Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-04@23:32:56 GMT

کاهش عمق قابل توجه تالاب انزلی

تاریخ انتشار: ۵ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۸۹۲۸۹۸

کاهش عمق قابل توجه تالاب انزلی

مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان گفت: به جهت کاهش تراز آب دریای خزر و ورود حجم زیاد رسوبات معدنی و آلی به تالاب انزلی این اکوسیستم با کاهش عمق قابل توجهی مواجه شده است.

به گزارش ایسنا، قربانعلی محمدپور گفت: تالاب انزلی به عنوان یکی از ارزشمندترین زیست بوم‌های کشورمان از اهمیتی بین المللی برخوردار است و این موضوع حساسیت بیشتر مسئولین، کارشناسان و دست اندرکاران محیط زیست را طلب می کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: این اکوسیستم منحصر بفرد که درحال حاضر به جهت کاهش تراز آب دریای خزر و ورود حجم زیاد رسوبات معدنی و آلی با کاهش عمق قابل توجهی مواجه شده و ورود انوع آلاینده های شیمیایی و صنعتی کیفیت آب آن را برای حیات زیستمندان و آبزیان ارزشمند موجود دراین تالاب به مرز خطر رسانده است.

محمدپور ادامه داد: رویکرد هم افزایی و بهره مندی از همه ظرفیتهای علمی، تحقیقاتی و اجرایی کشور آنهم در شرایط تحریم های ظالمانه، برای برون رفت از این وضعیت گام های موثری برداشته شده است.

تلاش در راستای احیای تالاب انزلی و تبدیل نشدن به دریاچه اورمیه ای دیگر

مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان گفت: در طول دو دهه، اقدامات زیادی در راستای احیاء و نجات تالاب انزلی از خطر تبدیل شدن به دریاچه ارومیه ای دیگر، انجام شده که بعضی از آن کارها موفق و برخی هم منتج به نتیجه دلخواه نشده است.

وی افزود: با روی کار آمدن دولت تدبیر، تاکید مقامات عالی کشور و همچنین سازمان حفاظت محیط زیست بر استفاده از توان علمی کشور برای حفظ و احیاء تالاب انزلی بوده و پروژه اخیر نیز در همین راستا به انجام خواهد رسید.

محمدپور تصریح کرد: به نظر می رسد مجددا" برای درک بهتر عموم از پروژه ای که برخلاف مطالب عنوان شده در روزهای اخیر، هنوز اجرایی نشده و در مرحله پایلوت و بررسی قرار دارد به صورت کارشناسی و تخصصی مطالب دقیق تری از روند مطالعات و چرایی انتخاب این مسیر به آگاهی رسانده شود. این پروژه با عنوان (کاهش میزان عمق لجن تالاب انزلی به روش بایوجمی) ابتدا در کمیته مدیریت تالاب انزلی مطرح و نهایتا برای اجرای پایلوت در استخرهای حاشیه تالاب با نظارت پژوهشکده آبزی پروری به تصویب رسید.

وی خاطرنشان کرد: پس از برگزاری جلسات و بررسی های کارشناسی درسطح ملی به محوریت سازمان حفاظت محیط زیست و با حضور اساتید و صاحبنظران اهل فن نهایتا مقرر شد، این پروژه پس از ارزیابی ریسک اثرات زیستمحیطی بصورت محدود در تالاب انزلی انجام شود.

محمدپور تصریح کرد: مطالعات پهنه بندی از نظر اکولوژیکی جهت تهیه گزارش های چندگانه ارزیابی  ریسک خاص هر پهنه بمنظور اجرای پروژه توسط دانشگاه تهران انجام گرفت.

در محدوده اجرای پروژه زیست پالایی حاشیه تالاب هیچ اثر منفی بر روی زیستمندان مشاهده نشد

وی گفت: براساس مطالعات پژوهشکده آبزی پروری که یکی از مراجع تخصصی رسمی کشور دراین زمینه است، نتایج حاکی از آنست که در محدوده اجرای پروژه زیست پالایی در استخرهای شیلات در حاشیه تالاب هیچ گونه اثر منفی بر روی زیستمندان مشاهده نشد و در عین حذف لجن، بهبود شرایط محیطی رشد برای زیستمندان از جمله ماهیان فراهم شد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان ادامه داد: ارزیابی اثرات ریسک به صورت جامع و بویژه اثرات مواد بکارگرفته شده و فلزات سنگین بر بافت آبزیان تالاب بویژه ماهیان (پوست ،گوشت،برانش ، خون و اندام داخلی) که بصورت تخصصی در آزمایشگاه های معتبر داخلی و خارجی در حال انجام است. نتایج این آزمایشات در اجرای این پروژه تعیین کننده خواهد بود.

