Web Analytics Made Easy - Statcounter

«مصطفی محقق» روز جمعه در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی ایرنا در پاسخ به این سوال که نقش دانش و فناوری‌های نوین در کاهش خطر بلایا در کشور چیست؟ این مطلب را عنوان و افزود: یکی از گفتمان‌های جهانی موجود برای پیشرفت همه‌جانبه و توسعه پایدار کشورها و جوامع انسانی رابطه معنادار و نزدیک علم، سیاستگذاری و اقدام است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: نتایج مطالعات و پژوهش‌های اخیر در سطح بین‌المللی نشان می‌دهد که هر چند تولید و کاربرد علم در سطح جهانی در دهه‌های اخیر رشد سریعی داشته است و برنامه‌ریزی و اجرای اقدامات ضروری ارتقا یافته است اما خلاء ناشی از فقدان سیاستگذاری‌های مناسب موجب شده است تا هم‌افزایی لازم میان بخش‌های گوناگون علمی ایجاد نشده و در نتیجه خروجی‌های لازم برای تحقق اهداف مورد نظر به دست نیاید.

هماهنگ‌کننده ارشد سازمان ملل متحد برای توسعه مدیریت اطلاعات بلایا در آسیا و اقیانوسیه (APDIM) در پاسخ به این سوال که نقش و اهمیت سیاستگذاری در این حوزه واقعاً چیست؟ گفت: برای پاسخ به این سوال می‌توان کارکردهای «تدوین و تعریف هدف یا اهداف مشترک چند بخشی برای جامعه یا سیستم مورد نظر»، «تبیین روشن وضعیت مطلوب مورد نظر در آینده برای همه اعضای یک جامعه یا سیستم»، «ارایه رویکردهای مناسب برای تبدیل داده و اطلاعات به دانش و معرفت موردنیاز جهت ایجاد تغییرات مثبت در جامعه و زندگی مردم»، «ایجاد مبانی لازم برای هم‌افزایی میان دانش و اقدام در سطح افراد جامعه یا یک سیستم»، «تبیین رابطه معنادار و اثربخش میان بخش‌ها و اعضای سیستم و جامعه» و «تبیین روش‌های مناسب برای بهره برداری از همه ظرفیت‌ها و منابع بالفعل و بالقوه از طریق تسهیل مشارکت همه اعضای جامعه و سیستم» را مطرح کرد.

محقق با اشاره به اینکه حادثه سیل‌های اخیر در کشور مثال خوبی در این زمینه ارائه می‌کند، توضیح داد: ظرفیت علمی کشور در زمینه هواشناسی و پایش و هشدار بارش‌های سنگین در دهه‌های اخیر رشد قابل توجهی یافته است اما بارش‌های سنگین در فروردین امسال خسارات گسترده‌ای در کشور به بار آورده است. تحلیل علل و فرآیند وقوع سیل نشان می‌دهد که عوامل آب و هوایی و بارش سنگین حداکثر ٢٥ درصد عوامل ایجاد سیل مخرب را تشکیل داده است و ٧٥ درصد دیگر عوامل سیل مربوط به بخش‌های توسعه‌ای و زیرساختی کشور مانند برنامه توسعه شهری و روستایی، مدیریت استفاده از منابع طبیعی مانند زمین، جنگل و مراتع، مدیریت آب و انرژی، حمل و نقل و دیگر زیر ساخت‌ها بوده است.

وی تصریح کرد: به این ترتیب واضح است که پیشرفت علمی در هواشناسی و یا در راه و جاده و سد و شهرسازی هر یک به تنهایی و جداگانه نمی‌توانسته و نمی‌تواند در کاهش ریسک و آثار و خسارات ناشی از سیل کمک مؤثری ایفا کند بلکه همه این بخش‌ها در قالب یک خط‌مشی یا چارچوب بالادستی باید در کاهش ابعاد گوناگون خطر سیل همکاری معنادار و هم‌افزا داشته باشند. چنین چارچوبی را می‌توان «سیاستگذاری برای کاهش خطر حوادث و بلایا مانند سیل» نامید.

