Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-03@02:43:14 GMT

خطر نابودی 800هزار تن چغندر قند بیخ گوش کشاورزان خوزستانی

تاریخ انتشار: ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۷۹۳۷۳۵

خطر نابودی 800هزار تن چغندر قند بیخ گوش کشاورزان خوزستانی

اهواز - ایرنا - این روزها برداشت محصول چغندر قند درمناطق شمالی خوزستان که عمده کانون های کشت این محصول هستند با نگرانی فزاینده کشاورزان چغندرکار دنبال می شود چرا که به دلیل هزینه بالای حمل این محصول تا کارخانه های قند، کشاورزان قادر به تامین این هزینه نیستند.

به گزارش ایرنا هزینه سرسام آور کرایه حمل چغند قند و نبود توانایی کشاورزان برای پرداخت این هزینه ها احتمال ماندن این محصول روی دست کشاورزان و از بین رفتن این محصول راهبردی که کشور به شدت به آن نیاز دارد بسیار بالا است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


کرایه حمل هر تن چغندر قند تا مسیر 700 کیلومتری حداقل بین 1.5 تا 1.7 میلیون ریال است که چیزی حدود 50درصد ارزش کل چغندر قند بر مبنای قیمت تضمینی آن به قرار هر کیلوگرم با عیار 16درصد سه هزار و 742 ریال است.
این در حالی است که کارخانه قند شوش به عنوان تنها کارخانه قند خوزستان که خوراک اصلی چغندر قند است در جذب این محصول و تبدیل آن به شکر با محدودیت هایی رو به رو است و به ناچار این محصول که بیش از 80 درصد کل چغندر قند تولیدی خوزستان است باید به کارخانه های قند اصفهان، اسلام آباد، بیستون کرمانشاه، قزوین، شهرکرد و همدان ارسال شود.
کشت چغندر قند در خوزستان پس از تعطیلی 15ساله کارخانه قند شوش و صرفه اقتصادی که گمان می رفت نصیب کشاورزان شمال خوزستان شود در پنج سال اخیر از سرگرفته شد ولی به نظر می رسد با تحولاتی که در صنعت حمل و نقل کشور ، اعتصاب ها و افزایش بی سابقه کرایه ها به وجود آمد کار انتقال محصول چغندر قند با مشکلات حادی رو به رو شده است.
به منظور اتخاذ راهکار عملی برای برون رفت از چالش و پیشگیری از نابودی دست کم 800هزار تن که می تواند به تولید 90هزار شکر سفید منجر شود نشستی با حضور مجری طرح چغندرقند و نیشکر وزارت جهادکشاورزی ، مسئولان کارخانه های قند استان های همجوار ، نمایندگان کشاورزان چغندر کار ، راهداری و شرکت های حمل و نقل جاده ای خوزستان در جهادکشاورزی خوزستان برگزار شد.
در این نشست مسایل و مشکلات فرآروی حمل چغندر قند از گرانی لاستیک و روغن و قطعات یدکی رانندگان کامیون داران گرفته تا صنعت قند کشور و نگرانی کشاورزان از نابودی دسترنج خود مطرح شد و چنانچه این راهکارها عملی شود احتمال پیشگیری از خسارت ملی افزایش می یاید.

