Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-26@08:42:38 GMT

یارشاطر نه بار خاطر

تاریخ انتشار: ۵ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۸۸۸۶۸۹

یارشاطر نه بار خاطر

«صندوق‌های بازنشستگی باری بر دوش دولت هستند.» این تعریفی است که از صندوق‌های بازنشستگی می‌شود. صندوق‌های بازنشستگی در اکثر کشورها وزنه‌ای برای فعالیت‌های توسعه‌ای و اقتصادی هستند ولی در ایران صندوق‌ها نتوانستند نقش آفرینان خوبی باشند. کارشناسان اقتصادی بر این باورند که صندوق‌های بازنشستگی و بیمه‌ای جز ضرر و زیان عایدی دیگری ندارند و برای آنکه فعالیت آنها مانند صندوق سایر کشورها شود باید پوست‌اندازی کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مرجان اسلامی فر خبرنگار

 بررسی پرونده کاری صندوق‌های بازنشستگی و بیمه‌ای هم نشان می‌دهد که بیش از 14 سال است این مجموعه‌ها دوران افول خود را سپری می‌کنند و هر سال میزان وابستگی‌شان به بودجه دولتی بیشتر می‌شود. در سال‌های اخیر به غیر از بودجه‌های عمومی دست درازی به بودجه عمرانی هم داشتند. برای آنکه بودجه خواری صندوق‌های بازنشستگی به پایان برسد باید در بودجه اصلاحاتی صورت پذیرد. از این‌رو در بودجه سال آینده می‌توان وضعیت صندوق‌ها را به گونه‌ای دید که آنها خودشان را بیشتر درگیر مسائل توسعه‌ای و اقتصادی کنند و تنها امیدواریشان گرفتن پول از بیمه شدگان و بودجه دولت نباشد.

