Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-05@01:19:07 GMT

نسبت ادبیات و عرصه عمومی

تاریخ انتشار: ۸ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۹۱۸۴۰۷

نسبت ادبیات و عرصه عمومی

هرگونه دعوت به خروج از خانه را باید غنیمت شمرد؛ کافه‌های کتاب و هر فضایی که به تقویت «عرصه عمومی» می‌انجامند را مبارک می‌دانم به دو دلیل؛

1. نخست آنکه، ما در جامعه‌ای زندگی می‌کنیم که به هزاران دلیل دستخوش «چندپارگی»، سطحی از «تنهایی» و «اتمیزاسیون» است. در این شرایط، آسیب‌پذیرترین فضا «عرصه عمومی» است که همنشینی در آن ناممکن شده است و ما مجددا به تنهایی محکوم می‌شویم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فضاهایی همچون کافه کتاب‌ها که به خلق «عرصه عمومی» کمک می‌کنند ما را به کنار هم نشستن در کنار تفاوت‌ها دعوت می‌کنند و به خلق «ما»یی می‌انجامد که محصول «من»‌های متکثر، هم‌نشینی متضادها یا متفاوت‌ها است و اینگونه است که می‌فهمیم همه‌چیز قرار نیست شبیه ما شود.

2. دلیل دوم، اعتمادی است که ادبیات برمی‌انگیزاند. ادبیات به انسانِ «هم‌اکنون» و «همین‌جا» توجه دارد و به ما نشان می‌دهد که راه‌های انسان بودن متکثر است. ادبیات است که به ما یاد می‌دهد مدام خود را به مثابه «دیگری» بنگریم؛ این «خود» را به‌جای «دیگری» گرفتن یا «دیگری» را با «خود» یکی گرفتن، یک «منِ» درحال رفت‌وآمد خلق می‌کند. «منِ» ادبیات یعنی «منِ» درحال معاشرت با «دیگری»، از ادبیات به مثابه عرصه‌ای برای تمرین دموکراسی و تساهل بهره می‌گیرد.

اما متأسفانه به نظر می‌رسد که امروزه از ادبیات و تخیل انسان ایرانی افسون‌زدایی‌ شده است. انسان ایرانی استعداد تعجب کردن، شوکه شدن و حیرت کردن را از دست داده و به «حالا که چی»، «همین که هست» دچار شده است. در پی چنین تخیل پرملال یا ملال‌زده‌ای، آیا می‌توان به ادبیات به عنوان عرصه‌ای معنابخش نگریست؟

معتقدم، حتی اگر ادبیات ایرانی تصویر کج و کوله‌ای از ما می‌دهد حداقل بضاعت ما را روشن می‌کند و برای این خودآگاهی، خواندن ادبیات ضروری است و شاید در ذیل آن، ما از تصویر واقعی خود خجل شویم و به ابداع جور دیگری «بودن» امیدوار شویم.

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۹۱۸۴۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محبی: با مسعود شجاعی می‌توانیم قهرمان حذفی شویم

به گزارش "ورزش سه"، صائب محبی، مدافع هوادار تهران در گفت‌وگو با خبرنگار ما در مورد شرایط هوادار گفت: از زمانی که آقا مسعود آمده تیم متحولی شدیم و بچه‌ها با روحیه بالا ادامه می‌دهند و نکات آقا مسعود را انجام می‌دهیم تا تماشاگر پسند باشیم. تا حدودی نتایج‌مان را جبران کردیم ولی تا روز آخر تلاش می‌کنیم تا رتبه‌ای در شان خودمان داشته باشیم. در این هفته هم در یک بازی خوب صنعت نفت را شکست دادیم و اوضاع‌مان بهتر شد.

صائب محبی در مورد رقابت نفسگیر در نیمه پایین جدول برای بقا عنوان کرد: شرایط در انتهای جدول هنوز حساسیت خاصش را دارد اما با انگیزه و تجربه‌مان نگاهی به انتهای جدول نداریم و دنبال کسب رتبه تک رقمی در آخر فصل هستیم.

محبی در مورد بازی جام حذفی‌شان برابر مس سونگون و صعود به جمع هشت تیم گفت: شرایط جام حذفی متفاوت است و هر بازی یک فینال است. حریف سختی داشتیم و دست‌کم نگرفتیم. حالا با قدرت برای ادامه لیگ و صعود به مراحل بالاتر جام حذفی آماده می‌شویم و قطعا نیم نگاهی به قهرمانی در جام حذفی داریم.

او در مورد جام حذفی اضافه کرد: همه تیم‌ها برای شگفتی می‌آیند و آقا مسعود شجاعی دو قهرمانی با تراکتور و نساجی دارد و ما تمام تلاش‌مان را می‌کنیم که این افتخار سوم در هوادار برای او رقم بخورد.

دیگر خبرها

  • پپ: امیدوارم ۱۵ روز دیگر جام را در دست بگیریم
  • اوزونیدیس: فرودگاه شهر را فقط برای رقیب باز کردند
  • ببینید | ادبیات فارسی بر قله جهان
  • محبی: با مسعود شجاعی می‌توانیم قهرمان حذفی شویم
  • ادبیات فارسی بر قله جهان + فیلم
  • زخم خورده بزرگ؛ خطیر اصلا استقلالی نیست | نگذاشت ما قهرمان شویم
  • محبت یک کشش روانی است یا امر اختیاری؟
  • (عکس) شغل جدید لیونل مسی چیست؟
  • محبت‌های ما محدود به چیزهایی است که نوعی شناخت از آن‌ها داریم
  • ادبیات عجیب یک افغانی درباره ایران و افغانی‌های مهاجر