Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بسیج نیوز»
2024-05-02@03:24:26 GMT

عالمی که شیخ بهایی زمان خود بود

تاریخ انتشار: ۱۹ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۰۰۱۴۲۰

به گزارش سرویس بسیج  طلاب و روحانیون خبرگزاری بسیج، عالم و ادیب فرزانه، دانشمند و منجم عالی قدر حضرت آیت الله حاج شیخ عباس علی ادیب حبیب‌آبادی فرزند محمد جعفر، در سوم جمادی الاول سال ۱۲۷۴ در شهر حبیب‌آباد برخوار دیده به جهان گشود.

وقتی تقریبا به سن بلوغ رسیدند، نزد دانشمند و مورخ مشهور جناب میرزا محمد علی معلم حبیب آبادی مشغول تحصیل شدند، و مقدمات را به پایان رساندند؛ در سن بیست و دوسالگی برای ادامه تحصیل به اصفهان عزیمت کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حوزه علمیه اصفهان در آن زمان از نظر دارا بودن علما و مدرسین ،تقریباً با حوزۀ علمیّه نجف اشرف برابر بود.

آیت الله ادیب حکمت و فلسفه را در محضر این حکیم و فیلسوف وارسته ،که وارث علوم مرحوم جهان گیرخان قشقایی و مرحوم آخوند کاشی بود، آموخت و بدین ترتیب در سلسله حکماء و فلاسفه قرار گرفتند.مرحوم ادیب در دوران عمر خود مصدر خدمات ارزنده از احیای آثار گذشتگان و تعمیر و تجدید ساختمان حسینیه و مسجد و دیگر خدمات از جمله اقامه نماز عید فطر - از سنت هایی که متروکه شده بود-  تعمیر بقعه صاحب ابن عباد ساخت حسینیه طوقچی بر قبر محدث طبرانی،  تعمیر مسجد صاحب ابن عباد و تشکیل هیئت رضویه اصفهان است.

 آیت الله ادیب در رشته های علمی فقه، اصول و حتی ادبیات عرب مجتهد مسلم بود و در مسائل منطق ،حکمت و فلسفه،هیأت و نجوم تسلط کامل داشت. تخصص ویژه ای درعلوم ریاضی داشته و در رشته اسطرلاب و لگاریتم صاحب نظر بود ,با زبان فرانسه به خوبی آشنا بود و اشعاری نیز به این زبان سروده است.

مراسم بیست و هفتمین سالگرد رحلت این عالم ربانی صبح امروز با حضور آحاد مردم برگزار شد، حجت الاسلام سید احمد مومنی از اساتید حوزه و امام جماعت مسجد مقبره صاحب بن عباد، با بیان اینکه یکی از شخصیت‌های بزرگ و از نوابغ عصر ما آیت الله ادیب بودند اظهار کرد: آیت الله ادیب جامع معقول و منقول بود که ایشان را به شیخ بهایی زمان مثال می‌زدند.

وی با اشاره به اینکه آیت الله ادیب اضافه بر علوم حوزوی در علم ریاضیات، نجوم، هیئت و بسیاری از علوم در حد یک متخصص بود، افزود: ایشان در همه این زمینه ها کتاب نوشته اند چنانکه در زمینه علم هیئت کتاب قطبیه را نوشتند و ساعات شرعی قطب شمال و جنوب را که ۶ ماه شب و ۶ ماه روز است را به طور کامل و براساس قواعد علمی و منطبق با آیات و روایت نوشته اند.

استاد حوزه با بیان اینکه کتاب های نوشته شده توسط آیت الله ادیب کتاب های مورد نیاز روز بود عنوان کرد: کتاب احسن التقویم را برای اوقات شرعی اصفهان و بسیاری از شهرهای دیگر نوشتند، کتاب وظایف الشیعه با موضوع شرح دعای ندبه و کتاب ارث الشیعه را برای نحوه تقسیم ارث نوشتند که بسیاری از اساتید حوزه از قم برای تدریس ارث از کتاب ایشان استفاده می‌کنند چرا که ایشان بر اساس قواعد ریاضی و روایات و آیات قرآن ریز ریز احکام ارث را شرح داده اند و ثلث و خمس و ربع آن را با استفاده از مخرج مشترک بدرستی تقسیم کرده‌اند

وی با اشاره به اینکه کتاب ارث الشیعه آیت الله ادیب مورد تایید آیت الله بروجردی(ره) قرار گرفته است، اظهار کرد: یکی دیگر از کتاب های ایشان تطبیق نام دارد که پیرامون تطبیق سال های شمسی و قمری و بالعکس نگاشته شده است.

حجت الاسلام مومنی با بیان اینکه همه کتب آیت الله ادیب  هنوز چاپ نشده عنوان کرد: کتبی که ایشان بر نگارش آن ها همت می‌کرد کتابهایی بود که حوزه های علمیه و جوامع علمی زمان به آن نیاز مبرم داشت و تا آن زمان مثل و مانندی نداشت چنانکه برخی کتاب های ایشان هنوز هم بی بدیل است و در حوزه های تراز اول تدریس می‌شود.

