Web Analytics Made Easy - Statcounter

مژده ارشادی، مدرس و روانشناس بالینی ‌دانشگاه شهرکرد، در گفت‌وگو با ایکنا از چهارمحال و بختیاری، اظهار کرد: فرزندان در تمام ادوار زندگی حتی زمانی‌که خود، پدربزرگ و ماردبزرگ می‌شوند نیز تحت تأثیر تربیت والدین قرار دارند.
وی با اشاره به کارکردهای امروزی خانواده، تصریح کرد: بر اساس این کارکرد، تربیت نسل از زمانی که کودک هنوز به وجود نیامده آغاز می‌شود و تا زمانی که والدین دیگر در قید حیات نیستند و فرزند به زندگی ادامه می‌دهد، را دربرمی‌گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خانواده؛ پایگاه نخست برای کودک
ارشادی با بیان اینکه بنیان خانواده به عنوان نخستین پایگاه حضور فرزند محسوب می‌شود، گفت: آغوش پدر و مادر، برآوردن نیازهای زیستی و عاطفی کودک، ارتباط با کودک، دور کردن کودک از محرک‌های آزاردهنده و ... طرح‌واره‌هایی را در ذهن فرزند ایجاد می‌کند که با او بزرگ و بالنده می‌شوند.
ارشادی با اشاره به سخن امیرالمؤمنین(ع) مبنی بر اینکه تربیت فرزند باید از زمان پیش از تولد او آغاز شود، گفت: برداشتی که می‌توان از این سخن داشت این است که والدین نخست باید به سطح خوب تربیتی در خودشان برسند چراکه الگوی کودک قرار می‌گیرند و پایه‌های اولیه تربیت هستند که اگر درست شکل نگیرد، پیامدهای جبران‌ناپذیر برای فرزند و والدین به دنبال خواهد داشت.
وی اولین حضور کودک را مربوط به 3 تا 4 سالگی دانست و بیان کرد: در این سن کودک حضور میان خویشان و اقوام را درک می‌کند که با توجه به تغییر سبک زندگی امروز، شاهد خانواده هسته‌ای هستیم که عموماً با پدر و مادر و نزدیکان شکل می‌یابد.
ارشادی در ادامه تأکید کرد: در شش سال نخست زندگی، رفتار کودک برگرفته و ناشی از رفتار والدین است و به لحاظ الگوگیری و الگوبرداری این نقش بسیار پررنگ است و این امر را به عینه می‌توان در رفتار کودکان در این سنین مشاهده کرد که تنها نظر و خواسته پدر و مادر مورد پذیرش آن‌هاست.
این روانشناس بالینی با بیان اینکه کودک پس از شش سالگی با حضور در مدرسه و فضاهای اجتماعی به مراحل بالاتر رشد اجتماعی دست می‌یابد، ادامه داد: به این ترتیب، طبیعتاً فرزند از پدر و مادر فاصله دارد اما نباید از نظر دور داشت که اثرات تربیتی والدین همواره و در هر سنی با فرزند همراه است و رفتار و کنش‌های او را در اجتماع تحت تأثیر قرار می‌دهد که در این خصوص رفتار همسران در قبال یکدیگر، مصداق تأثیر تربیتی آن‌ها در خانواده است.
وی با بیان اینکه فرزند با حضور در اجتماع به فرصت‌ها و توانایی‌های جدیدی دست می‌یابد، گفت: در این زمان، رفتار فرزند از فردمحوری به اجتماع‌محوری سوق می‌یابد و حتی خانواده را پشت سر می‌گذارد و وارد فضای نافرمانی می‌شود که باید گفت رفتار فرزند تلفیقی از تأثیرات سبک فرزندپروری والدین و شخصیت و دریافت او در خانواده و اجتماع است.
ارشادی با اشاره به اطاعت‌پذیری کودکان در سنین اولیه زندگی، بیان کرد: در این سنین والدین باید دغدغه رشد مهارت در کودک را داشته باشند و در صورتی‌که در این امر بی‌تأملی و بی‌حوصلگی به خرج داده و صرفاَ در پی تأمین نیازهای مادی و محیطی کودک باشند، مفاهیم تربیتی به شیوه غلط در فرزند نهادیه می‌شود.