هماهنگ‌کننده ارشد سازمان ملل متحد برای توسعه مدیریت اطلاعات بلایا در آسیا و اقیانوسیه (APDIM) افزود: چنین سیاستگذاری همچنین روشن می‌کند چه نوع داده، اطلاعات و دانش برای «کاهش ریسک» و «افزایش ایمنی جامعه» مورد نیاز است. در نتیجه تولید و کاربرد اطلاعات و دانش و بهره‌برداری از فناوری‌های نوین هدفمند می‌شود.

وی گفت: سیاستگذاری‌های مناسب همچنین استفاده از فناوری‌های نوین مانند اطلاعات و تصاویر ماهواره‌ای برای کاهش ریسک و مقابله با حوادث و مخاطرات تسهیل می‌کند. سیاستگذاری مشارکت‌های بخش خصوصی-عمومی و تأمین مالی شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت آپ‌ها دسترسی به‌موقع به اطلاعات و تصاویر ماهواره و راه دور که نقش مهمی در شناسایی و کاهش ریسک و مقابله با حوادث و بلایای طبیعی دارند را ممکن می‌سازد. اهمیت تصاویر ماهواره‌ای در جریان پاسخگویی به سیل‌های اخیر در کشور بیش از گذشته آشکار شد.

این مقام مسئول در سازمان ملل متحد اظهار داشت: سیاستگذاری صحیح در کاهش خطر بلایا نشان می‌دهد که علوم و فناوری‌های نوین همچنین باید از منابع ارزشمند «دانش و اطلاعات مردمی و اجتماعی» به نحو مؤثری استفاده کند که یکی از مدل‌های جدید در سطح جهانی «تأمین گروهی اطلاعات و داده‌ها از طریق مشارکت مردم با استفاده از وسایل ارتباطات جمعی مثل تلفن‌های همراه» است. به طور مثال در پاسخگویی به زلزله نپال در سال ٢٠١٥ پلتفرم آنلاین با کمک تلفن‌های همراه و با مشارکت سازمان‌های همکار بین‌المللی ایجاد شد که به وسیله آن مردم توانستد اطلاعات موجود در مورد خسارات وارده و نیازها در مناطق پراکنده و دور در نپال به سیستم واحد مرکزی در مدیریت بحران نپال ارسال و از این طریق سرعت و کیفیت عملیات امدادرسانی را ارتقا بخشند.

وی گفت: هر چند زلزله هنوز قابل پیش‌بینی نیست ولی در ژاپن تلاش علمی گسترده‌ای برای ایجاد توانایی هشدار وقوع زلزله صورت گرفته است و اخیراً برنامه‌هایی در آن کشور تدوین شده تا از طریق فناوری‌های فراگیر اطلاعات و ارتباطات عامه مردم بتوانند پیش‌نشانگرهای زلزله را به سیستم‌های مرکزی هشدار زلزله ارسال کنند.
به گزارش ایرنا، «اپدیم» (APDIM) یک مرکز وابسته به کمیسیون اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد برای آسیا و اقیانوسیه (اسکاپ) است که به پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران و به طور اخص سازمان برنامه و بودجه کشور، با گذشت بیش از یک دهه پیگیری مداوم، رایزنی و مذاکره با طرف‌های مرتبط داخلی و خارجی؛ سرانجام در تهران افتتاح شده است.


 

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سازمان ملل سیل مدیریت بحران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۵۱۷۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اقتصاد دیجیتال وضعیت بیکاری و اقتصادی را کردستان بهبود می بخشد

میثم عابدی ظهر امروز در نشست هم اندیشی با فعالان حوزه ICT در سنندج اظهار داشت: در استان کردستان امکان خوبی برای توسعه حوزه آی سی تی وجود دارد که می‌تواند باعث نجات استان و جبران عقب افتادگی‌ها باشد.

معاون فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با تاکید بر وجود نیروی انسانی توانمند در استان در حوزه‌های مختلف، افزود: هم مرزی استان با عراق از مزیت‌های است و می‌تواند به توسعه کمک شایانی داشته باشد.

