Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اکوفارس»
2024-05-07@11:53:54 GMT

اثر اعتباری؛ بهانه یا واقعیت؟

تاریخ انتشار: ۲۹ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۱۱۸۷۵۹

روند صعودی حاکم بر بازار سهام در حالی از روز دوشنبه متوقف شد که در معاملات روز گذشته بیشترین افت روزانه نماگر بازار طی ۹روز کاری اخیر به ثبت رسید. این عقب‌نشینی سبب شد تا بازدهی بورس تهران از ابتدای سال تا کنون به ۷/ ۳۲درصد برسد. بررسی «دنیای اقتصاد» برای یافتن دلیل این ریزش در گفت‌وگو با پنج فعال بازار نشان می‌دهد که کارشناسان اجرای طرح اعتباری کارگزاران را اصلی‌ترین بهانه‌ برای افت روز گذشته بازار می‌دانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به عبارت دقیق‌تر معتقدند که بازار سهام به دنبال بهانه‌ای برای توقف رشد و اصلاح بود که اجرای مرحله سوم مدیریت اعتبارات، این ریزش را رقم زد. در واقع عامل اصلی افت بازار را باید در دلایل دیگری جست‌وجو کرد و این قبیل موارد بهانه‌هایی برای تشکیل موج‌های منفی و ریزششاخص کل بورس خواهد بود.

نگاهی دقیق به بهانه‌های بازار

همان‌طور که عنوان شد اصلی‌ترین بهانه ریزش روز گذشته بورس اجرای مرحله سوم سامانه مدیریت ریسک در بازار بود. طبق اعلام صورت‌گرفته از سوی مدیریت نظارت بر کارگزاران سازمان بورس مقرر شده بود که با توجه به تصمیم‌های اتخاذ شده در جلسه ۸ خردادماه کمیته پایش ریسک بازار، از روز گذشته مرحله سوم سامانه مدیریت ریسک از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۱:۳۰ اجرایی شود.  در این راستا محمد عطایی، مدیریت نظارت بر کارگزاران سازمان بورس و اوراق بهادار در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» با اظهار این مطلب که در اجرای این سامانه، قرار نیست اعتباردهی حذف شود یا تغییری پیدا کند، بلکه تنها ریسک‌های موجود در این زمینه کنترل می‌شود، گفت: سامانه مزبور به‌صورت مرحله به مرحله اجرایی شده و از روز گذشته نیز فاز سوم آن اجرا شد.

وی در ادامه با اشاره به اینکه مدیریت ریسک مزبور در مرحله کنونی تنها در سامانه «نامک» اجرایی می‌شود، گفت: سفارش‌های مربوط به سامانه نامک در این طرح اجرایی می‌شود و سامانه مزبور در این مرحله به کنترل سفارش‌های گروهی یا OMS(شرکت‌های نرم افزاری) نمی‌پردازد. چون فرض ما بر این است که کنترل دیگر سفارش‌ها از جمله آنلاین‌ و گروهی از طریق شرکت‌های نرم‌افزاری اعمال می‌شود.  عطایی هدف از اجرای این سامانه را جلوگیری از مشکلات ناشی از بدحسابی برخی سهامداران یا اشتباه معامله‌گران دانست و گفت: این امر در کلیه بازارهای مالی دنیا صورت می‌گیرد و سامانه مزبور کنترل می‌کند که سفارشی بیشتر از میزان دارایی سهامدار به‌اضافه میزان اعتبار تخصیص داده شده از سوی کارگزار وارد سامانه معاملاتی نشود. چنانچه خارج از این روال باشد، سامانه به حذف درخواست می‌پردازد. به گفته عطایی، در فازهای بعدی اجرایی سامانه مزبور، ساعت اعمال مدیریت ریسک افزایش خواهد یافت.

بهانه برای هماهنگی به عوامل بنیادی

شروین شهریاری از کارشناسان بازار سرمایه در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» با اظهار این مطلب که بورس تهران به دنبال بهانه‌هایی برای هماهنگ شدن با دلایل بنیادی بود که این بهانه با اجرای سامانه مدیریت ریسک صورت گرفت، ادامه داد: متغیرهای فعلی موثر بر سودآوری شرکت‌های فعال در بازار سهام سبب شده تا شاخص کل بورس در محدوده ۲۴۰ تا ۲۵۰هزار واحد قرار گیرد. در این میان عمده اتفاق‌های بنیادی در قیمت سهام بیشتر شرکت‌ها منعکس شده و به‌تبع بازار منتظر یک وقفه خواهد بود. وی ادامه داد: در این شرایط هرگونه خبر یا عاملی زمینه‌ساز ایجاد نوسان در بورس خواهد شد. به‌طوری‌که خبر دیروز بهانه‌ای برای هماهنگی هر چه بیشتر بازار با عوامل بنیادی شد. شاید چنانچه این سامانه در اسفندماه که بازار زیر ارزش ذاتی بود، رخ می‌داد، تغییر چندانی در روند بازار مشاهده نمی‌کردیم.

