Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها: سکینه اسمی- آرتمیا سخت پوست ریز و قرمز رنگی که ارزش اقتصادی بسیار بالای آن در دنیا از این موجود به عنوان یکی از گونه‌های جانوری بسیار ارزشمند ساخته است امروز بعد از سه دهه نایابی و کم پیدا شدن در دریاچه ارومیه به وفور در آب این تالاب مشاهده می‌شود.

بر اساس اعلام کارشناسان قیمت هر کیلوگرم آرتمیا در بازارهای جهانی با توجه به کیفیت آن حدود ۸۰ تا ۱۳۰ دلار است و با توجه به نیاز و تأمین ۲۶۰ تنی کشور تا پایان برنامه ششم توسعه آرتمیا از طریق واردات ضرورت و احیای این سخت پوش ارزشمند را دو چندان می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در حال حاضر اقدامات زیادی از جمله پرورش آرتمیا در آب‌های غیرمتعارف، استخرهای پلاستیکی و سایر منابع آبی مناسب برای زیست آرتمیا در دست اجراست اما بزرگترین منبع این گونه باارزش دریاچه ارومیه است که امید می‌رود با تداوم بهبود شرایط این تالاب زمینه افزایش تعداد و نیز فراهم شدن زمینه تولید آرتمیا در کشور فراهم شود.

این روزها در کنار تمام اخبار خوب و بد زیست محیطی افزایش بارش‌های رحمت الهی و احیای دریاچه ارومیه به همراه زنده شدن تنها موجود ارزشمند این تالاب بین‌المللی زمزمه‌های امید و نشاط را در بین مردم منطقه و حتی کشور به صدا در آورده است.

هر چند خطر انقراض از بیخ گوش آرتمیا گذشته و شرایط برای تداوم و بقای آن در دریاچه ارومیه فراهم شده اما هنوز برای اقتصادی شدن و تولید به همراه تأمین نیاز کشور به آرتمیا راه و فاصله بسیار زیادی هست که کم کردن این راه نیازمند برنامه‌ریزی دقیق، اعتبارات مورد نیاز و اقدامات کارشناسی است در این راستا برای آشنایی در خصوص آخرین وضعیت این سخت پوست با ارزش اقتصادی بسیار بالا سراغ رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور رفته ایم.

میزان نوزاد آرتمیا در دریاچه ارومیه به ۴۰۰ عدد در هر مترمکعب رسید

رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور در خصوص آخرین وضعیت زیست آرتمیا در دریاچه ارومیه و کشور به خبرنگار مهر گفت: با بحرانی شدن وضعیت دریاچه ارومیه در نزدیک سه دهه گذشته آرتمیا تنها موجود زنده دریاچه نیز با شرایط بحرانی شدیدی مواجه بود به طوری که در دو ماه ابتدای سال ۹۷ هیچ گونه مراحل زیستی آرتمیا مشاهده نشد.

علی نکویی فرد اظهار داشت: این در حالی است که امسال با بهبود شرایط دریاچه ارومیه بعد از دو دهه آرتمیا به صورت زنده در سطح آب دریاچه ارومیه مشاهده شده و تعداد آن نیز به صورت قابل توجهی در حال افزایش است.

وی با اشاره به افزایش ۱۰۷ سانتیمتری سطح تراز دریاچه ارومیه در مقایسه با مدت زمان مشابه پارسال عنوان کرد: افزایش سطح تراز دریاچه ارومیه موجب کاهش ۲۰۰ گرمی میزان شوری دریاچه ارومیه و بهبود بالای شرایط زیست محیطی تنها موجود این تالاب بین‌المللی شده به طوری هم اکنون سطح شوری دریاچه ارومیه امروز به ۱۵۰ گرم در لیتر رسیده که این میزان در سال گذشته ۳۴۰ تا ۳۵۰ گرم در لیتر بود.

نکویی فرد اضافه کرد: بر اساس آخرین ارزیابی ذخایر آرتمیای دریاچه ارومیه که پس از افزایش تراز آب دریاچه در اردیبهشت ماه سال جاری انجام شد، در هر مترمکعب از آب این زیست بوم ۴۰۰ عدد نوزاد، ۴۰۰ عدد آرتمیای جوان و ۲۰۰ عدد آرتمیای بالغ وجود دارد.

