Web Analytics Made Easy - Statcounter

از ۶ سال پیش زمانی که آخرین نوای چکش «رحمان آفتابی آذر» آخرین پیشکسوت راسته مسگران بازار تاریخی اردبیل خاموش شد، هنردوستان نگران سرنوشت مبهم هنر فلز بودند، امروز این نگرانی به همت چند هنرمند جوان خاتمه یافته است. ۲۰ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۵:۱۴ استانها اردیبل نظرات - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم ازاردبیل، دوات‌گری و کار روی فلز در اردبیل ریشه‌ای چند هزار ساله دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نه تنها آثار باستانی کشف شده گواه این موضوع است بلکه  در ادامه آثار به جا مانده در ادوار تاریخی مختلف نیز ریشه تاریخی این هنر را در منطقه اردبیل تائید می‌کند.

به واسطه اهمیت ساخت ظروف فلزی بود که در بازار تاریخی اردبیل متنسب به دوره صفوی راسته‌ای به نام مسگران شکل گرفت و تعدادی از استادکاران از جمله مسگران، سفیدکاران و قلم زنان در این مکان مشغول به فعالیت شدند. اما غبار تلخی بر بازار مسگران تا چند سال پیش نشسته بود و بعد از فوت آخرین بازمانده مسگر در این بخش از بازار تاریخی، تا سال‌ها وضعیت هنر فلز در اردبیل مبهم بود.

انتقاد معاون میراث فرهنگی استان تهران از عملکرد بانک‌ها در زمینه پرداخت تسهیلات گردشگری و صنایع دستینمایشگاه دائمی صنایع دستی اردبیل راه‌اندازی می‌شودرشته‌های منسوخ صنایع دستی در اردبیل احیا می‌شود

رحمان آفتابی آذر در سن 87 سالگی در سال 1393 دار فانی را با سینه‌ای پراز غم وداع گفت. آن زمان در گفتگو با خبرنگاران از سرنوشت هنر فلز اردبیل ابراز نگرانی کرده بود. هیچ یک از فرزندان وی مسیر پدر را ادامه نداده بودند و آفتابی آذر نیز شاگردی تربیت نکرده بود. این هنرمند با تلخی عدم حمایت و بهره نبردن از بیمه و تسهیلات دیگر به دیار باقی شتافت و حتی مراسم یادبودی برای او برگزار نشد.

در آن مقطع زمانی مسئولان دلیل عدم برگزاری حتی یک مراسم یادبود را عدم برخورداری این هنرمند از برخی به اصطلاح شاخصه‌ها عنوان کرده بودند و این در حالی است که امروز هنرمندان جوان از ظرافت و استحکام ظروف تولیدی آفتابی آذر به عنوان آثار ممتاز و منحصر به فرد یاد می‌کنند.

قلم‌زنی بر روی آثار به جا مانده از پیشکسوت مرحوم

مهسا قنبرزاده که از سال 87 با عزمی راسخ هنر قلم‌زنی را در اردبیل آغاز کرده خود را مدیون و میراث‌دار هنر متعالی پیشکسوتان این شهر می‌داند و معتقد است کسانی چون آفتابی آذر و استاد یدالله سیفی‌چی هویت فرهنگ و هنر این شهر هستند.

وی بعد از تحصیل در رشته صنایع دستی با گرایش قلم‌زنی روی فلز امروز بر روی آثار آفتابی آذر قلم‌زنی می‌کند و در تلاش است به همراه همکار خود احمد عطایی هنر فراموش شده را احیا کرده و جانی دوباره به آن ببخشد.

قنبرزاده با اشاره به اینکه 8 اثر از تولیدات آفتابی آذر توسط وی و شاگردانش قلم‌زنی می‌شود، تصریح کرد: در گذشته روال بر این بوده که استاد آفتابی آذر ظروف را می‌ساخته و به استاد سیفی چی جهت قلم‌زنی انتقال می‌داد.

هنرمد قلم‌زنی می‌گوید با فوت استاد سیفی چی وقفه‌ای در قلم‌زنی اردبیل اتفاق افتاد و در ادامه هنری که طرفداران بسیاری داشت و آثار آن زینت بخش خانه‌ها بود به افول گرفتار شد.

این افول با فوت آفتابی آذر تشدید می‌شود تا جایی که در چند سال اخیر قلم‌زنی فراموش شده از یادها دوباره حال و هوای جدیدی به خود گرفته و هنرمندان جوان به دنبال معرفی سبکی منحصر به استان اردبیل هستند.

ظروف مسی اردبیل از این شهر خارج می‌شد

زخمه های وارده بر هنر فلز اردبیل آنجایی دردناک است که به تعبیر قنبرزاده بسیاری از ظروف مسی اردبیل از این استان به مقصد اصفهان و زنجان خارج شده است.دغدغه‌ای که آفتابی آذر نیز در زمان حیات خود مطرح کرد و تلاش رسانه‌ها برای ممانعت از آن کارساز نبود.

زمانی خانواده‌های اردبیل فقط ظروف مسی و به ندرت ظروف چینی استفاده می‌کردند. بر روی جهاز هر دختری مجمعه‌های مسی جزو ملزومات محسوب می‌شد. کهن‌سالان می‌گویند به جای بشقاب ملامین از دوری‌های مسی استفاده می‌شد اما بعدها بازار ظروف صنعتی مانند ملامین، چینی و تفلون آفتی به جان سفره‌های خانواده ایرانی انداخت و استفاده از این ظروف کمرنگ شد.

به اعتقاد قنبرزاده باید زیبایی پنهان مانده هنر مسگری و قلم‌زنی دوباره عیان می‌شد و با توجه به اینکه آفتابی آذر هنر خود را به شاگردی انتقال نداده است امروز رسالت هنرمندان جوان احیای هنر چنین پیشکسوتانی است.

