Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-08@23:25:20 GMT

حکمت عید فطر در بیان امام رضا(ع)

تاریخ انتشار: ۱۵ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۹۷۸۵۶۸

حکمت عید فطر در بیان امام رضا(ع)

امام رضا(ع) در روایتی به برخی حکمت‌های عید فطر اشاره فرمود. ۱۵ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۰:۳۴ فرهنگی دین ، قرآن و اندیشه نظرات - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، مفهوم عید به روزهایی اطلاق می‌شود که مشکلات از قوم و جمعیتی برطرف شده و بازگشت به پیروزی‌ها و راحتی‌های نخستین می‌کند. در اعیاد اسلامی به مناسبت اینکه در پرتو اطاعت یک ماه مبارک رمضان و یا انجام فریضه حج، صفا و پاکی فطری نخستین به روح و جان باز می‌گردد و آلودگی‌ها که برخلاف فطرت است، از میان می‌رود، عید گفته شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

(تفسیر نمونه، ج5، ص 131)

در این بین عید سعید فطر یکی از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین اعیاد مسلمین جهان شمرده می‌شود؛ عیدی که نبیّ مکرم اسلام (ص) آن را «یوم الجایزه؛ روز جایزه» نامیده‌اند، روزی که خداوند پاداش عبادات مسلمانان را در یک ماه بندگی عطا کند. پیامبر(ص) طی این روایت فرمود:  «چون روز اول ماه شوال شود، منادی ندا می‌دهد‌‌: ای مؤمنان، صبحگاهان به سوی جایزه‌هایتان بشتابید». سپس فرمود: «ای جابر جایزه‌های خدا، جوایز این پادشاهان نیست». سپس فرمود: آن روز،(عید فطر) روزِ جایزه‌هاست؛ إِذَا کَانَ أَوَّلُ یَوْمٍ مِنْ شَوَّالٍ نَادَى مُنَادٍ أَیُّهَا الْمُؤْمِنُونَ اغْدُوا إِلَى جَوَائِزِکُمْ ثُمَّ قَالَ یَا جَابِرُ جَوَائِزُ اللَّهِ لَیْسَتْ بِجَوَائِزِ هَؤُلَاءِ الْمُلُوکِ ثُمَّ قَالَ هُوَ یَوْمُ الْجَوَائِزِ.» (الکافی (ط - الإسلامیة)، ج‏4، ص168)

اما درباره فلسفه عید فطر شیخ صدوق در کتاب خود «مَن لا یحضره الفقیه» به نقل از امام رضا(ع)‌ روایت می‌کند:

روز فطر را بدان جهت عید کرده‏‌اند که مجتمع مسلمانان باشد و مسلمانان در این روز گرد آیند و از شهر خارج شده دسته جمعى به صحرا روند و خداوند را به پاس آنکه بر ایشان منت گذارده و نعمتها انعام فرموده سپاس گویند. پس روز عید قرار داده شد و روز اجتماع و گرد آمدن مسلمین تا یکدیگر را ببینند و از احوال یک دیگر باخبر باشند و روزه‏‌ها را افطار کنند و روزه نگیرند و زکات تن خویش به مستحقان دهند و روى به درگاه خداوند آورند و روزى باشد که حوائج خود را به درگاه خداوند متعال عرض کنند و التماس و زارى و تضرع کنند.
إِنَّمَا جُعِلَ‏ یَوْمُ‏ الْفِطْرِ الْعِیدَ لِیَكُونَ‏ لِلْمُسْلِمِینَ‏ مُجْتَمَعاً یَجْتَمِعُونَ فِیهِ وَ یَبْرُزُونَ لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ فَیُمَجِّدُونَهُ عَلَى مَا مَنَّ عَلَیْهِمْ فَیَكُونُ یَوْمَ عِیدٍ وَ یَوْمَ اجْتِمَاعٍ وَ یَوْمَ فِطْرٍ وَ یَوْمَ زَكَاةٍ وَ یَوْمَ رَغْبَةٍ وَ یَوْمَ تَضَرُّع‏

