Web Analytics Made Easy - Statcounter

یکشنبه ۹ ژوئن با برگزاری نخستین انتخابات بدون حضور نظربایف در قزاقستان، قاسم ژومارت توکایف، رئیس سابق مجلس سنای این کشور و نماینده حزب حاکم نور اوتان با کسب ۷۰ درصد آراء به عنوان پیروز انتخابات اعلام شد. ۲۹ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۰:۴۵ بین الملل ترکیه و اوراسیا نظرات - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، پس از برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری قزاقستان، قاسم ژومارت توکایف به عنوان دومین رئیس جمهور این کشور پس از فروپاشی شوروی انتخاب شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نتایج انتخابات همانند سایر انتخابات ریاست جمهوری در این کشور بود اما این انتخابات از یک منظر قابل توجه بود و آن هم استعفای ناگهانی نورسلطان نظربایف از ریاست جمهوری در ماه مارس و انتخاب سریع قاسم ژومارت توکایف رئیس مجلس به عنوان سرپرست ریاست جمهوری و در نهایت عدم حضور نظربایف در انتخابات ریاست جمهوری. نظربایف در تاریخ 23 آوریل در کنگره فوق العاده حزب حاکم نوراوتان که در پایتخت این کشور نورسلطان که تا یک ماه پیش از آن آستانه نامیده میشد درباره تصمیم خود صحبت کرد. او توکایف را معاونی وفادار که همواره از تمامی ابتکارات و طرح های نظربایف حمایت کرده و نیز سیاستمداری باتجربه و مدرن و نیز شهروندی محترم نام برد. نظربایف خاطرنشان ساخت که کاملا به توکایف اعتماد دارد و پیش از خروج از مقام ریاست جمهوری به متد سه سال پیگیر اجرای این ایده بوده است.

انتخاب توکایف از سوی نظربایف چندان باعث شوکه شدن فعالان سیاسی قزاقستانی نشد چرا که توکایف همیشه وفاداری شخصی اش به نظربایف را اعلام کرده است. همانگونه که نظربایف نیز در ماههای اخیر اشاره کرده است، توکایف از منظر دیپلماتیک فردی مشهور در سطح جهانی است چرا که در سال 2011 موفق شد به عنوان مدیرکل نمایندگی سازمان ملل در ژنو انتخاب شود. علاوه بر این، وی تاکنون با رسوایی یا مجادله بزرگی مواجه نشده و هر چند اکثریت مردم وی را تحسین نمی کنند اما دست کم از وی نیز متنفر نیستند. با این وجود انتخاب توکایف مشکلات خاصی را ایجاد کرده که می تواند باعث شود با مسائل بالقوه ای روبرو شود. به عنوان مثال وی هیچ پایه قدرت خاصی از خود ندارد و در داخل قزاقستان به عنوان یک تکنوکرات بدون کاریزمای شخصیتی معروف است که تمامی موفقیتهایش را مدیون و وابسته به نظربایف می باشد. مهمتر از همه اینکه توکایف اکنون 66 ساله است و با راهبرد نظربایف جهت انتقال قدرت به نسل جوان چندان تناسبی ندارد.

