Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-26@03:03:54 GMT

آیا "کانال سری" مذاکرات ایران و آمریکا بازگشایی می‌شود؟

تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۷۷۹۱۱۴

آیا 'کانال سری' مذاکرات ایران و آمریکا بازگشایی می‌شود؟


فرارو- همزمان با اوج‌گیری تنش‌ها میان ایران و آمریکا، برخی طرف‌های منطقه‌ای تحرکاتی برای تنش‌زدایی میان دو کشور انجام می‌دهند و در حال حاضر به نظر می‌رسد که این تحرکات در حد برقراری یک کانال «تماس سری» بین تهران و واشنگتن است.
به گزارش فرارو، در پی تشدید تحریم‌های نفتی و هسته‌ای آمریکا علیه ایران، تنش‌ها میان این دو کشور به سطح کم‌سابقه‌ای رسیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مقامات آمریکا برای ارسال پیام به ایران، تجهیزات نظامی متنوعی به خلیج فارس اعزام کرده‌اند و حتی برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که پنتاگون برای حمله به ایران طرح‌هایی تدارک دیده است. این در حالی است که مقامات دو طرف، صریحا تاکید می‌کنند که دنبال جنگ نیستند.
به رغم اوج‌گیری تنش‌ها میان تهران و واشنگتن، برخی منابع از احتمال باز شدن یک کانال تماس سری میان دو طرف خبر می‌دهند. هشتم ماه مه جاری، مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، در حالی که قرار بود از فنلاند به آلمان برود، این سفر را لغو کرد و ناگهان عازم بغداد شد. منابع خبری بسیاری می‌گویند پومپئو در این سفر، به عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق، درباره احتمال حمله گروه‌های شبه‌نظامی عراقی به اهداف آمریکایی هشدار داد. گفته می‌شود که پومپئو به عبدالمهدی اطلاع داده است که اگر این گروه‌ها، که روابط نزدیکی با ایران دارند، به نیرو‌های آمریکایی حمله کنند، آمریکا مستقیما و بدون هماهنگی با بغداد به آن‌ها پاسخ نظامی خواهد داد.
اما به موازات این هشدارها، در بغداد پیام‌های دیگری هم رد و بدل شده است. چندین مبنع آگاه می‌گویند در جریان سفر پومپئو به عراق، او به عبدالمهدی پیام داده است که آمریکا دنبال جنگ با ایران نیست و فقط یک توافق جدید هسته‌ای می‌خواهد. یک مقام رسمی عراقی، به بی‌بی‌سی عربی گفته است که پومپئو به مقامات عراق پیامی داده و از آن‌ها خواسته است که این پیام را به ایران ارسال کنند. مفاد پیام یادشده این است که ایرانیان به میز مذاکره با آمریکا بیایند.
وبگاه خبری-تحلیلی میدل‌ایست‌آی به نقل از منابع خود روایت مشابهی مطرح کرده است. یک منبع آگاه به این وبگاه گفته است که پومپئو به عبدالمهدی اطلاع داده که آمریکا دنبال جنگ با ایران نیست و حتی امضای یک الحاقیه به توافق هسته‌ای هم می‌تواند «ایده خوبی» باشد. شاید به همین دلیل است که برخلاف اکثر سیاستمداران منطقه، عبدالمهدی روز سه شنبه تصریح کرد که علیرغم تشدید تنش‌ها میان ایران و آمریکا، «امور ختم به خیر خواهد شد.» عبدالمهدی، با بیان اینکه عراق با دو طرف ارتباطاتی دارد، اعلام کرد کشورش برای کاهش تنش‌ها تلاش می‌کند.
در همین رابطه، حسن فدعم، عضو جریان «حکمت ملی» عراق به رهبری سید عمار حکیم، اعلام کرد که حکیم طی سفر اخیرش به کویت در دیدار با امیر این کشور، صباح الاحمد الصباح، طرحی برای کاهش تنش میان تهران و واشنگتن را با وی در میان گذاشته است. پیش از این، حکیم از دولت عراق خواسته بود که برای وساطت میان ایران و آمریکا اقدام کند. او از امیر کویت خواست که با توجه به روابط نزدیکش با ایران و آمریکا، به عراق در این وساطت کمک کند. فدعم، همچنین اعلام کرد که محمدجواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، بزودی به عراق سفر خواهد کرد تا پیشنهاد پومپئو به عبدالمهدی را بررسی کند.
علاوه بر عراق، برخی رسانه‌ها احتمال مشارکت قطر در وساطت میان ایران و آمریکا را هم مطرح می‌کنند. گفته می‌شود که در یازدهم ماه مه، شنبه ساعت هفت عصر، یک هواپیمای سلطنتی قطری در تهران به زمین نشست و پس از سه ساعت و نیم به دوحه بازگشت. درباره اینکه چه کسی در این هواپیما بوده، گزارش‌‎های ضدونقیضی منتشر شده، اما به هر حال، احتمالا شخصیت قطری برجسته‌ای به تهران آمده است. باتوجه به روابط نزدیک قطر با ایران و آمریکا، این احتمال وجود دارد که از طریق قطر، میان ایران و آمریکا پیام‌هایی رد و بدل شده است.
تنش‌ها در منطقه بالا گرفته و تلاش‌های واسطه‌ها برای گشودن باب گفتگو‌ها میان تهران و واشنگتن هنوز موفقیت ملموسی به دست نیاورده است. با این حال، تحرکات عراق، کویت و شاید قطر ممکن است موجب آغاز فرآیندی شود که عمان در مذاکرات پیشین ایران و آمریکا آغاز کرده بود.

