Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایلنا»
2024-04-30@22:00:10 GMT

مقایسه شنیداری سبک‌های تلاوت مصری و غیرمصری+فیلم و صدا

تاریخ انتشار: ۷ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۹۰۴۳۶۹

‍‍‍‍‍‍

به گزارش خبرنگار ایلنا، تلاوت مجلسی قرآن از مقولات مهمی است که شنیدن و درک مفاهیم قرآنی را برای مخاطب شیرین‌تر می‌کند و میل ادامه شنیدن را در او برمی‌انگیزد. شاید یکی از دلایلی که شنیدن تلاوت قرآن را برای مخاطب جذاب می‌کند بار موسیقیایی آن است. اما این همه ماجرا نیست و بار موسیقایی قرآن کریم بر اساس دستگاه‌ها و نغمات خاصی ایجاد می‌شود و همین موضوع بر اهمیت آن افزوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حتی می‌توان گفت دستگاه‌ها و گوشه‌های موسیقی ایرانی نیز می‌توانند در تلاوت قرآن به کار گرفته شوند که این اتفاق توسط برخی قاریان رخ داده و وجود چهچه در تلاوت قاریان ایرانی، نشات گرفته از موسیقی ایرانی است و در این میان رعایت سکون‌ها، هجابندی‌ها و اتصالات قرآنی که در مبحث تجوید به آنها پرداخته شده نیز از اهمیت به سزایی برخوردارند. البته تلاوت نیکوی قرآن اتفاق تازه‌ای نیست و پیامبر اسلام (ص) نیز بر آن تأکید کرده‌اند. از قول ایشان در «مجمع‌البیان طبرسی»آمده است: «زینوا القرآن باصواتکم» یعنی قرآن را با صدای نیکوی خویش بیارائید. امام محمدباقر (ع) نیز در این‌باره می‌فرماید: « قرآن را با گرداندن صدا در حلق بخوان، زیرا خداوند صدای خوب را دوست دارد.»

موسیقی قرآنی از چه بخش‌هایی تشکیل شده‌ است؟

دستگاه‌ها یا نغمه‌ها در قرآن از سه قسمت مهم تشکیل شده‌اند و آن بخش‌ها قرار، جواب و جواب‌الجواب نام دارند. بخش دیگری نیز وجود دارد که آن را با اصطلاح «حصار» می‌شناسند که آنچنان مرسوم نیست زیرا به طور معمول دانگ پایین صدای قاریان این اجازه را نمی‌دهد تا آن را در تلاوتشان به کار بگیرند.

هفت مقام اصلی و گوشه‌های آنها

در تلاوت قرآن هفت مقام اصلی «صبا»، «نهاوند»، «بیات»، «سه‌گاه»، «حجاز»، «ورست»، «چهارگاه» و«سه‌گاه» و گوشه‌های آنها مورد استفاده است که البته در این میان برخی «چهارگاه»را جزو دستگاه‌های مستقل به حساب نمی‌آورند.

دستگاه «بیات»

عده‌ای ریشه واژه‌ «بیات» را ترکی می‌دانند و آن را نام قبیله‌ای از قبایل ترکمن دانسته‌اند، برخی نیز آن را به معنای غم و حزن معنا کرده‌اند و برخی دیگر این واژه را «بیاد» می‌‌دانند، زیرا یاد خدواند را به خاطر می‌آورد. «بیات» یکی از مقامات مهم عربی است که کاربردهای بسیاری دارد و نسبت به دیگر مقام‌های موجود بسیار کارآمدتر و گسترده‌تر است و به همین دلیل می‌توان از دیگر مقام‌ها به آن وارد شد. دستگاه «بیات» یکی از ارکان  اصلی تلاوت است و در موسیقی ایرانی نیز کاربردهای بسیاری دارد. دستگاه «بیات» نغمه‌های متنوع و زیادی دارد. در این دستگاه قاری تلاوتش را از پایین‌ترین گام صوتی آغاز می‌کند و به مرور به گام‌های بالاتر می‌رسد. مورد دیگر اینکه دستگاه «بیات» معمولا در ابتدا و انتهای قرائت کاربرد دارد و قاری می‌تواند به وسیله آن فضایی حزین و عرفانی را ایجاد کند.