و نیز بدان جهت آن روز را عید قرار داده‏اند که نخستین روز از سال است که‏ خوردن و آشامیدن در آن رواست‏؛‌ زیرا نخستین ماه از سال نزد اهل حق ماه رمضان است پس خداوند عز و جلّ خواست که در آن براى مسلمانان مجمعى باشد که آنان گرد هم آیند و خدا را حمد کنند و تقدیس کنند. و باز به همین علت است که تکبیر در نماز عید بیش از سایر نمازها است زیرا جز این نیست که تکبیر براى بزرگداشت و تعظیم و تمجید الهى است بپاس آنکه بندگان را هدایت فرموده و عافیت بخشیده است، چنان که خداوند عزّ و جلّ خود فرمود: وَ لِتُکَبِّرُوا اللَّهَ عَلى‏ ما هَداکُمْ وَ لَعَلَّکُمْ تَشْکُرُونَ‏ یعنى: تا خداوند خود را به بزرگى یاد کنید بر اینکه شما را هدایت فرموده است، شاید شما شکر نعمتهاى خداوندى را بجا آورید. (سوره بقره 185)

نماز وحدت‌بخش عید فطر در شهرها و روستاهای استان کردستان اقامه شد

لِأَنَّهُ أَوَّلُ یَوْمٍ مِنَ السَّنَةِ یَحِلُّ فِیهِ الْأَكْلُ وَ الشُّرْبُ لِأَنَّ أَوَّلَ شُهُورِ السَّنَةِ عِنْدَ أَهْلِ الْحَقِّ شَهْرُ رَمَضَانَ فَأَحَبَّ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ أَنْ یَكُونَ لَهُمْ فِی ذَلِكَ مَجْمَعٌ یَحْمَدُونَهُ فِیهِ وَ یُقَدِّسُونَهُ وَ إِنَّمَا جُعِلَ التَّكْبِیرُ فِیهَا أَكْثَرَ مِنْهُ فِی غَیْرِهَا مِنَ الصَّلَاةِ لِأَنَّ التَّكْبِیرَ إِنَّمَا هُوَ تَعْظِیمٌ لِلَّهِ وَ تَمْجِیدٌ عَلَى مَا هَدَى وَ عَافَى كَمَا قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ- وَ لِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلى‏ ما هَداكُمْ وَ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُون‏ (من لا یحضره الفقیه، ج‏1، ص522)

انتهای‌پیام/

 

R1392/P/S4,37/CT1

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۹۷۸۵۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مساله حجاب، دستور الهی است

نماینده ولی فقیه در آذربایجان‌غربی با بیان اینکه حجاب و عفت یکی از مهم‌ترین احکام الهی است، گفت: مسئله حجاب و عفاف به قدری حائز اهمیت است که در آیات و روایات متعددی، به حساسیت خداوند متعال به این امر تاکید شده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از آذربایجان‌غربی، حجت‌الاسلام سیدمهدی قریشی، امروز _دوشنبه هفدهم اردیبهشت_ در نخستین همایش منطقه‌ای حجاب، عفاف و زیست عفیفانه که به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ماکو برگزار شد، اظهار کرد: بنا به تعبیر مقام معظم رهبری، دشمن مسئله حجاب در کشورمان را به یک چالش تبدیل کرده است و برگزاری چنین همایش‌هایی با محوریت حجاب می‌تواند در رفع این چالش مؤثر باشد.

وی در ادامه با اشاره بر اینکه خداوند پیامبران الهی را برای هدایت بشر فرستاده و بر انسان منت گذاشته است که هدایتش به وسیله پیامبری از جنس خود انجام گیرد، افزود: خداوند متعال پیامبران را برای تزکیه مردم و نجات آنها از گمراهی فرستاده است.

