Web Analytics Made Easy - Statcounter

"«کشاورزی»، ناجی اقتصاد، قاتل تحریم" عنوان پرونده خبری - تحلیلی است که با هدف انتقال پیام مهم "حل عمده مشکلات اقتصاد با رونق تولید کشاورزی" در سال جاری توسط خبرگزاری تسنیم منتشر خواهد شد. ۰۴ تير ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۰ اقتصادی کشاورزی نظرات - اخبار اقتصادی -

خبرگزاری تسنیم- بر اساس اسناد تاریخی، ایران یکی از اولین سرزمین‌هایی بوده که در آن کشاورزی انجام شده و از گذشته شغل بسیاری از مردم کشورمان کشاورزی و دهقانی بوده است اما با ورود نصف و نیمه کشاورزی مدرن غربی، کشاورزی سنتی کشورمان داشته های خود که با منابع موجود سازگاری داشت را به مرور از دست داد و تعادل در این بخش به هم ریخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

براساس گزارش های مرکز آمار ایران،  3 میلیون و 359 هزار  بهره‌بردار در حوزه کشاورزی و حدود 16 میلیون هکتار اراضی قابل کشت در کشور وجود دارد و سالانه حدود 120 میلیون تن  انواع محصولات کشاورزی در کشورمان تولید می شود.

از کل اراضی کشاورزی کشور 46.2 درصد، اراضی کشاورزی آبی با میانگین 9.2 هکتار برای هر بهره‌برداری دارای اراضی آبی و بقیه اراضی کشاورزی دیم با میانگین 6.9 هکتار برای هر بهره‌برداری دارای است.

از اراضی کشاورزی آبی 78.7 درصد به اراضی زراعی آبی (زیرکشت محصولات سالانه و آیش) و بقیه به اراضی باغ و قلمستان آبی اختصاص دارد. حال آن‌که نسبت اراضی زراعی دیم به کل اراضی کشاورزی دیم برابر با 1.98 درصد است.

افتخارات کشاورزی ایران

ایران به لحاظ جمعیتی در رتبه 18 جهان قرار دارد اما در تولید 21 محصول کشاورزی رتبه های تک رقمی را بین کشورهای جهان به خود اختصاص(بر اساس آمار سال گذشته فائو) داده است .

ایران در زمینه تولید دو محصول مهم خرما و پسته رتبه 2 جهان را داراست. رتبه سوم جهان در زمینه تولید گیلاس، خربزه، هندوانه، گردو، بادام و زردآلو نیز به ایران اختصاص دارد. کشور ما در زمینه تولید خیار، انجیر و کیوی در رتبه چهارم جهان قرار گرفته است. رتبه پنجم بزرگترین تولید کننده هلو، پیاز و بادمجان نیز به ایران اختصاص دارد.

همچنین ایران در زمینه تولید سیب درختی و اسفناج رتبه ششم جهان، در زمینه تولید قارچ و گوجه فرنگی رتبه هفتم، در زمینه تولید انگور، لیمو و پرتقال رتبه نهم را به خود اختصاص داده است .

رتبه ایران در زمینه تولید چغندر قند و چای 11، سیب زمینی 13، جو و گندم 15، کنجد 16، سبزیجات 19 و زیتون و توت فرنگی 20 اعلام شده است.

بر این اساس ایران در زمینه تولید 30 محصول مهم کشاورزی جزو 20 کشور نخست دنیا قرار گرفته است که نشان دهنده ضریب بالای امنیت غذایی و خوداتکایی این کشور در تامین نیازهای غذایی ساکنان خود است.

بنابراین گزارش، بر اساس برآوردهای صورت گرفته ایران می تواند علاوه بر تامین امنیت غذایی جمعیت 81 میلیونی خود غذای 300 میلیون نفر را با اجرای کشاورزی حفاظتی اما مدرن، طولی و با افزایش عملکرد و بهره گیری از ظرفیتهای مغفول، تولید کند.

در این شرایط کشاورزی ایران می‌تواند به بازار بزرگ کشورهای همسایه و آسیای میانه و حتی کشورهای اروپایی صادرات خوبی داشته باشد و کشور را در اقتصاد بدون نفت یاری کند.  «منشور اقتصاد در گام دوم» | چرا می‎توان به آینده اقتصاد ایران «امید» بست؟

کاستی های بخش کشاورزی

با وجود همه این استعداد ها سهم بخش کشاورزی از تولید ناخالص داخلی کشور تنها 5 تا 10 درصد است. بر اساس آخرین آمار مرکز آمار ایران که مربوط به سال است، سطح اراضی از 16 میلیون هکتار در سال 82 به 14٫7 میلیون هکتار در سال 93 کاهش یافته و همچنین متوسط اراضی کشاورزی یک بهره‌بردار در کل کشور 4٫9 هکتار است.

تعداد بهره‌برداران کشاورزی از 4 میلیون و 200 هزار نفر به 4 میلیون و 43 هزار نفر رسیده است که کاهش 6 درصدی را در این مدت نشان می‌دهد.

بر اساس اعلام سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی هر ساله به دلیل کمبود امکانات و جذابیت های بخش کشاورزی به ‌طور 3میانگین 50 هزار نفر از تعداد کشاورزان کم می‌شود.