وی اذعان کرد: کشور عراق از لحاظ خدمات نرم افزاری از ایرانیان عقب هستند و با وجود نیروی انسانی با تجربه و سرشار از استعداد در استان، امکان ارتباط گسترده و انتقال تجربیات وجود دارد.

عابدی با بیان اینکه وزارت ارتباطات مبتنی بر ظرفیت‌های استان برای توسعه زیرساخت‌ها و تامین مالی حمایت‌های لازم را خواهد داشت، گفت: اقتصاد دیجیتال می‌تواند وضعیت بیکاری و اقتصادی استان را بهبود بخشد و می‌تواند در این زمینه پیشرو باشد.

معاون فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات از برنامه ریزی برای چند طرح مختلف خبر داد و گفت: یکی از ایم برنامه‌ها آموزش مهارت‌های دیجیتالی به منظور استعداد یابی و تربیت نیروی انسانی است.

عابدی ادامه داد: امسال در قالب طرح «ایران دیجیتال» به صورت گسترده ۳۰۰ هزار نفر را در کشور در حوزه مهارت‌های دیجیتالی آموزش خواهیم داد.

وی به آموزش ۵۰ هزار نفر در این حوزه طی یکسال گذشته در سطح کشور اشاره کرد و وعده داد در صورت تضمین ورودی بازار کار از طرف شرکت‌های استان، هزینه‌های آموزشی از سوی وزارت ارتباطات تقبل خواهد شد. 

وجود ۱۲۶۰ کسب‌وکار فعال دارای نماد اعتماد الکترونیک در کردستان

مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات کردستان نیز در این نشست  اظهار داشت: استان کردستان در شاخص توسعه فاوا (IDE) در رتبه ۲۵ کشور قرار دارد.

حیدری با اشاره به وجود یک هزار و ۲۶۰ کسب و کار فعال دارای نماد اعتماد الکترونیک در استان گفت: ۱۱۳ استارتاپ فعال نیز وجود دارد. ‌

فعالیت ۶ شرکت مستقر در پارک علم و فناوری در حوزه فناوری و اطلاعات

رئیس پارک علم و فناوری کردستان نیز در این نشست گفت: از ۱۸۰ شرکت مستقر در پارک علم و فناوری کردستان ۶۰ شرکت در حوزه فناوری و اطلاعات فعالیت دارند.

بابک سوری بر لزوم حمایت شرکت ها از بخش صنعت تاکید کرد و افزود: شرکت ها باید بتوانند دست اورد های خود را یه صنعت و تولید محصولات فیزیکی تزریق کنند و در راستای افزایش تولید محصول گام برداند.

وی با بیان اینکه به صورت جدی پیگیری زیرساخت ها هستیم، بیان کرد: کمبود تسهیلات را قبول داریم اما شرکت ها باید نوآوری را بیش از پیش مورد توجه قرار دهند تا در مسیر توسعه حرکت کنند.

در این جلسه مدیران شرکت‌های مختلف دانش بنیان به بیان مشکلات و مسائل خود پرداختند.

باشگاه خبرنگاران جوان کردستان سنندج

دیگر خبرها

  • آینده ارزهای دیجیتال: چگونه بلاکچین صنایع مختلف را متحول می‌کند؟
  • وزیر صمت: حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است/ اولویت به دیپلماسی اقتصادی با هدف ورود به بازار‌های جهانی و فناوری
  • محمدرضا مقدسی عضو شورای سیاستگذاری جایزه ملی سرآمدان ایران شد
  • ایران گام‌های مهمی برای کاهش موثر خطر بلایا برداشته است
  • منظور: ایران گام‌های مهمی برای کاهش موثر خطر بلایا برداشته است
  • منطقه پیام، از اولویت‌های وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات
  • استفاده از توانمندی‌ دانش‌بنیان‌ها برای رشد و توسعه مدیریت شهری اصفهان
  • اجرای طرح ایران دیجیتال در کردستان
  • ایران خواستار اشتراک دانش، فناوری و حمایت مالی کشور‌ها در بهبود حوزه‌های آبخیزداری مناطق خشک و نیمه‌خشک
  • اقتصاد دیجیتال وضعیت بیکاری و اقتصادی را کردستان بهبود می بخشد