Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان،۲۴  خرداد یا ۱۴ ژوئن  مصادف با روز تولد لند اشتاینر کاشف گروه‌های خونی، روز جهانی اهدای خون نامگذاری شده است، تا از اهداکنندگان خون که داوطلبانه خون خود را اهدا می‌کنند، تقدیر به عمل آید، در ماه می‌سال ۲۰۰۵، در پنجاه و هشتمین مجمع بهداشت جهانی، وزرای بهداشت دنیا بر اساس بیانیه‌ای حمایت خود از اهدای خون داوطلبانه را اعلام کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر اساس قطعنامه امضا شده برای اهدای خون، کشور‌های عضو ملزم به اجرای برنامه‌های منظم، ملی و هماهنگ با برنامه‌های جهانی هستند و در سال ۲۰۰۹ میلادی سیاست‌گذاران، متخصصان و نمایندگان غیردولتی ۴۰ کشور، اعلامیه ملبورن را امضا کردند که هدف آن تمین منابع خونی از اهدا کنندگان داوطلبانه تا سال ۲۰۲۰ است.

امسال «شعار خون سالم برای همه» به عنوان شعار روز جهانی اهدای خون انتخاب شده است تا اختلاف بین کشور‌های غنی و فقیر برای دسترسی به خون و فرآورده‌های خونی از بین برود و رواندا کشور میزبان برای برگزاری مراسم روز جهانی اهدا خون در سال ۲۰۱۹ انتخاب شدهاست و این رویداد جهانی در ۱۴ ژوئن ۲۰۱۹ در شهر کیگالی، رواندا برگزارمی شود.

آمار اهدای خون در ایران و جهان

پور فتح اله مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران با اشاره به آمار اهدای خون در ایران در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمانگروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی ۱۷۷ میلیون اهدای خون در سال گذشته در دنیا صورت گرفته که ۴۲ درصد اهدای خون دنیا در کشور‌های پیشرفته صورت گرفته است که ۱۶ درصد جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند و مفهوم آن این است که ۸۴ درصد دنیا سهم ۵۶ درصدی در اهداخون دارند واین نشان از نابرابری در اهدای خون بین کشور‌های توسعه یافته و توسعه نیافته وجود دارد وسهم ایران ۲ میلیون و یک صد هزار واحد خون بوده است.

وی ادامه داد: خون و فرآورده‌های خونی در نجات جان مادران بسیار می‌تواند کمک کننده باشد، چرا که مرگ مادران باردار حین زایمان سومین عامل مرگ زنان بین ۱۵ تا ۴۴ بوده و ۲۷ درصد مرگ‌ها مربوط به خونریزی‌های حین زایمان بوده که ۹۹ درصد در کشور‌های کم برخوردار و در حال توسعه اتفاق می‌افتد و دسترسی به خو ن و فرآورده‌های خونی می‌تواند از این مرگ‌ها جلوگیری کند.

مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران بیان کرد: بر اساس گزارش شاخص اهدای خون در ایران بلاست و بر اساس آخرین امار ما ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد معادل ۲۷ واحد به ازای هر هزار نفر جمعیت اهدای خون داریم و در کشور‌های با درآمد بالا ۳۲ واحد و در کشور‌های متوسط مشابه با ایران ۱۵ واحد به ازای هر هزار نفر جمعیت است و ایران نسبت به کشور‌های هم تراز جایگاه ویژه‌ای دارد.

میزان تولید دارو از پلاسمای ایرانی با صرف جویی ارزی ۱۷ میلیون دلاری

پورفتح اظهار کرد کرد: از سال ۲۰۰۷ میلادی در ایران اهدای خون صد درصد داوطلبانه است و سلامت خون و فرآورده ها‌ی خونی در ایران مشابه شور‌های و ۹۷ درصد خون‌های اهدایی را به فرآورده‌های خونیمثل گلبول قرمز و پلاسما و غیره تبدیل کنیم و یک میلیون واحد پلاسما را به کمک شرکت‌های اروپایی به دارو‌های مشتق از پلاسمای تبدیل کنیم و در این بین فاکتور ۹ و IVIG به طور کامل با پلاسمای ایرانی، آلبومین ۶۰ درصد و فاکتور ۸ حدود ۲۰ درصد از پلاسمای ایرانی تولید می‌شوند.

مدیرعامل سازان انتقال خون ایران بیان کرد: حدود ۱۷ میلیون دلار کاهش ارزبری دارو در کشور با تولید دارو از پلاسمای ایرانی صورت می گیرد این مسئله به کاهش ارزش ریالی داروهای مشتق از پلاسما در کشور و دسترسی بیشتر بیماران مبتلا به بیماری‌های خون‌ریزی‌دهنده و نیازمند داروهای مشتق از پلاسما شده است.

آمار اهداکنندگان گروه خونی منفی در ایران

وی تصریح کرد: امروزه روش اهدای خون در ایران بسیار پیشرفت کرده است واهداکننده جزء مورد نظر را اهدا می‌کند و سازمان انتقال خون در اهای پلاسما در ۱۵ مرکز استان شرایط لازم را فراهم کرده است.