وی با اشاره به اینکه از ویژگی های بارز آیت الله ادیب علاقه وافر به حضرت امام بود، تصریح کرد: اولین بار که ایشان به دیدار امام رفتند، وقتی چشمشان به جمال حضرت امام افتاد، اشعار زیبایی را در وصف امام سرودند.

گفتنی است، آیت الله ادیب ۱۴ خرداد ۷۱ دار فانی را وداع گفت و کنار مقبره صاحب بن عباد اصفهان مدفون گشت.

منبع: بسیج نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت basijnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بسیج نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۰۱۴۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحلیل وضعیت نشر کتاب‌های حوزه پزشکی

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، پدیده‌ نشر کتاب، یکی از دغدغه‌های اصلی سیاست‌گذاران نظام‌ها و کشور‌های مختلف دنیا بوده و به‌عنوان مهمترین شاخص پیشرفت و توسعه‌یافتگی در نظر گرفته شده است.

در رابطه با این موضوع پژوهشگران مطالعه‌ای انجام داده‌اند که این صنعت مانند هر صنعت دیگر نیازمند برنامه‌ریزی، سیاست‌گذاری، سرمایه‌گذاری و تامین زیرساخت‌هایی است تا بتواند به یک اهرم فرهنگی و اقتصادی موثر تبدیل شود. برخورد سطحی، سنتی و تجربی با مساله نشر جوابگوی نیاز‌های جامعه کنونی نیست؛ زیرا نشر پیوندی عمیق با تاریخ، اقلیم، فرهنگ، اقتصاد و آموزش دارد و نیازمند حرکتی همه جانبه و در تمام ابعاد است. روشن است که این حرکت‌ها بازخورد سریع ندارند، اما در درازمدت تغییرات اساسی ایجاد می‌کنند.

* وضعیت نشر در ایران

 در این پژوهش آمده است که  نشر در ایران طی عمر کوتاه خود همواره با مشکلات عدید‌ه‌ای روبرو بوده و با فراز و نشیب‌های گوناگون برخاسته از تحولات اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و پیشرفت‌های فنی مواجه بوده است.

این پژوهش به این مهم اشاره می‌کند که منابع پزشکی با سلامت جامعه ارتباط مستقیم داشته و کتاب به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین منابع، از اهمیت بالایی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف آسیب‌شناسی وضعیت نشر کتاب‌های علوم پزشکی و همچنین شناسایی مشکلات تولید محتوا، تولید فرهنگی و تولید فنی در ایران از دیدگاه ناشران انجام شده است.

بسیاری از مشکلات نشر در ایران ریشه در سیاست‌ها، قوانین و فرهنگ حاکم بر جامعه دارد

این پژوهش توضیح می‌دهد وجود نوسان و نابسامانی در مواردی مانند تعداد عناوین سالانه، نوبت چاپ، تالیف و ترجمه، شمارگان و قیمت در هر سال نشان از عدم برنامه‌ریزی صحیح و اصولی در امر نشر دارد.

* ارتباط سطح سلامت جامعه با نشر پزشکی

یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که نشر پزشکی به‌دلیل تاثیر مستقیم آن بر سلامت بشر، از اهمیت بالایی برخوردار است و نمی‌توان آن را نادیده گرفت؛ بنابراین با بررسی چالش‌های پیشروی این صنعت و تلاش در جهت برطرف‌کردن آنها، می‌توان بر پویایی و بازدهی آن و در نتیجه بالارفتن سطح سلامت جامعه افزود با توجه به اینکه پژوهش‌های مختلف صورت‌گرفته در این حوزه بر اساس دیدگاه متخصصان و ناشران در تمامی حوزه‌های موضوعی نشر می‌باشد.می‌توان نتیجه گرفت که بسیاری از مشکلات نشر در ایران ریشه در سیاست‌ها، قوانین و فرهنگ حاکم بر جامعه دارد.

* عوامل موثر بر آسیب‌های نشر کتاب پزشکی در ایران

این پژوهش مطرح می‌کند که مهمترین آسیب‌های نشر کتاب پزشکی در ایران را می‌توان ضعف در سیاست‌گذاری‌ها و قوانین و چارچوب‌ها در نظر گرفت. از بعد دیگر، نبود نیروی متخصص فنی در قسمت‌های مختلف نشر پزشکی به تنهایی آسیب زیادی را به این حوزه وارد کرده است. مخاطبان کتاب نیز به دنبال کتاب‌های کم‌حجم و منابع امتحانی به جهت قبولی در آزمون‌ها و امتحانات هستند و این مساله ناشر را نیز با چالش تولید محتوای علمی مواجه می‌کند.

