Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-27@04:33:52 GMT

تیغ ظاهرگرایی و کوته فکری بر فرق امام علی(ع)

تاریخ انتشار: ۵ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۸۸۷۹۴۷

تیغ ظاهرگرایی و کوته فکری بر فرق امام علی(ع)

عظمت شب قدر با مظلومیت امیر مؤمنان علی(ع) درآمیخته است. همان خورشید پرفروغ عدالت که فضایلش را کرانه‌ای نیست. و رایت عدالت به پشتوانه او درتمامی نقاط جهان به اهتزاز درآمده و رسم مروت و معرفت ماندگارشده ا ست. اسماعیل علوی سیره پژوه

اما دریغ که دست جهل و نفاق توانست فرق او را بشکافد و ظلم و ظلمت را مجال گسترش داده و مسیر تاریخ را تغییر دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تیغی که جهل وتعصب به دست خوارج سپرد تا بر فرق آفتاب حقیقت فرود آورد. به راستی جماعت خوارج چه کسانی‌اند و چگونه خود را درصف مسلمانان جای دادند؟!
خوارج افراطی‌ترین گروه در تاریخ اسلام بودند که تفرقه وشکاف سیاسی ایجاد شده بعد از رحلت پیامبراکرم(ص) را عمیق‌تر کردند. مهم‌ترین ویژگی این گروه سرکش، «تعصب» و«خشونت ورزی»است که اغلب با جسارت همراه بوده است. افراد این فرقه سیاسی – اعتقادی به‌طور معمول ستیزه جو، سرسخت وانعطاف‌ناپذیر بوده ودر بعد ایجابی نیز مهیای جان باختن در راه باورهای اعتقادی خویش، همچنین وفادار نسبت به سرکردگان خود بودند. خوارج که پس از کشورگشایی‌های اولیه در دوران خلیفه دوم وسوم به سوی کوفه وبصره مهاجرت کردند، دارای دو دوره حیات نهفته وآشکارند که پس از تشکیل شورای سقیفه، در اعتراض به ترجیح قریش برای جانشینی پیامبر(ص) جریان «ردّه» که رد سلطه قریش بود راشکل دادند. شاید از این‌رو باشد که درمیان آنان یک قریشی هم دیده نمی‌شود. روح قبیلگی برآنان حاکم بوده و بزرگ قبیله به جای همه تصمیم می‌گرفت. ایمان آنان مضطرب و ناهماهنگ با روح اسلام و نامفهوم بود واغلب به سنن قدیم دلبستگی داشته و باورهایشان از نوع خاصی بود که از مشهودات فراتر نمی‌رفت. درعین حال سنت پایدار دینی نداشتند و ممکن بود از آیینی به آیین دیگر عدول کنند. حرکت خوارج در ماجرای حکمیت درجنگ صفین، حرکتی ارتدادی است که شکل اجتهاد به‌خود گرفت و بعدها نیز منشأ آفاتی شد. درمقطع صفین زمینه ظهور این گروه با رنگ دینی فرا رسید و مسلمانان عملاً به سه گروه تقسیم شدند. حال آنکه طبق دستورالعمل اسلام لازم بود امت، از جنبه فکری وسیاسی به پیشوایانی که از هر پلیدی پیراسته بودند رجوع کنند واین امر در غدیر خم با معرفی علی(ع)عینیت یافته بود. پیامبراکرم(ص) درماجرای غدیرخم براساس ملاک تقوی وفضایل معنوی علی(ع) را معرفی کرد. اما پس از پیامبر تفاخرات قبیله‌ای ملاک قرار گرفت و جهت کاهش کشمکش و تشنج داخلی، راهکار فتوحات خارجی درپیش گرفته شد. فتوحات اما به‌دلیل عملگرایی فرصت فراگیری و تربیت دینی را از مسلمانان گرفت و تفاخرهای عصر جاهلی را در نهان استمرار بخشید. لذا «قبیله» جای «امت» نشست و درنتیجه اختلاط با افکار بیگانه، اعتقاد اسلامی با تردید‌هایی روبه‌رو شد. از دیگر ویژگی‌های خوارج ظاهر‌گرایی آنان بود.  در دهه سوم هجرت گروهی از صاحبان این تفکر به مناصب بالا راه یافتند که یکی از دلایل پیدایش خوارج شد. طوری که برمعادله قدرت درسطوح بالا مؤثر واقع شد. با قتل عثمان به دست شورشیان فشار زیادی روی علی(ع) وارد آمد و مهم‌ترین مشکل آن حضرت(ع) پس از خلافت گردید.در آغاز خلافت امیرالمؤمنین علی(ع)جریان حوادث به گونه‌ای سیر نمود که شک برانگیز بود. ابوموسی اشعری در جریان بسیج در مقابل سپاه شام، مردم کوفه را تشویق به خانه نشینی می‌کرد و از آن به‌عنوان فتنه یاد می‌نمود. امام(ع)در مقابل این موضعگیری‌ها، پیرامون فتنه خطبه‌های فراوانی ایراد فرمود وازچگونگی رفتار سیاسی در جو فتنه پرده برداشت. اما اصحاب فتنه کار خود را دنبال کردند وبخشی از سپاه بصره و 12 هزار قاری قرآن را از امام جدا کردند.
پس از پذیرش حکمیت توسط امام(ع) که درنتیجه پافشاری خود آنان بود، امیرالمؤمنین علی(ع) آماج تهمت و ناروا قرار گرفت. در چنین شرایطی آن حضرت شیوه پاسخگویی و اقناع را در پیش گرفت و با وجود خلافت ترجیح داد تا با گفت‌و‌گو به روشنگری بپردازد و افراد زیادی را از طریق مناظره و محاجه به اردوگاه اسلام بازگرداند. امام اهتمام ویژه‌ای را به کار بست تا از جنگ جلو‌گیری شود اما برغم تلاش آن حضرت جنگ نهروان به حضرتش تحمیل شد. جریان اصلی خوارج خود را حق مطلق می‌پنداشت و حاضر به شنیدن منطق طرف مقابل نبود. درمقابل به‌گواهی صفحات تاریخ امیرالمؤمنین علی(ع) با سعه صدر ومدارا به سراغشان می‌رفت و با وجود آزار و اذیت حتی قصد کشتن امام(ع)در کمال مدارا و نرمش به آنان می‌گفت: نزد ما سه حق دارید؛1- از نمازگزاردن در مساجد ما منع نمی‌شوید2- سهمتان را از غنیمتی که در کسب آن با ما شرکت      داشته‌اید قطع نمی‌کنیم.3-تا زمانی که به ما حمله نکنید به شما حمله نمی‌کنیم.