در انتخابات 9 ژوئن توکایف نزدیک به 71 درصد کل آرا را در رقابت با 6 نامزد دیگر که سه نفرشان از سوی احزاب حامی دولت شامل آک ژول، آیول و حزب کمونیست مردم قزاقستان و سه نامزد از سوی انجمن های مدنی معرفی شده بودند کسب کرد. 4 نفر از نامزدهای شکست خورده انتخابات کمتر از 2 درصد آرا را کسب کردند. تنها امیرژان کوسانوف که به طور گسترده ای به عنوان تنها نامزد واقعی اپوزیسیون معرفی میشد توانست 16 درصد از کل آرا را به دست آورد. حاشیه پیروزی توکایف قطها بزرگ بوده اما نه در مقایسه با نظربایف. در سال 1999 نظربایف با 81 درصد آرا، در سال 2011 با 95 درصد و در سال 2015 نیز با 97 درصد از کل آرا به عنوان پیروز انتخابات اعلام شد. کوسانوف در واکنش به نتایج انتخابات گفت این حقیقت که اپوزوسیون توانسته به جایگاه دوم در انتخابات دست یابد، خود یک دستاورد بزرگ است. او همچنین با  اشاره به ضرورت اتحاد نیروهای اپوزوسیون سیاسی قزاق، تاکید کرد که اگر او نامزد ائتلافی از احزاب اپوزوسیون قزاقستان بود، می‌توانست سهم بسیار بیشتری از آراء را به دست آورد. او در نهایت بدون اعتراض به نتایج انتخابات به توکایف، رئیس‌جمهور این کشور بابت پیروزی تبریک گفت. آرای کسب شده از سوی کوسانوف باعث شده که در فضای داخلی قزاقستان نسبت به اقتدار کافی توکایف سوالاتی مطرح شود. خصوصا با توجه به این نکته که اکثریت فعالان اپوزیسیون در قزاقستان شرکت در انتخابات ریاست جمهوری را تحریم کرده بودند.

سازمان امنیت و همکاری اروپا (OSCE) انتقادهای خود را از نحوه برگزاری انتخابات در قزاقستان اعلام کرد، در مقابل نیز ناظرانی که توسط سازمان همکاری شانگهای (SCO) و سازمان کشورهای مشترک المنافع (CIS) بر انتخابات نظارت داشتند از نحوه برگزاری آن بسیار ستایش کردند. با این حال، بزرگترین چالش ریاست جمهوری توکایف از سوی جامعه بین المللی که او را به عنوان جانشین طبیعی و قانونی نظربایف به رسمیت می شناسد نیست، بلکه از سوی جامعه قزاقستان است. از حدود سه ماه پیش که نظربایف با وجود استعفا از مقام ریاست جمهوری همچنان بر ریاست حزب حاکم نوراوتان باقی ماند این کشور با اعتراضات خیابانی بسیاری روبرو بوده است. اکثر این اعتراضات در شهر نورسلطان و نیز آلماتی پایتخت سابق قزاقستان که بزرگترین شهر این کشور است صورت گرفته است. اعتراضات در روزهای 1 و 9 مه که همزمان با تعطیلات ملی قزاقستان بود با شدت بیشتری اتفاق افتاد و تنها در روز برگزاری انتخابات بیش از 500 معترض از سوی پلیس بازداشت شدند. برخی از روزنامه نگاران مورد ضرب و شتم قرار گرفتند و با توجه به فیلم های منتشر شده  به نظر می رسد که پلیس از اقدامات خشونت آمیز متعددی برای سرکوب اعتراضات استفاده کرده است.

مقامات دولتی مختار آبلیازوف بانکدار سابق و از مخالفین سیاسی نظربایف که هم اکنون در فرانسه زندگی می کند را به ایجاد تنش و درگیری در این کشور متهم کردند. در سال 2017 دادگاهی در قزاقستان آبلیازوف را به اتهام فساد مالی به 20 سال زندان محکوم کرد. سال گذشته نیز وی به اتهام همکاری در مرگ یک تاجر در سال 2004 به حبس ابد محکوم شد. در مارس 2018 نیز حزب انتخاب دموکراتیک قزاقستان که وابسته به آبلیازوف است از سوی مقامات قزاقستان غیرقانونی اعلام شد. آبلیازوف بارها با انتشار ویدئوهایی در یوتیوب از مردم قزاقستان خواسته است تا به خیابان ها بروند و به نتیجه از پیش تعیین شده انتخابات ریاست جمهوری اخیر و نیز فسادهای متعدد نظربایف و خانواده اش اعتراض کنند. در مقابل نیز مقامات دولتی قزاقستان دسترسی به پیام‌رسان‌های موبایلی تلگرام و واتس‌اپ را از یک روز پیش از انتخابات محدود کردند. بر این اساس دسترسی به تلگرام از صبح روز شنبه یک روز قبل از انتخابات در این کشور محدود شد. در همین راستا برای نخستین بار کاربران با مشکلاتی نیز در اتصال به پیام‌رسان واتس‌اپ مواجه شدند. دسترسی به شبکه‌های اجتماعی به ویژه فیسبوک، یوتیوب، اینستاگرام و VK نیز محدود شد.

