Web Analytics Made Easy - Statcounter

کاروانسرای گلشن لارستان بنای معماری یک کاروانسرای اصیل درون‌شهری و حیاط‌دار است که به‌عنوان انبار کاسبین بازار قیصریه لار مورد استفاده قرار می‌گیرد و دچار آسیب، تخریب و تحولات زیادی توسط مالکین شده است. ۰۳ تير ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۸ استانها فارس نظرات - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از لارستان، کاروانسراها؛ مهمان‌خانه‌های بین‌راهی کشور ایران در طی قرون متمادی گذشته بوده و سابقه آن به دوره هخامنشی می‌رسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به دلیل خشکی نسبی آب‌وهوا در بخش عمده‌ای از کشور ایران و دور بودن شهرها و آبادی‌ها از یکدیگر، وجود نقاطی جهت استراحت و تهیه آذوقه در بین راه، ضروری بوده و بدون وجود این ایستگاه‌ها، طی طریق و ارتباط بین مناطق مختلف کشور غیرممکن بوده است.

در دوره ساسانیان به علت رونق تجارت، اُتراق‌گاه‌هایی احداث شده بود که در اطراف آن اتاق‌هایی به منظور استراحت کاروانیان تعبیه شده بود و آثار آن در میان دیوارها و اتاق‌های سنگی فرو ریخته آن تا به امروز باقی است و با توجه به رونق تجارت و گردشگری غرب و شرق در عهد صفوی، می‌توان این دوره را دوره‌ی اوج احداث کاروانسراها در نظر گرفت. کاروانسراهای صفوی در مسیر راه‌های مهم بین شهری، به فاصله مسافتی که کاروان در یک روز می‌توانسته طی کند، ساخته می‌شده است.

به‌طور کلی می‌توان کاروانسراها را به دو دسته اصلی تقسیم کرد: کاروانسراهای برون‌شهری و کاروانسراهای درون‌شهری. تقسیم‌بندی فرمی کاروانسراها بر اساس شرایط اقلیمی و شیوه‌های معماری به قرار زیر است: کاروانسراهای حیاط‌دار مناطق مرکزی ایران،کاروانسراهای کرانه‌های پست خلیج فارس،کاروانسراهای کاملاً پوشیده منطقه کوهستانی. 

کاروانسرای گلشن لارستان 

کاروانسرای صفوی سرای گلشن که آن را تحت عنوان سرای جمالی و سرای فرامرزی می‌شناسند؛ در ضلع جنوب‌شرقی میدان قیصریه واقع شده است و این اثر در تاریخ 26 تیر 1357 با شماره ثبت 1619 به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این اثر تاریخی بنای معماری یک کاروانسرای اصیل درون‌شهری و حیاط‌دار است با حجره‌هایی متعدد در طول و عرض و طویله‌ها در گوشه‌های دو طرف ورودی کاروانسرا و در هر طرف چهار دکان مربع شکل کوچک قرار دارد که در کنار هر کدام پلکانی باریک به پشت بام راه می‌یابد.

ورودی این بنا توسط دالان بزرگی است که از طرف میدان قیصریه به بنا راه پیدا می‌کند که سَردرب آن کتیبه‌ای قرار داشته که در حال حاضر تخریب شده است. در داخل حیاط جلو حجره‌ها به فاصله 2 متر دور تا دور ستون‌های سنگی مارپیچ که به‌وسیله طاق‌هایی به‌هم وصل بوده‌اند قرار داشته که به زیبایی این بنا افزوده اما امروز مقداری از بین رفته است. در حال حاضر از این بنا به‌عنوان انبار کاسبین بازار قیصریه لار استفاده می‌شود که بنا دچار آسیب، تخریب و تحولات زیادی توسط مالکین شده است.

در وسط حیاط، حوض آب هَشت‌گوش قرار گرفته است که اطراف حوض بنای الحاقی سرویس بهداشتی احداث شده که از دید منظر نمای حوض و حیاط کاروانسرا را مخدوش کرده است و حوض کاروانسرا آسیب‌های زیادی دیده و در حال تخریب است.