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۸۷۹۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری جشنواره هنر‌های نمایشی کودکان و نوجوانان در همدان 

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما استان همدان، تابستان سال ۱۴۰۲ فراخوان جشنواره از تهران ارسال و اطلاع رسانی به مراکز و گروه‌های اجرایی انجام گرفت که از این ۱۰ گروه، ۶ گروه از مراکز کانون پرورش فکری استان همدان هستند و چهار گروه آزاد شرکت کرده‌اند.

در پایان این جشنواره با نظر هیات داوران سه نمایش به عنوان کار برگزیده به مرحله کشوری راه پیدا می‌کنند که مرحله کشوری در شهریورماه برگزار خواهد شد.

گروه‌های شرکت کننده در بخش‌های تئاتر صحنه‌ای، عروسکی و خیابانی در گروه سنی کودک، نوجوان و ارشد حضور دارند که اکثرا از اعضای فعال مراکز کانون پرورش فکری استان همدان هستند.

دیگر خبرها

  • اماندهی حریم کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خوزستان
  • شهید مطهری الگوی نخبگان فکری جبهه انقلاب است
  • تماشاخانه سیار کانون پرورش فکری به کرمان آمد
  • رویداد روز جهانی مالکیت فکری برگزار می‌شود
  • برگزاری جشنواره هنر‌های نمایشی کودکان و نوجوانان در همدان 
  • تکنیک‌های طلایی برای سلامت مغز
  • سپاه پاسداران به سرمایه ملی و جهان اسلام تبدیل شد
  • وحدت رویه و هم‌فکری، عامل اصلی پیشبرد اهداف گزینش است
  • نخستین مرکز تخصصی نجوم و رصد استان در شهرستان بروجن راه اندازی می‌شود
  • برگزاری نخستین نشست کارگروه‌های کارشناسی کانون پرورش فکری