با این حال، مشکلات واقعی قزاقستان ناشی از میزان کم رشد اقتصادی این کشور که از سال 2014 به بعد آغاز شد همراه با افزایش تقاضای مردمی برای برابری و عدالت اجتماعی شرایط سختی را برای توکایف ایجاد کرده است. توکایف در نخستین سخنرانی خود پس از انتخاب به عنوان رئیس جمهور قزاقستان اولویت‌های اصلی خود را برای حل چالش های مجود در جامعه اعلام کرد. این اولویت‌ها عبارتند از: نها عبارتند از:
1) افزایش درآمد خانوار؛
2) مبارزه با فساد؛
3) اصلاح قوه قضائیه و اجرای قانون؛
4) ایجاد مشاغل جدید با دستمزد مناسب؛
5) ارائه مسکن کافی؛
6) اجرای سیاست های اجتماعی منصفانه؛
7) ترویج توسعه منطقه ای؛
8) حفاظت از ارزش های سنتی؛
9) پیگیری یک سیاست خارجی متعادل و چند بعدی؛
10) جوانگرایی.
توکایف در همین راستا سال 2019 را سال جوانان نامیده و دستور داده تا شورای ملی اعتماد عمومی با حضور سازمانهای جوانان تشکیل شود. همچنان باید منتظر ماند که توکایف چگونه می تواند بدون اصلاحات اساسی در سیستم سیاسی که همچنان تحت نفوذ و سیطره نظربایف قرار دارد تغییراتی را در قزاقستان انجام دهد.

مبادلات تجاری قزاقستان و اتحادیه اقتصادی اوراسیا از مرز 6 میلیارد دلار گذشتگزارش تسنیم| پایان انتخابات قزاقستان با پیروزی شکننده 70 درصدی توکایفگزارش تسنیم-2| نگاهی به روابط قزاقستان و بازیگران بین‌المللی: ترکیه و جمهوری اسلامی ایرانتداوم فرآیند انتقال قدرت: انتخابات ریاست جمهوری در قزاقستانگزارش تسنیم| انتخابات زودهنگام و روندهای رقابت سیاسی در قزاقستانفشار ایالات متحده بر قزاقستان از طریق سازمان‌های غیر دولتی و رسانه‌های تحت کنترل

 

انتهای پیام /

R7650/P/S8,1414/CT7 واژه های کاربردی مرتبط آسیای میانه اخبار "قزاقستان"

منبع: تسنیم

کلیدواژه: آسیای میانه آسیای میانه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۱۵۵۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاکنون کدام گزینه ها برای ریاست مجلس دوازدهم مطرح شده اند؟

 

تابناک _ با مشخص‌شدن نتایج انتخابات مجلس دوازدهم در بیشتر کرسی‌های نمایندگی، رقابت‌ها برای ریاست بر قوه مقننه شدت گرفته است که شنیده‌ها از محافل سیاسی و راهروی مجلس از لابی‌های پشت‌پرده و برگزاری جلسات گوناگون حکایت دارد.

 بعد از برگزاری دوازدهمین دوره انتخابات مجلس، تکلیف ۲۴۵ کرسی برای ۴ سال آینده مشخص شد و ۴۵ کرسی باقی‌مانده نیز در ۲۱ اردیبهشت تعیین می‌شوند بنابراین اکنون بیش از دو سوم ترکیب مجلس آینده مشخص شده است.

