Web Analytics Made Easy - Statcounter

تین‌نیوز | 

خطوط هوایی KLM هلند اخیرا از سرمایه گذاری روی یک پروژه خبر داده که می تواند آینده هواپیماهای تجاری را برای همیشه متحول کند. محصول این پروژه هواپیمایی مسافربری به نام Flying-V بوده و توسط محققان دانشگاه Delft Technology هلند طراحی شده است.

 

 

 

اسم این پروژه به دلیل شکل V مانند هواپیما از گیتارهای Flying-V شرکت گیبسون اقتباس شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این گیتارها در سال 1958 معرفی شده و تاکنون توسط نوازندگان معروفی مثل ادی فن هالت (Eddie Van Halen)، جیمی هندریکس (Jimi Hendrix)، برایان می (Brian May) و کیت ریچاردز (Keith Richards) مورد استفاده قرار گرفته اند.

 

 

 

هواپیمای Flying-V طراحی متفاوت و آینده نگرانه ای دارد. فاصله دو سر بال های این هواپیما مشابه با نمونه های کنونی است و می تواند تا 314 مسافر را با خود حمل کند. امتداد این بال ها نقش بدنه را ایفا کرده و جایگاه مسافرین، محفظه های حمل بار، سوخت و دیگر بخش های سازه در داخل پوسته آنها قرار دارند.

طراحان Flying-V معتقد هستند شکل خاص این هواپیما باعث 20 درصد صرفه جویی بیشتر در میزان مصرف سوخت شده و پروازهای آن اثرات جانبی کمتری بر محیط زیست خواهد گذاشت.

 

 

 

طرح های اولیه منتشر شده نشان می دهند که دو موتور توربوفن نصب شده در قسمت انتهایی وظیفه پیش راندن Flying-V را بر عهده خواهند داشت. با توجه به طول 55 و عرض 65 متری، می توان این هواپیمای پیشرفته را رقیبی برای ایرباس A350 و بوئینگ 787 دانست.

 

 

 

آنطور که اعلام شده علی رغم تفاوت زیاد ساختاری با هواپیماهای کنونی، Flying-V مشکلی در استفاده از باندها، گیت ها و آشیانه های موجود نخواهد داشت.

درباره جزئیات داخلی هواپیمای مدرن هلندی ها فعلا تصاویر یا اطلاعاتی در دست نیست، اما گفته شده که امکان چینش صندلی ها و طراحی فضاها به اشکال خلاقانه و گوناگون میسر خواهد بود. جالب اینکه در صورت بهره گیری از صندلی ها و لوازم تزئینی سبک وزن، میزان مصرف سوخت بیش از پیش کاهش خواهد یافت. بر اساس برنامه ریزی ها تست پروتوتایپ Flying-V از اواخر امسال آغاز می شود.

 

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: سرمایه گذاری صرفه جویی محیط زیست وزن هلند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۹۸۳۳۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استفاده از خودروهای برقی، دوگانه سوز و هیبریدی راهکار برون رفت از بحران ناترازی بنزین 

محمد رضا نجفی منش عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در گفت وگو با خبرنگار قدس درباره علت بروز ناترازی بنزین گفت: یکی از معضلات فعلی کشور استفاده بالا از بنزین در کشور و بروز ناترازی بنزین است. در حالی که الان در دنیا همه به سمت سوخت های پاک و متنوع کردن سبد سخت مثل خودروهای برقی رفته اند، در کشور ما این شرایط هنوز ایجاد نشده است.

این عضو اتاق بازرگانی تهران خاطرنشان کرد: البته برای متنوع کردن سبد سوخت و تشویق شدن مردم برای رفتن به سمت خودرهای برقی و هیبریدی، دولت ها باید سوبسید های اساسی به مردم بدهند تا به سمت استفاده از این خودروهای پاک و سبز مثل خودروهای برقی حرکت کنند.

نجفی منش افزود: وارد کردن خودروهای هیبریدی به چرخه مصرف سوخت از جمله بنزین را پایین می آورد. در نهایت هم باید خودروهای فرسوده را از رده خارج کنیم، مسئله ای که در کشور ما اصلا جدی گرفته نشده و خودروهای فرسوده همچنان در کشور در حال تردد هستند.

این عضو هیات نمایندگان تهران گفت: در حال حاضر 29 میلیون خودرو در حال تردد در کشور داریم که بخش زیادی از این خودروهای در حال تردد عمر بیش از 15 سال دارند که مصرف بنزین را بالا می برند، باید اقدامی شود تا این خودروهای فرسوده از رده خارج شوند.

نجفی منش افزود: استفاده از تنوع در سبد سوخت بهترین روش برای کاهش مصرف بنزین است. سوخت های متنوع باید برای تردد استفاده شوند تا فشار به بنزین آورده نشود.

نجفی منش ادامه داد: یکی از عمده ترین علت مصرف بالای بنزین در کشور قاچاق بنزین است. دلیل این قاچاق این است که بنزین در کشورهای همسایه مثل افغانستان، پاکستان و .... با قیمت بنزین در کشور ما تفاوت خیلی بالایی دارد، بنزین در کشور ما نهایتا 3 هزار تومان ولی در ترکیه 2 دلار یعنی 100 هزار تومان است.

وی در ادامه بیان کرد: در این شرایط هر کس یک پیت بنزین هم دستش بگیرد و به کشورهای خارجی برود به میزان زیادی سود کرده است. در ابتدا برای اینکه کاهش مصرف داشته باشیم باید جلوی قاچاق گرفته شود.

این عضو اتاق بازرگانی ادامه داد: راه کار جلوگیری از قاچاق بنزین هم این است که قیمت آن اصلاح شود. تا زمانی که بنزین به این قیمت مفت در اختیار مردم قرار داده شود قطعا قاچاق انجام خواهد شد.

دیگر خبرها

  • با عفونت دستگاه ادراری بیشتر آشنا شوید
  • استفاده از خودروهای برقی، دوگانه سوز و هیبریدی راهکار برون رفت از بحران ناترازی بنزین 
  • جت ۷۲ نفره پاسخگوی نیاز صنعت هوایی ایران نیست!
  • ◄ بانوی مهمانداری که رئیس هواپیمایی ژاپن شد!
  • رشد کمتر از انتظار اقتصاد ژاپن
  • تامین سوخت سه هزار و ۴۴۰ هواپیما از آبادان
  • ۱۳ میلیون خودروی فرسوده روزانه ۶۳ میلیون لیتر سوخت مصرف می‌کنند
  • خودروسازان؛ متهم ردیف اول ناترازی بنزین
  • با شاهکار مهندسان ایرانی در سریلانکا آشنا شوید | آغاز تا انجام اومااویا
  • اجرای طرح ممنوعیت عرضه کیسه پلاستیکی رایگان