Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار مهر، نشست رونمایی از کتاب «دوران دانشکده: تاریخ شفاهی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران» چهارشنبه ۲۹ خردادماه ۱۳۹۸ در تالار استاد درودیان دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران با حضور چهره‌های سیاسی و فرهنگی برگزار شد. این کتاب به تازگی و به بهای ۸۵ هزار تومان توسط انتشارات اطلاعات منتشر شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محمدحسن دانایی که گردآوری و تدوین کتاب «دوران دانشکده» را به عهده داشت، با اشاره به فرایند شکل‌گیری دانشگاه تهران گفت: دانشکده حقوق، علوم سیاسی و اقتصادی یک از نخستین نهادهای آموزش عالی بود که به شیوه مدرن در کشور ایجاد شد و آنچه که بعداً به صورت دانشکده حقوق و علوم سیاسی درست شد در واقع از سه مدرسه حقوق، علوم سیاسی و مدرسه عالی تجارت تشکیل شده بود که در سنوات قبل این سه مدرسه در درون تشکیلات اداری سه وزارتخانه درست شده و هدف آنها، تأمین کادر مورد نیاز دولت در این سه رشته بود. اما وقتی فکر و ایده دانشگاه تهران مطرح شد، تصمیم گرفتند که سه مدرسه فوق را از وزارتخانه‌های خودشان جدا کنند و در وزارت معارف گرد آورند.

وی افزود: اما پس از تأسیس دانشگاه تهران سه مدرسه فوق در قالب یک دانشکده ضمیمه دانشگاه تهران به نام دانشکده حقوق، علوم سیاسی و اقتصادی شدند. بنابراین کتاب «دوران دانشکده» مروری بر سیر خدمات، تحولات و رویدادهایی که در رابطه با دانشکده در ۵۰ سال نخست تأسیس آن اتفاق افتاده است. به عبارتی اتفاقات که در دانشکده از تأسیس تا اوایل پیروزی انقلاب اسلامی سال ۵۷ روی داده است.

تدوینگر کتاب «دوران دانشکده» ادامه داد: بدنه اصلی کتاب تشکیل شده از ۲۳ مصاحبه با ۲۳ نفر از استادان، مدیران و دانشجویان دانشکده در ۵۰ سال نخست تأسیس آن است. هر کدام از راویان از یک زاویه و سطحی وقایع مربوط به دوران ارتباط خودشان را با دانشکده بیان کردند و فاصله سنی افرادی که خاطراتشان در کتاب نقل شده، تقریباً ۳۰ سال است، به عبارتی جوان‌ترین با مسن‌ترین راوی ۳۰ سال با هم اختلاف دارند و به عبارتی کتاب تلاش کرده تا حداقل خاطرات یک نسل را پوشش دهد. از طرفی مصاحبه‌هایی که با افراد انجام شده، کاملاً داوطلبانه و تعاملی بود و پس از پیاده شدن متن مصاحبه‌ها چندین بار از سوی افراد مصاحبه شده مورد بررسی و اصلاح قرار گرفت تا اگر تاریخ، رویداد یا نام فردی را فراموش کرده بودند، تصحیح شود و بیشترین تلاش را انجام دادیم تا جزئی‌ترین اطلاعات با دقت ثبت شود تا ارزش تاریخی قضایا حفظ شود.

دانایی‌فرد در ادامه به محتوای مصاحبه‌ها اشاره کرد و گفت: در زمانی مصاحبه با افراد درباره مسائل مختلفی صحبت شد که بنابر این صحبت‌ها اطلاعات تاریخی متنوعی در کتاب ثبت شد، از جمله درباره دلایل و شیوه به وجود آمدن دانشگاه، دروسی که در دوره‌های مختلف تدریس می‌شد، خصوصیات اخلاقی و رفتاری استادان، خاطراتی که به طور ویژه از استادان مشهور و صاحب‌نام دانشکده به جا مانده، وضعیت جزوه‌ها و کتاب‌های درسی در زمان برگزاری امتحانات، رابطه اجتماعی درونی دانشکده، رابطه دختران و پسران، تهرانی‌ها و شهرستانی‌ها، رابطه معمم‌ها و نظامیان با دانشجویان، (در دانشکده تعدادی معمم و نظامی نیز رفت و آمد داشتند)، توجه شده است.

