Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-30@09:11:18 GMT

بحران هویت و سواد رسانه‌ای

تاریخ انتشار: ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۷۶۸۴۰۵

به گزارش ایکنا، جهان اقتصاد نوشت: در وضعیت کنونی حتی وضع قوانین محدود کننده و همچنین فیلتر کردن بر خی رسانه ها موفقیت چندانی نداشته است. اندیشمندان حوزه ارتباطات و رسانه ها، از حدود چند دهه پیش همواره دغدغه آسیب رسانی رسانه ها و آسیب پذیری شهروندان در جامعه جهانی را داشته اند و برای کاهش اثرات مخرب آنها ایده ها ” سواد رسانه ای ” را ارائه داده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در وضعیت کنونی کشورمان ابزارهای مقابله با “قدرت نرم” و”جنگ رسانه ای”؛ آموزش سواد رسانه ای و اولویت دادن به سواد رسانه ای به عنوان مهارتی حیاتی برای مردم به خصوص جوانان است زیرا جوانان مرکز توجه رسانه ها هستیند و بیشترین نرخ جمعت را تشکیل می دهند، بنابراین سواد رسانه ای می تواند پادزهری باشد در مقابل هژمونی رسانه ای، و مردم را در مواجهه با محتوای پیام های رسانه ای واکسینه نماید.

سواد رسانه ای در سه سطح بررسی می شود اول، دسترسی و توان استفاده از رسانه و فهم درست پیام رسانه، دوم، قدرت درک معانی پنهان در پیام رسانه و نقد و تحلیل پیام رسانه و در اخر توان ساخت پیام یا محصول رسانه ای. از بین این سه سطح، سطح اول برای عموم، سطح دوم برای تحصیل کردگان و سطح سوم برای اصحاب رسانه مطلوب است. هدف از تحقیق حاضر سطح دوم است زیرا جامعه امری این تحقیق دانشجویان دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه سوره که دارای دانش رسانه ای هستند.

باید اقداماتی صورت داد تا مردم به خصوص جوانان با آموزش و تقویت سواد رسانه ای در سطح دوم این فرایند قرار گیرند. تقویت مهارت سواد رسانه ای موجب می شود تا جوانان تسلیم محتوای پیام های رسانه ای نشوند و در برابر رسانه منفعلانه عمل نکنند و همچنین تلاش کنند تا به عنوان یک مخاطب فعال معنای نهفته در پیام ها را درک و به رمزگشایی و ارزیابی پیام ها بپردازند و برخوردی فعالانه با پیام های رسانه ای داشته باشند. اگر شهروندان یک جامعه از سواد رسانه ای کافی برخوردار نباشند، قطعا نخواهند توانست در فضای سنگین رسانه ای جهان امروز، مسائل و وقایع را به درستی تعبیر و تفسیر نمایند.

آموزش استفاده از رسانه و مدیریت رسانه از نهاد خانواده شروع می شود به عنوان نمونه اوباما ریئس جمهور سابق آمریکا در یک برنامه تلویزیونی گفته بود که فرزندش تا رسیدن به سن ۱۵ ساله گی موبایل به او نخواهد داد.او در ادامه گفت که موبایل های پیشرفته را که آمریکا می سازد برای کشور های جهان سوم و ایران می سازد. اوباما به دلیل این موضوع اشاره نکرد اما کاملا مشخص است که هدف آمریکا از ساختن موبایل های پیشرفته برای کشور های جهان سوم و ایران تهاجم به ذهن و فرهنگ نوجوانان و جوانان است ضون آن که رشد اقتصادی آمریکا را نیز در پی خواهد داشت.

امروز بیشتر از گذشته مردم درگیر رسانه هستند، وقتی که از خواب بیدار می شویم اولین کاری که می کنیم گوشی خود را چک کرده تا پیام های شبکه های اجتماعی را بررسی و پاسخ دهیم و این موضوع تا زمانی که به خواب برویم ادامه می یابد، تعدادی از این پیام های رسانه ای که با هویت ریشه های ما سازگاری ندارند موجب شده است تا جوانان و نوجوانان ما دچار بحران هویت شوند و هر روزی که می گذرد شدت بحران بی هویتی تشدید می شود. تحقیقات علمی ثابت کرده است که افرادی که سواد رسانه ای بالاتری دارند، کمتر از رسانه ها تأثیر می پذیرند و دارای ثبات بالاتری هستند. بنابراین افرادی که سواد رسانه ای بالاتری دارند، کمتر دستخوش تناقض ها و تغییرات هویتی می شوند و رسانه نمی تواند با برجسته کردن موضوعات خاص و یا برخی از سبک های زندگی، بر هویت نوجوانان و جوانان تأثیر بگذارد.


مرتضی ابراهیمی

 

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۶۸۴۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیام لیبرمن به سیاستمداران اسرائیلی: ساکت باشید

رهبر حزب اسرائیل بیتنو به سیاستمداران صهیونیست پیشنهاد کرد، در این روزها له یا علیه مذاکرات مربوط به توافق آزادی اسرا سکوت اختیار کنند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه عبری خبرگزاری تسنیم، اویگدور لیبرمن عضو کنست و رهبر حزب اسرائیل بیتنو در پیامی که امروز یکشنبه در شبکه‌های اجتماعی قرار داد و رسانه‌های عبری زبان آن را باز نشر دادند، از تمامی سیاستمداران اسرائیلی خواست از اظهار نظر له و علیه توافق آزادی اسرا موجود نزد حماس در غزه اجتناب کنند.

او در پیام خود در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده نوشته است: به تمام سیاستمداران پیشنهاد می‌کنم که شرایط فعلی را درک کنند و صبوری پیشه کرده و سکوت اختیار کنند، اظهار نظر و شوهای کلامی کمکی به کسی نخواهد کرد.... همانطور که بارها گفتم ما در رسانه‌های گروهی مذاکره نمی‌کنیم.

نتانیاهو از صدور حکم بازداشتش وحشت‌زده استشنبه اعتراض؛ هزاران صهیونیست خواهان برکناری نتانیاهو شدندعربده کشی نتانیاهو برای دادگاه لاهه

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • اولویت‌ طرح‌های ملی وزارت فرهنگ کدام است/ از توجه به هویت ملی و سبک زندگی ایرانیان تا آرزو‌های جوانان
  • پیام آیت الله مظاهری به هجدهمین دوره همایش حکمت مطهر
  • تجدید میثاق وزیر آموزش و پرورش و معلمان با آرمان‌های امام راحل
  • ۱۰ پیام یک خیزش
  • پیام حماس به گروه‌های مقاومت درباره مذاکرات
  • پیام تشکر کودکان آواره فلسطینی از دانشجویان سراسر جهان
  • پیام لیبرمن به سیاستمداران اسرائیلی: ساکت باشید
  • پیام تبریک وزیر ورزش و جوانان در پی قهرمانی تیم ملی فوتبال دختران
  • تقدیر مردم غزه از جنبش دانشجویی حمایت از فلسطین در جهان
  • ضرورت حفظ یکپارچگی شهر ری در تقسیمات کشوری