بلعیدن بودجه‌های عمرانی و جاری
بلعیدن بودجه توسط صندوق‌های بازنشستگی و بیمه‌ای باعث شده ماهیت این صندوق‌ها زیر سؤال برود و حتی این سؤال ایجاد شود که دلیل بقای آنها در چیست؟ اگر قرار است دولت به‌صورت متناوب بودجه به آنها تزریق کند و صندوق‌های ناکارآمد ادامه حیات دهند، بهتر است چنین مجموعه‌هایی کنار گذاشته شوند و بازنشستگان به‌صورت مستقیم با دولت سر و کار داشته باشند. سال گذشته (برای بودجه سال 98) بودجه 80 هزار میلیاردی برای جبران کسری صندوق‌های بازنشستگی در نظر گرفته شد. این عدد نشان می‌دهد که صندوق‌ها سال به سال ضعیف‌تر شدند.
چه صندوق‌هایی داریم؟
به طور کلی سه صندوق بزرگ بازنشستگی در کشور وجود دارد که دامنه مشمول و فعالیت آنها شامل  یک؛ کارمندان دولت که در پوشش صندوق بازنشستگی کشوری قرار دارند، دوم؛ مشمولین قانون کار و بعضی قوانین خاص که زیرپوشش سازمان تأمین اجتماعی هستند و سوم؛ نیروهای مسلح که در پوشش صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح قرار دارند. در کنار این سه صندوق بزرگ بازنشستگی و بیمه‌ای، نزدیک به 16 صندوق بیمه و بازنشستگی اختصاصی نظیر صندوق بازنشستگی شرکت بیمه ایران، صندوق بازنشستگی شرکت مخابرات ایران، صندوق بازنشستگی شهرداری تهران و... وجود دارد. در بین این صندوق‌ها تأمین اجتماعی فربه‌ترین است. طبق آخرین آمارها سازمان تأمین اجتماعی بیش از 28 میلیون نفر را به‌صورت اصلی و تبعی تحت پوشش دارد که از این تعداد 4/7 درصد افراد اصلی تحت پوشش هستند و تعداد 59/1 میلیون نفر بازنشسته را حمایت می‌کند.
ناکارآمدی قابل انکار نیست
امرالله امینی عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی درباره وضعیت صندوق‌ها و شرایطی که این روزها درگیر آن شدند، گفت: صندوق‌های بازنشستگی برای هر کشوری ضروری است و نمی‌توان منکر آن شد ولی در ایران صندوق‌ها به جهت مدیریت‌های ناکارآمد، موفق نیستند. وی ادامه داد: صندوق‌های بازنشستگی درگیر مدیریت سیاسی شدند و نمی‌توانند وظایفی را که بر دوش آنها گذاشته شده است ، بخوبی انجام دهند.
منابع هدر رفت
عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی اذعان داشت: مدیرانی که به صندوق‌های بازنشستگی و بیمه‌ای رفتند منابع را بدرستی خرج نکردند و اکنون مجموعه‌های ورشکسته ای شدند که اگر دولت به آنها رسیدگی نکند نمی‌توانند برای بازنشستگان کاری انجام دهند. امینی گفت: یکی از مواردی که این روزها پیشنهاد می‌شود ادغام صندوق‌های بازنشستگی و بیمه‌ای است. این امر به هیچ عنوان نمی‌تواند راهکار خوبی باشد؛ درست است که برخی از کشورها به این سمت رفتند و یکپارچه‌سازی صورت گرفته است اما در ایران چنین ادغامی جواب نمی‌دهد چرا که در ارائه خدمات روند نزولی‌شان بیشتر می‌شود.
رکود، تحریم و تورم صندوق‌ها را متضرر کرد
وی افزود: به غیر از ضعف مدیریت، صندوق‌ها با رکود، تورم و تحریم هم مواجه شدند. اگر این موارد در اقتصاد پدیدار نشده بود صندوق‌ها می‌توانستند فعالیت بهتری داشته باشند و وابستگی‌شان به بودجه دولتی چند برابر نشود. عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی تأکید کرد: بحران در صندوق‌های بازنشستگی بر هیچ کس پوشیده نیست اما هرگونه تغییر در آنها فشار مضاعف بر بازنشستگان وارد می‌کند. از این‌رو دولت در اصلاح فعالیت آنها بایستی سنجیده عمل کند.
تغییر در ساختار صندوق‌ها
چندی پیش هم محمد شریعتمداری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از طرح مجلس برای اصلاحات پارامتریک صندوق‌ها خبر داده بود. وی گفته بود: طرح اصلاحات پارامتریک صندوق‌ها باید با همکاری دولت غنی‌سازی شود و یک کار مشترک مفیدی باشد که به پایداری صندوق‌ها منجر شود.  وی عنوان کرده بود: صندوق‌های بازنشستگی در شرایط نامطلوبی به سر می‌برند. برخی صندوق‌ها صددرصد از منابع عمومی دریافت می‌کنند و یکی از علل اساسی این است که منابع دریافتی بیمه  شدگان را در شکل صحیحی سرمایه‌گذاری نکردند و ما را با چالش مواجه کردند.
80 هزار میلیارد تومان نیاز است
شریعتمداری ادامه داده بود که در بودجه 98 بیش از 80 هزار میلیارد تومان منابع برای جبران کسری صندوق‌ها در بودجه قرار داده شد. اگر یک سیاست اصولی به مصوبه شورای عالی رفاه تبدیل و به همه صندوق‌ها ابلاغ شود شاهد شرایط مطلوب  تری در صندوق‌ها خواهیم بود. وضعیت صندوق‌های بازنشستگی به گونه‌ای است که چندی پیش حسن روحانی رئیس جمهوری گفته بود: هیچ یک از صندوق‌‎ها قادر نیستند به تعهدات خود عمل کنند.
صندوق‌ها چه مشکلاتی دارند؟
صندوق‌های بازنشستگی ایران عموماً با سه مشکل مواجه هستند، یکی اینکه مجموع مستمری‌هایی که باید بپردازند افزایش یافته، در حالی که حق بیمه دریافتی به همین اندازه بالا نرفته یا حتی در مواردی پایین آمده است.مشکل دیگر آنها این است که درآمدهای مورد انتظار از سرمایه‌گذاری‌هایشان محقق نشده است. به‌عنوان مثال ۵۵درصد شرکت دخانیات ایران متعلق به صندوق بازنشستگی فولاد است، اما شرکت دخانیات به گفته مقام‌های مختلف زیانده است و نفعی برای صندوق فولاد ندارد. مدیران صندوق فولاد می‌گویند شرکت دخانیات تنها یکی از مجموعه‌های اقتصادی زیان‌دهی است که دولت بخشی از سهام آنها را در ازای بدهی‌هایش به صندوق داده است.مشکل دیگر آن است که در بیش از یک دهه گذشته تمامی استخدام‌شدگان صنعت فولاد در سازمان تأمین اجتماعی بیمه شده‌اند و نه در صندوق بازنشستگی فولاد، که این به معنی پایین آمدن دریافتی حق بیمه صندوق فولاد است.
شرکت‌های واگذار شده زیان ده هستند
علی قنبری استاد دانشگاه تربیت مدرس هم درباره وضعیت صندوق‌های بازنشستگی و بیمه‌ای گفت: در هفت سال اخیر نرخ رشد تولید ناخالص داخلی ایران بسیار پایین بوده است. لذا با چنین شرایطی اقتصاد نمی‌توانسته فعال و پویا باشد از این‌رو صندوق‌های بازنشستگی از وضعیت اقتصادی که وارد رکود شده تأثیر پذیرفته‌اند و سال به سال فعالیت اقتصادی آنها کم شده است. وی ادامه داد: وقتی مجموعه‌هایی که به صندوق‌های بازنشستگی بابت بدهی واگذار شده است زیان ده هستند، صندوق‌های بازنشستگی چگونه می‌توانند سرپا بمانند.
اشتباهات ساختاری
برخی کارشناسان می‌گویند: اشتباه‌های ساختاری که در سرمایه‌گذاری صندوق‌ها وجود دارد، در کنار رکود باعث پایین بودن بازدهی این سرمایه‌گذاری‌ها است. اما تأثیر رکود فراتر از ضربه به بازدهی سرمایه‌گذاری‌های صندوق‌های بازنشستگی است و باعث می‌شود که برخی کارفرماها در پرداخت حق بیمه نیروی کارشان دچار مشکل شوند. هزاران واحد صنفی نیز در این سال‌ها تعطیل شده‌اند، که یعنی دیگر حق بیمه‌ای برای کارگرانشان پرداخت نمی‌شود.
 