آرتمیا خطر انقراض را پشت سر گذاشته است

وی با بیان اینکه هم اکنون با توجه به ذخایر سیست آرتمیا و بهبود شرایط دریاچه ارومیه خطر انقراض این گونه با ارزش رفع شده است گفت: اگر شرایط بهبود دریاچه ارومیه تداوم داشته باشد می‌توان ضمن احیای ذخایر این موجود ارزشمند امیدوار به تولید و تأمین بخشی از نیاز کشور به آرتمیا از دریاچه ارومیه نیز بود.

نکویی فرد با اشاره به روند چشمگیر و رشد بالای جلبک دونالیلا سالینا به عنوان غذای اصلی آرتمیا به تعداد ۱۲- ۱۰ میلیون سلول در هر لیتر آب دریاچه گفت: این جلبک غذای اصلی آرتمیا محسوب می‌شود که با رشد چشمگیر این جلبک می‌توان در ماه‌های آتی شاهد جمعیت بالای آرتمیای زنده در دریاچه ارومیه بود.

رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور وی گفت: آرتمیای ماده در شرایط عادی و مطلوب روزانه ۵۴ نوزاد و در طول عمر خود ۳۰۰۰ تا ۴۰۰۰ تخم مقاوم (سیست) آزاد می‌کند و تخم آرتمیا با توجه به کیفیت آن با قیمتی بین ۸۰ تا ۱۳۰ دلار قابلیت فروش دارد.

نکویی فرد اضافه کرد: آرتمیا اورمیانا در شوری بین ۱۰ تا ۳۰۰ گرم در لیتر قابلیت زیست دارد، ولی ۸۰ تا ۱۵۰ گرم شوری در هر لیتر شرایط مطلوب برای زیست این موجود به شمار می‌رود که این شرایط هم اکنون فراهم است.

وی اضافه کرد: در شرایط خشکی سیست (تخم) در نمک می‌تواند قدرت حیات خود را پایدار کند و موضوع بستگی به شرایط زیست محیطی آن دارد؛ به گونه‌ای که جنین موجود در تخم مقاوم می‌تواند تا چندین سال خود را در نمک حفظ کند.

دومین بانک ژن آرتمیای دنیا در ارومیه راه اندازی شده است

رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور در خصوص ذخایر آرتمیا در ارومیه و کشور گفت: بعد از چندین سال مطالعه انجام گرفته با هدف شناسنامه دار کردن و صیانت از آرتمیا بانک ژن آرتمیا به عنوان دومین بانک ژن دنیا در ارومیه بهمن ماه سال ۹۷ راه اندازی شد.

وی ادامه داد: در این بانک ژن از ۱۷ نقطه کشور که آرتمیا در آنها وجود داشت به همراه ۴۲ نقطه دنیا سیست های آرتمیا به همراه آرتمیا ارومیانا گونه اختصاصی دریاچه ارومیه جمع آوری و در این بانک ژن نگهداری می‌شود.

نکویی فرد از پرورش و نگهداری بانک ژن آرتمیا به صورت زنده در ارومیه نیز خبر داد و اضافه کرد: هم اکنون در هشت استخر با پوشش پلاستکی که در ارومیه راه اندازی شده آرتمیا به صورت زنده با هدف بقای نسل و جلوگیری از هر گونه خدشه به آن پرورش و نگهداری می‌شود.

وی در خصوص نیاز کشور به آرتمیا عنوان کرد: آرتمیا غذای اصلی میگو، ماهیان دریایی، ماهی‌های زینتی و ماهیان خاویاری در مرحله اولیه رشد است و در مرحله لارو یا همان نوزاد، این موجودات برای رشد به آرتمیا نیاز دارند به نحوی که اگر امروز آرتمیا از سیستم تغذیه آبزیان حذف شود، صنعت آبزی‌پروری با مشکل مواجه و از بین خواهد رفت.

نکویی فرد با تاکید بر اینکه آرتمیای دریاچه ارومیه یکی از هفت گونه شناخته شده آرتمیا در جهان و دارای ۵۲ درصد پروتئین و چهاردرصد چربی است گفت: هم اکنون برای تأمین نیاز کشور در صنعت آبزی پروری ۵۰ تن تخم آرتمیا وارد کشور می‌شود.

رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور با بیان اینکه تاپایان برنامه ششم توسعه باید ۲۶۰ تن تخم آرتمیا وارد کشور شود افزود: در حال حاضر تمام نیاز کشور به آرتمیا از طریق واردات تأمین می‌شود ولی بر اساس برنامه زمان بندی تلاش داریم بعد از احیا و صیانت از این گونه ارزشمند به مرحله اقتصادی کردن آن نیز برسیم.

