Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-26@13:17:56 GMT

بحران میان ترکیه و آمریکا به کجا ختم خواهد شد؟

تاریخ انتشار: ۲۹ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۱۲۳۹۳۱

بحران میان ترکیه و آمریکا به کجا ختم خواهد شد؟

بهانه‌های متعددی میان آمریکا و ترکیه برای افزایش بحران وجود دارد؛ دو کشور در چندین پرونده منطقه‌ای، جهانی و حتی استراتژیک با یکدیگر به مشکل خورده‌اند. آینده این اختلافات به کجا ختم خواهد شد؟

به گزارش مشرق، بحران میان آمریکا و ترکیه، بر سر خرید سامانه دفاع موشکی اس -۴۰۰ از روسیه مراحل جدیدی را تجربه می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

واشنگتن در نامه‌ای به آنکارا دولت ترکیه را به تحریم تهدید کرده و وزیر دفاع ترکیه نیز خواستار گفت‌وگو برای حل تنش شده است.

به نوشته پایگاه خبری شبکه المیادین، هر روز که به موعد تحویل این سامانه دفاع موشکی از روسیه به ترکیه نزدیک می‌شویم، نگرانی‌ها میان ترکیه و پیمان آتلانیتک شمالی (ناتو) نیز افزایش می‌یابد. شاید بزرگترین نگرانی آمریکا این است که اجرایی شدن قرارداد میان روسیه و ترکیه، برای هیمنه و تسلط آمریکا در ناتو یک تهدید اصلی به شمار رود و در همین بتواندراستا تسلط آمریکا در ساختار تک قطبی قدرت جهانی را از بین ببرد.

بیشتر بخوانید:

اردوغان: مرسی کشته شده است

در این میان برخی از اعضای ناتو با نگرانی آمریکا در این راستا شریک نیستند. خبرگزاری آلمان در تاریخ یکم ژوئن گذشته به نقل از یک فرمانده بلندپایه اروپایی نوشت که ناتو نمی‌تواند ترکیه را به عدم خرید سامانه روسی مجبور کند؛ سامانه‌ای که در مرز مشترک با سوریه مستقر خواهد شد. اما اگر آنکارا تصمیم به این کار گرفته می‌بایست همزمان با ارائه اطلاعات امنیتی، قراردادهای دفاعی دیگری نیز امضاء کند.

عوامل دخیل در افزایش بحران

به نوشته المیادین، در این میان تصمیم ترکیه برای استخراج گاز از آب‌های مدیترانه در نزدیکی جزیره قبرس، به عامل اختلاف دیگری با این کشور تبدیل شده است که موجب بحرانی‌تر شدن منطقه می‌شود.

«مورگان اورتاگوس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ششم ژوئن گذشته گفت که واشنگتن با نگرانی عمیقی اهداف اعلامی ترکیه در خصوص آغاز حفاری دریایی در منطقه مورد ادعای قبرس را دنبال می‌کند.

ترکیه سال گذشته نیز از ایجاد یک پایگاه دریایی در بخش شمالی جزیره قبرس خبر داد که با محکومیت شدید کشورهای غربی همراه شد. این اقدام با افزایش بحران میان ترکیه و یونان همراه بود.

فشارها و تهدیدات آمریکا علیه ترکیه در چند وجه صورت می‌گیرد: از لحاظ اقتصادی جنگ برای کاهش ارزش پول ملی ترکیه و لغو سیستم تجارت بین دو کشور صورت می‌گیرد و از لحاظ نظامی، آمریکا تهدید کرده است که سطح همکاری نظامی فی مابین را کاهش دهد و ترکیه را از برنامه جنگنده اف -۳۵ خارج سازد و همچنین آموزش خلبانان ترکیه‌ای اف -۳۵ را متوقف کند.

از لحاظ سیاسی نیز آمریکا تلاش خواهد کرد تا روند انتخابات شهرداری‌ها در استانبول را از نزدیک پیگیری کرده و برای شکست اردوغان در این انتخابات تلاش کند.

امکان توسعه این سامانه با مشارکت روسیه و سپس صادرات آن نیز وجود دارد؛ امری که به گفته اردوغان در شراکت با هیچیک از اعضای ناتو شدنی نیست.

موضوع حتی فراتر ازین نیز رفته و «تاد کانتربری» سرهنگ آمریکایی و مسئول آموزش شش خلبان ترکیه در پایگاه هوایی «لوک» در ایالت آریزونا نه تنها برنامه آموزش این خلبانان را متوقف کرده بلکه از حرکت و رفت آمدشان در داخل پایگاه و دسترسی آن‌ها به اطلاعات سری مربوط به جنگنده اف -۳۵ نیز جلوگیری می‌کند.