وی گفت: نحوه اجرای این پروژه توسط محقیق و نخبگان کشورمان پیشنهاد شده و قطعا روند اجرایی فوق الذکر هم در راستای بها دادن به اندیشه و ایده های جوانان این مرز بوم و در راستای عمل به اصول اقتصاد مقاومتی خواهد بود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلات خاطرنشان کرد: افتتاح پروژه پایلوت زیست پالایی تالاب در اسفند ماه سال ۹۷همزمان باسفر ریاست جمهوری به استان گیلان، با حضور معاون رئیس جمهور و ریاست سازمان حفاظت محیط زیست کشور و برخی از مسئولین استانی و شهرستانی افتتاح شد و تاکنون هیچ فعالیت یا بازدید مخفیانه ای از این پروژه انجام نشده است و آخرین بازدید درهفته گذشته باحضور ریاست سازمان حفاظت محیط زیست، استاندار گیلان، معاون وزیر علوم و تحقیقات و فناوری، معاون هماهنگی امورعمرانی استانداری گیلان، معاون محیط زیست دریایی و مدیرکل اکوسیستم های تالابی سازمان حفاظت محیط زیست ،رئیس پارک علم و فن آوری گیلان، معاون پژوهشی دانشگاه گیلان، رئیس پژوهشکده خزر، نماینده پژوهشکده آبزی پروری، رئیس مرکز رشد فناوری انزلی و سایر مسئولین ذیربط  پس از برگزاری جلسه در محل قلم گوده انزلی از روند پیشرفت پروژه پایلوت  به عمل آمده است.

افتتاح پروژه پایلوت زیست پالایی تالاب اصلا مخفیانه نبود

وی ادامه داد: حال چرا برخی مقامات شهرستانی  این بازدید را مخفیانه عنوان کردند و با اظهارات غیرمسئولانه و غیرمستند  زمینه تشویش و بدبینی عمومی را نسبت به مسئولین نظام فراهم آوردندجای بسی تعجب  دارد علی الخصوص در شرایطی که کشور عزیزمان حسب فرمایشات مدبرانه رهبری معظم انقلاب نیازمند همدلی و اتحاد می باشد، با اظهارات غیر واقعی و شتابزده موجبات تشویش افکارعمومی و بسترتشنج و استفاده سوء معاندین نظام مقدس جمهوری اسلامی را فراهم سازند.

محمدپور گفت: مضافا اینکه تصمیم تغییر رئیس اداره محیط زیست انزلی را که مطابق روال اداری در راستای استفاده از ظرفیت های جدید و با هماهنگی فرماندارشهرستان انزلی بدور از هر گونه فشار و اهداف سیاسی بوده است را با پروژه ملی گره بزنند و با تکرار ادعاهای غیر مستند آنهم از تریبونی که باید تجلی گاه اتحاد و همدلی بوده و نقش الگویی برای مطالبه گری به روش قانونی و اصولی داشته باشد بهره برداری کرده و باعث خشنودی جریانهای معاند و فرصت طلب باشند . در حالیکه همانطوریکه اشاره شد، مستندا کلیه ادعاهای مطروحه مورد وثوق نبوده و با واقعیات موجود و حاکم بر حوزه اجرا سازگار نیست.