پورفتح اله بابیان اینکه در ایران دو درصد اهداکنندگان از هر گروه خونی در کشور گروه خونی منفی دارند، گفت: اینکه گاهی با کمبود گروه خونی منفی مواجه شویم طبیعی است و در این شیرایط ما لیست اهداکنندگان را داریم و با ارسال پیامک درخواست اهدای خون می‌کنیم و میزان ذخیر خون روزانه ۷ برابر نیاز کشور بوده است.

شرایط اهدای خون 

شمس معاون فنی و فناوری‌های نوین سازمان انتقال خون در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمانگروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به مشکل کم‌خونی و ترس از اهدا خون در برخی افراد، گفت: افرادی که کم‌خون هستند، شرایط اهدا خون را ندارند، اما می‌توانند به مراکز یا پایگاه‌های انتقال خون مراجعه کنند تا بعد از معاینه پزشک مستقر در مرکز و تأیید او پلاسما یا پلاکت خود را اهداء کند.

معاون فنی و فناوری‌های نوین سازمان انتقال خون در ادامه به شرایط اهدا خون اشاره کرد و گفت: افراد بالای ۱۸ سال حداقل وزن ۵۰ کیلوگرم از شرایط اهدا خون محسوب می‌شود همچنین افرادی که بیماری‌های زمینه‌ای مانند کم‌خونی یا بیماری‌های منتقله از راه خون را داشته باشند، کسانی که تزریق خون انجام داده باشند، افرادی که رفتار‌های پرخطر جنسی داشتند و بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار گرفته‌اند نمی‌توانند خون اهدا کنند.

هر فرد سالیانه چند بار می تواند پلاسما اهدا کند؟

رضا محترمی رئیس و سوپروایزر بخش پلاسما انتقال خون وصال در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمانگروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: ما نیازمند افزایش آمار اهدا کنندگان پلاسما در کشور هستیم و شرایط در کشور باید به گونه‌ای باشد که افراد  مثل اهدای خون برای اهدای پلاسما به مراکز انتقال خون مراجعه کنند.

وی درباره دفعات اهدای پلاسما در هر سال گفت: هر فرد سالم سالیانه ۲۴ مرتبه می‌تواند پلاسمای خود را اهدا کند و بعد از  ۷۲ ساعت پلاسما در بدن جایگزین می‌شود همچنین افراد هفته‌ای دو بار می‌توانند کاندید اهدای پلاسما شوند.

وی گفت: با رفع نیاز به پلاسما واردات داروی ویژه بیماران هموفیلی و کلیوی از بین می‌رود وخوشبختانه  امروزه کشور بی نیاز به واردات پلاسما و مشتقات خون است.

محترمی افزود: هر فرد اهدا کننده حدود ۴۵۰ سی سی خون می‌دهد و اگر هماتیت و هموگلبین خون آن فرد نرمال باشد نصف کیسه خون اهدایی آن پلاسما است و در روش جداسازی خاصی ما می‌توانیم حجم بیشتری پلاسما دریافت کنیم تا نیازهایمان بر طرف شود.

وی یادآوری کرد: پلاسما یکی از مشتقات خون است که در دنیا بر روی آن تحقیقات و پژوهش‌های زیادی انجام می‌شود تا داروی موثری مانند فاکتور ۸ و ۹ جهت درمان بیماری‌های مختلف ساخته شود.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۵۱۵۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فعالیت ۲۳۰ هزار پرستار در ایران / سهم سلامت از تولید ناخالص ملی۳ تا ۴ درصد است

عباس عبادی در دومین روز از مراسم هشتاد و دومین اجلاس مدیران پرستاری کشور در مشهد مقدس، با بیان اینکه کمبود پرستار یک‌ مسئله جهانی است، اظهار کرد: در جهان ۲۸ میلیون نفر کادر پرستاری داریم اما نیاز جهان ۳۴ میلیون نفر است یعنی با کمبود ۶ میلیون پرستار در جهان مواجه هستیم؛ از این رو سازمان جهانی بهداشت تاکید دارد که گسترش خدمات سلامت از حوزه پرستاری تعمیق بیشتری پیدا کند تا عدالت در سلامت، محقق شود.

وی افزود: عدالت در سلامت در سرفصل‌های وزارت بهداشت نیز قرار گرفته است؛ این عبارت به معنای دسترسی آسان و ارزن مردم به خدمات باکیفیت و ایمن است.

عبادی درباره آمار پرستاران فعال در کشور تصریح کرد: در حوزه درمان و مراقبت گروه پرستاری ۲۳۰ هزار نفر در مراکز درمانی فعال هستند و این عدد در بین جمعیت ۵۵۰ هزار نفری کارکنان وزارت بهداشت قابل توجه است و بنابراین پرستاران می‌توانند در سنجه‌های مختلف نظام سلامت اثرگذار باشند و رضایت آنها نیز به رضایت گیرندگان خدمت منجر می‌شود.

