Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-26@01:16:25 GMT

اراده زنان طلبه برای تغییر موقعیت خود در ساحت حوزه

تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۸۱۵۱۹۶

اراده زنان طلبه برای تغییر موقعیت خود در ساحت حوزه

به گزارش خبرنگار ایکنا؛ مهدی سلیمانیه، دکترای جامعه‌شناسی از دانشگاه تهران و پژوهشگر علوم اجتماعی در نشست «بررسی زیست روزمره زنان طلبه» که شب گذشته، 28 اردیبهشت‌ماه برگزار شد، به توضیح مقاله‌ای از خود با عنوان «بررسی جامعه‌شناختی مصادیق اراده به تغییر موقعیت زنان طلبه در ساحت رسمی حوزه» پرداخت و اظهار کرد: همواره دو گزاره غلط درباره زیست دینی وجود دارد، یکی اینکه جهان سنت دینی در طول ۱۴۰۰ سال اخیر هیچ تغییری نداشته است و دوم اینکه زن در نگاه مذهبی‌ها همیشه فرودست بوده‌اند، این گزاره‌های غلط به تحلیل ما از زیست حوزوی نیز تأثیر می گذارد و شاید فکر کنیم جهان سنتی حوزه و نقش زنان در آن هیچ تغییری نداشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این پژوهشگر علوم اجتماعی تصریح کرد: ایده اصلی من این است که زنان از موقعیت حاشیه‌ای در حوزه به سمت مرکزیت و تغییر موقعیت خود حرکت می‌کنند، بخشی از این تغییر به دست خودشان و بخشی نیز به دلیل تغییر عوامل اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی است. همه این‌ها یک تغییراتی در حوزه علمیه ایجاد می‌کند، چراکه تغییر موقعیت زنان در حوزه علمیه، پیامدهایی دارد و سرنوشت دیگری برای حوزه علمیه رقم می‌زند. در حال حاضر 12 نهاد نگارش زندگی‌نامه‌های حوزوی داریم اما حتی یک کتاب هم درباره زنان و حوزوی ننوشته‌اند، این نشان می‌دهد تاریخ حوزه مذکر است و زنان مجتهد در تاریخِ حوزه نیستند، گروهی که تاریخ نداشته باشد برای بیان مطالبات و انتظارات خود با مشکلاتی مواجه خواهند شد.

سلیمانیه در ادامه گفت: تغییرات کلی مرتبط با اراده زنان برای تغییر موقعیت خود در ساحت حوزه به مواردی همچون افزایش محسوس میل به رؤیت‌پذیری در جهان و ایران، تغییر موقعیت کلی اجتماعی در جهان، منطقه و ایران، تغییر موقعیت زنان در کشورهای اسلامی مثل جنبش زنانه مساجد مصر و تغییرات جدی پساانقلابی در ساختار حوزه‌های علمیه مرتبط است. مواردی همچون: بروکراتیزه‌شدن و تمکر نهادی، افزایش جمعیت طلاب به صورت کلی و طلاب زن به صورت خاص، تغییرات نسلی در طلاب زن، افزایش احتمالی سطح تحصیلات و دانش عمومی طلاب زن، به وجودآمدن اقسام جدیدی از طلاب زن با سابقه دانشگاهی دراین تغییرات جدی ساختار حوزه مؤثر هستند.

سلیمانیه با اشاره به برخی محدودیت‌های زنان طلبه اظهار کرد: زنان طلبه از نظر چشم‌انداز علمی در حوزه با یک سقفِ آهنی در ارتقای مواجه هستند و نمی‌توانند به مراتب بالای معمول دست یابند، آنان برای مبلغه‌شدن تربیت می‌شوند و در بهترین حالت مجتهده‌بودن؛ همچنین تلاش برای برای محدودنگاه داشتن یا محدودماندن حوزه فعالیت طلاب زن به مسائل فقهی و غیرفقهی «زنانه» از مصادیق درجه‌دوم‌انگاری زنان در ساحت رسمی حوزه است.

عضو گروه جامعه‌شناسی تشیع در پایان با اشاره به برخی مصادیق ظهور اراده برای تغییر گفت: بسیاری موارد وجود دارد که زنان طلبه نسبت به محدودشدن خود در مسائل فقهی «زنانه» انتقاد می‌کنند، به همین دلیل از تشکیل کلاس‌های خارج فقه و ورود به مباحث فراتر از فقه زنان، استقبال می‌کنند. آن‌ها همچنین به این رویکرد که حضور زنان در حوزه به اندازه مردان مهم نیست، اعتراض‌هایی در فضای مجازی نشان داده‌اند. من به عنوان یک کنشگر از این تغییرات استقبال می‌کنم و قطعاً هر کنشگر علوم اجتماعی از این که یک گروهِ بی‌تریبون و بی‌صدا، صاحب صدا شود، استقبال می‌کند. 

