Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@13:46:30 GMT

حفاظت از خاک قانونمند شد

تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۰۸۸۵۶۷

حفاظت از خاک قانونمند شد

روزنامه جوان در گزارشی آورده است: قانون نداشتن باعث شده بود در رابطه با بحث کنترل فرسایش، کاهش آلودگی، صیانت و حفاظت از خاک در برخی موارد خلأ قانونی داشته باشیم. بنا به قانون حفاظت از خاک، سازمان محیط‌زیست باید به شناسایی مواد آلاینده خاک و اشخاص آلوده‌کننده آن و اعلام وقوع وضعیت اضطراری براساس حدود مجاز آلودگی خاک و آلاینده‌های ورودی به آن برای کاربری‌های مختلف خاک اقدام کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

‏ بر پایه این قانون انتقال خاک به خارج از ایران ممنوع است و فقط خروج موادمعدنی و مقادیر کم خاک به منظور امور پژوهشی پس از رعایت فرآیند قانونی مربوط، مستثنی است.

اهمیت حفاظت از خاک از آنجایی روشن‌تر می‌شود که بدانیم ایران از نظر توسعه بیابان در رتبه پنج کشور نخست جهان است که روزانه ۴۰ هکتار اراضی جنگلی آن تخریب و به بیابان تبدیل می‌شود.

طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس سالانه ۲ میلیارد مترمکعب فرسایش خاک در کشور رخ می‌دهد که فقط در جنگل‌های شمال کشور ۱۵ تا ۲۵ تن در هکتار فرسایش وجود دارد.

اکنون حدود ۷۵ میلیون دام در مراتع کشور وجود دارد که بیشترین آسیب را به این عرصه‌های طبیعی وارد می‌کند. به کارگیری ناصحیح کودهای شیمیایی، سموم، آتش‌زدن باقیمانده محصولات کشاورزی، بی‌توجهی کارخانه‌ها و رهاسازی فاضلاب از مهم‌ترین تهدیدکننده‌های خاک هستند. ضرورت قانون‌گذاری در زمینه حفظ خاک از تکالیف برنامه سوم توسعه کشور بود. با تشکیل دفتر تجهیز و نوسازی اراضی کشاورزی در سال ۸۵ و مسئولیت این دفتر درخصوص خاک، پیگیری لایحه جامع خاک به آن محول شد. در دولت دوازدهم بار دیگر موضوع حفاظت از خاک مطرح شد و در فروردین ۱۳۹۴ لایحه آن به تصویب هیئت دولت و پس از کش‌وقوس فراوان به تصویب مجلس و شورای نگهبان رسید. در این لایحه شناسایی، مدیریت و تعیین میزان تخریب و آلودگی عوامل تهدیدکننده منابع خاک کشور، جرایم و نحوه مجازات آن با تهیه نقشه مشخص می‌شود.

ساماندهی عرضه سم و کود بخش کشاورزی که مصرف بی‌رویه آن می‌تواند آلودگی خاک را در پی داشته باشد، در این لایحه مورد تأکید قرار گرفته است. در چند سال اخیر بیشتر توجهات به سمت قاچاق خاک سوق داده شد؛ در حالی که خسارتی از فرسایش و آلودگی خاک به کشور وارد می‌شود، قابل قیاس با میزان قاچاق آن نیست. مثلاً میزان خاکی که در سیلاب‌های اخیر شسته و وارد منازل مردم شد، به اندازه حجم ۵۰ تا ۱۰۰ سال صادرات خاک بوده است.

بنابراین در حوزه خاک اولویت‌ها باید به سمت کنترل فرسایش، مدیریت و کاهش آلودگی و میزان مصرف سموم پیش رود. اهمیت لایحه خاک تا جایی است که با قانونمندشدن آن باید علاوه بر سازمان محیط‌زیست و وزارت جهادکشاورزی، دیگر دستگاه‌های مرتبط با خاک از جمله وزارت صنعت و راه و شهرسازی اجرای آن را در دستور کار خود قرار دهند. کارخانه‌ها هم باید به دقت موضوع وضعیت فاضلاب‌ها را در خاک پایش کنند تا در صورت آلودگی مکانی، با گزارش به موقع از گسترش آلودگی جلوگیری شود.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ایران محیط زیست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۸۸۵۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حفاظت از اراضی کشاورزی با مشارکت مردم و دستگاه‌های ذی‌ربط امکان‌پذیر است

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا از وزارت جهاد کشاورزی، رضا افلاطونی در نشست با فرمانده و کارکنان یگان حفاظت اراضی کشاورزی افزود: تلاش داریم در طرح حفاظت از اراضی کشاورزی مردم و سایر دستگاه‌ها ونهاد‌ها با سازمان امور اراضی کشور همکاری و برای انجام این کار مردم باید اعتماد کنند.

رئیس سازمان امور اراضی کشور اظهارداشت: همچنین باید به نیاز‌های مردم در حوزه گردشگری توجه و مناطقی تحت عنوان شهرک‌های گردشگری در خارج از اراضی کشاورزی فراهم شود تا خسارتی به اراضی کشاورزی وارد نشود.

وی تصریح کرد: برون‌سپاری فعالیت‌ها در حوزه اجرای احکام تبصره دو، نظارت دقیق بر فعالیت یگان حفاظت استان‌ها، اجرای گشت مشترک یگان حفاظت با سایر دستگاه‌های متولی زمین، هوشمندسازی نظارت و پایش هوشمند اراضی کشاورزی از مهمترین برنامه‌های یگان حفاظت برای سال جدید است.

فرمانده یگان حفاظت در ۳۴ شهرستان جدید استقرار می‌یابد

سرهنگ اکبر امینی فرمانده یگان حفاظت از اراضی کشاورزی گفت: در سال جدید در ۳۴ شهرستان بحرانی کشور از بابت ساخت‌وساز‌های غیرمجاز، فرمانده یگان حفاظت اراضی منصوب خواهد شد.

وی افزود: تاکنون سامانه رصد و پایش هوشمند اراضی کشاورزی در ۳۱ استان راه‌اندازی شده و در سال جاری در استان سیستان و بلوچستان نیز راه‌اندازی خواهد شد.

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تجربه تازه مجلس برای بررسی «سند دخل و خرج کشور»
  • تقویت دفاع نظامی و غیرنظامی در دستورکار آلمان
  • حفاظت از اراضی کشاورزی با مشارکت مردم و دستگاه‌های ذی‌ربط امکان‌پذیر است
  • جزئیات لایحه حمایت مادی و معنوی از پرستاران/ از استخدام تا معیشت
  • بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور در بخش فرهنگ و هنر
  • پاکسازی ۳ کیلومتر از حریم رودخانه در ساوجبلاغ
  • جایگاه گشت ارشاد در لایحه عفاف و حجاب؟
  • گشت ارشاد در لایحه عفاف و حجاب حذف می‌شود؟
  • گشت ارشاد در لایحه عفاف و حجاب حذف شده است؟
  • لایحه جدید مالیاتی دولت به نفع تولید و در جهت جذب سرمایه در بخش مولد است؟