Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@09:33:35 GMT

افزایش سدسازی‌ هیچ کمکی به ذخیره آب بیشتر نمی‌کند

تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۷۷۷۳۴۳

افزایش سدسازی‌ هیچ کمکی به ذخیره آب بیشتر نمی‌کند

عضو هیات علمی گروه آبخیزداری دانشگاه فردوسی مشهد گفت: افزایش سدسازی‌ها هیچ کمکی به ذخیره و نگهداری آب بیشتر نمی‌کند

دکتر محمود آذری در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: عده‌ای معتقد هستند که باید سد بسازیم تا آب از کشور خارج نشود، اما من فکر می‌کنم واقعا نمی‌توانیم همه آب‌ها را کنترل و تا چند سال آینده هم استفاده کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی  با بیان اینکه اگر آب را در بالا دست نگه داریم مسلما استفاده بهتری از آن خواهد شد،گفت: عده‌ای از افراد اصرار دارند سدسازی‌ها افزایش پیدا کند و طی آماری که اعلام شد، از هشت میلیارد و 700 میلیون متر مکعب آب، سه میلیارد متر مکعب توسط سدها ذخیره شده است، اما باید این نکته را در نظر داشت که در روزهای گرم، مقدار تبخیر هم افزایش می‌یابد.  

وی بیان کرد: عده‌ای معتقد هستند که همه تالاب‌ها آبگیری شده‌اند. تالابی که با یک‌بار در سال آبگیری شود، تالاب پایداری نیست و اصلا نمی‌تواند اکوسیستم اصلی خود را بازسازی کند و در دوره دیگری خشک می‌شود. ما واقعا باید دنبال راهکاری باشیم که شرایط حوزه‌ها را تغییر داده  و از وقوع سیل‌های شدید پیشگیری کنیم.

عضو هیات علمی گروه آبخیزداری دانشگاه فردوسی مشهد افزود: اگر به وضعیت کاربری حوزه‌هایی که با سیل مواجه بوده‌اند، نگاه کنیم متوجه می‌شویم شرایط بسیار بحرانی است. به عنوان مثال، در استان‌های غربی کشور که بخش اعظم آن جنگل‌های بلوط و یا مرتع است، معمولا این امر باعث تضعیف پوشش گیاهی و در هنگام بارندگی تبدیل به روان‌آب می‌شود.

وی افزود: طبق آماری که اعلام شده، یک مرتع می‌تواند 500 متر مکعب آب را در خود حفظ کند، در حالی که این شرایط در جنگل‌های غرب و شمال کشور وجود ندارد و خاک مراتع به شدت آسیب دیده و نمی‌تواند رطوبت را جذب و بخشی از آب را کنترل کند.

آذری در خصوص علت تخریب خاک، تصریح کرد: متاسفانه پوشش‌های گیاهی به دلیل عدم کنترل‌های لازم از بین می‌روند که این امر باعث ایجاد روان‌آب‌ها می‌شود. باید متذکر شد تغییر کاربری در شمال کشور و استان گلستان کاملا مشهود است.

وی با بیان اینکه یکی از موضوعات کلیدی، کاربری اراضی است که متاسفانه کمتر به آن توجه می‌شود، خاطرنشان کرد: خاک‌های استان گلستان به شدت فرسایش‌پذیر هستند و حدود 25 تن در سال فرسایش خاک وجود دارد، چراکه خاک‌های این استان فرسایش‌پذیر است و به محض اینکه تغییر کاربری صورت گیرد، خاک شسته می‌شود.

عضو هیات علمی گروه  آبخیزداری دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به اینکه در حال حاضر علمی تحت عنوان مدیریت سیلاب و دشت‌ها وجود دارد که در همه جای دنیا استفاده می‌شود، بیان کرد: طی بررسی‌های انجام شده، تعداد وقوع سیلاب رو به افزایش است و خسارات زیادی را به همراه دارد که با فراهم کردن شرایطی مانند عدم رعایت حریم و بستر رودخانه باعث تشدید و تسریع سیل شده‌ایم.  

وی اظهار کرد: در ارتفاعات شهر مشهد حوزه‌هایی وجود دارد که تمام رودخانه‌های طرقبه، شاندیز و زشک  ویلاسازی شده و هشدارهای سیل هم به کرات داده شده است، اما معمولا رعایت نمی‌شود.

آذری با بیان اینکه باید برای سیل، سیستم هشدار تعریف کنیم تا ورودی اصلی آن با دقت بیشتری پیش‌بینی شود، عنوان کرد: این امر موجب می‌شود که بتوانیم وضعیت پوشش گیاهی، خاک و بسیاری از پارامترهایی که در سیل دخیل است را وارد کنیم و با استفاده از مدل‌ها، به پیش‌بینی صحیح برسیم.

وی گفت: در حال حاضر کشوری مثلآمریکا از بیمه سیلاب استفاده می‌کند و  برای هر رودخانه پهنه‌هایی مرتبط دارد و بر اساس آن، تعریف می‌کند که باید در زمان وقوع سیل چه کارایی داشته باشند تا خسارات به حداقل برسد. به موازات این اقدام باید یک سامانه هشدار سیل تعریف شود که به صورت مداوم وضعیت حوزه و پوشش گیاهی را پایش کند. همچنین توسط این سیستم، تغییرات کاربری رصد شود تا متوجه شوند چه اتفاقاتی در حال رخ دادن است.