وی با بیان اینکه جمعیت پرستاران به لحاظ تعداد بعد از جمعیت معلمان در آموزش و پرورش دومین رتبه را در کشور دارد، بیان کرد: براساس فرمایشات رهبر معظم انقلاب، بی توجهی به پرستاری بی توجهی به سلامت جامعه است و این موضوع نگاه ما به پرستاری را ویژه‌تر می‌کند و دغدغه ما در رابطه با سلامت مردم را افزایش می‌دهد. از سوی دیگر پرستاران نقش های متنوعی در نظام سلامت ایفا می کنند و با توجه به اینکه تا ۳۰ سال آینده یک چهارم جمعیت سالمند می‌شوند جایگاه آن‌ها در نظام سلامت باید ارتقا یابد.

عبادی با اشاره به اینکه در رشته‌های گروه پرستاری شامل اتاق عمل و فوریت‌های پزشکی سالانه ۱۵ هزار نفر تربیت می‌شوند، خاطرنشان کرد: همچنین ۱۳ رشته کارشناسی ارشد پرستاری داریم که شامل مراقبت‌های ویژه کودکان و نوزادان، اورژانس، بزرگسالان، سلامت جامعه، روان پرستاری و ‌.. است.

وی با اشاره به نقش پررنگ بانوان در شغل پرستاری بیان کرد: در دنیا ۹۰ درصد پرستاران را بانوان و ۱۰ درصد را مردان تشکیل می‌دهند اما در کشور ما پذیرش دانشجویان آقا افزایش یافته و ۷۵ درصد پرستاران بانوان و ۲۵ درصد آقایان هستند. جمعیت بزرگ بانوان در این حرفه نشان از تاثیرگذاری زنان در اجتماع دارد و نیاز به توجه خاص به این گروه را بیشتر می‌کند زیرا ماهیت پرستاری سخت است و شیفت‌های غیرمتعارف در آن وجود دارد و خدمت پرستاری یک لحظه نیز قابل متوقف شدن نیست.

وی ادامه داد: میانگین سهم سلامت از درآمد ناخالص داخلی در اکثر کشورهای جهان ۸ درصد است، این شاخص در برخی کشورهای پیشرفته به ۱۱ درصد نیز می‌رسد اما در کشور ما ۳ تا ۵ درصد بوده است. در دوره کرونا که نگاه ویژه‌ای به حوزه سلامت شد این عدد افزایش پیدا کرد و اکنون به ۳ تا ۴ درصد از سهم تولید ناخالص ملی رسیده است.

وی با بیان این‌که انسان سالم محور توسعه پایدار است، تصریح کرد: حوزه سلامت در توسعه هر کشوری اهمیت دارد. در صد سال گذشته نگرانی جامعه بشریت محدود به سلامت جسمانی بود اما بعد از توسعه فناوری‌ها و سرعت بیش از حد زندگی روزمره، به تدریج موضوع سلامت روان، سلامت اجتماعی و معنوی نیز مورد توجه قرار گرفتند.

معاون پرستاری وزارت بهداشت با بیان اینکه در دسترس بودن و ارزان بودن خدمت موانعی دارد، گفت: یکی از رویکردهایی که کشورها به کار گرفته‌اند استفاده از نیروهای چندکاره است. پرستاران این قابلیت را دارند که بر اساس برنامه‌های درسی‌شان در حوزه‌های پیشگیری، ارتقای سلامت، مراقبت و درمان و توانبخشی مشارکت کنند. برای مثال در کشورهای حوزه اسکاندیناوی نخستین مراجعه مردم به پرستاران و مراقبان سلامت است و برآوردها نشان داده ۸۵ درصد خدمات اولیه سلامت توسط این نیروها قابل انجام است.

وی با بیان اینکه در توازن نیروی انسانی و به کارگیری نیروی انسانی نیاز به بازنگری داریم، تاکید کرد: ظرفیتی که به طور خاص و عام در پرستاری ایران وجود دارد می‌تواند بسیاری از خلاهای مراقبتی را پوشش دهد.

منبع: خبرگزاری تسنیم

دیگر خبرها

  • ۷ میلیون مبتلا به دیابت در ایران / آمار زخم‌های مزمن در دیابتی‌ها
  • اهدای هزینه سالگرد اموات، برای کمک به خانواده زندانیان نیازمند
  • میزان ذخیره خون استان اصفهان چند روز است؟
  • فعالیت ۲۳۰ هزار پرستار در ایران / سهم سلامت از تولید ناخالص ملی۳ تا ۴ درصد است
  • تعداد پرستاران زن در ایران، ۷۵درصد بیش از پرستاران مرد است
  • تعداد پرستاران زن در ایران، 75درصد بیش از پرستاران مرد است
  • فعالیت ۲۳۰۰۰۰ پرستار در ایران/ ۷۵ درصد پرستاران زن هستند
  • هدیه متفاوت به معلم
  • کمتر از یک درصد از افراد واجد شرایط در سیستان و بلوچستان خون اهدا می‌کنند
  • آخرین آمار از میزان بارش‌ها در کشور / ایران از خشکسالی دور شد؟