وی تصریح کرد:بدیهی است به پشتوانه چند دوره تجارب موفق و مدیریت حاضر در استانهای مختلف کشور، اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان درچارچوب شرح وظایف سازمانی، آمادگی پاسخگویی به هرگونه انتقاد سازنده از سوی عموم مردم، محققین، صاحبنظران و دوستداران محیط زیست را دارد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: تالاب انزلي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۹۲۸۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آخرین وضعیت تالاب بندعلیخان

کارشناس مسؤول اداره کل محیط زیست استان تهران با اشاره به اینکه همچنان موضوع هدایت آب رودخانه شور به عنوان تامین‌کننده مهم آب تالاب بندعلیخان به مسیر اصلی در حال پیگیری است، گفت: این پرونده از طریق اداره محیط زیست ورامین، استانداری و فرمانداری در حال پیگیری است. مطالبه سازمان محیط زیست تامین حداقل آب مورد نیاز برای تالاب بندعلیخان از سرشاخه‌های رود شور است.

علی یعقوبی نژاد در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه در زمینه موضوع حقآبه‌ تالاب‌ها و رودخانه‌ها دو مبحث مطرح است، اظهارکرد: یکی تعیین میزان حقآبه‌های اختصاصی و دیگری تخصیص و تامین حقآبه است. تعیین میزان حقآبه‌ها طی مطالعاتی از سوی سازمان محیط زیست صورت می‌گیرد.

کارشناس مسئول اداره کل محیط زیست استان تهران اضافه کرد: قانون تالاب‌ها، یک قانون نوپا است که از سال ۹۶ ابلاغ شده و دستورالعمل‌ها و آیین‌نامه‌های اجرایی آن نوشته شده است البته طی برنامه‌های ۵ ساله چهارم و پنجم و در قانون‌های موازی مانند قانون اراضی مستحدثات و ساحلی  به مدیریت زیست بومی تالاب‌ها و منابع آبی توجه می‌شد ولی با ابلاغ قانون تالاب‌ها از سال ۹۶ این موضوع سریع‌تر و روشن‌تر پیگیری شده و با پیگیری اعتبارات و اعلام برنامه‌ها شرایط بهتری برای تحقق برنامه‌های زیست‌بومی برای مدیریت منابع آبی فراهم شده است.

وی با بیان اینکه علاوه بر خدمات اکوسیستمی منابع آبی، موضوع تعدد بهره‌برداران و ذینفعان و تعارض منافع آن‌ها نیز مطرح است، گفت: اولویت اول وزارت نیرو تامین آب شرب است، این درحالیست که کارکردهای موازی دیگر مانند تامین آب واحدهای خدماتی، آب کشاورزی و تخصیص حقآبه‌ زیست محیطی مطرح است که موجب تعارض منافع می‌شود.

کارشناس مسئول اداره کل محیط زیست استان تهران با اشاره تشدید خشکسالی در کشور طی سال‌های اخیر اظهار کرد:  بارندگی نسبت به سال‌های گذشته کاهش یافته است و میزان آب‌های سطحی را خیلی تحت تاثیر قرار داده است، به‌طوری که ممکن است بخشی از رودخانه‌ها و تالاب‌ها در برخی فصول خشک باشند.

یعقوبی نژاد اضافه کرد: هر سه ماه یا شش ماه ادارات محیط زیست استان تهران با انجام پایش‌هایی از منابع آبی استان، گزارش‌های مصوری  از میزان آب تالاب‌ها یا رودخانه‌ها تهیه می‌کنند. به عنوان نمونه تالاب بندعلیخان در پایاب حوزه آبخیز استان تهران قرار دارد و بیشتر طول سال بسیار کم‌آب است. بر اساس جدیدترین گزارش واحد تابعه در حال حاضر بخش عمده‌ای از این تالاب خشک است.

وی در ادامه گفت:  نیاز آبی این تالاب بر اساس اعلام شرکت آب منطقه‌ای  استان تهران حدود ۶.۴ میلیون متر مکعب است اما اواخر بهمن و اوایل اسفند ماه سال گذشته تنها بخش محدودی از آن آبگیری شد بنابراین شرایط زیست‌محیطی این تالاب بسیار شکننده‌ است.

 کارشناس مسئول اداره کل محیط زیست استان تهران با اشاره به اهمیت تالاب بندعلیخان اظهارکرد: این تالاب محل زمستان گذرانی پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی است علاوه بر آن می‌تواند در زمینه تغذیه سفره‌های زیرزمینی، تقویت آبخوان‌ها، کنترل سیلاب‌ها و فرسایش خاک، کاهش آلاینده‌ها و مهمتر از آن کاهش گرد و غبار نقش داشته باشد.