** بهره گیری از ظرفیت های ملی در ناوگان حمل و نقل
مجری طرح چغندرقند و نیشکر وزارت جهادکشاورزی گفت:از ظرفیت های ملی در ناوگان حمل و نقل برای حمل چغندر قند خوزستان که هم اکنون در مزارع مانده، به کارخانه های قند کشور استفاده می شود.
علیرضا یزدانی با تایید بروز چالشی به نام ' حمل و نقل چغندر قند' در خوزستان افزود: ما به این مساله واقف هستیم که کشاورز توانایی پرداخت کرایه حمل چغندر که در مقایسه با پارسال بیش از 2 برابر شده را ندارد از این رو باید به کمک کشاورز آمد تا بخشی از منافع و سرمایه ملی کشور با توجه به تحریم ها و نیاز کشور به شکر به خطر نیفتد.
به گفته وی هم اکنون بیش از 800هزار تن چغندر قند در دزفول شوش و اندیمشک در حال برداشت است ولی هزینه های سنگین حمل و نقل مانع از انتقال سریع این محصول به کارخانه های قند کشور شده است.
وی با بیان اینکه در صورت فرآوری این محصول راهبردی حدود 90هزار تن شکر تولید می شود افزود: با هماهنگی صورت گرفته و امضای تفاهم نامه سه جانبه شرکت های حمل و نقل ، راهداری و کارخانه های قند امیدواریم هرچه زودتر ، چغندر قند خوزستان که سرمایه ملی است به کارخانه های قند کشور انتقال یابد.
مجری طرح چغندرقند و نیشکر وزارت جهادکشاورزی در ادامه با اشاره به اینکه تداخل حمل گندم و کلزا به سیلوها و جابجایی کالاهای اساسی از بنادر کشور ،سبب ایجاد اختلال در حمل چغندر قند شده گفت: چنانچه این امکان فراهم شود که با هماهنگی های بین بخشی ، 500دستگاه کامیون از مجموع سه هزار دستگاهی که در بنادر کشور در حال انتقال کالاهای اساسی و دامی هستند برای انتقال چغندر قند به کار گرفته شود مشکل حمل این محصول به میزان زیادی حل می شود.
وی بر حمایت از کامیون داران و تامین بخشی از نیازهای آنان از جمله تامین سهمیه لاستیک ، روغن ، سوخت یارانه ای و حذف عوارض بزرگراهی با هدف کاهش هزینه های حمل چغندر قند تاکید کرد.
به گفته یزدانی از همه راهکارها و گزینه ها برای جلوگیری از زیان چغندرکاران و کاهش قیمت کرایه حمل این محصول کشاورزی استفاده می کنیم.
مجری طرح چغندرقند و نیشکر وزارت جهادکشاورزی افزود: پارسال کارخانجات قند و شکر به منظور همکاری و کمک به کشاورزان، بخشی از کرایه حمل و نقل را برعهده گرفتند که انتظار می رود امسال نیز در حمایت از کشاورزان این اقدام را انجام دهند.
وی ادامه داد: در سال زراعی جاری 15 هزار هکتار زیرکشت چغندر قند پاییزه است که حدود 11 هزار و 119 هکتار آن با تولید 800 هزار تن چغندر فقط مربوط به خوزستان (دزفول، شوش و اندیمشک ) می شود و بقیه سطح زیرکشت مربوط به استان های گلستان، فارس، کرمانشاه و اصفهان است.

** مرجع واحد برای تعیین نرخ حمل
برای پیشگیری از افزایش سرسام آور نرخ حمل چغندر قند ، تعیین مرجع واحد برای تعیین نرخ حمل چغندر قند با توجه به همزمانی برداشت محصول گندم ، جو ، کلزا و صیفی جات و تقاضای بالا برای حمل کالاهای اساسی و نهاده های دامی از بندر امام خمینی(ره) ضروری است.
اصلانی از نمایندگان شرکت های حمل و نقل خوزستان با تاکید بر اینکه تعیین مرجع واحد برای یکسان سازی نرخ کرایه چغندر قند ضروری است افزود: با توجه به اینکه نرخ هر تن بار از بندر امام به سایر نقاط کشور حدود 2 میلیون ریال است کامیون داران رغبتی به حمل چغندر قند با قیمت پایین تر از این سقف ندارد لذا باید ضمن تعیین نرخ واحد، مشوق هایی را نیز برای کامیون داران در نظر گرفت.
به گفته وی کامیونداران در برابر نرخ پایین تر مقاومت می کنند و به ناچار باید دولت یارانه ای برای جبران ضرر کامیونداران در نظر بگیرد.
ابوذر دیناروند مدیر کشاورزی کارخانه قند شوش نیز با اشاره به اینکه در روزهای اخیر برداشت و حمل چغندر قند به این کارخانه شروع شده گفت: نرخ حمل هر تن چغندر قند به کارخانه 200هزار ریال است که نسبت به پارسال افزایش قابل توجهی داشته است.
وی بر یکسان سازی نرخ کرایه و نظارت بر آن تاکید کرد و افزود: افزایش بی رویه نرخ کرایه به ضرر کشاورز است و اگر کشاورزی احساس کند در این معرکه ضرر کرده دیگر رغبتی به کشت چغندر قند در سال های آینده نخواهد داشت.

