Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-06@18:20:12 GMT

قرائنی که اصالت مصحف منسوب به امام علی(ع) را تأیید می‌کند

تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۷۶۹۵۷۰

قرائنی که اصالت مصحف منسوب به امام علی(ع) را تأیید می‌کند

به گزارش ایکنا؛ نشست بررسی مصحف منسوب به امام علی(ع) نسخه آستان قدس رضوی، با سخنرانی مرتضی توکلی، امشب 24 اردیبهشت‌ماه در غرفه خانه کتاب برگزار شد.

توکلی اظهار کرد: با وجود اختلاف قرائت‌ها، به طور کلی کلمات نقل شده در این مصحف، مطابق با همان چیزی است که علمای این علم نقل کرده‌اند و بر آن متفق هستند. البته تفاوت‌هایی وجود دارد که کمتر از 5 درصد است و عدد قابل توجهی نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

توکلی ابراز کرد: نکته بعدی بررسی نظام شمارش آیات است. این مصحف در نظام شمارش آیات، براساس خط کوفی نیست و به عبارتی دارای 6236 آیه نیست.

این مصحف‌شناس بیان کرد: قرینه‌هایی که به ما کمک می‌کند بفهمیم چه مصحفی قدیمی‌تر از دیگری است، دو نوع است؛ راه تجربی که آزمایش کربن 14 است و در این روش، پوست حیوانی که قرآن بر روی آن نوشته شده، آزمایش می‌شود و کربن آن را سال‌یابی می‌کنند و به یک تاریخ احتمالی می‌رسند.

وی اظهار کرد: راه دیگر، بررسی قرینه‌هاست که از زمان قدیم توسط کارشناسان این حوزه مورد توجه بوده است. اولین قرینه آن است که اگر مصحفی خطش عمودی و مایل (حجازی) باشد، مربوط به نسل اول است. قرینه دوم قدیمی‌تر بودن و عاری بودن از تجوید و زیبایی‌هایی است که در نسل‌های بعدی اضافه شده است. هر چه مصحف بی‌پیرایه‌تر باشد، یعنی قدیمی‌تر است.

توکلی ادامه داد: قرینه سوم نشانه‌دار بودن پایان آیات است. در مصاحف‌ نخستین، پایان همه آیات مشخص شده است. نکته جالب آیه «بسم الله الرحمن الرحیم» است. در مصحف‌های کهن، «بسم الله الرحمن الرحیم» آیه مستقلی شناخته شده است و این به اعتقادات شیعه نزدیک‌تر است.

این پژوهشگر بیان کرد: این مصحف از این سه منظر بررسی شده و تک تک کلمات این قرآن از ابتدا تا انتها بازخوانی، پیاده‌سازی، پاورقی زده و با تمام منابع تطبیق داده شده است. هر جا که مؤید است، در استنادش در پاورقی ذکر شده و یک مقدمه مفصل در حدود 100 الی 150 صفحه درباره ویژگی این مصحف و اهمیت آن نوشته شده است.

وی اظهار کرد: به هر حال از دیرباز در میان محققان محل بحث و چالش بوده که مصحف‌های منسوب به ائمه اطهار(ع) یا خلفا صحت دارد یا خیر. مثلاً چندین نسخه قرآن وجود دارد که منسوب به امام علی(ع) است و همین طور مصاحفی که منسوب به امام حسن(ع)، امام حسین(ع)، امام سجاد(ع)، امام صادق(ع)، امام کاظم(ع) و امام رضا(ع) در ایران داریم.

توکلی با طرح این پرسش که آیا مصاحف منسوب به معصومین(ع)  به دست اهل بیت(ع) نوشته شده یا جعلی است و بعدا نام اهل بیت(ع) به آن اضافه شده است، گفت: بعضی به ضرس قاطع بیان می‌کنند که این انساب قطعی است و حتماً امام علی(ع) این قرآن را نوشته است و برخی نیز این را رد می‌کنند و ادله تجربی انتساب قرآن‌ها به ائمه اطهار(ع) را جعلی می‌دانند.

این مصحف‌شناس اظهار کرد: برخی نیز در این میان قائل به تفصیل هستند و نه مانند گروه اول این مصحف‌ها را متعلق به ائمه اطهار می‌دانند و نه مثل گروه دوم آن را رد می‌کنند، بلکه معتقدند با قرائنی می‌توان تخمین‌هایی زد و احتمالاتی داد.

وی گفت: در خصوص این مصحف، رقمی در پایان مصحف است که با خط مصحف یکی است؛ یعنی همان خطی که قرآن را نوشته و همان خط هم نوشته که «کتبه علی بن ابیطالب(ع)». قرینه دوم شهادتی است که شیخ بهایی می‌دهد و اول مصحف می‌نویسد که این نسخه متعلق به امام علی(ع) است.

توکلی اظهار کرد: از طرف دیگر احتمالاتی است که این انتساب را تضعیف می‌کند. در یکی دو مورد هست که کاتب دچار سهو و اشتباه شده است. مثلاً در سوره کهف آیه 44 تا 46، «خیر عقبا» و «خیر املا» وجود دارد که در این نسخه «خیر عقبا» حذف شده و به «خیر املا» تغییر یافته و دو آیه هم در این میان حذف شده است. اگر این مصحف منتسب به امام علی(ع) باشد، پذیرش آن سخت است که ایشان دچار سهو شده باشند و لذا همین پذیرش این انتساب را سخت می‌کند.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۶۹۵۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاکید بر قرآن محوری و فهم کلام وحی در حج

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب افزود: ما هر چه داریم از قرآن و اهل بیت (ع) است، در حج پیش رو قرآن محوری و محافل انس با قرآن و درک و فهم کلام وحی را در اولویت قرار دهید.