شیوه‌های غلط فرزندپروری
وی با رد این نظر که فرزند خوب فرمانبردار خوبی هم هست، تأکید کرد: ریشه این امر آن است که والدین به‌دلیل مشغله مادی و گاهاً عاطفی، برای کودک وقت نمی‌گذارند و معتقدند فرزند باید کم دردسر باشد، به این ترتیب، تربیت در حاشیه قرار می‌گیرد و حالت جبری در آن شکل می‌گیرد.
وی تأکید کرد: فرزند در سال‌های نخست حیات، چون قدرت عمل ندارد با والدین کنار می‌آید اما وقتی پا به نوجوانی و جوانی می‌گذارد توانایی انجام بسیاری از کارها را بدون کمک والدین دارد بنابراین طبیعتاً احتمال نافرمانی هم وجود دارد.
ارشادی دلیل اصلی این مشکل را شیوه‌های غلط فرزندپروری معرفی کرد که به ویژه در خانواده‌های با والدین تحصیل‌کرده پررنگ‌تر است، ادامه کرد: امروزه در بیشتر خانواده‌ها شاهد ارزش‌گذاری و توجه بیش از حد والدین به فرزندان هستیم که همین امر منجر به تربیت فرزندانی می‌شود که به محض ورود به نوجوانی و جوانی جسارت نافرمانی می‌یابند‌.
وی در تشریح این رفتار والدین که عموماً در خانواده‌ها مشاهده می‌شود، گفت: هر پدر و مادری در تلاش است تا فرزند را به کمال و اوج موفقیت سوق دهد و بر اساس برداشت بسیاری از آن‌ها، این امر تنها در سایه تأمین نیازهای مادی او تحقق می‌یابد.
ارشادی ادامه داد: در اینجا فرزند که به عنوان دریافت‌گر محیطی، دائماً با محیط در تعامل است، شاهد جایگزینی کتاب، نرم‌افزار و گوشی هوشمند و اسباب ‌بازی و ... به جای پدر و مادر است و به این ترتیب، همراهی والدین را با خودش تجربه نمی‌کند.
این مدرس روانشناسی بالینی در استان تأکید کرد: والدین در این حالت با زبان بی‌زبانی به فرزند می‌گویند که نقش ما در تربیت تو کمرنگ است پس در همین تجربه‌ها که جذاب‌تر از همراهی ماست، محصور باش و در همین تعاملات، بیاموز، دریافت کن، به قضاوت بنشین و به شناخت برس.

عامل اصلی نافرمانی
ارشادی با اشاره به غیبت والدین در این تجارب فرزند، بیان کرد: فرزند در خلال کلاس‌های متنوع مانند کامپیوتر، اینترنت، زبان خارجه، موسیقی و یا تجاربی از این دست که همراهی پدر و مادر را در کنار خود ندارد، کم کم به این برداشت می‌رسد که دنیای من از دنیای کهنه و قدیمی والدینم فرسنگ‌ها فاصله دارد، ضمن اینکه گاهاً این تفکر در بطن جامعه و در تعامل با دیگران نیز بر ذهن او تزریق و به دلیل تکرار و پایایی، نهادینه می‌شود.
مشاور دانشگاه شهرکرد در ادامه تصریح کرد: رسیدن فرزند به این تفکر به معنای دوری هر چه بیشتر او از والدین، تلاش برای پیمودن راهی جز راه آن‌ها و آغاز به مخالفت و نافرمانی از آنهاست که به مرور زمان، کنار گذاشتن والدین تبدیل به بخشی از شخصیت فرزند و امری عادی و معمولی می‌شود.
وی با مقایسه جامعه امروز و دیروز، تأکید کرد: یکی از مباحث جدی در جنگ نرم افزار دشمن علیه نوجوانان و جوانان امروز، سست کردن مفاهیم و ارزش‌های اعتقادی و جایگزینی آن با آموزه‌هایی است که نهایتاً منجر به پاشیده شدن بنیان فرد و خانواده می ‌شود آنچنان‌که مفاهیمی مانند پایداری، تعهد، مسئولیت‌پذیری کم رنگ می‌شوند.
ارشادی یادآوری کرد: فرزندان نسل جدید در اغلب موارد، والدین را در هیبت ماشین درآمدزایی می‌بینند که هیچگاه همراه او نیستند، گویی نسلی است که پدر و مادر ندارد و خود باید در خلال تعاملات، به دریافتِ شناخت و مهارت بپردازد و بعدها در مقاطع مختلف زندگی، به انتخاب‌های بزرگ زندگی‌اش دست بزند.
وی بهترین روش تربیتی فرزند را «سبک قاطع و اطمینان‌بخش» عنوان و خاطرنشان کرد: رفتار قاطع و در عین حال حامی‌گونه پدر و مادر به فرزند اجازه تمرین و اشتباه و به دنبال آن، کسب مهارت می‌دهد بنابراین نباید فرزند را به حال خود رها کرد.
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن ایکنا چهارمحال و بختیاری تربیت فرزند اصول روانشناسی رفتار قاطع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۹۴۱۸۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تامین زمین ۲۰۰ مشمول جوانی جمعیت در نجف آباد