 توجه به ۲نکته مهم

علیرضا تاج‌بر از فعالان بازار سرمایه نیز در این راستا معتقد است که یکی از مهم‌ترین‌ دلایل افت روز گذشته بازار سهام، اجرای سامانه مزبور بوده است. ولی عمده ریسک‌ کارگزاران طی سال‌های اخیر همین موضوع اعتبارات است که باید کنترل می‌شد. وی ادامه داد: کانون کارگزاران در سال ۹۳ از مدیریت فناوری درخواست برای مدیریت و کنترل ریسک اعتباری به‌خصوص در مظنه‌های بالا و خریدهای بدون پشتوانه داد، ولی فراهم کردن زمینه‌های این موضوع و آماده‌سازی بسترهای لازم زمان زیادی را صرف کرد. در فاز نخست این امر در سال گذشته شاهد اجرای این سامانه از ساعت ۸:۳۰ تا ۹صبح بودیم. اقدامی مهم که از تشکیل صف‌های بیهوده و معاملات بدون پشتوانه جلوگیری کرد. تاج‌بر، اجرای مرحله سوم را در راستای تکمیل همین طرح عنوان کرد و افزود: ولی در این میان دو ریسک عمده وجود دارد که باید به آن توجه کرد؛ کُندی معاملات و امکان اختلال در سیستم معاملاتی به دلیل کنترل مداوم سیستم توسط سامانه مزبور و همچنین اختلال در تبادل اطلاعات مشتریان. وی در ادامه توضیح داد: طبق اصول باید حساب مشتریان در همان لحظه شارژ شود و مبلغ واریزی به حساب نهایتا با تاخیر ۵دقیقه‌ای نمایش داده شود، ولی این امر با تاخیر چند ساعته و بعضا بعد از ساعت ۱۱:۳۰ صورت ‌می‌گیرد. این امر سبب می‌شود که سامانه مزبور در بررسی حساب مشتری پیغام خطا اعلام کند. این موضوع باید به سرعت از طرف مدیریت فناوری بورس مرتفع شود.

عدم آشنایی معامله‌گران

محمد ثریانژاد نیز در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» اجرای مرحله سوم کنترل مدیریت ریسک کارگزاران را بهانه‌ای برای ریزش روز گذشته شاخص کل بورس دانست و گفت: اجرای این طرح در افت بازار بی‌تاثیر نبوده، ولی نمی‌توان تمام ریزش روز گذشته را مربوط به این عامل دانست.وی ادامه داد: اجرای هر طرح و دستورالعملی در روز نخست به دلیل نبود آشنایی کافی، آثاری به دنبال دارد. در این رابطه نیز معامله‌گران اطلاعات کافی از نحوه این موضوع نداشتند. به‌خصوص حقوقی‌های بزرگ که به‌طور سنتی خرید و فروش‌های خود را از طریق کارگزاری‌ها انجام می‌دهند با ناهماهنگی‌هایی مواجه شدند.وی در ادامه افزود: با رفع مشکلات مزبور، می‌توان انتظار داشت که این سامانه نه تنها برای کارگزاری‌ها بلکه برای سرمایه‌گذاران نیز نتایج مثبت و خوبی به‌همراه خواهد داشت.

 سنجش تبعات

محسن احمدی نیز در گفت‌وگوبا «دنیای‌اقتصاد»، قوانین خلق‌الساعه را عاملی مخرب دانسته و گفت: برای اجرایی شدن مرحله سوم اعتبارات کارگزاران باید تمامی جوانب و تبعات موضوع سنجیده می‌شد. عدم توانایی در خرید، در فروش و در نهایت کُند شدن سیستم معاملات از جمله پیامدهای اجرای این قانون بود. وی در ادامه افزود: هر چند اطلاع‌رسانی از قبل در زمینه اجرا و زمان آن انجام شده بود، ولی بازار و معامله‌گران به این موضوع واکنش نشان داده و عملا خرید توسط شرکت‌های بزرگ به بعد از زمان پایان این کنترل (ساعت ۱۱:۳۰) موکول شد.