وی، لزوم بهره مندی از فرصت معنوی سفر حج را یادآور شد و به زائران توصیه کرد که با تلاوت کلام وحی انس بگیرند.

نواب افزود: در سال‌های گذشته زائرانی در طول برپایی مراسم حج جز ۳۰ قرآن را حفظ و برخی در طواف‌های خود سی جز قرآن را ختم کردند که این اقدام بسیار با ارزشی است.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در بخش دیگری از سخنان خود ضمن تسلیت سالروز شهادت امام جعفر صادق (ع)، گفت: این امام همام در دوران عمر با برکت خود نقش آفرینی‌های زیادی داشتند و در عین حال با چالش‌های زیادی مواجه بودند.

وی افزود: امام صادق (ع) به عنوان رئیس مذهب شیعه توانستند که فقه شیعی را پویا و ماندگار کنند، اما در عین حال امامت ایشان مصادف با آغاز دولت عباسیان بود که با چالش‌هایی مواجه شدند و فرزندشان اسماعیل هم فوت کرد.

سرپرست حجاج ایرانی با اشاره به اینکه امام صادق (ع) شاگردان زیادی را تربیت کردند، گفت: امسال پس از ۹ سال وقفه در سفر عمره، زائرانی از جمهوری اسلامی ایران همزمان با سالروز شهادت امام صادق (ع) در قبرستان بقیع حضور دارند.

حجت الاسلام والمسلمین نواب در ادامه بر ضرورت همدلی و همبستگی میان زائران بیت الله الحرام تأکید کرد و گفت: دشمنان پیوسته به دنبال تفرقه و اختلاف افکنی میان امت اسلام هستند و وحدت مسلمانان را بر نمی‌تابند، بنابراین امت اسلامی باید با همدلی و حفظ اتحاد، توطئه‌های دشمنان را خنثی کند.

سرپرست حجاج ایرانی با تأکید بر اینکه مسلمانان باید با یکدیگر خوش برخورد باشند، گفت: حمایت از ملت مظلوم غزه از دیگر مواردی است که باید در مراسم حج پیش رو مورد اهتمام زائران باشد، اکنون شاهد هستیم که حتی دانشجویانی در جوامع غربی در حمایت از مظلومان غزه به میدان آمده‌اند.

وی با اشاره به اینکه تمام قدرت غرب برای نابودی حماس و فرماندهان آن در کنار اسرائیل ایستاده، اما موفق به از بین بردن قدرت مقاومت نشده‌اند، از زائران بیت الله الحرام خواست که به نیت شهدای غزه و مردم مظلوم این منطقه و کودکان ستمدیده این باریکه طواف کنند.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت به زائران توصیه کرد که در ایام مناسک حج از دروغ و جدال دوری و تلاش کنند که اقتدار امت اسلام را با بیان سخن حق و برخورد متین حفظ کنند.

حجت الاسلام والمسلمین نواب در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه لباس زائران باید متناسب با بیت الله الحرام باشد، به آنان توصیه کرد که در کنار خانه خدا برای فرزندان خود دعا کنند، چرا که نسل آینده در خطر است.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت، با اشاره به اینکه افزایش محبت و کاهش کدورت از اهداف میهمانی بیت الله الحرام است، خطاب به حاضران گفت: قبل از رفتن به سفر معنوی حج، کینه‌ها و کدورت‌ها را کنار بگذارید و طواف مستحبی را برای هر تعداد از افراد که می‌خواهید نیت کنید.

کد خبر 6096562

دیگر خبرها

  • مصحف شریف « قرآن مبارک » چه ویژگی‌هایی دارد؟
  • مصحف شریف «قرآن مبارک» رونمایی می‌شود
  • برای نخستین‌بار؛ انتشار دست‌نوشته‌ رهبر انقلاب در دفتر کتابخانه وزیری+عکس
  • برای نخستین‌بار؛ انتشار دست‌نوشته‌ رهبر انقلاب در دفتر کتابخانه وزیری | تصاویر
  • قدیمی ترین متن مبارزاتی امام خمینی و انتشار دست‌نوشته‌ رهبری در دفتر کتابخانه وزیری برای نخستین بار + عکس
  • تخلف زیر گوش وزارت بهداشت / داروخانه‌ها دیگر کاره‌ای نیستند+فیلم
  • تخلف زیر گوش وزارت بهداشت/داروخانه‌ها دیگر کاره‌ای نیستند+فیلم
  • تاکید بر قرآن محوری و فهم کلام وحی در حج
  • مذاهب اسلامی برای کسب فیض به محضر امام صادق(ع) شرفیاب می شدند/ امام صادق(ع) مورد تأیید تمام مذاهب اسلامی هستند
  • شیفتگانِ آن عارفِ عاشق/ ایرانیان زیادی مرید و دلبسته امام صادق بودند، از عطار و بایزید بسطامی تا جابر ابن حیان