Web Analytics Made Easy - Statcounter

حجت‌الاسلام پاک‌نیا با اشاره به پرهیز امیرالمومنین(ع) از خرافات و عمل بر مبنای تعقل، گفت: کامل‌ترین احیای شب‌های قدر آن است که همراه با تامل و تفکر در انجام اعمال باشد. چنان‌که امام علی(ص) فرمودند: «ساعتی اندیشیدن برتر از هفتاد سال عبادت است».

حجت الاسلام «عبدالکریم پاک نیا» در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، با اشاره به جایگاه تعقل در سیره امیرالمومنین امام علی(ع)، اظهار کرد: در مورد تعقل مطالب فراوانی در فرهنگ اسلامی داریم از جمله در سخنان و کلمات حضرت امیر(ع)، به حدی که یک روایت از حضرت نقل شده که بسیار اهمیت دارد، امام علی(ع) می فرماید: «تفكرُ ساعةٍ افضل من عبادة سبعین سنةٍ» (ساعتی اندیشیدن برتر از هفتاد سال عبادت است).

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر این سخن امام علی(ع) را محور قرار دهیم در بسیاری از موارد از مشکلات زندگی مان گره گشایی می شود چراکه تمامی کارهای انسان باید بر اساس عقلانیت باشد.

 

این محقق و مولف سیره اهل بیت(ع) ادامه داد: اگر بُعد عقلانیت از صفحه زندگی انسان ها حذف و یا کمرنگ شود در این صورت ممکن است انسان گرفتار خرافات و موهومات شود و فکر نمی کنم که برایش راه نجاتی باشد، به همین جهت می بینیم که گاهی اوقات تفکر یک ساعت، سال ها ما را به جلو می اندازد، امام علی(ع) حتی کلامی دارد که فرموده است فکر کردن در برخی مسایل برای ما بسیار مهم تر از عمل است؛ این بیان حضرت(ع) نشانگر این مساله مهم است که اگر بدون فکر در عرصه های مختلف زندگی جلو برویم جز اینکه به بن بست بخوریم نتیجه ای عایدمان نمی شود، بهترین مثال کربلا است. وقتی از شیخ انصاری در مورد این حدیث «ساعتی تفکر بهتر از هفتاد سال عبادت است» سوال کردند، شیخ پاسخ داد: مثالش حُر و عمر بن سعد هستند، عمر بن سعد یک عمر تلاش کرد اما عاقبت جهنمی شد اما حُر ساعتی تفکر کرد و به آن مرحله عالی که یاری کردن امام حسین(ع) بود رسید.

 

وی در بخش دیگری از مباحث خود با اشاره به فر ارسیدن ایام لیالی قدر و شهادت مولای متقیان امام علی(ع)، گفت: عبادات مختلفی در این ایام وارد شده است، باید سعی کنیم که در این ایام همراه با اندیشه و تفکر صحیح نهایت بهره را از عبادات ببریم چراکه صرف خواندن و زمزمه کردن نیست، مثلا کسی بیاید و دعای جوشن کبیر که در این شب ها سفارش شده را بخواند اما هیچ تفکری در مورد آن نداشته باشد، نام های خداوند را ببرد اما به آنها فکر نکند سوری را که باید، نمی برد. بایدت وجه داشت ادعیه و اعمالی که در شب های قدر سفارش شد است جایگاه والایی دارند. اما همواره باید به خاطر داشته باشیم که علم بدون عمل و عبادت بدون خلوص و تفکر تاثیر ندارد.

 

این استاد حوزه در ادامه بیان کرد: در لیالی قدر خدا را در دعای جوشن کبیر قسم می دهیم، قرآن بر سر گذاشته و ائمه اطهار(ع) را قسم می دهیم، یعنی از خداوند می خواهیم که سبک زندگی ما را زیر سایه سیره آن بزرگواران(ع) قرار دهد و جهل از زندگی ما رخت بر بندد. پیشنهاد می کنم به اعمال لیالی قدر صرف عبادت های ویژه این شب ها نگاه نشود، این اعمال ما را به سوی هدف صواب رهنمون می شوند. کامل ترین احیای شب های قدر آن است که همراه با اندیشه و تفکر و به جای آوردن این اعمال باشد.

 

وی در پاسخ به پرسشی در مورد دیدگاه های خرافی برخی در مورد پیش گویی تقدیر و ربط دادن آن به شب های قدر، ابراز کرد: چنین چیزی در دین جایگاهی ندارد، کسی نمی تواند این ادعا را داشته باشد. اصلا در اسلام یکی از موارد مبارزه با جهل و خرافات و مسایلی از این دست آن است که افراد باور به تعقل ورزی داشته باشند. ریشه این قبیل تفکرات در ظن و گمان است که در قرآن به اجتناب از آن توصیه شده است. از این جهت است که حضرت رسول(ص) فرمودند: یک ساعت فکر کردن بهتر از هفتاد سال عبادت است.