** کشاورز توان پرداخت بیش از 600هزار ریال کرایه را ندارد
علی رحیمی نماینده کشاورزان چغندرکار خوزستان معتقد است: برای جبران افزایش نرخ کرایه ها ، دولت باید نرخ تضمینی چغندر قند را افزایش دهد.
به گفته وی کشاورز توان پرداخت کرایه بیش از 600هزار ریال برای هر تن چغندر قند ندارد از این رو افزایش نرخ تضمینی چغندر قند می تواند کشاورز را از ناامیدی و فشار روانی نجات دهد.
وی گفت: دولت باید بتواند با شیوه های مختلف از جمله پرداخت مستقیم یارانه به کامیون داران و تامین بخشی از هزینه حمل و نقل ، به کمک کشاورز آمده و آن را از مهلکه نجات دهد.
رحیمی افزود: کرایه ها روز به روز در حال افزایش است و سازمان پایانه ها و حمل و نقل جاده ای باید روی نرخ کرایه ها نظارت کند هرچند برای متعادل کردن کرایه حمل ، کار سختی پیش رو دارد.

** آینده چغندر قند در خوزستان نباید مخدوش شود
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی خوزستان بیان کرد: اگر مشکل حمل چغندر قند به کارخانه های قند حل نشود آینده کشت این محصول در خوزستان مخدوش و احتمال توقف کشت آن در سال های آینده تقویت می شود.
محمد قاسمی نژاد در ادامه با بیان اینکه جهادکشاورزی متولی تولید است نه حمل محصول کشاورزی گفت: گره حمل چغندر قند در شرکت های حمل و نقل و کامیونداران است ؛ ما حمایت می کنیم که حمل محصول به سهولت انجام شود و کار به سود کشاورز تمام شود.
وی با بیان اینکه اگر کنجاله با تاخیر از بنادر تخلیه شود و بخشی از ظرفیت ها به سمت حمل چغندر قند هدایت شود اتفاق خاصی نمی افتد افزود: برای حمل چغندر قند خوزستان به کارخانه ها به 2 هزار و 600دستگاه کامیون نیاز داریم.

** کشت 80هزار هکتار چغندر قند تا افق 1404
رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان با تاکید بر اینکه مشکل حمل چغندر قند با هماهنگی بین بخشی حل می شود گفت:هرگونه تغییرات در کرایه حمل چغندر قند ، چشم انداز کشت 80 هزار هکتار این محصول و تولید 6.5میلیون تن شکر را در خوزستان تا افق سال 1404 مخدوش می کند.
کیخسرو چنگوایی با بیان اینکه 45 درصد شکر مورد نیاز 31میلیون نفر در خوزستان تامین می شود افزود: راه پایداری تولید شکر در خوزستان روی آوردن به کشت چغندر قند و رفع مشکلات کشت و حمل این محصول به کارخانه های قند کشور است.
وی با فوریت دار بودن مساله انتقال حمل چغندر قند به کارخانه های قند کشور اذعان، و ابراز امیدواری کرد با برنامه ریزی صورت گرفته و مشارکت شرکت حمل و نقل به ویژه شرکت بین المللی حمل و نقل آبادان که 30درصد سهام آن دولتی است مشکل حمل چغندر قند در خوزستان برطرف شود.
برآورد سازمان جهادکشاورزی خوزستان نشان می دهد برای جذب محصول چغندر قند خوزستان ، باید هشت کارخانه جدید قند در خوزستان ساخته شود تا هزینه های حمل آن کاهش یابد.
6065/ 6037

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد جهادكشاورزي چغندر قند خوزستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۹۳۷۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خوزستان آماده برای سیل احتمالی / نگرانی برای نابودی گندم‌ها

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - محراب علوی: براساس آخرین اطلاعات از سازمان هواشناسی، چهارشنبه (۱۲ اردیبهشت) تا شنبه (۱۵ اردیبهشت) به تناوب بارش‌های بهاری استان خوزستان را فرا می‌گیرد. حجم بارش‌ها در اکثر شهرهای استان قابل ملاحظه برآورد شده که میزان تقریبی بارش تجمعی در شهر شوش دانیال تا ۷۰ میلی متر ۱ پیش‌بینی شده است به همین دلیل انتظار وقوع سیل برای استان متصور است.

به‌تدریج از بعدازظهر چهارشنبه با ورود موج بارشی جدید به کشور، ناپایداری‌های جوی در استان‌های غربی، جنوب غربی و همچنین مناطقی از شمال غرب کشور آغاز می‌شود.