وی افزود: متلک‌ها، جوک‌ها، شعارها و رجزخوانی که دانشکده‌ها برای هم داشتند، فعالیت‌های جنبی در زمینه هنری، ورزشی و سیاسی، وضعیت شهریه، کمک هزینه تحصیلی، وام‌های دانشجویی، وضع تغذیه، خوابگاه، جو عمومی دانشکده و دانشگاه و در نهایت بحث‌های سیاسی که مطرح می‌شد، چون به هر حال دانشکده حقوق، علوم سیاسی و اقتصادی یکی از کانون‌های پرجوش و خروش حضور در صحنه‌های سیاسی جامعه بود و تقریباً در پنجاه سالی که در کتاب بررسی شده، هیچ حادثه سیاسی در مملکت نبوده که رد پای استادان و دانشجویان دانشکده در آن نبوده باشد. همسایگی با دانشکده فنی دانشکده حقوق و علوم سیاسی را تبدیل به یک دانشکده هیجان انگیز کرده بود.

این پژوهشگر همچنین به روایت تاریخ سیاسی معاصر ایران در این کتاب اشاره کرد و ادامه داد: از بسیاری حوادث سیاسی آن دوره در کتاب ذکر شده و جالب است بدانید سال ۱۳۱۳ دانشگاه تهران باز شده و نخستین تجمع و حرکت اعتراضی دانشجویان درست یک سال بعد از آغاز به کار دانشگاه بوده است، اعتراض دانشجویان دانشکده فنی به خوب نبودن استادان از لحاظ علمی و وضعیت نامناسب آزمایشگاه‌ها. از طرفی نقطه عطف حرکت‌ها و اعتراض‌های دانشجویی درست یک سال پس از آغاز به کار دانشگاه تهران گذاشته می‌شود. لذا اطلاعات دقیقی و مستقیمی از بسیار اتفاقات سیاسی ثبت شده است؛ مانند تیراندازی به شاه، قتل دکتر زنگنه، رئیس دانشکده، تظاهرات دانشجویان در کودتایی ۲۸ مرداد، آتش زدن ماشین منوچهر اقبال، تظاهرات علیه سفر ملکه الیزابت به تهران و آخرین حوادث سیاسی تظاهرات ۱۳ آبان ۱۳۵۷.

محمدحسن دانایی درباره علم محور نبودن دانشگاه تهران گفت: دو نتیجه کلی از این تحقیق میدانی در حوزه تاریخ شفاهی به دست آمد؛ نخست اینکه اگرچه دانشگاه تهران بر اساس مدل‌های اروپایی تأسیس شد و پوششی در زمینه تأسیس مؤسسات تمدنی جدید در ایران بود اما در عمل نتوانست مطابق با آن الگو فعالیت کند. به عبارتی به جای اینکه پژوهش‌محور باشد و دانشجو به مفهوم کامل لغوی آن تربیت شود، کماکان آن رویه سنتی مدارس قبل از اسلام و نظامیه‌های پس از اسلام در اینجا احاطه پیدا کرد. به طوری که همچنان رویه‌های سنتی محور اصلی فعالیت‌های علمی در دانشگاه تهران بود و علم را ناظر می‌کرد و علم کشف نمی‌شد و از درون تحقیقات بیرون نمی‌آمد بلکه در بیرون از دانشگاه بود. البته یکی از دلایل این رویه رویکرد افراطی رضاشاه در زمینه ناسیونالیسم بود که موجب شد اکثر استادان تمایلات ملی‌گرایانه خیلی قوی داشته باشند و ناچار از همان الگوهای سنتی استفاده می‌کردند.