 

حجت الاسلام پاک نیا تاکید کرد: برای مقابله با خرافات و تکیه بر تعقل ورزی که حضرت امیر(ع) به آن تاکید دارند، عالمان دین باید وارد میدان شده و روشنگری کنند. در تاریخ نقل شده است که حضرت امیر(ع) به سوی جنگ نهروان می رفتند که با خوارج بجنگند، شخصی گفت منجمی عنوان کرده که اگر به جنگ بروید، کشته می شوید! بگذارید دو ساعتی دیگر راهی میدان شوید، حضرت(ع) فرمودند: ما به خدا توکل کرده و حرکت می کنیم، یعنی سعد و نحس ایام را ملاک نگذاشتند و اتفاقا در همان جنگ هم پیروز شدند.

 

این مولف سیره اهل بیت علیهم السلام در پایان خاطرنشان کرد: باید به دنبال درمان خرافه گری در جامعه باشیم، مثلا اینکه می گویند سیزده نحس است، با تولد حضرت امیر(ع) در این روز چنین ادعای گزافی رد می شود. اعتکاف از سیزده رجب آغاز می شود. بنابراین نباید برای این قبیل سخنان شانیتی و اثری قائل شد.

پایان پیام/248

منبع: شبستان

کلیدواژه: شب قدر ماه رمضان مراسم شب قدر خبرگزاری شبستان استان بوشهر مجلس ماه مبارک رمضان احیای شب قدر قرآن کریم شهادت امام علی ع لیالی قدر سبک زندگی اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۹۰۴۹۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی برابر با زیارت امام حسین (ع) است؟

حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی یعقوبی گیلانی، کارشناس مذهبی درمورد عظمت زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی رحمت الله علیه بیان کرد: مهم‏ترین نشانه عظمت معنوى و مقامات باطنى حضرت عبد العظیم حسنی رحمت الله علیه، برابرى فضیلت زیارت مزار آن بزرگوار، با فضیلت زیارت سیّد الشهدا است.

شیخ المحدّثین، صدوق؛ از محمّد بن یحیى عطّار - که یکى از اهالى رى است - این‌گونه نقل کرده است که خدمت امام هادى علیه السلام رسیدم. ایشان فرمودند: «کجا بودى؟».

گفتم: حسین بن على علیه السلام را زیارت کردم. امام هادى علیه السلام فرمودند:

«أما إنَّک لَوزُرتَ قَبرَ عَبدِ العَظیمِ عِندَکُم کُنتَ کَمَن زارَ الحُسَینَ بنَ عَلِىٍّ.» «بدان که اگر قبر عبد العظیم را در شهر خودتان زیارت کنى، مانند کسى هستى که حسین بن على را زیارت کرده باشد.»

معنای برابرى زیارت حضرت عبد العظیم حسنی (ع) با زیارت حرم حضرت سید الشهدا (ع)

این کارشناس مذهبی تصریح کرد: مسئله این است که آیا بر اساس حدیثِ یاد شده، زیارت حضرت عبد العظیم حسنی رحمت الله علیه به طور مطلق مى‏تواند جایگزین زیارت امام حسین علیه السلام شود و یا در شرایط خاصى، از چنین فضیلتى برخوردار است؟ 

بى‏‌تردید، مقصود امام هادى علیه السلام در حدیث یاد شده، این نیست که از فضایل زیارت امام حسین علیه السلام بکاهند و یا در بیان فضیلت حضرت عبد العظیم حسنی رحمت الله علیه مبالغه نمایند.

بنابراین، در پاسخ به سؤالى که مطرح شد، مى‏توان گفت: برابرى فضیلت زیارت حضرت عبد العظیم حسنی رحمت الله علیه و امام حسین علیه السلام مقید است به فضاى سیاسى ویژه‏اى که پیروان اهل بیت علیه السلام در آن مقطع تاریخى زندگى مى‏کردند. زیرا زمانى بود که اختناق شدیدى جهان اسلام را فرا گرفته بود و جامعه تشیّع در دوران زمامدارى افرادى مانند: متوکّل، مُعتَز و معتمد عباسى، سخت‏ترین دوران‏هاى تاریخىِ خود را سپرى مى‏‌کرد.

حجت‌الاسلام والمسلمین یعقوبی گیلانی گفت: در چنین شرایطى، امام هادى علیه السلام به منظور پیشگیرى از خطرهایى که از طرف حکومت‏هاى وقت، شیعیان را تهدید مى‏کرد، فضیلت زیارت حضرت عبد العظیم حسنی علیه السلام را با زیارت امام حسین علیه السلام برابر دانسته اند. به تعبیرى روشن‏تر، زیارت حضرت عبد العظیم حسنی علیه السلام براى کسانى که آمادگى خطرپذیرى براى زیارت امام حسین علیه السلام را داشته باشند، پاداشى معادل زیارت آن حضرت علیه‌السلام را دارد و حرم حضرت عبد العظیم حسنی علیه السلام شعبه‏اى از حرم سید الشهدا علیه السلام است و این خود، فضیلتى بزرگ و حاکى از جایگاه بلند حضرت عبد العظیم حسنی رحمت الله علیه نزد اهل بیت علیه السلام و عظمت معنوى ایشان است.