سبک قاریان مطرح دنیا

طی مقایسه‌ای میان شیوه تلاوت قاریان کشورهای مسلمان می‌توان به این نتیجه رسید که سبک قاریان مصری همواره مورد توجه محافل قرآنی بوده و این رویه همچنان وجود دارد تا آنجا که قاریان کشورهای دیگر نیز از سبک و سیاق مصریان در چگونگی تلاوت تقلید می‌کنند و ایرانی‌ها نیز در تلاوت از  آنها تبعیت می‌کنند. در گذشته‌ای نه چندان دور و حتی طی سال‌های اخیر، قاریان مصری بودند که به طور معمول عنوان‌های اصلی مسابقات مختلف را از آن خود می‌کردند و همه این‌ها در حالی است که موسیقی ایرانی و دستگاه‌ها و گوشه‌هایش این پتانسیل را دارند تا در شیوه قرائت قاریان ایرانی مورد استفاده قرار گیرند و در سبک تلاوت آنها تغییر ایجاد کنند. به تازگی نیز برخی از قاریان ایرانی در تلاوت‌هایشان از دستگاه‌های موسیقی ایرانی استفاده کرده‌اند.

حبیب‌الله صابری نسب (مدرس دانشگاه و یکی از چهره‌های قرآنی کشور) در گفتگو با یکی از رسانه‌ها درباره سبک و سیاق قاریان ایرانی اینگونه گفته است: «سبک قرائت قرآن در جهان اسلام به ویژه در ایران درجا می‌زند به نحوی که امروز فقط صوت تعداد محدودی قاریان مشهور همانند عبدالباسط، غلوش، مصطفی اسماعیل، منشاوی شنیده می‌شود.» این در حالی است که حجت‌الاسلام محمد جوادی، قاری و موسیقی‌شناس قرآن، نظر دیگری دارد و از پیشرفت قاریان ایرانی طی سال‌های اخیر و نیز آینده درخشان و خاص آنها سخن گفته است.

صابری‌نسب اگر درباره سبک‌های تلاوت در ایران گفته است: «در حال حاضر در حوزه قرائت قرآن کار جدیدی انجام نشده است و تقریباً همه یک سبک تلاوت می‌کنند و باید این انحصار شکسته شود. بزرگان و اساتید حوزه قرآن باید در ارتباط با وضعیت سبک  قرائت قاریان داخلی فکر چاره باشند. باید نوعی موسیقی قرآنی بر اساس حزن و محتوا ابداع کرد.» و اگر درباره تقلید ایرانیان از قاریان مصری گفته است: «تقلید از قاریان مصری باعث شده، قرائت‌های امروزی به دل ننشیند، البته قاریان چاره‌ای جز تقلید ندارند زیرا در مسابقات مختلف قرآن در تمام سطوح سبک‌های مصری و تقلیدی دنبال می‌شود و در چنین شرایطی فرصت ابداع سبک جدید متناسب با ذائقه مستمع ایرانی وجود ندارد» اما حجت‌الاسلام جوادی نسبت به رویه فعلی امیدوار است و درباره تغییر سبک قاریان ایرانی با نام بردن از حامد شاکرنژاد از شیوه متفاوت تلاوت او گفته است: «بر اساس بررسی کارشناسان قرآنی تلاوت‌های حامد شاکرنژاد تقلیدی از سبک‌های قاریان مصری نیست بلکه تلفیقی از موسیقی ایرانی و سبک‌های قاریان مصری است که می‌تواند مبدع سبک‌های نوین قرائت قرآن باشد.»

احمد ابوالقاسمی نیز درباره رمز مورد توجه قرار گرفتن سبک قاریان مصری به ایلنا گفت: «تلاوت مجلسی قاریان مصری به دلیل نفس‌های بلند و طولانی در شنونده هیجان ایجاد می‌کنند. در شیوه قاریان مصر قدرت حنجره، قدرت نفس، و قدرت کاربری صوتی که بر اثر مهارت به دست‌ می‌آید، بر آهنگ غلبه کرده و هیجان ایجاد شده به نوعی زودرس است و زود نیز فراموش خواهد شد. شما اگر تلاوت قاری عراقی را بشنوید به این نکته پی خواهید برد که به لحاظ موسیقایی بسیار زیباست، اما هیجانش تا آن حد نیست که طی تلاوت تشویق و الله الله گفتن شنونده را در پی داشته باشد. یا تلاوت قاریان ترکیه‌ای با وجود اجرای تمیز و دقیق لذت‌بخش است، اما هیجانی نیست.»

در ادامه می‌توان با شنیدن تلاوت‌های مختلف قاریان ایرانی و خارجی نسبت به تفاوت‌های موجود نظر بهتری داد و ارزیابی بهتری داشت.

بخشی از قرائت سوره «اسرا» توسط قاری صاحب سبک حامد شاکر‌نژاد را  اینجا می‌توانید ببینید و بشنوید.