در حال حاضر حیاط کاروانسرا وضعیت نابسامانی از نظر کَف‌سازی دارد که در زمان بارندگی شدت بیشتری پیدا می‌کند و محل تجمع آب‌های سطحی و باران است و از حیاط بنا به‌عنوان پارکینگ وسایل نقلیه استفاده که خود موجب آسیب‌رساندن جدی به بنای کاروانسرا می‌شود. این بنا احتمالاً پس از فتح لار توسط سلاطین صفوی ساخته شده و همچنین از آن زمان بازار قیصریه لار نیز تعمیر شده است.

در حال حاضر هیچگونه رسیدگی از طرف مالکین و ادارات مربوطه صورت نمی‌گیرد و بنا روزبه‌روز در حال فرسایش، ریزش و تخریب است.

به‌دلیل قرارگیری این بنا در مرکز و هسته شهر قدیم لارستان و وجود مجموعه قیصریه (بازار قیصریه و کاروانسراهای نو و بازرگان و میدان قیصریه) این بنا دارای ارزش و اهمیت ویژه‌ای جهت مرمت، احیا و رونق تجارت و جذب توریست و گردشگر است که خود موجب اشتغال‌زایی و رونق کسب‌وکار می‌شود.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لارستان در گفت‌و‌گو با خبرنگار تسنیم در لارستان، درباره پروژه‌های اولویت‌دار مرمت و احیای بناهای تاریخی شهرستان اظهار داشت: باغ نشاط، بازار قیصریه و قلعه اژدها پیکر لارستان، کاروانسرای جویم، کاروانسرای بنارویه، خانه سوداگر اوز و زیارتگاه زندوی بیرم جزو پروژه‌هایی است که سالیانه بودجه‌ای به آن‌ها تعلق می‌گیرد و هر ساله تعمیراتی انجام می‌شود ولی به پایان نمی‌رسد. چون هزینه‌بَر هم هستند، به این زودی‌ها مرمت آن‌ها تمام نمی‌شود.

سیما علویه افزود: از لحاظ قانونی زمانی می‌شود پروژه جدیدی را تعریف کرد که دو پروژه قبلی بسته شده باشد و در حال حاضر ما هیچ پروژه تمام‌شده‌ای نداریم.

وی ادامه داد: اگر فرماندار شهرستان از بودجه 2 درصد نفت، تأمین اعتبار کنند یا انجمن‌ها و NGOها خصوصاً انجمن احیای آب‌انبارها و برکه‌ها که اخیراً راه‌اندازی شده با کمک خیرین، بودجه‌ای را فراهم کنند، میراث فرهنگی نیز همکاری لازم را خواهد داشت تا بتوانیم به صورت اصولی تعمیرات را انجام دهیم.

گردآورنده: علی‌اصغر امینی 

انتهای پیام/ ز

R41382/P/S6,61/CT7

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۷۰۳۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش اعتراضات دانشجویی در آمریکا به اقدامات اسرائیل علیه غزه/ رییس مجلس نمایندگان آمریکا رییس دانشگاه کلمبیا را تهدید کرد

به گزارش جماران از مرکز اطلاع رسانی فلسطین، دایره اعتراضات دانشجویی به تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه در چند دانشگاه آمریکا توسعه یافته و این در حالی است که این رژیم از این اعتراضات خشمگین بوده و ضمن یهود ستیزانه توصیف کردن آنها خواستار برخورد با چنین اقداماتی شده است.

در دانشگاه کلمبیای نیویورک دانشجویان همچنان به تحصن نامحدود خود در چادرهایی که از 8 روز گذشته برپا کرده‌اند ادامه می‌دهند، آنها این اقدام را در اعتراض به نسل کشی علیه ملت فلسطین انجام می‌دهند. البته مدیریت این دانشگاه به دانشجویان متحصن تنها 48 ساعت برای پایان دادن به تحصن خود در داخل حیاط دانشگاه مهلت داده است.

پلیس نیویورک روز جمعه در اقدامی غیر عادی بیش از 100 نفر از تظاهرات کنندگان در این تحصن را بازداشت کرد که خشم هیات علمی این دانشگاه را در پی داشت. این دانشجویان از تحصیل معلق شده و چادر آنها برچیده شد اما دانشجویان دیگری اقدام آنها را ادامه داده و تاکنون بیش از 100 چادر در حیاط این دانشگاه برپا شده است.