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز اصفهان؛ رئیس اداره راه و شهرسازی شهرستان نجف‌آباد گفت: تا کنون زمین به بیش از ۲۰۰ خانوار مشمول طرح حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و ۴ فرزند زیر ۲۰ سال به شکل سه دانگ به نام مادر و سه دانگ به نام پدر در شهرستان نجف‌آباد اختصاص یافته است.
مرتضی فولادی با اشاره به اینکه بیشترین ثبت نامی‌های بخش مسکن قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت این حوزه از شهر‌های نجف آباد، جوزدان، دهق، علویجه، کهریز سنگ و گلدشت بوده اند افزود: در شهر‌های دهق و علویجه تأمین زمین شده و در شهر گلدشت، حدود ۲۳ هکتار از اراضی دولتی به محدوده شهر الحاق شده و طرح تفکیکی آن در دست تهیه است.
وی گفت: خانوار‌هایی که مشمول قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت هستند می‌توانند با مراجعه به سامانه جامع طرح‌های حمایتی مسکن به نشانی saman.mrud.ir در قسمت جوانی جمعیت ثبت نام کنند.
مرتضی فولادی افزود: براساس ماده ۳ و ۴ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، خانواده‌هایی که فرزند سوم و بیشتر آنها از ۲۴ مهر سال ۱۴۰۰ به بعد متولد شده باشند همچنین به خانواده‌های دارای چهار فرزند کمتر از ۲۰ سال، زمین حداکثر ۲۰۰ متر مربعی اختصاص می‌یابد.
وی گفت: اگر قیمت زمین از یک میلیارد و ۱۷۰ میلیون تومان بیشتر باشد دولت می‌تواند زمین را به طور مشاعی به دو یا چند نفر واگذار کند و یا حتی مابقی را به قیمت کارشناسی روز از متقاضی دریافت کند.
رئیس اداره راه و شهرسازی شهرستان نجف آباد ادامه داد: بیش از هزار و ۴۰۰ خانواده دارای فرزند سوم و بیشتر مشمول قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و بیش از ۵۰۰ خانواده دارای چهار فرزند کمتر از ۲۰ سال در این شهرستان ثبت نام کرده‌اند.

دیگر خبرها

  • حسین قناعت:«والدین امانتی» به کودکان حفاظت از محیط زیست را آموزش می‌دهد/ فیلم کودک با اکران آنلاین بهتر دیده می‌شود
  • برگزاری بیش از ۱۵ هزار ملاقات بین فرزندان طلاق و والدین در سال ۱۴۰۲
  • کلاس آموزش بازیگری کودک بارانا
  • تامین زمین ۲۰۰ مشمول جوانی جمعیت در نجف آباد
  • چرا کودکان فرانسوی به خوش رفتار و مؤدب بودن مشهورند؟
  • راهکارهای جایگزین تنبیه بدنی در کودکان
  • والدین صبور در برخورد با کودک 4 تا 6 ساله موفقتر هستند
  • سندروم استکهلم در مدارس ابتدایی/ کودک آزاری مدرن: تلقین حس ناکافی بودن!
  • سندروم استکهلم در مدارس ابتدایی/ فرزندتان را به ربات آزمون دهنده تبدیل نکنید!
  • بسته‌های ویژه مادران باردار به ۸۲۵ هزار خانوار خراسان رضوی تعلق می‌گیرد