Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا -

گاهي برتري طلبي افراطي تبديل به يک ويژگي شخصيتي روان رنجورانه مي شود
برتري طلبي يک الگوي نسبتا پايدار از ويژگي هاي رفتاري و شخصيتي است که در آن فرد خواهان برتر بودن در همه زمينه هاست. ميل به قدرت و تحت کنترل گرفتن امور انگيزه اصلي او براي همه قدم هايي است که برمي دارد. فرد برتري طلب هيچ گونه ضعف و نقص را نمي پذيرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


ميل به برتري طلبي در چه کساني وجود دارد؟ چرا برخي از افراد نسبت به پيشرفت ديگران حسادت ورزيده و ابراز ناخرسندي مي کنند؟ برتري طلبي يا ميل به پيشرفت و تکامل از بنيادي ترين نيازهاي انساني است که منجر به رشد مي شود. اما هميشه اين ميل به شيوه اي سالم خود را نشان نمي دهد. گاهي برتري طلبي افراطي تبديل به يک ويژگي شخصيتي روان رنجورانه مي شود که توام با کشمکش ها و تعارضات مي گردد. متعاقبا در چنين شرايطي فرد نيازمند اصلاح و درمان است.
تلاش افراطي او براي کسب موقعيت هاي قدرت طلبانه اغلب تحت تاثير خود کم بيني و ضعفي است که در خويش ادراک مي کند.
تيپ شخصيتي برتري طلب شخصيتي است که خود را ممتاز و برتر از ديگران مي‌داند، رقابت‌جو و برتري طلب است و توقعات عصبي او بسيار زياد است. بزرگ‌ترين توقع او از ديگران اين است که ديگران او را سرور خود بدانند و دائما او را تحسين و بر او سجده کنند! اين شخصيت بسيار گنده دماغ، طلبکار، پر مدعا، جاه طلب و پرفيس و افاده است. همچنين، پرخاش‌جويي و تجاوز به حقوق ديگران را حق خود مي‌داند.
علل برتري طلبي
1. تحسين بيش از حد در کودکي.
2. مقررات خشک فاميلي .
3. سخت گيري زياد (تحت عنوان انضباط).
4. استثمار و تحقير کودک.
5. رسيدگي و توجه بيش از حد به كودك.
6. اولويت دادن به همه خواسته هاي كودك نسبت به ديگران.
تيپ برتري طلب عموما" به سه دسته تقسيم مي شوند :
1- نارسيسم
2- کمال طلب
3- پرمدعا

تيپ شخصيتي برتري طلب شخصيتي است که خود را ممتاز و برتر از ديگران مي‌داند
شخصيت هاي داراي ويژگي برتري طلب
برتري طلبي در تمام افراد تا حدودي وجود دارد، اما اين ويژگي در برخي اختلالات شخصيت و تيپ هاي شخصيتي بسيار مشخص تر مي باشد.
اختلال شخصيت خودشيفته: خودشيفته کسي است که انرژي رواني و عاطفي خود را معطوف به خود دارد. خود را مطلوب و محبوب مي داند و خود را شايسته ستايش و تمجيد ديگران مي بيند. ميل افراطي به برتر بودن و انگيزه هاي برتري طلبانه در اين افراد آن ها را در رده شخصيت هاي روان رنجور قرار مي دهد.
شخصيت هاي کينه جو: اين افراد هر گونه پيشرفت و موفقيت در ديگران را با خشم پاسخ مي دهند و طاقت ديدن ارتقا ديگري را ندارند. کينه و حسادت الگوهاي رفتاري غالب در اين افراد است.
شخصيت هاي کمال گرا: کمال طلبان با ميل به برتري برانگيخته مي شوند و با تلاش افراطي براي دستيابي به اهداف سطح بالا و ايده آل ها قدم بر مي دارند. اين افراد هيچ گونه ضعف در عملکرد را نمي پذيرند.
خصوصيات برتري طلب :
1. وقتي مي گويد “من”، منظورش خود ايده آلش است يعني خود را بزرگ و پرجلال و شکوه مي بيند.
2. به نظر او مطلوب بودن يعني اينکه از ديگران برتر و ممتاز تر باشد.
3. از هر چيزي بوي نااميدي و ترس و ضعف بدهد، پرهيز مي کند.
4. برتري طلبي اش توام با انتقامجوئي است .
5. جاه طلب و در پي اثبات خود و اراده اش است .
6. سمج و انعطاف ناپذيراست:
• چون اين خصوصيات در او حالت اماره دارد.
• چون ابزاري براي پوشاندن تمايلات مهرطلبانه ، احساس حقارت، ميل به تهمت به خود و ترديد درمتشخص بودن دارد ، تا احساس کند شخصيتي قوي دارد و از ديگران برتراست .
7. زياد بلوف مي زند و خود را با ظاهر سازي وارد به همه چيز قلمداد مي کند و به همين دليل دائم در اضطراب است که مبادا مچش گير بيفتد.
8. از اينکه به سادگي مي تواند ديگران را گول بزند احساس لذت ، قدرت و سرافرازي مي کند. ولي اگر کسي گولش بزند به شدت احساس ضعف، حقارت، خفت، کم شحصيتي و بلاهت ميکند. پس دائم در هراس است که مبادا کسي گولش بزند.
9. در برخورد با انتقاد و کشف خطايش حساسيت و عکس العمل شديدي از خود نشان مي دهد.
10. در خود صفاتي را مي پروراند و با ارزش مي داند که نشانه جلال ، تسلط و برتري است و او را از ديگران ممتازتر و برجسته تر مي کند.
11. سعي مي کند ديگران محتاجش باشند و به او اتکا کنند و بر همه كس و همه چيز مسلط باشد.
12. از ديگران مي خواهد که نسبت به او رفتار زيردستانه اي داشته باشند.
13. اگر بتواند با هر موقعيتي بسازد و هر مشکلي را از پيش پا بردارد به خود افتخار مي کند ولي اگر نتواند بشدت احساس حقارت مي کند.
14. احساس خصومت و عناد خود به ديگران را بي پروا و با صراحت ابراز مي کند و آنرا دليل سراحت لهجه و رُك بودن خود مي داند.
15. هر کاري دوست داشته باشد مي کند و اصلا” فکر نمي کند که چيز قابل تخطئه و مسخره اي در او وجود داشته باشد.