این کارشناس مذهبی ادامه داد: برابرى فضیلت زیارت حضرت عبد العظیم حسنی رحمت الله علیه با زیارت سید و سالار شهیدان علیه السلام هر چند در شرایط ویژه، بى‏تردید بدون حکمت نیست و شاید نتوان به حکمت آن پى برد؛ لیکن راز و رمز این فضیلت بزرگ را باید در شخصیت علمى، عملى و جهادى آن بزرگوار، جستجو کرد.

در میان امامزادگان، شخصیت‏هاى بزرگى وجود دارند؛ امّا در باره هیچ یک از آنها نقل نشده و حداقل به ما نرسیده است که زیارتش با زیارت حضرت سید الشهدا علیه السلام برابرى کند.

عرضه دین بر امام هادی علیه‌السلام 

حجت‌الاسلام والمسلمین یعقوبی گیلانی اظهار کرد: این احادیث بیانگر عظمت والای حضرت عبدالعظیم حسنی رحمت الله علیه است ولی نکته‌ای که در زندگی ایشان بسیار جای تأمل و دقت نظر دارد این است که روزی این «امام زاده مجتهد محدث کبیر» به محضر امام هادى علیه وآله رسید. 

وقتى نگاه ایشان افتاد، فرمودنذ: «مَرحَباً بِکَ یا أبَا القاسِمِ! أنتَ وَلِیُّنا حَقّاً» «خوش آمدى، اى ابوالقاسم! تو حقیقتاً دوست ما هستى».

گفتم: اى پسر رسول خدا! مایلم دینم را به شما عرضه کنم، اگر مورد پسند بود، بر آن ثابت باشم تا خداوند عزوجل را ملاقات کنم.

امام علیه السلام فرمودند: «اى ابو القاسم، عرضه کن»؛ و بعد حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السلام همچون طفلی که به مکتب رفته باشند به محضر امام علیه السلام نشستند و به عقاید خویش درباره اصول و فروع دین پرداختند. 

گفتارش که تمام شد. در این هنگام، امام هادى علیه السلام فرمودند «اى ابوالقاسم! به خدا سوگند، این [عقاید]، دین خداست که آن را براى بندگانش برگزیده است. پس بر آن، ثابت قدم باشید.

خداوند، تو را بر عقیده ثابت در زندگى دنیا و آخرت پایدار بدارند!». 

به کارشناس دینی مراجعه کنیم

این کارشناس مذهبی یادآور شد: ‏ این کار یعنى مراجعه به کارشناسان دین که ریشه قرآنى دارد. 

خداوند متعال در دو آیه، مردم را به آنان ارجاع فرموده اند: «فَسْئَلُوا أَهْلَ الذِّکْرِ إِنْ کُنْتُمْ لا تَعْلَمُونَ؛» «اگر نمى‏دانید، از آگاهان بپرسید.»

حضرت عبد العظیم حسنی رحمت الله علیه از نظر علمى، یکى از بزرگ‏ترین محدّثان و فقها بوده و از نظر سنّى، تقریباً دو برابر امام هادی علیه‌السلام سن داشته اند. اما می‌خواهند به ما بیاموزند که‌ای انسان به علم خود و به اصطلاح، به چند کلمه مغرور نشو. لذا، شایسته است وقتى انسان دیندار به محضر دین‏شناس بالاتر از خود مى‏رسد، براى تأیید و یا تکمیل معارف دینى خود اقدام نماید.

این بهره‏‌گیرى از نظریه کارشناسان دینى، زمینه‏ساز ثبات و پایدارى انسان در دیندارى است.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری قرآن و عترت

دیگر خبرها

  • تجلیل از راویان فعال روحانی موسسه فرهنگی روایت سیره شهدا
  • اجتماع بزرگ صادقیون برگزار می‌شود
  • برای تقرب به ساحت مقدس امام زمان(عج) چه کنیم؟
  • پیام های تسلیت در پی درگذشت همسر شهید آیت الله سید مصطفی خمینی
  • چرا زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی برابر با زیارت امام حسین (ع) است؟
  • دلایل توصیه ائمه(ع) به زیارت حضرت عبدالعظیم(ع)
  • دلیل عظمت شاه عبدالعظیم حسنی (ع) چه بود؟
  • دستور وزیر کشور به استانداران درباره مراسم بزرگداشت امام خمینی(ره)
  • حضرت عبدالعظیم (ع) پرچمدار جهاد تبیین بود
  • علل انتخاب حضرت عبد العظیم حسنی (ع) برای وکالت در ری