 بازار نیازمند استراحت

مرتضی عباد نیز معتقد است که هر قانونی در ابتدا واکنش‌هایی به دنبال دارد. تا زمانی‌که تجربه‌ و آزمایش‌های کافی صورت نگیرد، نمی‌توان به کارآیی دقیق آن پی برد. اجرای مرحله سوم کنترل اعتبارات کارگزاران نیز در همین راستا بوده و تبعات روز نخست را می‌توان از آثار آن دانست. در این میان باید توجه داشت که رشدهای اخیر بازار سهام و صعودهای بی‌وقفه شاخص، نیاز به استراحت و کمی توقف را از پیش نمایان ساخته بود. وی در ادامه با اظهار این مطلب که استراحت جزو شاخصه‌های مهم بازار است، گفت: ولی بهتر است قانون مزبور در کل ساعات معاملاتی اجرا شود و تنها بسنده به چند ساعت نباشد.

      

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۱۸۷۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در صد و سی و یکمین جلسه علنی شورای شهر اصفهان چه گذشت؟

در صد و سی و یکمین جلسه علنی شورای شهر اصفهان درباره نظم‌بخشی به تردد موتورسیکلت‌ها به عنوان اولین اقدام موثر هیات امنای بازار اصفهان و ساماندهی سگ‌های ولگرد صحبت شد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی، ورزشی شورای اسلامی شهر اصفهان در دستور صد و سی و یکمین جلسه علنی شورا با بیان اینکه براساس قانون شوراها اعضای شورای شهر حق دخالت در انتصابات شهرداری را ندارند، گفت: شهردار موظف به پاسخ گویی در مورد انتصابات و عملکرد منصوبین است.

حجت الاسلام منوچهر مهروی پور با بیان اینکه رصد مدیران چند دلیل دارد، افزود: ایجاد انگیزه برای تلاش بیشتر و جذب بهتر برای خدمت به مردم، تقویت ارتباط میان مردم و مدیران شهرداری و پاسخگو کردن مدیران از جمله این دلایل است.

رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی، ورزشی شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به موضوعات مطرح شده در خصوص کارخانه قند نقش جهان بیان کرد: همکاران ما در کمیسیون پایش بررسی‌هایی در این خصوص داشتند. این کارخانه ظرفیت درآمدسازی دارد و یکی از مهمترین سهام داران آن شهرداری اصفهان است. گزارشی برای تنویر افکار عمومی در خصوص فعالیت‌های این کارخانه ارائه شود.

وی افزود: باید تلاش شود تا در راستای احیای بافت فرسوده شاهد یک اتفاق بزرگ در ماه‌های پایانی دوره کنونی دولت و مدیریت شهری باشیم.

مهروی پور با بیان اینکه اختلاف حریم بین اصفهان و خمینی‌شهر، کلان معضل منطقه 9 شهر است، گفت: فضای سبز این منطقه که به عنوان ریه اصفهان شناخته می‌شد امروز دچار مشکل است که به نظر می‌رسد شهرداری باید نسبت به این امر رسیدگی کند.

تغییر 21 شهردار و شورای شهر نسیم‌شهر در 4 سالتعلیق فعالیت یکی از اعضای شورای شهر بندر امام (ره)ادامه رایزنی شورای شهر بیرجند درباره برج 46 طبقه ارتش

وی با اشاره به همکاری‌های آموزش و پرورش و مدیریت شهری گفت: رویداد عصر ورزش که سال گذشته اجرا شد امسال با همکاری معاونت فرهنگی شهرداری با قدرت بیشتری دنبال شود. همچنین رویداد کلاس شهر مورد توجه قرار گیرد تا در محلات و مناطق مختلف شاهد این رویداد باشیم.

رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی، ورزشی شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به مساعدت‌های مالی و پروژه‌های مشارکت محور گفت: پرداخت‌های این حوزه حتی از اردیبهشت 1402 تاکنون صورت نگرفته است که باید مدیریت شهری به این امر توجه کند.

وی با اشاره به ورود سگ‌ها به فضای سبز شهری بیان کرد: مردم ما پایبند به آیین اسلام و تشیع هستند. این موارد باید در فضای عمومی و پارک‌ها رعایت شود و اگر آیین نامه‌ای در این زمینه وجود دارد عملی شود.

مهروی‌پور با اشاره به همایش تجلیل مردم از طرح نور گفت: از سردار رادان و نیروی انتظامی و مردم بابت انجام اقدامات انقلابی تشکر می‌کنیم.