تلاوت آیه هشت تا دوازده سوره «فاطر» و سوره مبارکه «حمد» توسط حامد شاکرنژاد؛

تلاوت آیات 1 تا 10 سوره مبارکه «مجادله» توسط احمد ابوالقاسمی؛

تلاوت آیات 18 تا 26 سوره مبارکه «فتح» توسط امین پویا؛

تلاوت آیات 115 تا 118 سوره مبارکه «مومنون» توسط قاری مصری شحات انور؛

بخشی از تلاوت سوره «تکویر» توسط قاری شناخته شده مصری عبدالباسط؛

بخشی از تلاوت سوره «قدر»با صدای کریم منصوری؛

تلاوت سوره «اخلاص» توسط قاری مصری مصطفی اسماعیل؛

تلاوت سوره «اخلاص» توسط قاری مصری راغب مصطفی غلوش؛

تلاوت آیه 284 تا 286 سوره بقره و سوره نصر توسط راغب مصطفی غلوش؛

تلاوت آیه 12 و 13 سوره مبارکه اسرا توسط عبدالباسط (به تداوم نفس قاری حین تلاوت توجه شود)؛

منبع: ایلنا

کلیدواژه: پیروزی انقلاب اسلامی رسانه رهبر انقلاب قرآن ماه رمضان مسلمان موسیقی وزارت ارشاد تلاوت خانه موسیقی دفتر موسیقی ترتیل تجوید قاریان مصری دستگاه های ایرانی نغمه های قرآنی حامد شاکرنژاد شورای عالی قرآن تلاوت مجلسی قاریان ایرانی قاریان عراقی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۹۰۴۳۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مقایسه اقتصاد چین با ایالات متحده در بخش های مختلف

رشد اقتصادی آمریکا و چین کمتر از پیش‌بینی ها در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ بوده است.

به گزارش روزیاتو، رشد اقتصادی ایالات متحده در بحبوحه افزایش فشار تورم کاهش یافته، اما نرخ بیکاری در این کشور همچنان پایین است. در همین حال، نشانه‌هایی از رشد اقتصاد چین در بخش‌های مختلف دیده می شود که در ماه مارس رشد چندانی نداشتند.

چشم‌انداز اقتصادی این دو کشور از زمان پایان دوره همه‌گیری کووید-۱۹ متفاوت بوده است.

ایالات متحده انعطاف‌پذیری اقتصادی خود را به دلیل هزینه های مصرف‌کننده و بازار کار قوی و پویا نشان داده است.

اما چین به دلیل بحران در بخش املاک، سرمایه‌گذاری خارجی متزلزل و اعتماد ضعیف مصرف‌کننده تحت فشار قرار گرفته است.

اقتصاد ایالات متحده در سال گذشته به دلیل وضعیت بازار کار مناسب و افزایش مخارج مصرف‌کننده، با نرخ رشد تولید ناخالص داخلی ۲.۵ درصدی، سریعتر از حد انتظار رشد کرد.

با این حال، در سه ماهه اول سال جاری میلادی، اقتصاد این کشور تنها ۱.۶ درصد نسبت به سال قبل رشد کرده که کمتر از رشد ۲.۴ درصدی پیش‌بینی‌شده توسط وال‌استریت بود.

این رقم در بحبوحه افزایش تورم و کاهش هزینه های عمومی و دولتی، کمترین نرخ رشد در دو سال اخیر بوده است.

جفری روچ، اقتصاددان ارشد LPL Financial در مصاحبه ای با سی‌ان‌بی‌سی گفته است:

احتمالاً اقتصاد آمریکا در سه‌ماهه‌های بعدی رشد کمتری خواهد داشت، زیرا میزان هزینه مصرف‌کنندگان افت کرده و به همین دلیل، سرعت رشد اقتصادی کمتر می شود.

در حالی که تورم نرخ پس‌انداز را پایین آورده و فشار بر مصرف‌کنندگان را افزایش می‌دهد، روچ انتظار دارد که در اواخر سال ۲۰۲۴ با کاهش کلی تقاضا، تورم نیز کاهش یابد.

بازار کار قوی همچنان اقتصاد ایالات متحده را تقویت می کند. وزارت کار این کشور نرخ بیکاری را ۳.۸ درصد گزارش کرده که از ماه اوت در محدوده ۳.۷ درصد تا ۳.۹ درصدی باقی مانده است.

صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی کرده که ایالات متحده با رشد تولید ناخالص داخلی ۲.۷ درصدی به پایان سال برسد و نرخ بیکاری در سال ۲۰۲۴ به ۴ درصد افزایش یابد.

در همین حال، چین، دومین اقتصاد بزرگ جهان، رشد سالانه ۵.۳ درصدی را در دوره ژانویه تا مارس ثبت کرده که ۰.۶ درصد بیشتر از پیش‌بینی تحلیلگران در نظرسنجی رویترز بوده است.

اداره ملی آمار چین اعلام کرد که اقتصاد این کشور در سال ۲۰۲۳ به میزان ۵.۲ درصد رشد کرده و به هدف «حدود ۵ درصدی» خود رسیده است؛ هدفی که شورای دولتی شبه کابینه چین مجدداً برای سال ۲۰۲۴ تعیین کرد.

