Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار مهر، حسن محدثی گیلوایی استادیار گروه جامعه شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی عصر روز گذشته ۱۸ خردادماه در نشست بازخوانی روایت داریوش شایگان از شاعرانگی ایرانیان درباره «فقدان حضور: منظومه معرفتی مخرّب ایرانیان» به ارائه سخن پرداخت.

وی با بیان اینکه اگرچه نگاه ایده الیستی به تاریخ نگاه معتبری به نظر نمی‌رسد، اما نمی‌توان سهم ویژه منظومه معرفتی یک قوم و ملت را در تاریخ آن نادیده گرفت، گفت: شگفتا که در پنج گنج حضور (شایگان، ۱۳۹۵) فقدان حضور می بینم؛ فقدان حضوری که شاعرانگی ایرانیان هم در آن سهمی داشته است، زیرا قوام‌بخش مؤلفه ای از منظومه معرفتی ایرانیان بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محدثی افزود: از منظومه‌ای سخن می گویم که ذهن و زبان ایرانی را در سیطره جهان فرامحسوس قرار داده است و او را از اقامت در این جهان و کندوکاو در آن و دست کاریِ آن باز داشته است. این منظومه معرفتی که شاعرانگی انسان ایرانی و فرهنگ ایرانی نیز مقوّم آن بوده است تا آنجا پیش رفته که انسان فرهیخته ایرانی را چه در ادبیات و چه در فلسفه و چه در عرفان به سوی استحالۀ تمامی حواس خود پیش برده است.(همان: ۱۲۷)

وی با بیان اینکه انسان ایرانی در این منظومه معرفتی همواره مشتاق ملکوتی است که عالم مادی در برابر آن سرابی بیش نیست.(همان: ۱۲۹)، گفت: حضوری که شایگان از آن سخن گفته در حقیقت روی دیگر بی حضوری است، زیرا هر بار انسان به فراروی از این جهان دعوت شده است؛ مثلاً انسان کامل در حماسه فردوسی کسی است که وقتی به اوج کمال می‌رسد که با دعوت سروش به سوی جهان مینوی رهسپار می‌شود.(همان: ۲۷)

استادیار گروه جامعه شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی تصریح کرد: آنچه شایگان را به ستایش واداشته آیا نمی‌تواند مایه ملامت و سرزنش نیز باشد؟ آیا آنچه چنین ایرانیان را مقهور و مسحور نبوغ گرانمایۀ شاعرانشان ساخته که دمی از حضور فعال آنان غافل نمی‌مانند و به اعماق سرشتشان رسوخ کرده و سایه‌ای سنگین بر کل جهان بینی آنان افکنده است، (همان: ۱) نمی‌تواند در فقدان حضور ایرانی در کاروان عمارت کننده جهان ذی مدخل تلقی شود؟ وقتی شایگان از روی تحسین می‌گوید رفتاری که ایرانیان با بزرگان شعر و ادب خویش دارند، در هیچ تمدن دیگری از دنیا نظیر ندارد.(همان: ۳)

وی اظهارداشت: آدمی ناخواسته به یاد پیرمرد خنزرپنزری بوف کور هدایت و کوزه اش می‌افتد. شایگان گرچه از پنج گنج حضور سخن گفته، اما در عین تحسین پنج شاعر بزرگ و تحسین و تمجید انسانِ ایرانی، هوشیارانه لحظه‌ای از مستیِ تحسینِ خویشتنِ ایرانی سر بلند می‌کند و از تیغ دو دمی سخن می‌گوید که لبۀ دیگرش تفکر آزاد را نشانه می‌گیرد و در نهایت به قیدی دست و پاگیر بدل می‌شود.(همان: ۳)

وی تأکید کرد: همین هوشیاری شایگان است که به منتقدِ اثر او اجازه می‌دهد در ذیل سخنان او به نحوی جسارت آمیز از منظومه معرفتی مخرّب ایرانیان سخن بگوید؛ منظومه معرفتی ای که به نظر می‌رسد به سهم خویش نهال تفکر تجربی- تحلیلی را در این سرزمین خشکانده است.

کد خبر 4635522

منبع: مهر

کلیدواژه: حسن محدثی داریوش شایگان پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۰۲۱۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حضور دانشجو معلمان در اردوی جهادی زکات دانش اندوزی آنهاست

رضا درویشی با بیان این مطلب در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: دانشجو معلمان جهادگر با حضور خود در اردوهای جهادی به تمرین ایثار، گذشت، خودسازی و خدمت به وطن می‌پردازند و این بسیار با ارزش است.

درویشی خاطرنشان ساخت: امروز در توسعه کمی و کیفی کشور همه نقش آفرین هستند و دانشجویان نیز از اقشار تأثیرگذار در این عرصه هستند و در این میان دانشجویان جهادی نقشی پیشران و پیشرو دارند.

درویشی بیان داشت: دانشجویان انقلابی و جهادی ما با حضور در مناطق محروم آرمان‌های اولیه انقلاب اسلامی را متجلی می‌سازند و گفتمان انقلاب اسلامی را به شکل عینی در این مناطق بازتعریف کرده و این گفتمان را شکوهی دیگر می‌بخشند و ما در دانشگاه همواره حامی این رویکرد تحولی بسیج دانشجویی هستیم.

وی تصریح کرد: در این راستا تیم جهادی دانشجو معلمان بسیجی پردیس بنت الهدی صدر دانشگاه فرهنگیان استان بوشهر برای سومین بار در بخش بوشکان دشتستان و در روستاهای ایلشهر، شلدان و امامزاده حاضر شده و در سه حوزه آموزشی، تربیتی و عمرانی در حال خدمت رسانی هستند.

درویشی به برخی فعالیت‌های این تیم جهادی در این روستاها اشاره و ادامه داد: برنامه‌های آموزشی در زمینه رفع اشکال درسی در درس ریاضی، ادبیات، قرآن و کارهای تربیتی نظیر کارگاه قصه گویی، تئاتر، نقاشی و رنگ آمیزی با محوریت مسئله فلسطین، مهارت‌های زندگی نظیر کنترل احساسات من جمله خشم، مهارت نه گفتن و … در این اردوی جهادی به جامعه هدف آموزش داده و اجرایی شد.

رئیس دانشگاه فرهنگیان استان بوشهر گفت: هجرت دانشجو معلمان از چهارشنبه صبح شروع شده و تا جمعه شب ادامه دار است.

کد خبر 6095360

دیگر خبرها

  • حضور دانشجو معلمان در اردوی جهادی زکات دانش اندوزی آنهاست
  • ضرب سکه نقره ویژه بزرگداشت ۱۷۵۷ سال سنت دانشگاهی در ایران از سوی بانک مرکزی
  • مقیمی: مأموریت تدوین نظام‌نامه دانشگاه تمدن‌ساز به دانشگاه تهران واگذار شد
  • ۴۰۰ سال پیش شغل اصلی مردم دربند خرید و فروش برده بود!
  • جهان در موقعیت حساسی قرار دارد/ عملیات وعده صادق در طول تاریخ ایران بی‌نظیر است
  • تمدن ایرانی-اسلامی از عرصه جهانی حذف‌شدنی نیست
  • ایران اسلامی به حاکمیت عقل و عدل در جهان نزدیک شده است
  • ارزش های اخلاقی در ایرانیان بالاترین رتبه را در جهان دارد
  • عنوان قدیمی‌ترین نماد نهاد‌های علم جهان به دانشگاه تهران اعطا شد
  • عنوان قدیمی‌ترین نماد نهاد‌های علم جهان یونسکو به دانشگاه تهران اعطا شد