Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-01@13:57:14 GMT

فرصت طلایی «پنجره جمعیتی» را قدر بدانیم

تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۸۱۲۰۲۳

فرصت طلایی «پنجره جمعیتی» را قدر بدانیم

کاهش جمعیت جوان تهدیدی جدی و دغدغه‌ای اساسی برای برنامه‌ریزان هر جامعه است. براساس پیش‌بینی کارشناسان، اگر فرایند افزایش جمعیت همچنان به گونه حاضر پیش رود، کشور ما نیز در آینده‌ای نه چندان دور با افزایش تعداد سالمندان و کمبود نیروی کار جوان در سال‌های آینده مواجه خواهد شد که این مهم آسیب‌های جدی و خطرناکی برای کشور ایجاد خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محمود مصدق/

کاهش جمعیت جوان تهدیدی جدی و دغدغه‌ای اساسی برای برنامه‌ریزان هر جامعه است. براساس پیش‌بینی کارشناسان، اگر فرایند افزایش جمعیت همچنان به گونه حاضر پیش رود، کشور ما نیز در آینده‌ای نه چندان دور با افزایش تعداد سالمندان و کمبود نیروی کار جوان در سال‌های آینده مواجه خواهد شد که این مهم آسیب‌های جدی و خطرناکی برای کشور ایجاد خواهد کرد.

بی‌تردید پیش‌بینی تغییرات جمعیتی و برنامه‌ریزی اصولی برای مقابله با تهدیدهای آن می‌تواند روند توسعه کشور را در تمامی شئون آن تضمین کند.

• جمعیت سالمند بیشتر از میانگین دنیا

دکتر مهین السادات عظیمی، رئیس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به آماری در خصوص رشد جمعیت سالمندان در آینده، می‌گوید:طبق آخرین بررسی‌های سال 1395، 7 میلیون و400 هزار نفر از جمعیت کشور سالخورده هستند که این رقم 2/9 درصد کل جمعیت کشور را تشکیل می‌دهد. اما با توجه به روند رشد جمعیت سالمند در سال‌های اخیر، پیش‌بینی می‌شود تا سال 2050 میلادی،30 درصد جمعیت کشور سالمند شوند که در این صورت جمعیت سالمند کشورمان از میانگین آسیا و حتی دنیا بیشتر خواهد بود.

وی در خصوص میزان افزایش رشد یاد شده به خبرنگار ما می‌گوید: طبق تخمین HWO رشد سالمندی در سال 2050 در جهان 5/21 درصد خواهد بود که این رقم در ایران 2/31 درصد خواهد بود.

دکتر عظیمی مهم‌ترین عامل سالمندی در ایران را مثل تمام کشورهای دنیا، افزایش امید به زندگی افراد یک جامعه می‌داند و می‌افزاید: نگاهی به آمارها نشان می‌دهد در سال 90 امید به زندگی در کشور در بین مردان 5/71 سال و در زنان 74 سال بوده که در سرشماری سال 95 امید به زندگی در مردان 5/72 سال و در زنان به 5/75 سال رسیده است. یعنی در این پنج سال، یک سال به امید زندگی مردان و 5/1 سال به امید زندگی زنان اضافه شده است. به همین نسبت اگر به سال‌های پیشتر برگردیم می‌بینیم که در امید به زندگی از 40 به 70 سال رسیده‌ایم؛ بنابراین افزایش امید به زندگی مهم‌ترین عامل رشد سالمندی در ایران است. به طوری که اکنون گروه‌های سنی بالای 100 سال را داریم که پیش از این اصلاً مطرح نبودند اما اکنون درصدشان بویژه در نواحی روستایی در حال افزایش است. البته کاهش باروری هم می‌تواند روی درصد سالمندی افراد جامعه تأثیرگذار باشد. یعنی یکی از عوامل دیگر رشد نرخ سالمندی، کاهش نرخ موالید در کشور است.

وی در خصوص تبعات پدیده سالمندی برای کشور می‌گوید: این پدیده تمام کشور را از لحاظ اقتصادی و اجتماعی تحت تأثیر قرار می‌دهد. مثلاً از جنبه اقتصادی فعالیتی که این افراد در جامعه داشته‌اند تقریباً از بین می‌رود و یا افزایش هزینه‌های خدمت برای این قشر از جامعه خواهد بود.

عظیمی در پاسخ به این پرسش که آیا آمادگی لازم برای مقابله با پدیده سالمندی وجود دارد؟ می‌گوید: خیر. ما هنوز آمادگی مقابله با این پدیده را نداریم اما با حداکثر توانی که داریم برنامه‌های مورد نظر را در این زمینه اجرا می‌کنیم.

• فرصت طلایی پنجره جمعیتی

دکتر محمد میرزایی، رئیس سابق انجمن جمعیت شناسی ایران در این خصوص به قدس می‌گوید: در پی توسعه اقتصادی و اجتماعی دو قرن اخیر، تحولات جمعیتی ایجاد شده است، یعنی جمعیت کشورها که هم مرگ و میرشان و هم باروری جمعیتشان بالا بوده به گونه‌ای تغییر داده که اولاً آمار مرگ و میر کشورها و ثانیاً رشد باروری آن‌ها کاهش یافته است تا رشد انفجاری جمعیت دوباره متعادل شود.

وی می‌افزاید: البته ما اکنون در فرصت طلایی پنجره جمعیتی هستیم و باید قدر این فرصت طلایی را بدانیم.