عضو هیات علمی گروه  آبخیزداری دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به اینکه متاسفانه ما از چنین سیستم‌هایی برخوردار نیستیم تا عملکرد بهتری از وضعیت حوزه مناسب، پهنه سیل، ایجاد سازه‌های اصولی و ... داشته باشیم، مطرح کرد: نباید اجازه دهیم که خاک فرسوده شود و اگر مسئولان به دنبال این باشند که آن را کنترل کنند، به آسانی می‌توانند کاربری را حفظ و تمام روان‌آب‌ها را به راحتی نگه دارند.

وی تصریح کرد: جنگل، سهم زیادی در نگه‌داری آب دارد و طی بررسی‌های انجام شده، به این نتیجه رسیده‌ایم که یکی از عوامل تخریب جنگل‌های زاگرس ، عوامل انسانی و بخش دیگر هم تغییر اقلیم و ریزگردها است؛ ریزگردهایی که به وجود می‌آید عمدتا از خوزستان، عراق بوده و نیز به سدسازی برمی‌گردد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: سدسازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۷۷۳۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محققان هشدار دادند؛ افزایش خطر میگرن با مصرف داروهای سوزش معده

به گزارش هلث دی نیوز، نتایج نشان می‌دهد که تمام دسته‌های داروهای کاهش‌دهنده اسید معده موسوم به مهارکننده‌های پمپ پروتون، مسدودکننده‌های H۲ و حتی آنتی‌اسیدها، به نظر می‌رسد خطر ابتلا به میگرن و سردرد را افزایش می‌دهند.

«مارگارت اسلاوین»، محقق ارشد و دانشیار تغذیه دانشگاه مریلند، گفت: «با توجه به استفاده گسترده از داروهای کاهش دهنده اسید و این پیامدهای بالقوه میگرن، این نتایج مستلزم بررسی بیشتر است.»

اسلاوین افزود: «این داروها بیشتر بیش از حد تجویز می‌شوند و تحقیقات جدید خطرات دیگری را در استفاده طولانی مدت از مهارکننده‌های پمپ پروتون نشان داده است، مانند افزایش خطر زوال عقل.»

به گفته محققان، رفلاکس اسید زمانی رخ می‌دهد که اسید معده به مری برگردد. معمولاً بعد از غذا یا هنگام دراز کشیدن رخ می‌دهد و می‌تواند سبب سوزش سر دل و زخم معده شود. در موارد شدید، می‌تواند منجر به سرطان مری شود.

برای این مطالعه، محققان داده‌های نزدیک به ۱۲۰۰۰ نفر را که از داروهای کاهش‌دهنده اسید استفاده می‌کردند، بررسی کردند تا ببینند که آیا در سه ماه گذشته دچار میگرن یا سردرد شدید شده بودند.

مهارکننده‌های پمپ پروتون تولید اسید را مسدود کرده و به بهبود مری کمک می‌کنند.

مسدود کننده‌های H-۲ باعث کاهش تولید اسید می‌شوند و آنتی اسیدهای ساده حاوی کربنات کلسیم هستند که اسید معده را خنثی می‌کنند.

پس از تعدیل دیگر عوامل مؤثر بر خطر میگرن، محققان دریافتند که:

• افرادی که از مهارکننده‌های پمپ پروتون استفاده می‌کنند، ۷۰ درصد بیشتر از افرادی که این دارو را مصرف نمی‌کنند، به میگرن مبتلا می‌شوند.

• مسدودکننده‌های H۲ خطر میگرن را تا ۴۰ درصد افزایش می‌دهند.

• آنتی اسیدها افراد را ۳۰ درصد بیشتر در معرض ابتلا به میگرن قرار می‌دهند.

اسلاوین تأکید کرد که افراد نباید بدون مشورت با پزشک مصرف داروهای کاهنده اسید خود را قطع کنند.

اسلاوین گفت: «توجه به این نکته مهم است که بسیاری از افراد برای مدیریت رفلاکس اسید یا سایر بیماری‌ها به داروهای کاهش‌دهنده اسید نیاز دارند، و افرادی که دچار میگرن یا سردرد شدیدی هستند که از این داروها یا مکمل‌ها استفاده می‌کنند باید با پزشک خود در مورد اینکه آیا باید ادامه دهند یا خیر صحبت کنند.»

منبع: خبرگزاری مهر

دیگر خبرها

  • آب آلبالو چه کمکی به دیابتی‌ها می‌کند؟
  • محققان هشدار دادند؛ افزایش خطر میگرن با مصرف داروهای سوزش معده
  • حمله به رفح هم کمکی به ما نمی‌کند | جنگ را باختیم
  • خبر شکستن یک سد معیشتی در ساوه چه بود؟
  • افزایش ۳۰ درصدی ذخیره خون بندناف نوزاد در هرمزگان
  • ژنرال صهیونیست: حمله به رفح هم کمکی به ما نمی‌کند/ جنگ را باختیم
  • آمار مرگ در ایران | افزایش تعداد فوتی‌ها | آمار مرگ مردان ۱۱.۲ درصد بیشتر از زنان
  • افزایش ۳۰ درصدی ذخیره خون بند ناف نوزاد در هرمزگان
  • قیمت گذاری دستوری بیشتر باعث افزایش قیمت لاستیک می شود
  • افزایش تاثیر سوابق تحصیلی در آزمون سراسری سال آینده