وی افزود: آنچه ظروف تولیدی آفتابی آذر را متمایز می سازد، ساخت آن با مس خالص است که هم موجب استحکام و هم ظرافت ظرف شده و قلم‌زنی برروی آن نیز به شکل مطلوبی انجام می‌شود.

هنرمند قلم‌زنی ضخامت بالا، نرمی فلز بالا و کیفیت بالا را ویژگی‌های ظروف تولیدی آفتابی آذر برشمرد و گفت: آثار این هنرمند نشان می‌دهد که وی با خلوص نیت و با احساس ظروف را می‌ساخته و در تولید هر یک تمامی دقت و ظرافت را به کار می‌برده است.

هدایت سلیقه مردم به هنر اصیل

هرچند بر خلاف اظهارات این هنرمند، آفتابی آذر شاخصه‌های برپایی یک یادبود را در دیدگاه مسئولان بیگانه با زخمه‌های هنر نداشته اما هنر قلم‌زنی اردبیل امروز جان دوباره یافته و یاد آفتابی آذر به همت هنرمندان جوانی که آثار او را درک کردند زنده شده است.

قنبرزاده با بیان اینکه قلم‌زنی ریشه باستانی در این منطقه دارد و از آثار کشف شده در خلخال، مشکین شهر و اردبیل می‌توان به این مهم پی برد، افزود:در دوره اسلامی قلم‌زنانی چون اسدالله اردبیلی و امیر علی اردبیلی که درهای بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی و همچنین قندیل‌ها را کار کرده‌اند، فعالیت داشتند.

وی تصریح کرد: در ظروف به جا مانده از دوره قاجار نام هنرمندی به نام نقی اردبیلی به چشم می خورد  و در دوره معاصر نیز یدالله سیفی چی هنرمند توانمند این خطه است.

امروز با قلم‌زنی بر روی ظروف به جا مانده در اردبیل یاد تمامی پیشکسوتان ادوار تاریخی زنده شده است و هنرمندان جوان به دنبال احیای نقوش سنتی از جمله دعا خط‌ها، نقوش حیوانی و شکارگاه و استفاده از ایده‌های پیشکسوتانی هستند که برخی از آثار آن‌ها در گمنامی،  موزه‌های کشورهای دیگر را مزین ساخته است.

به اعتقاد قنبرزاده هر کجا هنر قلم‌زنی باشد اساس و پایه آن اثر فلزی است که بتوان کار کرد و به همین دلیل قدمت اردبیل در دوات‌گری نیز بالا است.

شاید اگر آفتابی آذر در میان ما بود قلم‌زنی‌های هنرمندان جوان را با سرانگشتان زخمی و چشمان با تجربه بررسی و با لبخندی بر لب آن‌ها را به ادامه راه تشویق می‌کرد.

یادهنرمندان خفته در خاک که هویت شهر اردبیل را رقم زدند گرامی باد.

گفت‌و‌گو از ونوس بهنود و بهرام آدشیرین پور

 

انتهای پیام/ ع

R41374/P1494/S6,49/CT6

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۱۰۸۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نمایشگاه صنایع دستی در شاهرود گشایش یافت

به گزارش خبرنگار مهر، نمایشگاه هنرجویان رشته صنایع دستی هنرستان فنی و حرفه ای شهدای هفتم تیر شاهرود در گالری سیب مجتمع فرهنگی و هنری مهر ارشاد اسلامی با حضور مسئولان شهرستانی گشایش یافت.

مسئول نمایشگاه صبح سه شنبه و در جمع خبرنگاران همزمان با صبح سه شنبه در گالری سیب ارشاد اسلامی شاهرود بیان کرد: تابلو فرش، گواش، نقاشی، بافت گلیم و جاجیم و دست بافت ها در زمره آثار به نمایش گذاشته شده در این نمایش است.

معصومه بزرگمهر بیان کرد: این نمایشگاه از آثار ۵۵ دانش آموز هنرستان فنی و حرفه ای هفتم تیر شاهرود تشکیل شده که در پایه های دهم یازدهم و دوازدهم گرایش فرش تحصیل می کنند.

وی با بیان اینکه ۲۰۰ اثر در این رویداد هنری به نمایش گذاشته شده است، ابراز کرد: این نمایشگاه از ساعت ۸ تا ۱۲ و ۱۷ تا ۲۰ به روی علاقمندان به صنایع دستی به خصوص دست بافت ها و تابلو فرش باز است.

نمایشگاه هنرجویان رشته صنایع دستی هنرستان فنی و حرفه‌ای شهدای هفتم تیر شاهرود تلاش دارد که صنایع دستی را با هنرها و سلیقه های نسل امروز تلفیق و تاثیرگذاری بیشتری را در بین مخاطبان داشته باشد.

کد خبر 6092804

دیگر خبرها

  • هنرنمایی زنان عشایر در ۳۰ رشته صنایع دستی
  • مراسم کومسای در منطقه جهانی هورامان برگزار می‌شود
  • صادرات بیش از ۲ میلیون دلار صنایع دستی فارس به خارج از کشور
  • مسجد جامع ارومیه قابلیت جهانی شدن را دارد
  • نمایشگاه صنایع دستی در شاهرود گشایش یافت
  • نمایشگاه هنرجویان رشته صنایع دستی در شاهرود
  • فرش دستباف هنر مادر است
  • استان فارس برند جهانی در عرصه صنایع دستی محسوب می‌شود
  • تیم دوم استقلال زنده می‌شود
  • اجرای پروژه‌های گردشگری با بیش از ۲۰ همت سرمایه‌گذاری