این استاد جمعیت‌شناسی دانشگاه تهران با بیان اینکه جمعیت سالخورده جمعیتی است که بیش از 15 درصدش بالای 65 سال سن داشته باشند که با این معیار جمعیت ما سالخورده نیست، تصریح می‌کند: از لحاظ علمی سالخوردگی جمعیت یک موضوع اجتناب‌ناپذیری است، به طوری که در مفهوم آماری آن تا آخر قرن 21 همه کشورهای دنیا بیش از 15 درصد جمعیتشان بالای 65 سال سن خواهند داشت؛ بنابراین ایران ما هم در سال 1430 بیش از 16 درصد جمعیتش بالای 65 سال خواهد بود که به اصطلاح می‌توان گفت کشوری سالخورده است.

وی اضافه می‌کند: تنها مسئله ما باید این باشد که باروری‌ها در کشور زیر سطح جانشینی نباشد.

وی در پاسخ به این پرسش که برای آنکه سطح باروری به زیر سطح جانشینی نرود چه باید کرد؟ می‌گوید: باید در این زمینه به جوانان در اشتغال و ازدواج کمک کنند. اکنون سن ازدواج آقایان به 28 و سن ازدواج خانم‌ها به 24 سال رسیده است. اگر این سن از 24 به 22 برسد قطعاً باروری در کشور به بالای سطح جانشینی می‌رسد. در این صورت رشد منفی نخواهیم داشت و این چالش حل می‌شود. یعنی اگر بدرستی برنامه‌ریزی شود هیچ تهدیدی متوجه کشور از این بابت نخواهد شد. در غیر این صورت همان طور که در دهه 60 برای تأمین نیازهای کودکان مثل شیرخشک مشکلاتی داشتیم، در سال 1430 نیز در ارائه خدمات مورد نیاز سالمندان مثل دندان مصنوعی و... نیز مشکلاتی خواهیم داشت که باید برای رفع این مشکلات احتمالی برنامه‌ریزی کرد.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: ایران جمعیت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۱۲۰۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زنگ خطر جمعیت در کاشان به صدا درآمد

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی کاشان از به صدا در آمد زنگ خطر جمعیتی در کاشان به صدا درآمد و گفت: زایمان در سال ۱۴۰۲، پنج درصد کاهش یافت. - اخبار استانها -

عباس آزادی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در کاشان، ضمن اشاره به هفته سلامت و کاهش پنج درصدی زایمان در سال 1402،  اظهار داشت: در سال 1401، هفت هزار و 325 زایمان در کاشان انجام شده بود که این تعداد در سال 1402 به شش هزار و 931 نفر کاهش یافته است.

وی با اشاره به تلاش‌های انجام شده برای افزایش زایمان طبیعی و کاهش عمل سزارین، ابراز داشت: تعداد زایمان طبیعی در سال 1401، سه هزار و 187 نفر بود که این تعداد در سال 1402 به سه هزار و 317 نفر افزایش یافته است.

آزادی همچنین از افزایش زایمان‌های بی‌درد در کاشان خبر داد و گفت: با استفاده از روش‌های مختلف، زایمان‌های بی‌درد از 3.67 به 4.58 درصد افزایش یافته است در حالی که این رقم باید به 40 تا 50 درصد برسد تا بانوان خاطره خوشی از زایمان داشته باشند.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی کاشان ضمن اشاره به اقدامات صورت گرفته در راستای افزایش زایمان طبیعی با قرار دادن مشوق‌های مختلف تاکید کرد: تلاش برای افزایش زایمان طبیعی و بی درد در دستور کار دانشگاه علوم پزشکی کاشان قرار دارد.

وی نیروی جوان را عامل پیشرفت در همه عرصه‌ها دانست و گفت: اگر جمعیت نداشته باشیم، هر چقدر هم تکنولوژی داشته باشیم موفق نخواهیم بود و از این رو افزایش زاد و ولد جوانی جمعیت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

آزادی با اشاره به احترام و حمایت‌های لازم از مادران باردار، بر لزوم ترویج فرهنگ قناعت در جامعه تأکید کرد و گفت: در قدیم چندین خانوار در یک خانه سکونت داشتند و قناعت داشتند، اما امروز معتقدند هر یک نفر از فرزندان خانواده باید یک اتاق مجزا با همه امکانات داشته باشد.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی کاشان با بیان اینکه امروز با پدیده پیری جمعیت و کهنسالی روبه‌رو هستیم، تصریح کرد: نیروی کار در کشورهای در حال توسعه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و از این رو جوانی جمعیت نقش بسزایی دارد.

انتهای پیام/801/

دیگر خبرها

  • ترکیب استقلال مقابل تراکتور؛ فرصت طلایی برای گلر جوان آبی‌ها
  • زنگ خطر جمعیت در کاشان به صدا درآمد
  • برای نابودی ویروس‌ها پنجره را باز کنید
  • تعطیلی دو روزه، بهره‌وری نیروی کار را افزایش می‌دهد/ثبت ۲۸ هزار فرصت شغلی در سامانه ملی
  • برای نابودی ویروس‌ها پنجره را باز کنید!
  • ضرورت افزایش ظرفیت دکتری جمعیت شناسی در دانشگاه‌ها/ تعامل ستاد جمعیت و فضای دانشگاهی کشور+فیلم
  • دولت با ایده‌هایی عملگرایانه سیاست‌های جمعیتی را تقویت کند
  • خانه‌های هلال در کشور به ۸۰۰۰ خانه افزایش می‌یابد
  • سیاست‌های مشوق جمعیتی دولت در فرهنگ جوانی جمعیت اثرگذار است
  • برپایی جشن ازدواج ۲۳ پاسدار در سردشت