نماینده ولی فقیه در آذربایجان‌غربی و امام جمعه ارومیه با تاکید بر اینکه خداوند تمام آنچه که مورد نیاز بشر برای هدایت اوست به وسیله پیامبران ارسال کرده است، گفت: خداوند خالق انسان‌ها است و از تمام نیازهای او و تهدیداتی که برایش وجود دارد، باخبر است و از طرفی خداوند مهربان‌تر و دلسوزتر از همه برای بشر است و به همین منظور ارزش‌هایی که ما را به سرمنزل مقصود هدایت می‌کنند، از طریق پیامبران به انسان تعلیم داده است.

قریشی تصریح کرد: دین متشکل از بایدها و نبایدها، عقاید و باورها بوده و همه هدفش هدایت انسان‌ها به وسیله خداوندی است که مهربان‌تر از همه، برای بندگانش است و اگر در عمل به این بایدها و نبایدها دچار قصور شویم، دچار انحراف شده و به منزل نهایی که خداوند در نظر گرفته نمی‌رسیم.

وی با تاکید بر اینکه انسان زندگی بی‌نهایت در پیش رو دارد عنوان کرد: کوتاهی در بایدها و نبایدها و عمل نکردن به آنها، زندگی ابدی انسان را به مخاطره می‌اندازد و در واقع عمل به دستورات الهی، زندگی ابدی انسان را تأمین می‌کند.

قریشی ادامه داد: حضرت علی (ع) در فرمان مالک اشتر، مالک را به تقوا دعوت می‌کند و می‌گوید اطاعت الهی را به اطاعت از دیگران ترجیح بده و به مالک دستور می‌دهد هر آنچه از واجبات است انجام دهد.

نماینده ولی فقیه در آذربایجان‌غربی با تاکید بر اینکه حجاب و عفت یکی از مهم‌ترین احکام الهی است، عنوان کرد: مسئله حجاب و عفاف به قدری حائز اهمیت است که در آیات و روایات متعددی، به حساسیت خداوند متعال به این امر تاکید شده است.

قریشی اظهار کرد: نوع پوشش و حجاب نشان می‌دهد که یک فرد چه اندازه عفیف است و این مهم، حرف خود خداوند متعال است که در آیه ۵۹ از سوره احزاب نیز به آن اشاره شده و حدود حجاب مشخص می‌شود.

وی تاکید مقام معظم رهبری در مورد مسئله حجاب و اینکه فرموده‌اند نمی‌شود در این خصوص عقب نشست چرا که حجاب یک مسئله شرعی و قانونی است را بر اساس آیات قرآن کریم و به تاسی از آنان دانست.

قریشی خاطرنشان کرد: مسئله حجاب و عفاف تا آن جایی اهمیت دارد که به نکات ظریفی در این رابطه در قرآن کریم اشاره شده و حتی به نحوه صحبت کردن متعارف و حتی نوع راه رفتن زنان نیز توجه شده است که در آیه ۳۰ سوره مبارکه نور قابل جست‌وجو است.

امام جمعه ارومیه با تقدیر از مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان‌غربی در برگزاری همایش منطقه‌ای حجاب، عفاف و زیست عفیفانه به لزوم تبیین مسئله حجاب در دانشگاه‌ها از طریق برگزاری جلسات پرسش و پاسخ، هم‌فکری و هم‌اندیشی اساتید و دانشجویان تاکید کرد.

کد خبر 751244

دیگر خبرها

  • تأثیری که بی‌حجابی در بدعاقبتی دارد
  • فال ابجد برای متولدین ماه‌های مختلف امروز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • فال حافظ امروز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ با معنی و تفسیر
  • حضرت ابراهیم یک پیامبر ویژه است
  • مساله حجاب، دستور الهی است
  • طرح دانشگاه حکمت بنیان در ۱۰ دانشگاه اجرایی شد
  • پذیرش ۵۳ درصدی دانشجو در مقطع دکتری به روش استادمحور
  • خداوند برای انسان‌ها رستگاری می‌خواهد
  • زلنسکی: پرچم اوکراین بر شانه خداوند است!
  • چگونه اضطراب را درمان کنیم؟