شخصيت برتري طلب
راه هاي بهبود و درمان برتري طلبي کدامست؟
خودآگاهيتان را بالا ببريد: لازمه افزايش خودآگاهي شناسايي علايق و آنچه که در حال حاضر واقعا هستيد مي باشد. تفکيک اين دو از هم و برنامه ريزي براي رسيدن به آن ها کمک مي کند تا شما راه هاي سلامت تري را براي ارضا نياز به قدرت و برتري تان را پيش رو گيريد.
شيوه مديريت اضطراب ها را بياموزيد: از آن جا که برتري طلبان با تلاش هاي افراطي براي کسب قدرت اند مستعد تجربه اضطراب هاي شديدي هستند. روش هايي مثل ذهن آگاهي يا مراقبه براي درمان اضطراب و جلوگيري از بروز هيجانات نامطلوب موثر است.
مهارت هاي همدلي را ياد بگيريد: برتري طلبان به دليل خودبيني که دارند منفعت و خواست خود را مرکز توجه قرار مي دهند و به همين دليل قدرت همدلي با ديگران را از دست مي دهند. دانستن و يادگيري مهارت هاي همدلي در درک بهتر دنياي ديگران و دشمن نپنداشتن ديگران موثر است.
از يک روان درمان گر راهنمايي بگيريد: براي بهبود برتري طلبي هاي افراطي که با مشکل در عملکردهاي فردي و اجتماعي همراه مي شود و امکان اصلاح فردي ندارند، روان درماني گزينه مناسبي خواهد بود.
گردآوري: بخش روانشناسي بيتوته

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۹۵۲۳۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فراجا مرزبان حجاب است/ متولیان فرهنگی حجاب و عفاف بیدار باشند

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین استان سمنان سردار موقوفه ئی و سرهنگ سید علی میراحمدی فرماندهی و جانشین فرماندهی نیروی انتظامی استان سمنان یادداشت هایی را درباره حجاب و عفاف را ارسال کردند که به شرح زیر می باشد

***فراجا مرزبان حجاب است/ متولیان فرهنگی حجاب و عفاف بیدار باشند

طرح نور یا طرح مقابله با ساختارشکنی و هنجار شکنی حوزه حجاب و عفاف چند وقتی است در سطح کشور آغاز شده و فراجا با حضور تیم های مجرب و متخصص در این حوزه عمل می کند.

واکنش ها به اجرای طرح نور در دو دسته قرار دارد؛ بخشی از جامعه موافق و حامی فراجا هستند و برخی نیز به تشریح آسیب های این طرح می پردازند.