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۸۸۶۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهره‌مندی بیماران خاص و صعب‌العلاج از حمایت‌های دارویی ویژه

به گزارش خبرگزاری مهر، فرهاد خدایی با اشاره به اینکه ارتباط الکترونیکی تأمین‌اجتماعی و بیمه سلامت، ارتباطی دائمی است و اطلاعات بیمارانی که تحت پوشش تأمین‌اجتماعی و در دسته بیماران مشمول حمایت از صندوق بیماران خاص هستند، به‌صورت مستمر به بیمه سلامت ارسال می‌گردد، اظهار داشت: صندوق حمایت از بیماران خاص و صعب‌العلاج، در دولت سیزدهم و در سازمان بیمه سلامت برای حمایت مؤثرتر از همه آحاد جامعه در برابر هزینه‌های بیماری‌های پرمخاطره و بیماری‌های مزمن تشکیل شده است. هر ساله اعتبار مشخصی در بودجه برای حمایت از این بیماران پیش‌بینی می‌شود و در اختیار این صندوق قرار می‌گیرد. بیماران خاص و صعب‌العلاج تحت پوشش تأمین‌اجتماعی نیز با معرفی و ارائه اطلاعات از سوی این سازمان، علاوه بر خدمات درمانی تأمین‌اجتماعی؛ مشمول حمایت‌های مورد تعهد صندوق یادشده و کاهش سهم فرانشیز پرداختی هستند.

وی افزود: مهم‌ترین مشکل این بیماران که بیشترین مراجعات آنان را در پی دارد مربوط به هزینه‌های داروهای مورد مصرف آنان است. تا پیش از این، بیماران خاص تحت پوشش تأمین‌اجتماعی، بعد از تهیه داروهای تجویزی باید به واحدهای خسارات متفرقه مدیریت‌های درمان تأمین‌اجتماعی در استان خود مراجعه می‌کردند تا مابه‌التفاوت سهم مورد تعهد این صندوق در مورد داروهای مشمول را دریافت کنند. با جلسات و نشست‌های متعددی که میان تأمین‌اجتماعی و بیمه سلامت برگزار شد در حال حاضر، ارتباط برخط داروخانه‌ها با سازمان بیمه سلامت برقرار شده است.

به این ترتیب سهم مورد تعهد صندوق بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج در همان لحظه نسخه‌پیچی در داروخانه محاسبه و از فرانشیز پرداختی بیمه‌شده کسر می‌شود. درواقع دیگر نیازی به مراجعه حضوری این بیماران به واحدهای خسارات متفرقه نیست. در خصوص اتصال سایر مراکز پاراکلینیک مانند فیزیوتراپی، آزمایشگاه، سی‌تی‌اسکن، ام. آر. آی و … به این سامانه نیز هماهنگی‌ها و جلسات بین این دو سازمان هنوز در حال پیگیری است.

