
رئیس دانشکده مهندسی دانشگاه شیراز اضافه کرد: بدون توجه تخصصی به سطح حوزه آبریز محله سعدی مجوز ساخت و ساز در این منطقه داده شده که اکنون همین مساله به مشکل بزرگی برای شیراز بدل گشته است.

** آب و برق دارند اما مجوز ندارند
وی با بیان اینکه تمام منازلی که در مسیر سیلاب در محله سعدی ساخته شده اند از آب،برق و گاز شهری بهره مند هستند،اظهار داشت: مگر می شود این منازل از تاسیسات زیربنایی بهره مند باشند اما مجوز ساخت و ساز و سند نداشته باشند؟!

**شهرسازی را شوخی گرفتیم
عابدینی با بیان اینکه شهرداری و شهرسازی در کشور ما شوخی گرفته شده در صورتی که باید دغدغه سلامت و جان مردم برای مسئولان اهمیت داشته باشد،افزود: به دلیل ناپایداری مسولیت‌ها در ارگان ها و دستگاه های مختلف حتی بی اطلاعی نسبت به مسیرهای اصلی عبور سیلاب در شیراز و محله سعدی نیز وجود دارد.
او با اشاره به اینکه شرح خدمات طرح جامع آبهای سطحی شیراز تهیه و در حال طی مراحل نهایی است و بزودی به دست مشاور و پیمانکار قوی سپرده خواهد شد که اجرایی شود،اظهار داشت: حق شهروندان شیرازی است که بدانند در زمان سیلاب عمق آب در هر منطقه از سطح این شهر چه میزان خواهد بود و وظیفه مدیریت شهری است که به این سوال مردم پاسخ درست دهد.
استاد دانشگاه شیراز اضافه کرد: بیمه سیلاب نیز امر بسیار مهمی است که باید این فرهنگ در بین مردم و شهروندان نهادینه شود.

**پیشگیری بهتر از آسیب
وی عنوان کرد: بنا به اظهارات مسولان مربوطه در وزارت مسکن راه و شهرسازی ،سیلاب اخیر در سطح کشور برای هر فرد ایرانی حدود 500 هزار تومان هزینه دربر داشته که جمعا بیش از 42 هزار میلیارد تومان برای کشور خرج برداشته که آیا بهتر نیست رقم های بسیار کمتری از این میزان را صرف پیشگیری از چنین رخدادهایی کنیم؟
سیلاب پنجم فروردین 98 در شیراز موجب جان باختن 21 نفر از هم وطنان شد و در روز بعد نیز سیل به حدود 800 خانه در شیراز خسارت وارد کرد که اغلب این منازل نیز در محله سعدی واقع شده است.
9873 /1876
گزارش از محمدامین افشارپور

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي حوادث شيل 98 شهرك سعدي شيراز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۵۸۰۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف ۲۶ فقره سرقت از منازل شهرک سیدی مشهد

  به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، جانشین فرمانده انتظامی خراسان رضوی گفت: در پی گزارش سرقت‌های سریالی وسایل خانه در محدوده شهرک سیدی، ماموران پلیس آگاهی برای بررسی موضوع وارد عمل شدند.   سردار احمد نگهبان افزود: در بررسی یکی از سرقت‌ها در خیابان شهید نقیبی فر، مشخص شد سارقان در نبود صاحبخانه، همه وسایل و حتی تأسیسات خانه را به ارزش سه میلیارد ریال سرقت کرده اند.   این مقام ارشد انتظامی تصریح کرد: کارآگاهان پایگاه جنوب پلیس آگاهی مشهد با بررسی دقیق صحنه جرم و با توجه به سرنخ‌های به جامانده، سرانجام یکی از متهمان را شناسایی کردند و به صورت نامحسوس تحت نظر گرفتند.   وی اظهار داشت: ماموران انتظامی پس از جمع آوری ادله و مستندات کافی با هماهنگی مقام قضائی، متهم را در اقدامی ضربتی و غافلگیرانه دستگیر و در بازرسی از مخفیگاهش، تعداد زیادی از اموال مال باخته‌ها را کشف کردند.   سردار نگهبان افزود: متهم که در بازجویی‌های اولیه منکر هرگونه جرمی بود، در مواجهه با ادله و مستندات پلیس به ۲۶ فقره سرقت وسایل خانه در محدوده شهرک سیدی با همدستی یکی از دوستانش و فروش اموال مسروقه به دو مالخر، اعتراف کرد.   وی گفت: در ادامه این عملیات با دستگیری همدست متهم و دو مالخر، تعداد زیادی اموال مسروقه شامل پنج عدد شیرآلات اهرمی، بیش از ۵۰ عدد کلید و پریز، دو عدد ساعت مچی، پنج عدد ادکلن، چهار کیسه برنج، بیش از ۵۰ قلم ظروف آشپزخانه، دستگاه سرخ کن، توستر، چرخ گوشت و آبمیوه گیری کشف کردند و به مال باخته‌ها تحویل دادند.   جانشین فرمانده انتظامی استان خراسان رضوی افزود: متهمان پس از تشکیل پرونده مقدماتی برای سیر مراحل قانونی روانه دادسرا شدند.

دیگر خبرها

  • ساخت مسجد جامع سکینه خاتون (س) در شهرک گلستان شیراز
  • ۳ رمان نوجوان تألیفی پیشنهاد خرید هادی خورشاهیان از نمایشگاه
  • امدادرسانی به سیستان و بلوچستان پایان یافت
  • سید محمد خاتمی: تورم به سطح فوق العاده نگران کننده ای رسیده است /نباید با ذهنیت‌های بسته به سراغ امور پیچیده کشور رفت
  • با یک میلیارد تومان در کجای تهران می‌توان خانه خرید؟/ جدول قیمت
  • کشف ۲۶ فقره سرقت از منازل یکی از شهرک های مشهد
  • کشف ۲۶ فقره سرقت از منازل شهرک سیدی مشهد
  • لایروبی کانال آب‌های سطحی شهرک سعدی
  • مناظره در باره نقش مردم در حکومت در دیدگاه های آیت الله مصباح یزدی و آیت الله مرتضی مطهری
  • فال محمدرضا پهلوی هنگام افتتاح آرامگاه جدید سعدی | تصویر