پلیس در این طرح از تمام ظرفیت های انسانی و تجهیزاتی خود برای اجرای دقیق و کامل آن بهره می برد و ضمن رعایت کرامت و احترام انسانی با هنجار شکنی در حوزه حجاب مقابله می کند.

فراجا با اجرای طرح نور مرزبانی حوزه حجاب را عهده دار است و مقتدرانه اجازه نمی دهد دشمنان خطوط قرمز فرهنگی را در نوردند و به حریم خانواده اصیل ایرانی هجمه وارد سازند.

ولی متولیان فرهنگی حجاب و عفاف نیز بیدار باشند که اکتفا به طرح نور و حضور مجاهدانه پلیس در این عرصه تضمینی برای ارتقاء فرهنگ عفاف و حجاب در جامعه و نسل های آتی نخواهد بود.

«عفاف و حجاب» اصالتی فرهنگی دارد و این عرصه عناصری آگاه، اصیل و شجاع را می طلبد. این جبهه میدان تاکتیکهای عمیق و تکنیکهای دقیق و نظم و استمرار در عمل است که امیداوریم سازمان ها و نهادها به ویژه خانواده های اصیل ایرانی، اهمیت آن را درک و خود محوریت این عرصه را عهده دار شوند.

نگارنده:فرمانده انتظامی استان سمنان-سرتیپ دوم ستاد جلیل موقوفه ئ

***برهنگی یکی از مصادیق خشونت اجتماعی است

خشونت روانی در عرصه بدحجابی و برهنگی آثاری عمیق گسترده و گاها نسلی در جامعه می گذارد که تبعات آن بر فرد ،روان، روابط، خانواده و اجتماع متعلق به وی به جای خواهد

ماند.

خشونت مفهوم و پدیده ای چند بعدی و گسترده است که در حوزه های مختلف از جمله فردی، خانوادگی و اجتماعی قابل بررسی است.

خشونت امری ضد هنجار و عاملی مخرب در فرآیند توسعه زندگی فردی و جمعی است و می تواند به بسیاری از روابط در حوزه های خرد و کلان آسیب وارد سازد.

ولی آنچه از خشونت در افکار عمومی و ادبیات اجتماعی مطرح می شود غالبا خشونت فیزیکی و کلامی است که در عناوینی مثل ضرب و جرح فحاشی مزاحمت و .... تعریف و پیگیری می شود و بیشتر معطوف و محدود به دو گروه زنان و کودکان در بستر خانواده و جامعه شده است.

ضمنا به وجوه دیگر این پدیده مانند خشونت جنسی، خشونت مجازی، عاطفی و... که اخیرا به آن پرداخته شده است و کارشناسان و عموم جامعه این ابعاد را زیر ذره بین خود برده اند.

ولی ابعاد و وجوه دیگری از خشونت نیز وجود دارد که علیرغم گستره عظیم و قدرت اثر بخشی عمیق آنها بر فرد و جامعه کمتر بدان ها پرداخته می شود.

از جمله خشونت روانی و جنسی گسترده که با رواج بی حجابی و برهنگی در بستر جامعه و تشویش ذهن و روان جوانان ایجاد می شود و معمولا در پوشش آزادی فرهنگی قرار گرفته و به تبعات مخرب آن بر فرد خانواده و روابط عاطفی و خانوادگی هیچ گونه اهمیتی داده نمی شود.

این بعد از خشونت به مراتب مخرب تر از خشونت های آشکاری است که روزانه و مستمر توسط قوای قانونی و قضایی کشور کنترل می گردد، چرا که خشونت آشکار غالبا به درگیری مستقیم و غالبا فیزیکی دو یا چند تن معدود و محدود می شود ولی خشونت روانی جاری در عرصه بدحجابی و برهنگی آثاری عمیق گسترده و گاها نسلی در جامعه می گذارد که تبعات آن بر فرد،روان، روابط، خانواده و اجتماع متعلق به وی به جای خواهد ماند.

از همین منظر ساختار مدیریتی جامعه همانگونه که با خشونت آشکار با جدیت مقابله می کند، از منظر حراست از امنیت روانی عاطفی و جنسی در جامعه موظف است با خشونت ناشی از رواج برهنگی و بی حجابی در جامعه نیز مقابله نماید.

بدیهی است پایه های چنین رفتار خشونت باری در فرهنگ عمومی جامعه نهادینه است و نهادهای مسئول در این زمینه مسئولیت سنگینی بر عهده دارند.

