Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش جام جم آنلاین ، پکس آمریکانا رویای دیرینه آمریکایی هاست. قابل انکار نیست که آنها سال های طولانی این رویا را در اختیار داشتند و ابرقدرت جهان در زمینه های مختلف به شمار می روند و تک قطب محسوب می شدند. اما پروسه زوال و فرسایش دولت ایالات متحده آمریکا در جهان ادامه دارد. متحدان آمریکا نیز اکنون یکی پس از دیگری تصمیم می گیرند با خروج از هژمونی این کشور راه خود را بروند و منفعت خود را در اولویت قرار بدهند نه منفعت آمریکا را.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اکنون دو مسئله را بررسی می کنیم. چالش عظیم چین در مقابل آمریکا و کاهش قدرت نظامی ایالات متحده در برابر این کشور آسیایی.

پایان هژمونی آمریکا؟

امروز ستون های اصلی نظامی، اقتصادی، نهادی و .... آمریکا با چالش بزرگی به نام چین روبرو شده اند. سوال اساسی و مهم این است؛ آیا آمریکا می تواند قدرت چین در تمامی ابعاد را تحمل کند و هژمونی خود را از دست بدهد؟ و اگر نتواند با قدرت رو به افزون چین مقابله کند چه باید بکند؟ این سوال در گذشته مدام مطرح بود که آیا قدرت آمریکا در مقابل چین در حال کاهش‎ است؟ حالا که این مسئله واضح به نظر می رسد که آمریکا مقابل چین قدرت خود را رو به کاهش می بیند چه اتفاقاتی در آینده می افتد. کارشناسان ارشد مطالعات امنیتی در این رابطه به توافق هایی رسیدند. مقاله‎ها و پژوهش های مختلف استدلال می‌کند که میزان خیزش چین و در نتیجه افول آمریکا تا حدودی اغراق آمیز اما به هر حال واقعی است. برخی از نظریه ها اما معتقد هستند که نظام بین‌الملل همچنان تک‌قطبی است و قدرت آن به آمریکا اختصاص دارد و تا مدت های طولانی هم قرار است آن را حفظ کند اما واقعیت کنونی چیز دیگری به ما می گوید.

فارغ از بررسی این موضوع که زوال قدرت آمریکا به عنوان تک قطب جهان از چه نقطه نظراتی قابل بررسی است باید به مسئله نظامی در این کشور بپردازیم. قدرت نظامی این کشور طبیعتا تحت تاثیر قدرت اقتصادی قرار دارد.

کارشناسان بر این باور هستند حتی اگر قدرت نظامی آمریکا کاهش یابد با کمک اقتصادی قوی خود می تواند آن را دوباره به حد تعادل برگرداند، چیزی که فعلا اثری از آن دیده نمی‎شود.

کارشناسان مختلف سیاسی و اقتصادی هرگز مسئله رکورد در ایالات متحده را انکار نمی کنند. آنها ضعف های ساختاری اساسی در اقتصاد آمریکا را شرح می دهند و تاثیرات آن بر روی قدرت نظامی را نیز بررسی می کنند.

«کندی» پیش از این کاهش قدرت ایالات متحده را در اوایل قرن بیست و یکم‎پیش بینی کرده بود. نظریه او در آن زمان چنین بود: «وظیفه سیاستمداران آمریکایی در دهه‌های آینده این است که تشخیص دهند که گرایش‌ها و راهکارهای جدید مدیریتی چیستند، آنها را درک کنند و تشخیص دهند. نیاز به مدیریت امور وجود دارد، فرسایش نسبی موقعیت آمریکا به آرامی و بدون سر و صدا رخ خواهد داد اما با کمک سیاست‌هایی که تنها مزیت کوتاه‌مدت را به ارمغان می‌آورند این فرسایش سریع نخواهد بود»

به هر حال مسئله فرسایش و زوال در زمینه های مختلف قدرت آمریکا قابل انکار نیست. اکنون مسئله نظامی بیشتر از هر زمینه دیگری برای «پکس آمریکانا» با خطر زوال مواجه است.

تغییر مسیر چالش نظامی

در ابتدا این چین بود که در مقابل قدرت بی بدیل نظامی آمریکا با چالش عظیمی روبرو بود اما این چالش در حال تغییر مسیر است؛ بدان معنا که حالا آمریکا است که در برابر افزایش قدرت نظامی غیرقابل انکار چین با چالش و خطر و روبرو شده است و در آینده دیگر خود را ابرقدرت نظامی جهان نخواهد دید.

دیدگاه غالب در ایجاد سیاست خارجی آمریکا این بوده که قدرت نظامی تنها حوزه‌ای است که در آن منافع آمریکا رفع نشدنی است. مطالعات مهم اخیر در زمینه تعادل نظامی چین و آمریکا نشان می‌دهد که برخی تحلیلگران نگاهی تازه به این سوال می‌برند که چقدر طول می‌کشد تا چین از نظر نظامی به آمریکا برسد. پاسخ به این سوال اکنون برای آمریکا ترسناک است چرا که از همین اکنون هم نشانه‎های برابری نظامی چین و آمریکا کم کم هویدا شده است.