نعمت مینوش شفیق رئیس این دانشگاه دو روز قبل اعلام کرد: چادرها نگرانی‌هایی به وجود آورده و عبور و مرور در حیاط دانشگاه را مختل و فضایی متشنج ایجاد کرده است ... باید برای برچیدن چادرها اقدام شود.

معترضین تاکید دارند به اعتراضات خود تا کسب موافقت دانشگاه برای شفاف سازی سرمایه‌گذاری‌های مالی خود در حمایت از جنگ غزه و پایان دادن به این روند و بازگشت دانشجویان محروم از حضور در دانشگاه به دلیل مشارکت در این اعتراضات به تحصن خود ادامه می‌دهند.

در ایالت تگزاس نیز پلیس بیش از 10 دانشجوی معترض را در حیاط دانشگاه اوستن بازداشت کرد و نیروهای ضد شورش نیز برای متفرق کردن دیگر معترضان از باتوم و ضرب و شتم استفاده کردند. معترضان تهدید شده‌اند در صورت ادامه اعتراضات با اتهامات تجاوز به املاک غیر مواجه خواهند شد.

دانشجویان دانشگاه جنوب کالیفورنیا در لوس آنجلس نیز در جریان تلاش نیروهای پلیس برای برچیدن چادرهای اعتراضی در حیاط دانشگاه با آنها درگیر شده و تعدادی از آنها بازداشت شدند.

شبکه «ABC» آمریکا اعلام کرد دانشجویان حامی فلسطین در دانشگاه هاروارد چادرهایی برای نشان دادن اعتراض خود در حیاط این دانشگاه برپا کرده‌اند و مسئولان دانشگاه نیز به دنبال ساکت کردن آنها هستند چرا که علناً علیه اقدامات رژیم صهیونیستی سخنرانی می‌کنند.

همچنین روز گذشته نیز دانشگاه‌های براون در شهر پراویدنس، میشیگان در شهر آن آربور، موسسه فناوری ماساچوست در کمبریج و دانشگاه پلی تکنیک کالیفرنیا در هومبولت، دانشگاه ییل، دانشگاه برکلی، دانشگاه نیویورک، دانشگاه واشنگتن، دانشگاه مریلند، دانشگاه نورث کالیفرنیا، دانشگاه تافتس، دانشگاه مینه‌سوتا، دانشگاه استنفورد، دانشگاه هیسوتن، دانشگاه رایس و دانشگاه پنسیلوانیا نیز شاهد برگزاری چنین اعتراضاتی بوده‌اند.

لازم به ذکر است نعمت شفیق رئیس دانشگاه کلمبیا در معرض انتقادات شدیدی قرار گرفته به طوری که مایک جانسون رئیس مجلس نمایندگان آمریکا و برخی از اعضای این مجلس تاکید کرده‌اند در صورتی که توانایی پایان دادن به این اعتراضات را ندارد باید از سمت خود کناره گیری کند.

جانسون تاکید کرد کنگره آمریکا در برابر تهدیداتی که دانشجویان یهودی را هدف قرار داده هرگز ساکت خواهند ماند.

دیگر خبرها

  • (ویدئو) وقتی آوازه «نون خ» در حیاط هیئت دولت می‌پیچید!
  • آدینه با داستان/ چی از آسمان افتاد؟!
  • وقتی آوازه نون خ در حیاط هیئت دولت می‌پیچید! + فیلم
  • اسراییل تبدیل به بلای جان آمریکا شده است
  • برپایی نمایشگاه آثار هنرجویان هنرستان فاطمه الزهرا (س) در لارستان + تصاویر
  • امضا دو تفاهم نامه علمی در همایش ملی تحول دیجیتال
  • تبدیل منطقه حفاظت شده به گردشگری/ واگذاری بهشت گمشده در فارس
  • (تصاویر) عمارت انگورستان ملک
  • افزایش اعتراضات دانشجویی در آمریکا به اقدامات اسرائیل علیه غزه/ رییس مجلس نمایندگان آمریکا رییس دانشگاه کلمبیا را تهدید کرد
  • نقش توجه به پژوهش‌های علمی در مدیریت بلایای طبیعی بی‌بدیل است