پرورش آرتمیا در آب‌های غیرمتعارف در کشور

رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور با بیان اینکه سیست آرتمیا از سال ۱۳۷۶ در این مرکز بصورت خشک و در شرایط خلاء در سردخانه نگهداری می‌شود افزود: یکی از شرایط نگهداری تخم آرتمیا نگهداری در آب نمک اشباع و شیوه دیگر نگهداری خشک شده آن در جوار نمک است هرچند در شرایط خشک و آبگیری شده توان ادامه بقا تا ۲۰ سال را دارد ولی در برخی مناطق از دریاچه قدرت احیا پس از ۲۰ سال نیز ثبت شده است.

نکویی فرد با بیان اینکه برای پرورش و تأمین نیاز کشور به آرتمیا برنامه و طرح‌های تحقیقاتی زیادی در دست اجرا داریم گفت: یکی از این طرح‌ها پرورش و تولید آرتمیا در آب‌های غیرمتعارف کشور است که یکی از این منابع تالاب میقان در استان مرکزی است که به صورت مشترک با استان مرکزی در دست اجراست.

رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور با اشاره به پایش ذخایر آرتمیا در دریاچه ارومیه طی دو سال گذشته و در چهار ایستگاه گفت: امسال در نظر داریم تعداد مراکز پایش در ۱۰ نقطه از دریاچه ارومیه انجام شود که تحقق آن نیازمند تأمین اعتبار مورد نیاز است.

نکویی فرد با بیان اینکه بزرگترین منبع آرتمیا در کشور دریاچه ارومیه است که متأسفانه در شرایط بحرانی قرار دارد افزود: با توجه به تهدیدات زیست محیطی آرتمیا در کشور در حال حاضر تنها بر روی احیا و نجات این گونه متمرکز شده ایم و با توجه به نیاز بالای کشور و ارزش اقتصادی بالای آرتمیا هم اکنون در تولید آن دچار ضعف هستیم که اگر شرایط بهبود دریاچه ارومیه تداوم داشته باشد در سال‌های آتی امیدواریم بتوانیم به مرحله تولید هم برسیم.

رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور در خصوص سایر طرح‌های پرورش، نگهداری و تولید آرتمیا در کشور افزود: بازسازی و احیای ذخایر آرتمیا، جلبک‌ها و میکرو ارگانیسم‌های دریاچه ارومیه، تولید و پرورش آرتمیا در محیط بسته، ایجاد خزانه ژنتیکی، فرآوری و پرورش "جلبک‌های دونالیلا و کلرلا" و تولید پودر خشک از آنها و اجرای طرح پایلوت پرورش آرتمیا در استخرهای خاکی فسندورز میاندوآب، پرورش آرتمیا در دو منطقه گلستان و خوزستان، به همراه فراهم کردن زمینه تولید آرتمیا در تالاب میقان استان مرکزی از سایر اقدامات برای صیانت از آرتمیا در کشور است.

آرتمیا به ویژه آرتمیا ارومیانا هم اکنون در دنیا در نوع خود برند و ویژگی خاص خود را دارد که در هیچ منطقه نمی‌توان آن را یافت با توجه به ارزش بسیار بالای اقتصادی این گونه و نیاز صنعت آبزی پروری کشور به آرتمیا امید می‌رود با احیا و بهبود دریاچه ارومیه گام ارزنده‌ای در راستای صیانت و تولید این موجود ارزشمند نیز برداریم.

کد خبر 4617614

منبع: مهر

کلیدواژه: آرتمیا مرکز تحقیقات آرتمیای کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۷۶۵۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تالاب های نقده، فرصتی برای رونق اکوتوریسم

ایسنا/آذربایجان غربی تالابها به دلیل تنوع زیستی از جمله جاذبه‌های با ارزش طبیعی هستند و نقش حیاتی برای بسیاری از جانوران و پرندگان دارند.

آذربایجان‌غربی، استانی در شمالغرب کشور با آب و هوایی منحصر به فرد دارای بیش از ۴۰ تالاب فصلی و دائمی است و از بین این تالاب ها برخی به عنوان تالابی بین المللی در کنوانسیون رامسر ثبت شدند.