این پژوهش مطرح می‌کند که مسایل سیاسی و اقتصادی حاکم برکشور بر نشر نیز تاثیر گذاشته است که نمود آن را بیشتر درحوزه‌ تولید فنی و خرید و نگهداری مواد اولیه چاپ می‌توان مشاهده کرد. درنهایت متکی بودن بر طب غیرایرانی و استفاده فراوان از منابع ترجمه‌ای و تولید محتوا‌های غیرمفید و عدم رغبت دانشجویان به مطالعه، ماحصل کاستی‌های ریشه‌ای در حوزه‌ی نشر است.

متکی بودن بر طب غیرایرانی و استفاده فراوان از منابع ترجمه‌ای و تولید محتوا‌های غیرمفید و عدم رغبت دانشجویان به مطالعه، ماحصل کاستی‌های ریشه‌ای در حوزه‌ی نشر است

پیشنهاد‌های برگرفته از پژوهش حاضر، عبارتند از:

در نظر گرفتن تخصص ناشر هنگام اخذ مجوز نشر، برگزاری جلسات ارتباط مستقیم بین ناشران و سیاست‌گذاران نشر، نیازسنجی مشکلات سلامت کشور و سفارش تولید محتوای متناسب با آن، تجدیدنظر در معیار‌های ارزیابی ناشران و اتخاذ فرایند تشویق و تنبیه بر اساس آن،  اصلاح قوانین ارزشیابی در فرایند ارتقای هیات‌علمی.

 

از دیدگاه نویسندگان این پژوهش؛ توجه جدی‌تر به نشر تخصصی پزشکی از سوی دولت، می‌تواند بسیاری از مشکلاتی را که ناشران حوزه‌ی تخصصی نشر پزشکی و به‌ویژه ناشران خصوصی با آن دست به گریبان هستند، مرتفع سازد و کتاب، این کالای فرهنگی پراهمیت، در استانداردترین حالت‌ممکن و در کوتاه‌ترین زمان به‌ دست مخاطب برسد.

* بیشترین مشکلات و آسیب‌ها در حوزه‌ تولید محتوا

از نظر این پژوهش بیشترین آسیب‌ها در حوضه تولید محتوا در نشر کتاب به شرح زیر است:

نبود سیاست‌گذاری تولید محتوا ترجمه‌ای بودن درصد بالای آثار نشر پزشکی و تخصص نداشتن ناشران پزشکی بیشترین مشکلات و آسیب‌ها در حوزه‌ی تولید محتوا را در برمی‌گیرد.

در ادامه این پژوهش آمده است که مشکلات تولید فرهنگی شامل تخصصی و هزینه‌بر بودن ویراستاری کتاب، حرفه‌ای نبودن داوران و نبود قوانین ساختارمند داوری با آسیب‌ها بیان شده است و مسایل بخش تولید فنی که مشکلات مواد اولیه چاپ و نشر، مشکلات فناوری چاپ و نشر و کمبود نیروی متخصص فنی سه آسیب اصلی در تولید فنی از دیدگاه ناشران برشمرده شده‌اند.

لیکن بر اساس یافته‌های این مطالعه، باتوجه به یافته‌های حاصل از این پژوهش درباره‌ آسیب‌های موجود در صنعت نشر پزشکی، می‌توان نتیجه گرفت که بسیاری از مشکلات نشر در ایران ریشه در سیاست‌های کلی و قوانین و فرهنگ حاکم دارد.

بنابراین توجه جدی‌تر به حوزه‌ تخصصی نشر پزشکی از سوی دولت و سیاست‌گذاری کاملاً بی‌طرفانه در جهت برطرف‌کردن دغدغه‌های ناشران می‌تواند موانع و مشکلات زیادی را برطرف سازد. 

گفتنی است، این یافته‌ها، به صورت یک مقاله علمی پژوهشی باعنوان «تحلیل وضعیت نشر کتاب‌های حوزه‌ی پزشکی با رویکرد پدیدارشناسی» تهیه شده که در دوماهنامه «پیاورد سلامت» منتشر شده است. این نشریه متعلق به دانشگاه علوم پزشکی تهران است.

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • کتیبه مقبره شیخ بهایی در حرم مطهر رضوی رونمایی و نصب شد
  • تبیین نگاه قرآنی رهبر معظم انقلاب را نباید در تدوین چند کتاب خلاصه کرد
  • فتاوای آیت‌الله حکیم در سطح جامعه تحول ایجاد می‌کرد
  • تقویت و ترویج آثار شهید مطهری موجب بصیرت افزایی
  • رونمایی از کتیبه مقبره شیخ بهایی در حرم مطهر رضوی
  • چاپ سوم «سیطره» در نمایشگاه کتاب عرضه می‌شود
  • وضعیت نشر کتاب‌های حوزه پزشکی
  • تحلیل وضعیت نشر کتاب‌های حوزه پزشکی
  • افزایش ۱۱۰ درصدی قیمت کتاب
  • ناشر هندی بابت اقدام وهن‌آمیز به امام خمینی(ره) عذرخواهی کرد