وی افزود: نکته دیگر درباره استادان دانشکده حقوق و علوم سیاسی است، استادان این دانشکده اغلب از افراد متخصص، سرشناس، مرفه و طبقه بالای جامعه بودند و بیشتر آنها دارای مشاغل دولتی بالا در حد وزارت، سفارت، نمایندگی مجلس و حتی نخست‌وزیری بودند یا در مشاغل آزادی مانند تجارت و ملاکی. بنابراین به استادی و تدریس در دانشکده به عنوان شغل یا تأمین کننده مالی نگاه نمی‌کردند بلکه بیشتر به دنبال کسب شأن و منزلت اجتماعی آن بودند و بعضی نیز به عنوان یک وظیفه شرعی در زمینه تعلیم و تعلم به آن می‌نگریستند و به دلیل ارزش‌های معنوی به آن می‌پرداختند.

کد خبر 4646310 محمد آسیابانی

منبع: مهر

کلیدواژه: دانشگاه تهران رونمایی کتاب بازار نشر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۳۰۵۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بودجه دانشگاه شاهد ۳۰ درصد افزایش یافته است

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، احمد چلداوی رئیس دانشگاه شاهد در نشست خبری این دانشگاه که ۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ برگزار شد، اظهار کرد: دانشگاه شاهد در سال ۱۳۶۹ با دستور امام خمینی تاسیس شد. این دانشگاه در ابتدا در چند رشته محدود فعالیت خود را آغاز کرد. قبلا دانشکده‌ها در سطح شهر پراکنده بودند و سپس همه تجمیع شده و در مجاورت مرقد امام خمینی مستقر شدند.

بیشتر بخوانید: دانشگاه‌های تحقیقاتی چگونه اقتصادهای منطقه‌ای را تقویت می‌کنند؟

وی افزود: این دانشگاه هم‌اکنون ۱۰ دانشکده دارد که ۴ دانشکده در حوزه پزشکی و ۶ دانشکده در حوزه‌های هنر، علوم انسانی، علوم پایه، کشاورزی، فنی-مهندسی و ... فعالیت می‌کنند. همچنین دانشکده داروسازی در حال تاسیس است. این دانشگاه هم‌اکنون ۳۸ رشته کارشناسی، ۴۰ رشته دکتری و ۲ رشته دکتری عمومی در پزشکی و دندانپزشکی دارد.

چلداوی خاطرنشان کرد: دانشگاه شاهد هم‌اکنون ۶ هزار دانشجو دارد. ۲ سال از فعالیت ما در دانشگاه شاهد می‌گذرد. اقدامات مهمی در این ۲ سال انجام شده است. برای مثال بودجه پژوهشی دانشگاه ۱۰ برابر شده است. پژوهش در اغلب دانشگاه‌ها به شدت مظلوم است. پژوهانه استادان هم ۱۰ برابر شده است‌. همچنین آزمایشگاهی با هزینه ۵ میلیارد راه‌اندازی شده است که دانشگاهیان می‌توانند از ابرکامپیوتر این آزمایشگاه استفاده کنند.

رئیس دانشگاه شاهد گفت: فرآیندهای مالی گرنت تسریع شده است. ۲۰ میلیون کمک هزینه خرید لپ تاپ به استادان اعطا کردیم. قراردادهای ارتباط صنعت در ۲ سال، ۱۷ برابر شده و مبلغ آن‌ها هم ۱۴ برابر شده است.از نظر پژوهشی رشد ۲ برابری داشته‌ایم. همچنین هزار متر مربع مرکز نوآوری راه‌اندازی کرده‌ایم.

وی تصریح کرد: در زمینه فرهنگی دوره‌های مختلفی برای دانشجویان، استادان و کارکنان برگزار کرده‌ایم. برای مثال اردوهای راهیان نور و مشهد مقدس برکزار شده است. تحولاتی که در حوزه فرهنگی داشتیمدر ۲ شاخص فرهنگی بوده است که شامل سرانه فرهنگی و بودجه فرهنگی می‌شود، رتبه اول دانشگاه‌های گروه ب وزارت علوم را کسب کردیم. پذیرش دانشجو در این دانشگاه به صورت غیرمتمرکز است، به این معنا که ۴ برابر ظرفیت دانشگاه‌ برای مصاحبه به ما معرفی می‌شود. دو مرحله مصاحبه در این دانشگاه انجام می‌شود. ولایتمداری از مهم‌ترین فاکتورهای مصاحبه است. دانشگاه شاهد ملجأ و ماوای خانواده‌های ارزشی است که تمایل دارند فرزندانشان در دانشگاهی با سطح علمی خوب و محیط ارزشی پرورش داده شوند. در این سال‌ها فقط پذیرای دخترانی بوده‌ایم که به انتخاب خودشان حجاب برتر را انتخاب کرده‌اند.