مجموعه تالاب‌های نقده در جنوب دریاچه ارومیه شامل تالاب حسنلو، تالاب بین المللی درگه سنگی، طالقان،تالاب سولدوز هستند که در مسیر ۸ کریدور مهاجرتی پرندگان قرار داشته و سالانه پذیرای گونه های مختلفی از پرندگان مهاجر برای استراحت هستند. 

تالاب ها به عنوان استراحتگاهی موقت برای پرندگان مهاجر علاوه بر جلوگیری از تغییر مسیر مهاجرت پرندگان، مانع از تلفات پرندگان مهاجر شده که با تامین حقابه این زیستگاهها بخش زیادی از تنوع زیستی حفظ می شود.

تالاب‌های شهرستان نقده نیز از این قاعده مستثنی نیستند که پس از دوران کم آبی دریاچه ارومیه طی سالهای گذشته، توانستند تنوع زیستی دریاچه ارومیه را حفظ کنند. این تالاب‌ها در بهار تا مرداد ماه زیستگاه پرندگان زادآور بوده و شهریور تا مهر نیز پذیرای پرندگان مهاجر هستند و درنای طناز نمونه ای از پرندگان مهاجری است که سالانه فقط ۱۰ روز در ایران دیده می شود که تالاب درگه سنگی این شهرستان استراحتگاه این پرنده زیبا است. 

حواصیل‌ها، اردک سر سفید، چنگر، فلامینگو، پلیکان، پرستوی دریایی و درنا نمونه ای از پرندگانی است که تالاب‌های شهرستان نقده را زیستگاه خود انتخاب کردند. 

در ادامه با معرفی تالاب‌های شهرستان نقده، با بخشی از اکوتوریسم منطقه آشنا می شوید. 

تالاب حسنلو

به گفته اکبر قائمی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان نقده، تالاب حسنلو از تالاب‌های فصلی این شهرستان است که ۳۰۵ هکتار از آن احیا شده و عمق آن از ۸۰ سانتی متر تا ۱.۵ متر بوده که منبع تغذیه آن رودخانه گدار شهرستان است. 

این تالاب زیستگاه ۷۰ گونه پرنده از جمله چنگر، غاز و اردک سر سفید است که در فصل بهار بدلیل پوشش گیاهی آن بهترین مکان برای جوجه آوری است. 

تالاب بین المللی دُرگه سنگی

همچنین تالاب دُرگه سنگی به مساحت ۷۳۵ هکتار دارای پوشش گیاهی نی، جگن و گز است که نام این تالاب از روستایی به همین نام که در جنوب غربی آن است، اقتباس شده است. 

این تالاب زیستگاه مهمی برای پرندگان زمستان گذر، زادآور و استراحتگاه پرندگانی همچون چنگر، مرغابی ها، اردک سر سفید، فلامینگو، میش مرغ، درنا است. 

تالاب دائمی سولدوز

از دیگر تالاب‌های شهرستان نقده تالاب دائمی سولدوز به مساحت ۴۵۰ هکتار دارای پوشش گیاهی نی، جگن، گز است که پرندگانی همچون پلیکان سفید، قوی فریاد کش، حواصیل خاکستری، پرستوی دریایی و فلامینگو در این تالاب زیست می کنند. 

در این تالاب با ایجاد امکانات زیرساختی، زمینه حضور گردشگران را برای استفاده از این طبیعت زیبا فراهم شده است.

تامین حقابه ۱۱ تالاب اقماری پارک ملی دریاچه ارومیه

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی از تامین حقابه ۱۱ تالاب اقماری پارک ملی دریاچه ارومیه در سال آبی جاری خبر داد.

سعید شهند ۶ اردیبهشت ماه، در حاشیه بازدید از تالاب سولدوز شهرستان نقده در جمع خبرنگاران گفته بود: طی سال آبی جاری، ۷۷ میلیون مترمکعب حقابه ۱۱ تالاب اقماری پارک ملی دریاچه ارومیه رهاسازی شد که ۱۳ میلیون مترمکعب بیشتر از میزان حقابه مصوب رهاسازی‌شده است. 

وی با بیان اینکه پس از ۲۰ سال تالاب‌های درگه سنگی، طالقان، قوپی بابا علی و گرده قیط و ممیند آبگیری شده است، گفت: امسال نیز همانند سال گذشته وضعیت زیست محیطی تالاب‌های اقماری پارک ملی دریاچه ارومیه مطلوب است و با شرایط موجود شاهد تنوع زیستی و گونه‌ای در این تالاب‌ها هستیم. 

