Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@05:07:07 GMT

چالش استارت‌آپ‌های گردشگری

تاریخ انتشار: ۲۱ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۰۱۷۰۸۳

چالش استارت‌آپ‌های گردشگری

داستان چالش بین استارت‌آپ‌ها و کسب‌وکارهای سنتی پایان ندارد. اما آغاز آن مشخص بود، زمانی که شرکت‌های اسنپ و تپسی با یک رشد جهشی در چشم کاربران خوش درخشیدند و توانستند آنها را متقاعد کنند این شرکت‌ها می‌توانند خدمات آژانس را باهزینه کمتر و کیفیت بهتر ارائه کنند. ادعایی که منجر به اعتراض آژانس‌دارها شد، با این حال، در نهایت فضای سنتی کسب‌وکارهای حوزه حمل‌ونقل پذیرفتند زمان تحول و تغییر فرا رسیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته این داستان بارها در حوزه‌های مختلف مالی، فروش و… که شاهد رشد یک استارت‎آپ بود تکرار شده است. این بار داستان چالش درباره استارت‌آپ‌های گردشگری و ارائه‌دهنده خدمات آنلاین مسافری است. به‌طوری که همزمان با شروع پیش‌فروش‌های تابستانه بلیت قطارهای مسافری از روز ۱۹ خرداد، دفاتر خدمات آنلاین مسافرتی و گردشگری که به‌صورت آنلاین بلیت‌های قطار را می‌فروشند، با قطع مکرر سیستم فروش آنلاین بلیت مواجه شدند. البته این نخستین بار نیست که شرکت‌هایی که خدمات مسافرتی آنلاین ارائه می‌کنند با قطع مکرر سیستم روبه‌رو شدند، چراکه پیش از این، برای نمونه همزمان با پیش‌فروش بلیت قطار برای سفرهای نوروزی، سایت‌های فروش آنلاین بلیت قطار مختل شدند. با این حال، به گفته مدیران این شرکت‌های آنلاین، ضرر آنها تنها به از دست دادن زمان طلایی فروش این بلیت‌ها و مشتری‌ها ختم نمی‌شود. در واقع، قطع مکرر سیستم برای شرکت‌های آنلاین، در وهله نخست، اعتماد کاربران را به وب‌سرویس‌های فعال در بازار به مرور از بین برده و همچنین هزینه‌هایی که روزانه صرف بازاریابی و جذب مشتریان می‌شود، بی‎فایده می‌شود. توحید علی اشرفی، مدیر بازاریابی شرکت «علی بابا»، در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد»، اظهار کرد: چالش عمده شرکت‌ها آسیب به تجربه کاربران در خرید اینترنتی بلیت قطارهای مسافربری بوده است.

در این سال‌ها سیستم فنی اتصال به سامانه رزرو مرکزی بلیت، قطعی‌های مختلفی از جمله مشکلات فنی، به‌روزرسانی روزانه و عدم پاسخ به ترافیک روزهای پیش‌فروش، به‌ویژه پیش‌فروش نوروزی را داشت. این اختلالات در زمان پیش‌فروش‌ها به اوج خود می‌رسید. سایر استارت‌آپ‌های فروش اینترنتی بلیت قطار قطع می‌شدند و برای کاربرانشان تجربه ناخوشایندی به جا می‌ماند. مدیران این شرکت‌ها گلایه دیگری هم دارند. به گفته آنها، با وجود قطع سایت شرکت‌های استارت‎آپی که آنلاین بلیت می‌فروشند، سایت شرکت حمل‌ونقل ریلی رجا همچنان به سیستم دسترسی دارد و می‌تواند به راحتی اقدام به فروش آنلاین بلیت کند. اما محمد رجبی، مدیرعامل شرکت رجا، در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد»، این ادعا را رد کرد و در ادامه گفت: به‌طور معمول در دو ساعت نخست روز پیش‌فروش بلیت‌ها، سایت‌ها فعال هستند و فرآیند فروش انجام می‌گیرد، اما پس از ساعت ۱۰ تمامی سایت‌ها قطع شده و فروش به‌صورت حضوری فقط از طریق آژانس‌ها انجام می‌گیرد. چون همزمان امکان فروش بلیت توسط آژانس‌ها و سایت‌ها وجود ندارد، بنابراین سیستم‎ آنلاین فروش ازجمله سیستم رجا قطع می‌شود. بعد از ساعت ۱۴ فروش بلیت توسط آژانس‌ها و سایت‌ها همزمان انجام می‌گیرد.

با این حال، اظهارات مدیرعامل رجا مبنی بر بازگشایی مجدد سایت‌های فروش آنلاین درحالی بود که خبرنگار «دنیای اقتصاد» در مراجعه متعدد به سایت این شرکت‌های استارت‎آپی ازجمله «علی بابا» با خطا در فرآیند خرید بلیت مواجه شد که نشان می‌داد پس از ساعت ۱۴ هنوز امکان خرید آنلاین بلیت‌های پیش‌فروش شده وجود نداشت. با این حال، ادعای اختلال در سایت این شرکت‌ها نه تنها از سوی مدیرعامل رجا رد شد بلکه میرحسین موسوی، معاون مسافری شرکت راه‌آهن نیز در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» آن را تکذیب کردند. در این خصوص، علی اشرفی، مدیر بازاریابی شرکت علی‌بابا، در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» اظهار کرد: از سوی کارشناسان فنی استارت‌آپی برای این مشکلات دلایل مختلفی در این مدت مطرح شده است که برخی مثل مشکلات وب‌سرویس و معماری اتصال بوده که در اوایل کار از طرف استارت‌آپ‌ها رفع شد و برخی هم به ظرفیت پایین و قدمت سامانه رزرو بلیت مربوط می‌شود. البته تمرکز اعلام رسمی و سراسری پیش‌فروش بلیت قطارهای مسافرتی در یکی، دو روز خاص هم همواره مزید بر علت بوده و مشکلات این سامانه را بیشتر و بیشتر می‌کند.