چین و ایالات‌متحده با چالش‌های استراتژیک متفاوتی رو به رو هستند. آمریکا برای تدوام قدرت باید قادر به تامین توان نظامی قاطع برای سه منطقه باشد که برای امنیت و پیشرفت آن حیاتی است: اروپا، خاورمیانه و شرق آسیا. اکنون قدرت نظامی آمریکا در هر سه منطقه رو به کاهش است اما در نقطه مقابل چین بیشتر از هر زمان دیگری بر روی حیاط خلوت های خود در آسیایی جنوبی و جنوب شرقی حساب باز کرده است.

در گزارش های اخیر قدرت نظامی چین در مناطق مورد نظرش از قدرت نظامی آمریکا در اروپا، خاورمیانه و شرق آسیا بیشتر شده است. از سویی پروسه کاهش مدیریت آمریکا بر روی قدرت نظامی شرق آسیا وجود دارد.

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: هژمونی زوال قدرت آمریکا ایالات متحده آمریکا سیاست جهان سیاست جام جم آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۹۳۲۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گزارش جدید وزارت خارجه روسیه از وضعیت دردناک حقوق بشر آمریکایی

به گزارش خبرگزاری مهر، حقوق بشر آمریکایی با خیزش نخبگان و دانشگاهیان دانشگاه‌های سرتاسر آمریکا و دیگر کشورهای اروپایی به وضوح مفهوم خود را نمایان ساخته است.

در همین ارتباط، وزارت خارجه روسیه در کانال تلگرامی خود امروز شنبه در گزارشی به تشریح وضعیت حقوق بشر در آمریکا پرداخته و از عدم پایبندی این کشور به حقوق و آزادی‌های بنیادین بشری انتقاد کرده است.

وزارت خارجه روسیه در تشریح وضعیت حقوق بشر در آمریکا تصریح کرده که ایالات متحده آمریکا علی‌رغم وجود تناقض‌های عمیق در جامعه این کشور همچنان خود را سردمدار حراست از حقوق بشر معرفی می‌کند در حالی که عجله‌ای برای پایبندی به تعهدات قانونی خود در این زمینه نشان نمی‌دهد.

مسکو می‌افزاید: عملیات‌های نظامی در خاک کشورهای اروپایی و خاورمیانه، احداث زندان‌های مخفیانه در سراسر دنیا و اجرای سیاست‌های ضد مهاجرتی در سال‌های اخیر از جمله مواردی است که روسیه آن را مصداق زیر پا گذاشتن آزادی‌ها و حقوق بشری توسط ایالات متحده برشمرده است.

وزارت خارجه روسیه تصریح کرده که این موارد نقض حقوق بشر نشان‌دهنده «ماهیت دوگانه» موضع‌گیری دستگاه‌های حاکمیتی آمریکا در خصوص موازین حقوق بشر و همچنین قوانین بین‌المللی است.

در بخش دیگری از این گزارش آمده است که ایالات متحده آمریکا به طور فعالانه از تاکتیک‌های جنگ نیابتی علیه روسیه استفاده می‌کنند که نمونه آن در کمک‌های نظامی گسترده این کشور به اوکراین نمایان است.

گزارش وزارت خارجه روسیه همچنین می‌گوید آمریکا در حال اعمال فشارهای آشکار علیه کشورهای دارای حاکمیت مستقل به بهانه اجرای مکانیسم‌های حقوق بشری است که هدف آن ایجاد ذهنیت منفی علیه فدراسیون روسیه و متحدان و شریکانش در صحنه بین‌المللی است.

کد خبر 6096708

دیگر خبرها

  • تعلیق تحویل مهمات به رژیم صهیونیستی توسط آمریکا
  • بلینکن خطاب به نتانیاهو: عملیات نظامی در رفح با مخالفت واشنگتن مواجه می‌شود
  • عملیات نظامی در رفح با مخالفت واشنگتن مواجه می‌شود
  • کاخ سفید: اوکراین آماده حمله روسیه در تابستان است
  • اینجا «ایالات متحده اسرائیل» است!
  • توضیح سالیوان درباره کمک‌های جدید آمریکا به اوکراین
  • سالیوان: کمک‌های جدید آمریکا شرایط جنگ اوکراین را تغییر نمی‌دهد
  • گزارش جدید وزارت خارجه روسیه از وضعیت دردناک حقوق بشر آمریکایی
  • واشنگتن، جنگنده‌ها و پهپادهایش را به قطر منتقل کرد
  • مهار ایران توسط چین؛ چالش‌هایی برای اهرم فشار آمریکا