نگارنده:فرمانده انتظامی استان سمنان-سرتیپ دوم ستاد جلیل موقوفه ئی

***"حجاب"نتیجه عزت نفس در آدمی است

انسان زندگی می کند برای خویش و برای شکوفایی خویشتن! نه برای دیگران و نگاه توجه و تایید دیگران!و اینگونه است که این جمله ی آشنا معنا می یابد:((حجاب یعنی بی نیاز به هر نگاهی ام، جز نگاه خداوند))

آنچه به انسان معنا و قیمت می دهد، رضایت عمیق و درونی نسبت به خویشتن است و این خشنودی تنها در مسیر حرکت انسان به سمت اهداف و ارزش ها و نیل به قله شکوفایی محقق می شود.

چنانچه هر فردی به هر دلیلی در طول زندگی در مسیر درخشان شکوفایی قرار نگیرد به دامن لذت پناه می برد. لذت های کوتاه و انگیزش های موقت که تسکینی است موقتی بر دردهای عمیق ناکامی!

انسان آگاهانه حال ناخوش زیستن در مسیر نادرست را احساس می کند، ولی درک شجاعت و تحمل لازم برای پذیرش آن را ندارد و لذا در مواجه با آن مکانیسم های غلط رفتاری را بر می گزیند.

مصرف مواد مخدر از جمله مکانیسم های غلطی است که هرچند تسکینی چند ساعته به دردهای وجودی و درونی انسان می دهد ولی آنچه می ماند نهایتا دردی انباشته تر و ترسی بسیار عمیق تر است.

از دیگر مکانیسم ها تمرکز بیش از حد بر ثروت اندوزی تکیه بر وجوه مختلف زندگی مادی از جمله ظاهر، اندام، زیبایی و.... برای جلب نگاه و توجه دیگران، افراط در روابط عاطفی و جنسی و هر آنچه انسان را دچار فراموشی و غفلت از خویشتن نماید.

همانگونه که اشاره شد برهنگی نیز از مکانیسمهای دفاعی در برابر احساسات دردناک ناشی از وجود بی ارزش انسانی در نگاه خود انسان است.

آنجا که ارزشمندی انسان به توجه و تایید دیگران گره می خورد و بهای انسان می شود تعداد چشم هایی که او را می شناسند می نگرند و دنبال می کنند.

ترس مواجه با درون تهی از ارزش و معنای انسان وی را ناچار می سازد برای ایجاد حس ارزشمندی و به تبع آن جذب افراد و نگاه آنان خود را بیاراید، برهنه سازد، جراحی کند و ..... و این مسیر را تا انتها پیش رود.

و انتها! پایانی است که دیگر هیچ نگاهی، هیچ لایک و تحسینی و هیچ دنبال کننده و تماشاگری و حتی هیچ اندازه ثروت و شهرت و قدرتی توان ارضای نیاز شدید ما به ارزشمندی و معنا را نمی دهد.

و این پایان قطعی است!

باید نگاه، تمرکز و توجه ما به درون هدایت گردد. آنگاه که خویشتن خویش مهم ارزشمند و گرانبها شد و این ارزشمندی در نگاه خویشتن نهادینه شد دیگران و نگاهشان کم اهمیت می شود.

آنگاه انسان زندگی می کند برای خویش و برای شکوفایی خویشتن! نه برای دیگران و نگاه دیگران و رضایت دیگران!

و اینگونه است که این جمله ی آشنا معنا می یابد: ((حجاب یعنی بی نیاز به هر نگاهی ام جز نگاه خداوند))

پس ساده زیستی و ابعاد آن، از جمله حجاب، نتیجه احساس ارزشمندی است که خاصیت انسان با معناست و نماد عزت نفس در آدمی است.

نگارنده: سرهنگ سید علی میراحمدی - جانشین فرمانده انتظامی استان سمنان

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901030

دیگر خبرها

  • شهید مطهری جهش فکری در دانشگاه‌ها ایجاد کرد
  • معلمی که برای نسل جوان جاذبه داشت
  • آیا صدام حسین واقعا «دیوانه خاورمیانه» بود؟
  • و دموکراسی آنها که سراب است فقط...
  • گنجی که فقط کچل‌ها دارند
  • نرمخویی و مدارا از خصوصیات پیامبر (ص) بود
  • تولید زعفران ۷۰ درصد افت پیدا کرده است/صادرات با نام دیگران
  • مردم ایران با شهید و شهادت آشنا هستند
  • آشکار شدن فریبکاری غرب در پیچیدن نسخه‌ آزادی‌خواهی برای دیگران
  • فراجا مرزبان حجاب است/ متولیان فرهنگی حجاب و عفاف بیدار باشند