شهند اظهار کرد: طبق برنامه‌ریزی انجام شده تابستان امسال نیز حقابه ۳ تالاب شورگل حسنلو، سولدوز و کانی برازان تامین خواهد شد.

رئیس اداره حفاظت و احیای تالاب‌های آذربایجان‌غربی نیز با بیان اینکه تالاب درگه سنگی نقده از اواخر تیرماه بهترین مکان برای استراحت و تغذیه فلامینگوها است، ادامه داد: این تالاب طی سال گذشته پذیرای بیش از ۱۵ هزار قطعه فلامینگو بود.

لیدا شجاعی فر در حاشیه بازدید از تالاب درگه سنگی شهرستان نقده در جمع خبرنگاران گفته بود: این تالاب از نظر وسعت بزرگترین تالاب شهرستان است که تالاب‌های سولدوز، آق قلعه(شورگل حسنلو)، یادگارلو و طالقان... به ترتیب در رتبه‌های بعدی تالاب‌های شهرستان نقده از نظر وسعت قرار دارند. 

وی با بیان اینکه تالاب درگه سنگی بیشترین حجم آب را در بین تالاب‌های فصلی این شهرستان دارد، گفت: آبگیری تالاب بین المللی درگه سنگی با بیش از ۶۰۰ هکتار که در ۲۵ کیلومتری شهرستان نقده واقع شده از اواخر آذر ماه سال گذشته آغاز شده و بیش از ۸ میلیون مترمکعب آب داخل تالاب رها شده است.

شجاعی فر با بیان اینکه منبع تغذیه این تالاب رودخانه گدار است، افزود: طی سالهای گذشته این تالاب در طول فصل تابستان خشک می‌شد اما امسال پیش بینی می‌شود با این حجم آبگیری انجام شده، خشک نشود. 

وی اظهار کرد: این تالاب بدلیل داشتن منبع غذایی عالی زیستگاه مهمی برای زمستان گذرانی، زادآوری و استراحت پرندگان است.

شجاعی فر خاطر نشان کرد: چنگر، مرغابی ها،اردک سرسفید،میش مرغ و فلامینگوها از پرندگان شاخص این تالاب هستند. همچنین در طول فصول بهار و پاییز پذیرای پرندگان مهاجر بسیاری است. 

رئیس اداره حفاظت و احیای تالاب‌های استان گفت: پوشش گیاهی عمده این تالاب شامل بیشه زار، انبوه گز، نی و جگن و گیاهان مرتعی است، همچنین پوشش گیاهی بخش قابل توجه بخش جنوبی تالاب، تنوع و کثرت فیتوپلانکتون‌ها و گونه‌های جانوری بی مهرگان در آب این تالاب نظیر انواع بنتوزها و زنو پلانکتون‌ها، زیستگاه بسیار مناسبی را برای پرندگان آبزی و کنار آبزی به وجود آورده است. 

به گزارش ایسنا، توجه به احیا و حفاظت از تالاب‌ها فرصتی مغتنم برای حفظ تنوع زیستی و رونق اکوتوریسم در آذربایجان غربی است که می طلبد برای معرفی بیشتر تالاب‌ها و طبیعت زیبای آن، زیرساخت گردشگری در این حوزه بیش از این توسعه یابد. 

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تالاب های نقده، فرصتی برای رونق اکوتوریسم
  • رهاسازی ۷۷ میلیون مترمکعب حقابه تالاب‌های اقماری دریاچه ارومیه
  • رهاسازی ۷۷ میلیون مترمکعب حقابه تالابهای اقماری پارک ملی دریاچه ارومیه
  • آغاز مرحله دوم رها سازی آب از سد سیلوه به دریاچه ارومیه
  • رهاسازی ۷۷ میلیون مترمکعب حقابه تالاب‌های اقماری پارک ملی دریاچه ارومیه
  • دریاچه ارومیه جان تازه می‌گیرد؟
  • آغاز مرحله دوم رها سازی آب از سد سیلوه پیرانشهر به دریاچه ارومیه
  • مرحله دوم رها سازی آب از سد سیلوه به دریاچه ارومیه
  • رها‌سازی مرحله دوم آب از سد سیلوه پیرانشهر به دریاچه ارومیه
  • رهاسازی آب به سمت دریاچه ارومیه | این دریاچه جان تازه می‌گیرد؟