معاون خرید راهبردی اداره‌کل درمان غیرمستقیم سازمان تأمین‌اجتماعی افزود: بیماران خاص و صعب‌العلاج از این پس در هنگام مراجعه به داروخانه‌ها برای دریافت داروهای تجویزی، چنانچه داروی تجویزی برای آنان از داروهای مشمول حمایت صندوق بیماران خاص و صعب‌العلاج باشد، به‌صورت برخط و خودکار از حمایت این صندوق در زمینه فرانشیز دارو بهره‌مند خواهند شد و نیازی به اقدام خاصی از سوی این بیماران نیست.

وی همچنین گفت: در مورد بیماران مبتلا به بیماری‌های پرمخاطره مانند هموفیلی، تالاسمی، ام. اس، سرطان، اوتیسم و بیماری‌های ژنتیک و برخی دیگر از بیماری‌ها، بهره‌مندی از حمایت صندوق بیماران خاص و صعب‌العلاج، منوط به تشکیل پرونده در مدیریت‌های درمان تأمین‌اجتماعی استان‌ها است. در مورد بیماری‌های مزمن دیابت و فشار خون نیز امکان نشان‌دار شدن بیماران به عنوان بیمار مشمول این حمایت‌ها، توسط پزشکان متخصص و در سامانه نسخه‌نویسی الکترونیک فراهم شده است.

خدایی در مورد هزینه‌های بستری بیماران خاص و صعب‌العلاج نیز گفت: طبق ابلاغ وزارت بهداشت و درمان، بیمارستان‌ها ملزم شده‌اند مقررات مربوط به حمایت‌های صندوق بیماران خاص و صعب‌العلاج را در سامانه مدیریت اطلاعات بیمارستانی (HIS) ثبت کنند. به این ترتیب در بیمارستان‌های طرف قرارداد بیمه‌های پایه، سهم این صندوق از هزینه‌های درمان بیمار به‌صورت برخط و خودکار محاسبه می‌شود. در بیمارستان‌های خصوصی غیر طرف قرارداد بیمه‌های پایه نیز این بیماران می‌توانند بعد از ترخیص و با ارائه اسناد و مدارک هزینه‌های بیمارستانی به واحدهای خسارات متفرقه، سهم صندوق یادشده را دریافت کنند.

گفتنی است طبق بند (ن) تبصره ۱۷ قانون بودجه ۱۴۰۱ حمایت‌های ویژه‌ای برای بیماران خاص و صعب‌العلاج در نظر گرفته شده و صندوق ویژه‌ای برای حمایت از این بیماران در دولت سیزدهم تشکیل شده است. موضوع فعالیت این صندوق، فراهم‌آوردن زمینه تأمین مالی بهینه داروها، تجهیزات پزشکی، کالاها و خدمات سلامت‌محور مرتبط با بیماری خاص و صعب‌العلاج مشتمل بر خدمات ارتقای سلامت، خدمات پیشگیرانه، خدمات تشخیصی و درمانی، خدمات باز توانی و توانبخشی و مراقبت‌های دوره‌ای و تسکینی، خدمات پرستاری و درمان در منزل و نظایر آن است فهرست آن به تصویب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی رسیده است.

کد خبر 6087271

دیگر خبرها

  • تمدید نام نویسی بیمه رایگان بازنشستگی مادران روستایی و عشایری
  • وقتی دولت و بذرپاش ابلاغیه رهبری را دور می‎زنند
  • پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی برای ۲۰۱۰ مددجوی گلستانی
  • بهره‌مندی بیماران خاص از حمایت‌های دارویی خاص
  • بهره‌مندی بیماران خاص از حمایت‌های دارویی ویژه
  • ۳۳ هزار نفر در بوشهر عضو صندوق بیمه روستائیان و عشایر هستند
  • بهره‌مندی بیماران خاص و صعب‌العلاج از حمایت‌های دارویی ویژه
  • بیمه رایگان مادران غیر شاغل روستایی و عشایری لرستان
  • ۳۳ هزار نفر در استان بوشهر عضو صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان هستند
  • حاتم بخشی بیات از جیب کارکنان نفت؟