از همان ابتدای اعلام نتایج انتخابات، موضوع اصلی در محافل سیاسی تعیین «رئیس مجلس دوازدهم» بود. موضوعی که هم در رسانه‌ها پیگیری شد، هم چهره‌های سیاسی داخل و خارج مجلس را به واکنش واداشت و هم زمینه جناح‌بندی‌ها در این باب را فراهم کرد؛ این روند در روز‌های پس از برگزاری انتخابات مجلس آنقدر سرعت گرفت که به موازات اعلام نتایج در مهمترین حوزه‌های انتخابیه، اسامی چهره‌هایی برای تکیه‌زدن به صندلی ریاست مجلس شنیده می‎شد. با نزدیک‌شدن به شروع کار مجلس آینده، اما این رقابت‌ها رنگ‌وبوی بیشتری گرفته و خبر‌ها حکایت از برگزاری جلسات متعدد رسمی و غیررسمی برای تصمیم‌سازی درباره ریاست مجلس آینده دارد.

به نوشته ایسنا و برمبنای آنچه برخی منتخبان مجلس آینده می‎‌گویند، افرادی چه به صورت مستقیم و چه غیرمستقیم برای ریاست مجلس اعلام آمادگی کردند که از جمله آنان می‌توان از «محمدباقر قالیباف»، «منوچهر متکی»، «مجتبی ذوالنوری»، «مرتضی آقاتهرانی»، «حمید رسایی» و «حمیدرضا حاجی‌بابایی» نام برد. شنیده‌ها از راهروی مجلس هم نشان می‌دهد این چهره‌ها برای جلب نظر سایر منتخبان، جلساتی برگزار کرده‌اند؛ روندی که در آن، طرح وعده‌هایی برای گرفتن رای از منتخبان مجلس آینده هم دور از ذهن نیست.

باتوجه به رقابت تنگاتنگ جریان‌های مختلف اصولگرایی در انتخابات مجلس دوازدهم و حضور کاندیدا‌های آنان در بهارستان، انتظار می‌رود صحنه رقابت نه‌تن‌ها برای کسب کرسی ریاست که برای کرسی نایب رئیسی، سایر اعضای هیأت رئیسه مجلس و حتی رؤسای کمیسیون‌های تخصصی مجلس نیز جدی‌تر شود و در نهایت فضای کلی مجلس دوازدهم را به سمت‌وسویی هدایت کند که در آن کمتر شاهد یک‌دستی‌هایی از نوع مجلس یازدهم باشیم.

در چنین شرایطی، اینکه کاندیدا‌های هر کدام از این کرسی‎های ریاست، گوشه‌چشمی به نتایج دوره دوم انتخابات مجلس داشته باشند تا با رایزنی‌ها بتوانند نظر آنان را به خود جلب کنند، نه‌تن‌ها تصور بعیدی نیست که به نظر می‌رسد تاثیر سرنوشت‌سازی هم بر ترکیب نهایی هیات رئیسه و روسای کمیسیون‌های مجلس دوازدهم برجای بگذارد.

دیگر خبرها

  • دیدار وزرای خارجه جمهوری آذربایجان و ارمنستان در قزاقستان
  • ۹۶ درصد از مصوبات سفر ریاست جمهوری به ایلام اجرایی شد
  • تاکنون کدام گزینه ها برای ریاست مجلس دوازدهم مطرح شده اند؟
  • ۵ رقیب قالیباف برای ریاست مجلس مشخص شدند / این ۵ نفر می‌خواهند قالیباف را ناک اوت کنند
  • بایدن: قصد دارم با ترامپ مناظره کنم
  • نشست خبری معاونت علمی ریاست جمهوری
  • چه کسی بر صندلی ریاست مجلس دوازدهم تکیه می‌زند؟
  • پنج سناریوی عجیب انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا
  • جنگ بر سر صندلی «شماره یک»؛ همه در برابر قالیباف!
  • وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران وارد قزاقستان شد