برای عصر چهارشنبه تا بامداد پنجشنبه که آغاز فعالیت موج بارشی است در بسیاری از نقاط غرب کشور شاهد بارش‌های نسبتاً شدیدی خواهیم بود که کرمانشاه، ایلام، لرستان و خوزستان در رأس شدت بارش‌ها خواهند بود.

در همین زمینه مدیرکل هواشناسی خوزستان گفت: در بررسی نقشه‌های پیش یابی تأثیرات سامانه بارشی به تناوب تا اواخر روز شنبه بر روی استان مشاهده می‌شود.

محمد سبزه زاری بیان کرد: سامانه بارشی سبب رگبار و رعد و برق، وزش بادهای متوسط همراه با تندباد لحظه‌ای خواهد بود.

وی افزود: بیشترین شدت بارش‌ها طی روزهای پنجشنبه و جمعه و بیشترین حجم بارش‌ها در مناطق مرکزی، جنوبی و مناطق مرتفع شرقی، شمال ِشرقی و شرقی و شمالی خواهد بود. همچنین ریزش تگرگ نیز در برخی مناطق دور از انتظار نیست.

سبزه زاری گفت: روند کاهش دما تا جمعه ادامه دارد. شمال خلیج فارس نیز تا پایان هفته مواج و بعضی ساعات همراه با رگبار و رعد و برق پیش بینی می‌شود.

بسیج امکانات استان

از سوی دیگر معاون امور عمرانی استانداری خوزستان از بسیج همه امکانات و تجهیزات برای جمع آوری و انتقال گندم کشاورزان به نقاط ایمن با توجه به بارندگی‌های پیش‌رو خبر داد.

محمد خانچی در ستاد مدیریت بحران خوزستان گفت: امسال میزان کشت گندم در استان رقم بسیار خوبی بود که حسب دستور استاندار و با بسیج امکانات همه دستگاه‌ها موفق شدیم قبل از بارندگی‌ها بخش قابل ملاحظه‌ای از گندم‌های برداشت شده را با مدیریت معاون اقتصادی استانداری، فرمانداران، اداره غله و تعاون روستایی به محل‌های سرپوشیده منتقل کنیم.

وی افزود: از همکاری و زحمات همه دستگاه‌ها به خصوص مناطق نفت خیز جنوب، سپاه حضرت ولیعصر (عج)، قرارگاه کربلا، توسعه نیشکر، راهداری، نفت و گاز اروندان، انجمن کامیون داران اهواز و استان، هلال احمر، شرکت شهرک‌های صنعتی و گروه‌های جهادی در انتقال گندم‌های برداشت شده تقدیر کنم.

همکاری همه دستگاه‌ها

معاون امور عمرانی استانداری خوزستان با اشاره به بارندگی‌های روزهای آینده در استان و آماده باش همه نیروهای امدادی و خدماتی، گفت: موضوع رفع آب گرفتگی‌ها مختص شهرداری و آبفا نبوده و دیگر دستگاه‌ها باید به سهم خود در این موضوع مشارکت کنند.

وی گفت: در زمان باقیمانده تا آغاز بارش‌ها باید کار لایروبی شبکه فاضلاب انجام شود، همچنین از دستگاه‌های معین در هر منطقه انتظار داریم که پای کار بوده و نسبت به رفع آب گرفتگی‌ها تلاش کنند.

خانچی تاکید کرد: همه دستگاه‌ها باید در کنار شهرداری و آبفا قرار گرفته و با انجام کار تیمی نسبت به رفع آبگرفتگی‌ها اقدام کنند.

وی افزود: لازم است که روابط عمومی‌ها در شرایط بحرانی، اقدامات آن مجموعه را به سرعت نشر داده تا زحمات عوامل آن دستگاه زیر سوال نرود. بحث اطلاع رسانی در زمان بارندگی و همچنین رفع آب گرفتگی‌ها برای ما بسیار مهم بوده و باید در این زمینه به خوبی عمل شود.

معاون امور عمرانی استانداری خوزستان ادامه داد: حضور گروه‌های جهادی در بحث جلوگیری از آب گرفتگی بسیار مهم بوده و باید ارتباط لازم با آنها برقرار شود، همچنین از هم اکنون باید به فکر کیسه شن بود تا آب وارد منازل مردم نشود.

انتقال بیش از ۷۰۰ هزار تن گندم

در عین حال مدیر کل غله و خدمات بازرگانی خوزستان گفت: از ابتدای فصل برداشت گندم تاکنون بیش از ۷۰۰ هزار تن گندم از استان به سیلوها و کارخانه‌های خوزستان و سایر استان‌ها منتقل شده است.