نظم‌بخشی به تردد موتورسیکلت‌ها اولین اقدام بازار اصفهان

رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر اصفهان نیز با اشاره به پیگیری‌ها درخصوص فعالیت هیات امنای بازار گفت: نظم‌بخشی به تردد موتورسیکلت‌ها در بازار، اولین اقدام موثر در حال انجام است. با حضور دستگاه‌های همکار در این زمینه تصمیماتی گرفته شده است که ناشی از درخواست‌های متعدد مردمی بوده است. در همین راستا نظم دهی به بخش‌های دیگر در دستور کار قرار دارد.

مصطفی نباتی‌نژاد افزود: از حوزه راهور خواهش می‌کنیم از این طرح حمایت کنند زیرا اگر توفیقی در اجرای آن حاصل شود همه مردم از نتایج موثر آن بهره مند خواهند شد.

وی بیان کرد: روایت حکمرانی این دوره از مدیریت شهری منظوم و منظومه دار نیست و هر بخشی از شهرداری بسته به شرایط خود تلاش‌هایی داشته است. در این راستا نیازمند اقدامات فرآیند محور هستیم، برنامه اصفهان 1410 شاید مدلی از این دست باشد و استدعا دارم که کمیته مشترکی برای این موضوع ایجاد شود تا مصوبات شورا و اقدامات شهرداری به صورت مشترک پیگیری شود.

شهرداری نسبت به کنترل سگ‌های ولگرد اقدام کند

عضو شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به نگرانی شهروندان نسبت به جولان سگ‌های ولگرد و بی‌صاحب در سطح مناطق حتی محلات مرکزی شهر گفت: سلامت و امنیت روانی جامعه با این شرایط به خطر افتاده، در حالی که شهرداری براساس قانون شهرداری‌ها موظف به مبارزه با پرسه زدن حیوانات موزی در سطح شهر است.

محمدرضا فلاح افزود: باید نسبت به کنترل سگ‌های ولگرد، واکسینه و عقیم سازی آن‌ها اقدام شود، هرچند مدتی است نسبت به این امر بی توجهی صورت گرفته است.

ثبات مدیریتی باید در آموزش و پرورش حفظ شود

عضو هیات رئیسه شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به افتتاح مجموعه کوه نور صفه گفت: تغییر و تحولات خوبی در این مجموعه صورت گرفته است که نشان از مدیریت خوب و پر انرژی در رأس کار دارد.

احمد شریعتی افزود: ساماندهی بازار اصفهان اقدام شاخصی بود که پس از سال‌ها بلاتکلیفی انجام شد، از مهمترین نتایج آن نظم بخشی در تردد موتورسیکلت‌هاست که امیدواریم این اقدامات ادامه پیدا کند.

نارضایتی مردم با تأخیر در صدور پروانه ساختمانی

رئیس کمیسیون اقتصادی، سرمایه گذاری و گردشگری شورای اسلامی شهر اصفهان نیز با بیان اینکه تأخیر در صدور پروانه تا 6 ماه سبب ایجاد مشکلات مالی و نارضایتی مردم می‌شود، گفت: شهرداران مناطق در این خصوص باید به صورت ویژه اقدام کنند. در این راستا ماهی یک بار گزارش داده شود که روند صدور پروانه در مناطق اصلاح شده است یا خیر.

عباس حاج رسولی‌ها افزود: با تاخیر در صدور پروانه، سرمایه‌ای که قرار است از مردم گرفته شود، دریافت نمی‌شود و نتایج موثری به دنبال ندارد.

انتهای پیام/163

 

دیگر خبرها

  • تئاتر زمین پاک در مدارس یزد اجرا شد
  • افزایش سهم بازار هدف غایی صنعت بانکداری است
  • در صد و سی و یکمین جلسه علنی شورای شهر اصفهان چه گذشت؟
  • نرخ قند و شکر در میادین و بازار‌های میوه و تره‌بار
  • بهانه‌ طلافروشان برای عدم ثبت معاملات به پایان رسید | مبادلات طلا ساماندهی خواهد شد؟ | پاسخ سازمان مالیاتی به ابهامات صنف طلافروشان
  • بهانه‎ طلافروشان برای عدم ثبت معاملات به پایان رسید
  • کرج برای نگهداری از سگ‌های بلاصاحب جای کافی ندارد
  • انتقال آب از سد دز به سد کرخه
  • جزئیات طرح جدید برای انسداد مرزهای شرقی
  • مسیرگشایی در بافت فرسوده خوی با اعتباری بالغ بر ۳۹۰ میلیاردتومان