یعقوبی‌نژاد ادامه داد: وقتی منبع آبی تالاب تامین شود، می‌تواند میزان انتشار گرد و غبار در مناطق را کنترل کند اما وقتی آب مورد نیاز تالاب‌ها و حتی رودخانه‌ها تامین نشود، به‌طور قطع با پدیده گرد و غبار و در نهایت انتشار آلاینده‌ها مواجه خواهیم شد.

کارشناس مسئول اداره کل محیط زیست استان تهران با بیان اینکه تالابی از این استان در کنوانسیون رامسر ثبت نشده است، گفت: با این وجود بر اساس قانون تالاب‌ها و آیین‌نامه اجرایی آن، دو تالاب تعریف شده داریم که یکی تالاب بندعلیخان و دیگری دریاچه‌های تار و هویر است. تار و هویر خوشبختانه دائمی و طبیعی هستند که آب آن‌ها از نزولات آسمانی مانند بارش برف و بعضاً از آب چشمه‌ها تامین می‌شود و در بالادست حوزه آبخیز قرار دارند بنابراین حقآبه آن‌ها تامین می‌شود و به منبعی برای آلایندگی تبدیل نمی‌شوند.

یعقوبی نژاد ادامه داد: در حال حاضر تالاب‌ بندعلیخان شرایط آبی مناسبی ندارد اما تار و هویر شرایط خوبی دارند و به عنوان یک اثر طبیعی ملی جزو مناطق چهارگانه سازمان حفاظت محیط زیست محسوب و به‌طور مستمر توسط نیروهای اجرایی و کارشناس‌های ما پایش می‌شوند.

کارشناس مسئول اداره کل محیط زیست استان تهران با اشاره به احداث یک شرکت در مسیر رودخانه‌ شور که منبع تامین آب تالاب بندعلیخان است، گفت: این کار باعث انحراف مسیر رودخانه شد بنابراین از سوی ادارات تابعه اداره کل محیط زیست استان تهران در حال پیگیری است چرا بخشی از حقآبه‌ تالاب بندعلیخان در سال‌های گذشته از رودخانه شور تامین می‌شد.

وی اضافه کرد: ظاهرا بر اثر  فعالیت‌های عمرانی بخشی از رودخانه شور بر اساس مستنداتی که توسط مسئولان ذی‌ربط هم پیگیری می‌شد به سمت مرّه استان قم منحرف شد که احتمالاً این کاربرای تامین آب فعالیت‌های عمرانی احداث اتوبان قم  - گرمسار انجام شد ولی بعد از اتمام فعالیت، متاسفانه آب به مسیر اصلی رودخانه هدایت نشد این‌ درحالیست که این رودخانه آب مورد نیاز تالاب بندعلیخان و مراتع منطقه را تامین می‌کرد. پیگیری‌هایی هم از سنوات گذشته تا به حال برای  بازگشت رودخانه شور به مسیر اصلی توسط امور عشایری، جهاد کشاورزی و شرکت آب منطقه‌ای صورت گرفته است.

یعقوبی نژاد در ادامه گفت: موضوع مرتبط با سازمان حفاظت محیط زیست، بحث هدایت سرشاخه‌ها به سمت تالاب بندعلیخان است. مذاکراتی هم در سطح شهرستان و هم با استانداری‌های تهران و قم با حضور شرکت آب منطقه‌ای، امور عشایری، جهاد کشاورزی و محیط زیست در دفتر تخصصی تالاب‌ها و معاونت محیط دریایی تالاب‌ها صورت گرفت.

وی اضافه کرد: قرار شد پیگیری‌های لازم در این زمینه صورت بگیرد و تصمیمات نهایی در سطح استانداری و شرکت آب منطقه‌ای برای هدایت مسیر رودخانه به مسیر اصلی آن اتخاذ شود. در سال‌های اخیر اقدامات قانونی و قضایی هم از طریق محیط زیست و هم سایر ارگان‌های مسوول صورت گرفته است.

**یعقوبی‌نژاد با بیان اینکه هنوز پرونده مفتوح است، گفت: این پرونده از طریق اداره محیط زیست ورامین، استانداری و فرمانداری در حال پیگیری است. مطالبه سازمان محیط زیست تامین حداقل آب مورد نیاز برای تالاب بندعلیخان از سرشاخه‌های رود شور است.