امید جهان نژادیان با اشاره به تداوم برداشت گندم در خوزستان گفت: از ابتدای فصل برداشت گندم در استان تاکنون بیش از ۸۲۴ هزار تن محصول از کشاورزان خریداری شده است که نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش ۵۳ درصدی نشان می‌دهد.

وی افزود: باتوجه به هشدار هواشناسی مبنی بر فعالیت سامانه بارشی در استان، بیش از ۷۰۰ هزار تن به سیلوهای و کارخانه‌های تولید در خوزستان و سایر استان‌ها انتقال داده شده است.

جهان نژادیان ادامه داد: همه مراکز روباز حساس شناسایی شده‌اند و انتقال گندم از این مراکز به محل‌های استاندارد و ایمن درحال انجام است.

مدیر کل غله و خدمات بازرگانی خوزستان در پایان گفت: از همه کشاورزان زحمتکش استان درخواست می‌کنیم با توجه به ورود سامانه بارشی از تحویل محصول خود به مراکز روباز خودداری کرده و گندم‌ها را سیلوهای ذخیره سازی استاندارد و کارخانه‌های آرد که به صورت شبانه روزی فعال هستند، تحویل دهند.

در سال زارعی جاری در ۷۵۴ هزار هکتار از اراضی استان کشت گندم انجام شده است.

آمادگی برای دفع آب‌های سطحی

همچنین مدیرعامل آب و فاضلاب خوزستان گفت: ۱۵۶ ایستگاه پمپاژ و ۳۸۰ پمپ مکنده برای دفع آب‌های سطحی در بارندگی‌های پیش رو آماده به کار هستند.

صابر علیدادی گفت: باتوجه به پیش بینی‌های اداره کل هواشناسی خوزستان مبنی بر فعالیت سامانه بارشی در استان، همه تیم‌های عملیاتی و تجهیزات آبفا از دیروز در حال آماده باش هستند تا درصورت آب گرفتگی، کار تخلیه را با سرعتب یشتری انجام دهند.

وی با بیان اینکه همه پمپ‌های مکنده در مدار فعالیت قرار دارند، افزود: همچنین پمپ‌های اس دی، ماشین آلات رفع انسداد، مکنده‌ها و دیزل ژنراتورها نیز فعال هستند.

علیدادی ادامه داد: ایستگاه‌های پمپاژ فاضلاب برای کمک به دفع آب‌های سطحی در آماده باش کامل هستند، هر چند ورود روان آب‌ها به شبکه فاضلاب موجب خسارت به شبکه می‌شود.

مدیرعامل آب و فاضلاب خوزستان می‌گوید: در بارندگی‌های قبلی، ۸ هزار میلیارد ریال به شبکه فاضلاب، پمپ‌ها و ماشین آلات ما خسارت وارد شد که تاکنون ردیف بودجه‌ای برای این موضوع تعریف نشده است.

علیدادی گفت: همه تلاش خود را برای دفع فاضلاب در اهواز انجام می‌دهیم تا به شهروندان آسیبی وارد نشود.

کد خبر 6094139

دیگر خبرها

  • تمهیدات لازم برای نگهداری دسترنج کشاورزان خوزستانی درنظر گرفته شد
  • خریداری بیش از ۸۵۲ هزار تن گندم از کشاورزان خوزستانی
  • خوزستان نیازمند بیمارستان تخصصی چشم و قلب
  • جدول لیگ برتر| همه چیز به کام استقلال؛ قعر در دست خوزستانی‌ها
  • توقف مدعیان قهرمانی به سود استقلال/ قعر در دست خوزستانی‌ها!
  • کشاورزان خوزستانی گندم را به مراکز سرپوشیده تحویل دهند
  • خوزستان آماده برای سیل احتمالی / نگرانی برای نابودی گندم‌ها
  • دانش آموز خوزستانی، برگزیده جشنواره افتخار من+فیلم
  • اجازه فعالیت به ۳ کارخانه سیمان در یک دشت ممنوعه / مجوزهای عجیب دولت بر ضد محیط زیست که در هیچ‌ جای جهان شبیه آن وجود ندارد / نابودی آب و خاک و زمین در نزدیکی تهران (فیلم)
  • پرداخت ۱۷ میلیارد تومان غرامت به کشاورزان مه‌ولاتی