خرید آنلاین یا اینترنتی کالا و خدمات از جمله بلیت‌های مسافرتی در رفتار مصرفی خریداران و سبک زندگی افراد جا باز کرده و با توجه به رشد خدمات شرکت‌ها و استقبال کاربران رو به رشد است. بنابراین انتظار می‌رود این تغییر که بسیاری از کسب‌وکارهای سنتی را متحول کرده در فرآیند خرید و فروش بلیت‌های قطار نیز وارد شود. البته در این راستا، تصمیماتی از سوی دست‎اندرکاران اتخاذ شده است. به گفته مدیر بازاریابی شرکت علی بابا، در پیش‌فروش نوروزی سال ۱۳۹۷ پس از قطع تمامی سایت‌های فروش بلیت قطار، از طرف مدیران استارت‌آپ‌های فروش بلیت قطار جلسه‌ای در شرکت رجا با حضور نمایندگان شرکت راه‌آهن تشکیل شد و همان‌جا ضمن بررسی فنی موضوع از سوی چندنفر از فعالان استارت‌آپی، پیشنهاد خصوصی‌سازی کنترل و توسعه سامانه رزرو بلیت شرکت راه‌آهن برای افزایش کیفیت سرویس، شفافیت و عدم رقابت ناعادلانه بخش دولتی با استارت‌آپ‌های خصوصی ارائه شد.

با این حال هرچند محمد رجبی، مدیرعامل شرکت رجا، در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» به فروش خوب استارت‌آپ‌ها در این پیش‌فروش اشاره داشت، اما گفت: چون آژانس‌ها حضوری بلیت می‌فروشند، از اینترنتی‌ها توانمندتر و حرفه‌ای‌تر هستند. در سایت تعداد درخواست‌ها با تعداد خریدها تناسبی ندارد. برای نمونه، تعداد مراجعه‌کنندگان یک سایت در ساعت‌های ابتدایی حدود ۴۰۰ نفر بود ولی تنها ۱۰ خرید انجام گرفت. به گفته وی، بحث واگذاری سیستم فروش آنلاین بلیت به بخش‌خصوص مطرح شده و شرکت رجا نیز از این موضوع استقبال می‌کند. با این حال، هنوز بخش عمده‌ای ترجیح می‌دهند حضوری خرید کنند. این درحالی بوده که ظرفیت‌های زیرساختی و شبکه‌ای جوابگوی مراجعه کاربران به سایت‌ها نیست و در نهایت منجر به اختلال در این سایت‌ها می‌شود. به هر حال، آنچه مشخص است این تعلل در تقویت زیرساخت‌های فناوری اطلاعات و شبکه‌ای به قیمت ضرر و بعضاً تعطیلی برخی از استارت‎آپ‌ها تمام می‌شود.

منبع: روزنامه دنیای اقتصاد؛ ۱۳۹۸،۰۳،۲۱

گروه اطلاع رسانی **۱۶۹۹**۲۰۰۲

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فروش بلیت قطار گردشگری استارتاپ ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۱۷۰۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ساعت پخش زنده بازی تاتنهام و آرسنال‌ از تلویزیون+ شبکه ۳ و آنلاین

پخش زنده بازی تاتنهام و آرسنال در چارچوب رقابت‌های لیگ برتر انگلیس از ساعت ۱۶:۳۰ امروز آغاز و از شبکه ۳ و سایت آنتن و آپارات پخش می‌شود.‌

به گزارش خبرگزاری ایمنا، تیم‌های متاتنهام و آرسنال امروز _یکشنبه نهم اردیبهشت_ در چارچوب رقابت‌های لیگ برتر انگلیس با یکدیگر دیدار خواهند کرد.

ساعت و لینک پخش زنده فوتبال امروز تاتنهام و آرسنال

لیگ برتر انگلیس (تاتنهام - آرسنال) ساعت ۱۶:۳۰؛ پخش زنده از سایت آنتن، سایت آپارات‌، شبکه سه

کد خبر 748666

دیگر خبرها

  • انحصار فروش بلیت های قطار در اختیار ۳ اپلیکیشن؛ تمام آژانس های مسافرتی بیکار می شوند؟
  • بلیط فروشی بازی استقلال و تراکتور آغاز شد + لینک سایت خرید بلیط ticket.tractor-club.com
  • ساعت پخش زنده بازی تاتنهام و آرسنال‌ از تلویزیون+ شبکه ۳ و آنلاین
  • پخش زنده جام ملت‌های فوتسال آسیا ۲۰۲۴ یکشنبه ۹‌ اردیبهشت از تلویزیون و آنلاین
  • تولید خودروهای برقی تویوتا استارت نخورد
  • ساعت پخش زنده بازی پاری سن ژرمن و لو هاور + پخش آنلاین
  • ساعت پخش زنده بازی النصر و الخلیج + پخش آنلاین
  • ساعت پخش زنده بازی دورتموند و لایپزیگ + پخش آنلاین
  • ساعت پخش زنده بازی لیورپول و وستهام + پخش آنلاین
  • چالش‌ها و فرصتهای اکوسیستم استارتاپی در سال ۱۴۰۳