سلیمانیه در پایان اظهار کرد: این مصادیق، تبدیل به یک جریان هم‌بسته و متشکل نشده است و در حال حاضر، صرفاً مجموعه‌ای از کنش‌های فردی دارای قرابت ترجیحی با یکدیگر محسوب می‌شود، این مصادیق، مانیفست نیز پیدا نکرده است و در حداقل‌های خواست جمعی آنان ابهام وجود دارد، همچنین این مصادیق به «استخراج و تصفیه منابع فرهنگی» خود که شریعتی بر آن تأکید دارد، دست نزده‌اند. در نتیجه فعلاً در مرحله بیان وضعیت، تکوین، تجمیع مطالبات و چشم‌انداز مشترک قرار داریم.

بخش نخستین این نشست را اینجا بخوانید!

انتهای پیام

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۱۵۱۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چهره پرافتخار آبی پوش می شود | اولین تصمیم مهم باشگاه استقلال پس از تغییر مالکیت

به گزارش همشهری آنلاین استقلال به هلدینگ پتروشیمی خلیج‌فارس واگذار شده و حالا به نظر می‌رسد ایده علی خطیر برای تیمداری در فوتبال زنان در آستانه اجرایی‌شدن قرار گرفته و با مشخص‌شدن مالکیت جدید، منابع مالی لازم در این زمینه هم قرار است تامین شود. البته که بحث تیمداری آبی‌ها در فوتبال زنان، از مدت‌ها پیش مطرح شده بود، اما در ماه‌های اخیر مورد توجه مدیریت باشگاه استقلال قرار گرفته بود و مسکوت‌ماندن آن‌ هم به‌واسطه مشکلات مالی بود.

هفدهمین دوره لیگ برتر فوتبال زنان حدود 4 ماه دیگر از اواسط شهریورماه آغاز خواهد شد و مدیران باشگاه استقلال با توجه به توصیه کنفدراسیون فوتبال آسیا به تیمداری فوتبال زنان و البته احتمال الزامی‌شدن آن از سال آینده، به دنبال فعالیت در این رشته هستند و رایزنی‌های نهایی برای آغاز پروژه تیمداری در فوتبال زنان در حال انجام است و با وجود آنکه بحث احتمال حضور استقلال در لیگ دسته دوم فوتبال زنان مطرح بود، اما آبی‌ها به دنبال خرید امتیاز لیگ برتری هستند.

مدیران باشگاه استقلال در شرایطی رایزنی‌های خود برای خرید امتیاز لیگ برتری را آغاز کرده‌اند که آن‌ها در تلاش هستند تا تیمی پرستاره را برای حضور در فوتبال زنان آماده کنند. در این زمینه، خبرهای ضدونقیض و جالب‌توجهی به میان آمده و یکی از مهم‌ترین آن‌ها، حضور مرضیه جعفری، پرافتخارترین سرمربی فوتبال ایران با کسب 10 قهرمانی است؛ آن‌هم در حالی‌که جعفری هیچ‌گاه در لیگ برتر هدایت تیمی جز خاتون را نپذیرفته است!

مرضیه جعفری در مصاحبه اخیرش صراحتاً از علاقه‌اش به تیم استقلال پرده برداشت و در چند نوبت هم برای آبی‌پوشان پایتخت و شاگردان جواد نکونام در فصل جاری آرزوی کسب عنوان قهرمانی را کرده بود. بدون‌ شک تیمداری استقلال در فوتبال زنان و انتخاب مرضیه جعفری به عنوان سرمربی، اتفاقی فوق‌العاده جذاب محسوب می‌شود.

باید دید در حالی‌که بازار شایعات و گمانه‌زنی‌ها هم داغ است، بعد از سال‌ها چشم‌انتظاری، با حضور مالک جدید، طلسم عدم حضور استقلال در فوتبال زنان شکسته خواهد شد و آن‌ها با انتخاب مرضیه جعفری و ساخت تیمی پرستاره برای شروعی رویایی در فوتبال زنان پا پیش خواهند گذاشت یا خیر. طبق اخباری که از باشگاه استقلال به گوش می‌رسد، تیمداری آبی‌ها در فوتبال زنان مسجل شده و حتی انتخاب چهره پرافتخاری چون مرضیه جعفری هم قریب‌الوقوع به نظر می‌رسد.

کد خبر 846794 برچسب‌ها ویژه ورزشی باشگاه استقلال

دیگر خبرها

  • حوزه علمیه خواهران سمنان طلبه می‌پذیرد
  • اعلام حمایت طلاب حوزه علمیه خواهران استان آذربایجان شرقی از طرح نور فراجا
  • اعلام حمایت طلاب حوزه علمیه خواهران استان هرمزگان از طرح نور فراجا
  • چهره پرافتخار آبی پوش می شود | اولین تصمیم مهم باشگاه استقلال پس از تغییر مالکیت
  • بمب بزرگ استقلال پس از تغییر مالکیت
  • ماجرای رابطه جنسی یک مرد انگلیسی با اجساد
  • ثبت‌نام حوزه‌های علمیه خواهران در همدان
  • اساس طلبگی و تبلیغ داشتن انگیزه است
  • چگونه طلبه شویم؟
  • تغییر محل نشستن مردان و زنان در بی.‌آرتی + فیلم