Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-26@10:26:00 GMT

سیاست خارجی نیازمند یک چارچوب تازه

تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۸۱۰۸۰۹

سیاست خارجی نیازمند یک چارچوب تازه

تحولات جاری در عرصه سیاست خارجی جمهوری اسلامی محصول عبور از فراز و نشیب‌های کشور در برهه‌های مختلف تاریخی و در مواجهه با رویدادهای مختلف است. یعنی اگرچه ایران در دوره بعد از انقلاب چارچوب مشخصی را در حوزه سیاست خارجی خود تعریف کرده است اما بعضاً بروز رخدادهای غیر متداول آن را در موقعیت‌های ویژه‌ای قرار داده که نیازمند اتخاذ تصمیمات حساسی درباره پاره‌ای از موضوعات بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ابراهیم رحیم پور معاون سابق وزارت خارجه

بی تردید ایجاد اختلاف ایران با جهان بر سر مسأله هسته‌ای یکی از موضوعاتی بود که بیش از یک دهه بر روند تحولات دیپلماسی کشور سایه انداخت و منجر به آن شد که بخش زیادی از توجه و تمرکز دولت آقای روحانی معطوف به حل و فصل این مسأله شود. رویکرد دولت در پروسه حل دیپلماتیک مسأله هسته‌ای ایران موفقیت‌آمیز بود چنانکه دولت موفق شد ظرف مدت کوتاهی اجرای تحریم‌هایی را که پیشتر به واسطه اختلاف هسته‌ای و زیر سایه رویکرد تحریک برانگیز و به ظاهر انقلابی دولت نهم و دهم به جمهوری اسلامی تحمیل شده بود، متوقف کند.
البته متمرکز شدن بر حل موضوع هسته‌ای آسیب‌هایی را هم متوجه سیاست خارجی کشور نمود. یعنی تقویت مناسبات با کشورهای مهم منطقه‌ای و آسیایی چنانکه باید مورد پیگیری قرار نگرفت. بنده با توجه به مسئولیتی که پیش از این داشتم معتقدم این دسته از کشورهای آسیایی احساس کردند که جمهوری اسلامی چارچوب اصلی مناسبات خود را بر پایه ترمیم و گسترش رابطه با کشورهای منظومه غرب گذاشته است. ما در شعار بر لزوم استحکام بخشی به رابطه با کشورهای آسیایی و منطقه تأکید می‌کردیم اما در صحنه عملیاتی گام‌های جدی بر نمی‌داشتیم.
اینک که حضور دونالد ترامپ معادله برجام را بر هم زده است و دولت آقای روحانی با توجه به هدف‌گذاری دولت امریکا برای در تنگنا قرار دادن ایران از طریق سیاست فشار حداکثری، دشواری‌های مهمی را پیش روی خود می‌بیند لازم است، چارچوب و راهبرد تازه‌ای را برای خود طراحی کند. در این چارچوب باید با همه کشورهای جهان بویژه بازیگران مهم منطقه و آسیا که جز اصلی‌ترین شرکای تجاری تهران هم به شمار می‌آیند دیالوگ برقرار شود.
دیپلماسی همچنان یکی از کارآمدترین ابزارهای دولت ایران جهت تغییر فضا و تحقق بخشیدن به منافع مورد نظرش می‌باشد. باید علی رغم فشار امریکا با بقیه جهان حرف بزنیم منتهی این گفت‌و‌گو نباید موقت و گذرا و صرفاً بر اساس نیاز موقت انجام شود بلکه باید دارای اهدافی بلند مدت باشد که مسیر بعدی را در تقویت همه جانبه روابط بویژه با کشورهایی که رابطه با آنها کمتر دیده شده است، مشخص کند. ایجاد وحدت نظر و پرهیز از اختلاف‌های جناحی در داخل کشور که همواره بر سیاست خارجی سایه انداخته می‌تواند کمک مؤثری به اتخاذ و اجرای راهبرد جدید گسترش رابطه با همه کشورها باشد.
در شرایط کنونی بسیاری از کشورهای بزرگ منطقه از چین گرفته تا هند و ترکیه در مناسباتشان با امریکا دارای مشکلاتی هستند و چنین نیست که فقط جمهوری اسلامی با این کشور دچار مشکل باشد. بنابراین گفت‌و‌گوی بدون جنجال با این کشورها در مورد نقاط اختلافی که با امریکا دارند می‌تواند جمهوری اسلامی را به یک منفعت مشترک برساند. فقط کافی است با ظرافت بیشتری کار کنیم و از نفوذ خود در منطقه نهایت بهره‌برداری را انجام دهیم.