با وجود این تهدیدات، «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهور ترکیه در ۱۲ ژوئن گذشته با بیان اینکه کشورش قرارداد خرید سامانه اس -۴۰۰ را از روسیه در ژوئیه آتی اجرا خواهد می‌کند؛ تأکید کرد که ترکیه این سامانه را با قیمت و شروط بهتری در مقایسه با خرید سامانه «پاتریوت» آمریکایی خریداری کرده است.

او همچنین گفت که امکان توسعه این سامانه با مشارکت روسیه و سپس صادرات آن نیز وجود دارد؛ امری که به گفته اردوغان در شراکت با هیچیک از اعضای ناتو شدنی نیست.

رئیس‌جمهور ترکیه همچنین گفته است که سعی دارد در دیدار با ترامپ در نشست صنعتی آتی در ژاپن، از بحران ایجاد شده بکاهد و اینکه ترکیه فقط مشتری جنگنده اف -۳۵ نیست، بلکه در تولید آن نیز شریک است.

از سوی دیگر «کارکوش اردوغان» از فرماندهان نیروی هوایی ترکیه به رسانه‌ها گفته است که ترکیه پیش از این برای خرید سامانه دفاع هوایی از چین برنامه‌ریزی می‌کرد اما آمریکا دخالت کرده و مانع شده است و اکنون نیز برای توقف معامله با روسیه دخالت می‌کند.

به نوشته روزنامه ینی شفق، پرونده کردهای شمال سوریه نیز به بحران ترکیه و آمریکا افزوده است. آمریکا «یگان‌های مدافع خلق» را که زیر مجموعه حزب «کارگران کردستان» است تروریستی نمی‌داند. ترکیه همچنین از اینکه آمریکا حاضر به فروش هفت هزار کامیون نظامی و دو هزار محموله سلاح به این کشور نشده و در عوض آن‌ها را به کردهای سوریه تحویل داده عصبانی است.

آیا ترکیه از ناتو خارج می‌شود؟

المیادین در ادامه می‌نویسد: با این حال به نظر نمی‌رسد که اختلافات دو کشور، ترکیه را به خروج از ناتو مجبور کند. این کشور برای خود وظایف تاریخی متصور است که به نفع ناتو و افزایش نفوذ غرب در منطقه نیز است و دو طرف برای قطع این رابطه تلاش نمی‌کنند.

در این میان به نظر می‌رسد نمونه ترکیه همچون رابطه فرانسه در زمان «شارل دوگل» با ناتو است که به دستور وی نیروهای فرانسوی در تاریخ ۲۱ ژوئن ۱۹۶۶ از ناتو خارج شدند اما پاریس عضویت خود را در این سازمان لغو نکرد. پس از آن فرماندهی اروپا مجبور شد مقر خود را از فرانسه به آلمان منتقل کند. «رابرت الزورث» نماینده وقت آمریکا در ناتو نیز فرانسه را به تلاش برای نابودی ناتو متهم کرد اما سه سال بعد فارنسه نیروهای نظامی خود را بار دیگر وارد ناتو کرد.

اما از آن سوی ماجرا، روسیه در مفهوم سیاسی، ترکیه را یک حلقه در برابر گسترش نفوذ آمریکا می‌داند و از این کشور در رقابت و مقابله با آمریکا بهره می‌برد و چه بسا می‌تواند روند چند قطبی‌سازی جهانی را تشدید کند. اختلافات ترکیه با ناتو همچنین باعث کاهش نفوذ نیروهای ناتو در مرز با روسیه در اروپای شرقی نیز شده است.

ائتلاف‌های جدید

با توجه به این تحولات و برخی اطلاعات درز یافته از ارتش ترکیه، آمریکا قصد دارد لهستان را جایگزین ترکیه در ناتو از حیث تعداد و بزرگی نیروی نظامی بکند.

طبق نوشته پایگاه خبربی شبکه المیادین، در این راستا آمریکا و لهستان در ۱۲ ژوئن گذشته قراردادی برای اعزام ۱۰۰۰ نظامی آمریکایی به این کشور امضاء کردند تا تعداد نیروهای آمریکایی به عدد ۴۰۰۰ نفر برسد. لهستان همچنین با خرید ۳۵ جنگنده اف -۳۵ موافقت کرده است. قابل ذکر است که لهستان پس از روسیه بیشترین تعداد نیروهای نظامی را در قاره اروپا دارد

با توجه به این تحولات و برخی اطلاعات درز یافته از ارتش ترکیه، آمریکا قصد دارد لهستان را جایگزین ترکیه در ناتو از حیث تعداد و بزرگی نیروی نظامی بکند.