با این حال، نگاه دقیق تر به داده های سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ نشان می دهد که رشد اقتصادی چین در چندین بخش، از جمله بخش صادرات، عمدتاً در دو ماه اول اتفاق افتاده است. این موضوع، سؤالاتی را درباره بازیابی اقتصادی چین پس از شیوع ویروس کرونا ایجاد کرده است.

نرخ بیکاری چین در سه ماهه اول سال جاری میلادی به طور متوسط ۵.۲ درصد بوده که در امتداد روند ۵ تا ۵.۳ درصدی از اوایل سال ۲۰۲۳ ادامه داشته است.

چین میانگین بیکاری سه ماهه خود را با محاسبه درصد افراد بیکار نسبت به مجموع افراد بیکار و شاغل اعلام می کند. قابل ذکر است که دولت این کشور، کسانی که در مناطق روستایی زندگی می کنند که حدود یک سوم جمعیت چین را تشکیل می دهند را از گزارش های خود حذف می کند.

صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی کرده که چین به هدفش نرسد و شاهد رشد اقتصادی ۴.۶ درصدی در سال جاری و نرخ بیکاری کلی ۵.۱ درصدی باشد.

بسیاری از کارشناسان، از جمله لی کچیانگ، نسبت به قابل اعتماد بودن آمار رشد اقتصادی چین ابراز تردید کرده اند.

جورج مگنوس، اقتصاددان دانشگاه آکسفورد، در پاسخ به این سوال که آیا اقتصاد در حال سرد شدن چین همچنان می تواند در سال های آینده از ایالات متحده پیشی بگیرد، گفت که از سال ۲۰۲۰ شکاف میان تولید ناخالص داخلی ایالات متحده و چین از حدود ۵ تریلیون دلار به ۱۰ تریلیون دلار افزایش یافته است.

تولید ناخالص داخلی اسمی ایالات متحده با نرخ مرکب حدود ۶.۷۵ درصد و چین ۶ درصد رشد کرده است. اگر این روند ادامه پیدا کند، چین هرگز به ایالات متحده نخواهد رسید.

تولید ناخالص داخلی اسمی، ارزش کل کالاها و خدمات در اقتصاد یک کشور را با قیمت های فعلی بازار، بدون تعدیل تورم اندازه‌گیری می کند.

در بحبوحه تداوم فراز و فرودهای اقتصادی در چین، از جمله کاهش تورم، پنجره ای که در آن ممکن است وضعیت اقتصادی این کشور به ایالات متحده برسد، در حال بسته شدن است.

با این حال، چندین صنعت که چین در آنها پیشرو است، در سه ماهه گذشته رشد قابل توجهی داشته اند. به عنوان مثال، تولید ایستگاه های شارژ خودروهای الکتریکی ۴۱.۷ درصد و تولید قطعات الکتریکی ۳۹.۵ درصد افزایش یافته است. مگنوس در این باره گفته است:

مقامات پکن ادعا می کنند که «نیروهای مولد جدید» به جای املاک و زیرساخت‌ها، در افزایش رشد ناخالص داخلی نقش بیشتری ایفا خواهند کرد. اما من فکر می کنم که این یک رویا است. جزایری از برتری‌های فناورانه در دریایی از مشکلات اقتصادی کلان، بهترین توصیف برای این شرایط است.

داده های موسسات مالی برتر نشان می دهند که شکاف میان دو اقتصاد بزرگ جهان در سال گذشته بیشتر شده است. اقتصاد چین به اندازه دو سوم اقتصاد رقیب ژئوپلیتیکی خود بوده که نسبت به ۷۰ درصد در سال ۲۰۲۲ و ۷۶ درصد در سال ۲۰۲۱ کاهش داشته است.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • برخی برای حج ۳۰ سال در نوبت خواهند ماند
  • مقایسه اقتصاد چین با ایالات متحده در بخش‌های مختلف
  • مقایسه اقتصاد چین با ایالات متحده در بخش های مختلف
  • نماینده ولی فقیه : برخی برای حج ۳۰ سال در نوبت خواهند ماند / برخی از کسانی که برای حج سپرده‌گذاری کرده‌اند چشمشان به کعبه نمی‌افتد و از دنیا می‌روند
  • برخی برای حج ۳۰ سال در نوبت خواهند ماند | برخی از آنها چشمشان به کعبه نمی‌افتد و از دنیا می‌روند!
  • برخی برای حج ۳۰ سال در نوبت خواهند ماند!
  • حنجره خود را در کرسی های تلاوت قرآن در سرزمین وحی، وقف خدا کنید
  • صلاح در لیورپول می ماند
  • صلاح در لیورپول می‌‌ماند
  • تلاوت آیات سوره بقره از سوی گروه تواشیح بین المللی تسنیم