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۱۰۸۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیسی: ایران در تعامل با کشورهای آفریقایی تامین منافع متقابل را دنبال می‌کند

در حاشیه دومین همایش بین‌المللی ایران و آفریقا «کیلم دو تامبلا» نخست وزیر بورکینافاسو با سید ابراهیم رئیسی دیدار و گفتگو کرد.

رئیس جمهور در این دیدار، توسعه روابط با قاره آفریقا را از اولویت‌های جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد و با بیان اینکه ایران اسلامی در تعامل با کشور‌های آفریقایی منافع متقابل ملت ایران و ملت‌های آفریقایی را دنبال می‌کند، بر ضرورت تسریع در ایجاد سازوکار‌های تقویت روابط ایران و بورکینافاسو از جمله فعال‌سازی کمیسیون مشترک دو کشور تاکید کرد.

 رئیسی در ادامه به ظرفیت‌های بسیار خوب و پیشرفت‌های چشمگیر جمهوری اسلامی ایران در بخش‌های مختلف صنعت و معدن، کشاورزی، نفت و انرژی و علم و فناوری اشاره و تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران با توجه به ظرفیت‌های عظیم موجود در قاره آفریقا برای توسعه و پیشرفت، آماده همکاری، تعامل و تبادل این ظرفیت‌ها و توانمندی‌ها با کشور‌های آفریقایی از جمله بورکینافاسو است و اطمینان داریم توسعه این روابط به نفع ملت‌های دو کشور خواهد بود.

نخست وزیر بورکینافاسو نیز در این دیدار ضمن تبریک برگزاری موفق اجلاس بین‌المللی ایران و آفریقا به دکتر رئیسی و همچنین محکومیت اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی در حمله به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق، ایران و مردمانش را صاحب تمدنی بزرگ توصیف و بر علاقمندی کشورش برای توسعه هر چه بیشتر روابط با ملت ایران به عنوان پدیدآورندگان این تمدن بزرگ تاکید کرد.

کیلم دو تامبلا با اشاره به تلاش رسانه‌های غربی برای ارائه تصویری نادرست و مخدوش از جمهوری اسلامی ایران افزود: بر خلاف تبلیغات غربی‌ها ایران کشوری مستقل، در حال توسعه و پیشرفته است که بر جذابیت‌های این کشور برای توسعه و تقویت روابط در همه زمینه‌ها با آن افزوده است.

نخست وزیر بورکینافاسو همچنین بر علاقمندی کشورش برای گسترش همکاری‌ها و تعامل با جمهوری اسلامی ایران در حوزه‌های زیرساختی، ارتباطاتی، معادن، کشاورزی، دامپروری، حمل و نقل، علمی و فرهنگی، دانش‌بنیان و انرژی تاکید کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی دولت

دیگر خبرها

  • رئیسی: ایران در تعامل با کشورهای آفریقایی تامین منافع متقابل را دنبال می‌کند
  • ایران دفعه بعد، ۳ هزار موشک و پهپاد به اسرائیل می‌زند، یا ۳۰ هزار؟
  • سیاست خارجی ترامپ در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا
  • طعنه سردار سلیمانی به کشورهای منطقه /هیچ پرنده خارجی نمی‌تواند از آسمان ایران عبور کند
  • جمهوری اسلامی آمادگی دارد در پیشرفت سریلانکا شریک شود
  • پیوند میدان و دیپلماسی‌
  • فصل تازه همکاری های امنیتی تهران - اسلام آباد
  • تحریف بازدارندگی، سناریوی جدید علیه عملیات وعده صادق/ عبدالحمید می‌خواهد در چارچوب نظام فعالیت کند!
  • رئیسی: توسعه همکاری با کشورهای همسایه و مسلمان بویژه پاکستان از اولویت‌های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است
  • دولت همسو با افزایش تولید و اشتغال از بازارهای داخلی و خارجی بهره‌ می‌گیرد