کارشناس مسئول اداره کل محیط زیست استان تهران به عواقب عدم تامین آب تالاب بندعلیخان پرداخت و اظهارکرد: اگر حقآبه بندعلیخان تامین  نشود، این تالاب تبدیل به یکی از کانون‌های تولید و انتشار ریزگرد می‌شود . با افزایش آلایندگی سلامت و بهداشت عمومی مردم مورد تهدید قرار می‌گیرد.

وی اضافه کرد: تعیین نیاز آبی تالاب بندعلیخان نیازمند انجام مطالعات کارشناسی و دانشگاهی دارد. لازمه این کار تامین اعتبار است که از نظر محیط زیست هنوز انجام نشده است، با این حال با شرکت آب منطقه‌ای تهران برای تخصیص حدود ۶.۴ میلیون متر مکعب در سال‌های گذشته تفاهم شده بود.

کارشناس مسئول اداره کل محیط زیست استان تهران تاکید کرد: ما حداقل آبی را که برای تالاب بندعلیخان از طریق رودخانه شور و سایر رودخانه‌ها که باید تامین بشود را مرتب و مستمر از شرکت آب منطقه‌ای مطالبه می‌کنیم البته اولویت اول شرکت آب منطقه‌ای وزارت نیرو تامین آب شرب است.

یعقوبی نژاد اضافه کرد: اگر حداقل میزان آب رودخانه‌ها و تالاب‌ها تامین  شود در نهایت سود آن را خود مردم خواهند برد.

کارشناس مسئول اداره کل محیط  زیست استان تهران ادامه داد: محیط زیست چه در سطح سازمان، چه در سطح استانی، حقآبه‌ تالاب‌ها و رودخانه‌ها را به‌طور مستمر پیگیری می‌کند. از لحاظ قانونی، ماده ۲ قانون حفاظت و احیای مدیریت تالاب‌های کشور به صراحت اعلام می‌کند که سازمان محیط زیست صرفاً تعیین نیاز آبی تالاب‌ها را  بر عهده دارد اما بخش تدوین و اجرای برنامه مدون برای تخصیص و تامین حقآبه‌ برعهده وزارت نیرو است بنابراین ادارات محیط زیست با شرکت‌های آب منطقه‌ای در جهت تحقق حداقل حقآبه‌ با توجه به میزان بارش‌ها و ذخیره نزولات آسمانی تعامل دارند.

یعقوبی نژاد درپایان با بیان اینکه تشدید خشکسالی، تامین حداقل نیاز آبی تالاب‌ها و رودخانه‌ها را به چالش کشیده است، گفت: خوشبختانه با توجه به بارش باران در اواخر سال گذشته وضعیت رودخانه‌های استان تهران مناسب است ولی وضعیت تالاب بندعلیخان با توجه به خشکسالی های پی در پی سال‌های اخیر مناسب نیست.

 انتهای پیام

دیگر خبرها

  • انحراف آب هیرمند توسط طالبان به شوره زارهای افغانستان | افغانستانی‌ها آب شیرین را تلخاب می کنند! | واکنش معاون رئیس‌جمهور به این اقدام عجیب طالبان
  • انحراف آب هیرمند به شوره زارهای افغانستان حقیقت دارد | سلاجقه: برای مسدود کردن انحراف آب با طالبان گفت‌وگو می‌ کنیم | طالبان آب شیرین را تلخاب می کند!
  • ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری و مرطوب شده است
  • آخرین وضعیت تالاب بندعلیخان
  • بازدید رایگان از موزه تاریخ طبیعی محیط زیست گیلان در روز ملی موزه‌ها
  • از تردد غیرضرور در نزدیکی کلونی‌های پرندگان تالاب انزلی خودداری کنید
  • رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست: 50 درصد تالاب هامون آبگیری شده است
  • عوارض آزادراه تهران-شمال در اختیار محیط زیست
  • آغاز نخستین بازرسی و نظارت خانه‌های محیط زیست کشور از گیلان
  • پاکسازی سفیدرود از ادوات صید غیرمجاز و برخورد قاطع با متخلفان آغاز شد