منبع: فرارو

کلیدواژه: مذاکرات ایران و امریکا مایک پومپئو امیر کویت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۷۹۱۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم

به گزارش قدس آنلاین، "رافائل گروسی" مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی مدعی شد که غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران و نبود دسترسی بازرسان بین‌المللی به تاسیسات اتمی آن، به نگرانی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن دامن می‌زند.

با این وجود، گروسی گفت که نسبت به حفظ گفت‌وگوها در این باره متعهد است.

خبرگزاری آلمانی دویچه وله گزارش داد که گروسی در گفت‌وگویی با این خبرگزاری مدعی شد ایران "چند هفته، نه چند ماه" با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن یک بمب اتمی فاصله دارد.

او افزود: اما به معنای این نیست که ایران سلاح اتمی دارد یا در این بازه در اختیار خواهد داشت.

مدیرکل آژانس توضیح داد، در حالی که غنی‌سازی اورانیوم در سطح نظامی نگران‌کننده است، نمی‌توان بر اساس این نتیجه گرفت که ایران در حال حاضر یک سلاح اتمی دارد.

گروسی گفت که اهداف ایران در این زمینه مشخص نیست و تنها می‌توان درباره آن گمانه‌زنی کرد.

ابراز نگرانی مدیرکل آژانس در حالی درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح می‌شود که ایران یک سال و نیم پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای(برجام)در سال ۲۰۱۸، متحمل شدن تحریم‌های بازگردانی‌شده واشنگتن و بدعهدی شرکای اروپایی در کاهش تاثیر تحریم‌های آمریکا، اعلام کرد که در پنج گام تعیین‌شده و طبق بند ۳۶ برجام از انجام دادن برخی تعهدات داوطلبانه خود در توافق فاصله می‌گیرد.

محدود کردن امکانات نظارتی آژانس در تاسیسات ایران نیز اقدام متقابل تهران در واکنش به قطعنامه تنبیهی آمریکا و شرکای اروپایی برجام در دو سال گذشته انجام شد. اما مذاکرات میان ایران و آژانس برای حل‌وفصل مسائل پادمانی باقی‌مانده ادامه دارد و ایران تا کنون به تعهدات خود در بیانیه‌های مشترک با آژانس عمل کرده است.
اگرچه، مقامات ایران تاکید کرده‌اند در صورت بازگشت تمامی طرفین توافق به اجرای تعهدات خود، اقدامات انجام‌شده را به حالت اولیه بازمی‌گرداند.

در این میان، مذاکرات میان ایران و طرفین اصلی برجام به منظور احیای این توافق که در مارس ۲۰۲۱ آغاز شد، به بن‌بست رسیده است. ایران طی توافق هسته‌ای متعهد شده بود که در ازای لغو کلیه تحریم‌های آن، فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود کند.
دویچه وله در ادامه نوشت که گروسی مدعی شد، آژانس از سطح دسترسی مورد نیازش در ایران برخوردار نیست که گمانه‌زنی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن را تشدید می‌کند.

او همچنین به حل‌وفصل نشدن مسئله برخی یافته‌های آژانس، از جمله ذرات اورانیوم در محل‌های پیش‌بینی‌نشده اشاره کرده و گفت که این موضوع به تردیدها درباره شفافیت ایران دامن می‌زند.

گروسی گفت: این موضوع محور اصلی گفت‌وگویی بوده است که تلاش کرده‌ام با ایران برقرار کنم.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ادامه، با اشاره به افزایش تنش‌ها میان ایران و رژیم صهیونیستی در پی اقدامات متجاوزانه این رژیم و پاسخ قاطعانه ایران، هرگونه ایده حمله به تاسیسات هسته‌ای را محکوم کرد.

او بیان کرد:حمله به تاسیسات هسته‌ای امری، مطلقا، ممنوع است.

گروسی همچنین درباره تهدید حملات هسته‌ای نیز گفت: به نظرم عادی‌سازی صحبت کردن از تسلیحات اتمی، استفاده از تسلیحات اتمی، کسب تسلیحات اتمی واقعا اسفناک است.

او همچنین گفت که آژانس همواره از گفت‌وگوها میان ایران و آمریکا حمایت می‌کند.

مدیرکل آژانس همچنین درباره مذاکرات میان ایران و آژانس گفت: آنچه واقعا به آن تمایل دارم، مذاکرات میان ما، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران است، چون چیزهای زیادی وجود دارد که باید درباره آن شفاف‌سازی شود و به همین دلیل است که قصد داریم به زودی به ایران سفر کنیم.

او گفت که پیامش به ایران این است که باید بیشتر با آژانس همکاری کند.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • بازگشایی بازارچه‌های هنگه‌ژال و سیف مطالبه جدی ایران از عراق است
  • بازگشایی گردنه معروف پس از ۵ ماه مسدودی (فیلم)
  • عراق، قرقیز و افغانستان در انتظار برد ازبک‌ها
  • آیا مذاکرات مستقیم میان ایران و آمریکا در جریان است؟
  • آمریکا: مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم
  • آمریکا : مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم؛ نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر / درباره روش‌های ارتباطمان با ایران نظری نمی‌دهیم
  • آمریکا: در حال مذاکره مستقیم با ایران درباره برجام نیستیم
  • گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم
  • مذاکرات بغداد و اربیل برای از سرگیری صادرات نفت شمال
  • گروسی به ایران می آید؟ | پیام جدید مدیرکل آژانس به تهران | واکنش به تهدید حملات هسته‌ای