وی تاکید کرد: سرانه مقالات بین‌المللی به ازای هر استاد، ۱.۵ است‌. ۳۴۴ عضو هیئت علمی در این دانشگاه مشغول به کار هستند. سرانه مقالات ISC، عدد ۱۵.۱ است که حدود ۵ هزار و ۳۰۰ مقاله می‌شود. تا پیش از این دوره دانشگاه شاهد خوابگاه متاهلی نداشت. در این زمینه برنامه‌ریزی کرده و مراحل نقشه‌برداری خوابگاه متاهلی در محوطه این دانشگاه در حال انجام است. دانشگاه شاهد سیاست‌زده نیست؛ اما منفعل هم نیست. این که دانشجویان دانشگاه شاهد در اغتشاشات شرکت نکردند به معنی انفعال نیست.

وی افزود: تا پیش از این دوره دانشگاه شاهد هیچ فعالیتی در سطح بین‌المللی نداشت؛ اما هم‌اکنون ۶۰ دانشجوی بین‌المللی داریم که از افعانستان، نیجریه و پاکستان آمده‌اند. همه این دانشجویان بورسیه شده‌اند. سال آینده از ۱۲ کشور شامل استرالیا، پاکستان، سوریه، عراق و افغانستان دانشجو خواهیم داشت که ۲۰۰ نفر خواهند شد. رویکرد دانشگاه شاهد در حوزه بین‌الملل درآمدزایی نیست بلکه هدف ما تربیت نیرو برای امام زمان است. بنیاد شهید هزینه بورسیه این دانشجویان را برعهده گرفته است.

چلداوی یادآور شد: قصد داریم ۲۰ هزار متر فضای آموزشی برای رشته پزشکی‌ در پردیس مرکزی دانشگاه اختصاص دهیم. همچنین دانشکده کشاورزی از محل فعلی جا به جا خواهد شد و در زمین‌های کشاورزی ساختمانی برای این دانشکده ساخته می‌شود. ساختمان فعلی دانشکده کشاورزی به دانشکده حکمرانی اختصاص داده خواهد شد.

رئیس دانشگاه شاهد خاطرنشان کرد: افزایش بودجه دانشگاه شاهد پارسال ۲۵ درصد بود و امسال حدود ۳۰ درصد افزایش یافته است. با توجه به افزایش ۲۰ درصدی حقوق اساتید، این افزایش باید به حقوق اساتید اختصاص داده شود.

انتهای پیام/

عاطفه نظارتی‌زاده کد خبر: 1228275 برچسب‌ها دانشگاه شاهد

دیگر خبرها

  • انصارالله یمن سرکوب معترضان در دانشگاه‌های آمریکا را محکوم کرد
  • بازجویی‌هایی که به مرگ رئیس دانشگاه تهران ختم شد
  • آیت الله خاتمی خطیب این هفته نماز جمعه تهران
  • شاهنشاه آریامهر حقوق دهخدا را قطع کرد / بازجویی هایی که به مرگ رئیس دانشگاه تهران منتهی شد / سرگذشت غم انگیز سیاستمدار میانه‌رو و ادیب دانشمند
  • پذیرش بدون آزمون در دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران
  • بازخوانی تحلیلی زمینه‌های سیاسی اجتماعی در تدبرگرایی معاصر
  • نماز جمعه تهران به امامت آیت‌الله خاتمی اقامه می‌شود
  • دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران در مقطع کارشناسی ارشد دانشجو پذیرش می‌کند
  • بودجه دانشگاه شاهد ۳۰ درصد افزایش یافته است
  • ۱۷ برابر شدن قرار داد‌های دانشگاه شاهد با صنعت