المیادین در پایان می‌نویسد که آیا ائتلاف‌های جدید از سوی دو قدرت بزرگ یعنی روسیه و آمریکا در حال شکل‌گیری است؟ به‌گونه‌ای که ترکیه به سمت روسیه می‌رود و لهستان نیز متحد آمریکا می‌شود؟

به نوشته خبرگزای آلمان در تاریخ یکم مارس ۲۰۱۸، آمریکا چشم از روسیه در منطقه غرب آسیا بر نمی‌دارد. مسکو از آن زمان که وارد بحران سوریه شد از یک بازیگر اصلی و مؤثر در توازن‌های استراتژیک به قدرتی که بر خاورمیانه تسلط دارد، تبدیل شده است.

منبع: فارس

منبع: مشرق

کلیدواژه: وعده های روحانی بازار سکه و ارز قتل همسر نجفی شهید نصیری آمریکا بحران ترامپ ترکیه رجب طیب اردوغان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۲۳۹۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وانگ یی: آمریکا به سیاست غلط بر حذر داشتن چین ادامه می‌دهد

وزیر امور خارجه چین در گفت‌وگویی با اشاره به اقدامات اخیر واشنگتن در قبال کشورش، از پابرجا بودن "سیاست‌های غلط" آمریکا در قبال پکن انتقاد کرد.

به گزارش ایسنا، "وانگ یی" وزیر امور خارجه چین در گفت‌وگویی اشاره کرد که "درک اشتباه آمریکا از چین همچنان وجود دارد و به پیش بردن سیاست‌ غلط بر حذر داشتن چین ادامه می‌دهد."

خبرگزاری اسپوتنیک گزارش داد که وانگ در گفت‌وگویی با نشریه قطری پنینسولا درباره جنگ اوکراین نیز گفت: موضع چین درباره بحران اوکراین نامتناقض و شفاف است. چین نه یکی از طرفین درگیری و نه یکی از طرفین مسئول این بحران است اما هرگز از بیرون گود و بی‌تفاوت آن را نظاره نکرده است.

وزیر امور خارجه چین هشدار داد که "در این برهه، هنوز خطر بدتر شدن و گسترش این بحران وجود دارد و جامعه بین‌المللی باید هماهنگی و تلاش‌های مشترک را برای رسیدن به صلح تقویت کند و اقدامات ملموسی برای تتش‌زدایی در این درگیری انجام دهد.

جنگ اوکراین در فوریه سال میلادی جاری به سومین سال خود وارد شده است.

اوکرایت سعی کرده است با همکاری سوییس نشستی برای تبیین "فرمول صلح" رییس جمهور اوکراین برگزار کند که روند آن هنوز قطعی نشده است.

سوییس بر ضرورت مشارکت روسیه در هرگونه مذاکرات صلح تاکید کرده است.

"ولودیمیر زلنسکی" رییس جمهور اوکراین فرمانی را صادر کرده است که مذاکرات با روسیه را تا زمان عهده‌دار بودن سمت ریاست جمهوری این کشور توسط "ولودیمر پوتین" را ممنوع می‌سازد.

روسیه گفته است تا زمانی که اوکراین مناطق تصرف‌شده را به رسمیت نشناسد، مذاکرات صلح با آن بیهوده خواهد بود.

وانگ در ادامه گفت‌وگو با این نشریه قطری با مطرح کردن انتقاد دیگری از سیاست‌های آمریکا در قبال چین گفت: آمریکا، اخیرا، تلاش کرده است حمایت متحدانش را جلب کند و مدام بروز تنش‌های منطقه‌ای در دریا را تحریک می‌کند. آمریکا ایجاد نظامی بازدارنده در قبال چین را تسریع بخشیده، به تشدید تحریم‌های یک‌جانبه ادامه می‌دهد و فعالانه در محاصره تکنولوژیکی چین نقش دارد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • هشدار روسیه درباره استقرار تسلیحات هسته‌ای آمریکا در لهستان
  • وانگ یی: آمریکا به سیاست غلط بر حذر داشتن چین ادامه می‌دهد
  • مسکو: تسلیحات هسته‌ای آمریکا در لهستان در اولویت اهداف نظامی خواهد بود
  • صدور فرمان جنگ از ورشو!
  • ترکیه اس-۴۰۰ را در مرز عراق مستقر می‌کند
  • واکنش روسیه به کمک ۶۰ میلیارد دلاری آمریکا به اوکراین | اوکراین ۵۰۰ هزار سرباز از دست داده است
  • استقرار ۳۳ هزار نیروی نظامی ناتو در مرز‌های روسیه/کشته شدن ۵۰۰ هزار سرباز اوکراینی در جنگ با روسیه/حمله پهپادی گسترده اوکراین به شبه جزیره کریمه
  • استقرار 33 هزار نیروی نظامی ناتو در مرزهای روسیه/کشته شدن 500 هزار سرباز اوکراینی در جنگ با روسیه/حمله پهپادی گسترده اوکراین به شبه جزیره کریمه
  • استقرار 33 هزار نیروی نظامی ناتو در مرزهای روسیه
  • ارتش روسیه به سامانه ضدهوایی اس-۵۰۰ مجهز می شود