صادرات محصولات کشاورزی هلند بیشتر از کل صادرات ایران کشور هلند حدود دو سوم خوزستان یعنی 43 هزار کیلومتر مربع وسعت دارد و از دو استان گیلان و مازندران ما کوچک‌تر است؛ متوسط بارندگی سالانه آن 850 میلی متر و متوسط بارندگی این دو استان، بالای 900 میلی متراست. این کشور کوچک اروپایی با در اختیار داشتن کشاورزی دانش محور مصرف آب برای محصولات کلیدی را تا 90 درصد کاهش داده است. 

هلند با قابلیت های کشاورزی کمتر از ایران، 9 میلیارد دلار صادرات گل دارد و مجموع صادرات محصولات کشاورزی این کشور در سالهای مختلف 79 تا 88  میلیارد دلار اعلام شده به طوریکه این رقم بیشتر از مجموع صادرات ایران در بهترین وضعیت فروش نفت است و این کشور کوچک اروپایی همواره در میان چند کشور بزرگ صادر کننده محصولات کشاورزی قرار داشته است.

یکی از دلایل پایین بودن بهره وری در بخش کشاورزی و به ویژه مصرف آب، سطح پایین بهره مندی از سیستم های نوین آبیاری در اراضی کشور است (درحالی که این امر از نقاط قوت کشاورزی هلند به حساب می آید) به طوری که از 14.7 میلیون هکتار اراضی کشاورزی موجود تنها  1.7میلیون هکتار از اراضی کشاورزی به آبیاری تحت فشار مجهز شده است.

 بخش کشاورزی ایران مانند سایر بخش های اقتصادی درگیر بروکراسی اداری و تصمیمات  یک شبه است و آزاد و ممنوع شدن های پی در پی صادرات  محصولات کشاورزی ضربه های متعددی بر اقتصاد کشاورزی وارد کرده  که نیازمند اصلاحات است. 

کشاورزی و کمترین سطح وابستگی به خارج

بنابراین گزارش رونق تولید در کشاورزی با توجه به سطح اشتغالزایی بالایی که دارد میتواند بخش زیادی از مشکلات کشور را حل کند و با خودکفایی و افزایش درآمدهای ارزی حاصل از صادرات، از اثرات تحریم ها علیه کشورمان به شدت بکاهد؛ از طرفی باید توجه داشت که تولید کشاورزی در مقایسه با سایر بخشهای اقتصادی کشور کمترین سطح وابستگی را به خارج از کشور دارد.

افزایش تولید در بخش کشاورزی حتی باعت کنترل تورم در کشور نیز می‌شود به طوری که هرچه وضعیت تولید در کشورمان بهتر و فراوانی کالا بیشتر باشد، آثار مثبتی در مقابله با تورم دارد و به طور همزمان به بهبود معیشت کشاورزان و مردم کمک می‌کند.

سال 98 پربارش ترین سال نیم قرن اخیر

بنابراین گزارش سال 98 یکی از پربارش ترین سالهای نیم قرن اخیر کشور است که با وجود اینکه بخش زیادی از این منابع به نفع بخش کشاورزی استفاده و ذخیره نشد اما کماکان می‌تواند شرایط استثنایی برای کشاورزی کشورمان بعد از سالها کم آبی ایجاد کند. 

خبرگزاری تسنیم در نظر دارد در سال 98 که به رونق تولید نامگذاری شده است، پرونده ای با عنوان " «کشاورزی»، ناجی اقتصاد، قاتل تحریم" بازگشایی کند با هدف ارسال این پیام مهم به مخاطبان که "در شرایط امروز کشور که اقتصاد درگیر مشکلات عمده ای شامل تورم؛ رکود، بیکاری، کاهش درآمدهای ارزی، کمبود کالا و تحریم مواجه است، تمرکز دولت و مسئولان بر رونق بخش کشاورزی و حل مشکلات و موانع تولید در این بخش می تواند عمده مشکلات اقتصادی کشور را حل کند و اثرات تحریم را به حداقل برساند."ابراهیم نژادرفیعی، گروه اقتصادی خبرگزاری تسنیم

 

طرح استیضاح وزیر کشاورزی از دستورکار مجلس خارج شدحجتی: به جای ممنوعیت صادرات کالاهای کشاورزی عوارض را باید بالا بردواکنش وزارت جهاد کشاورزی به سوخته بودن آمار کشاورزی

 

انتهای پیام/

R1342/P/S7,83/CT4 واژه های کاربردی مرتبط بحران بیکاری و اشتغال واحد‌های تولیدی تحریم های ایران کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی

منبع: تسنیم

کلیدواژه: بحران بیکاری و اشتغال واحد های تولیدی تحریم های ایران کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی بحران بیکاری و اشتغال واحد های تولیدی تحریم های ایران کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۸۲۵۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نتایج مشارکت مردم در اقتصاد دانش‌بنیان چیست؟

حسین‌محمد صالحی‌دارانی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا درباره تاثیر توجه به اقتصاد دانش‌بنیان در تحقق شعار سال گفت:مردمی‌سازی اقتصاد و خروج دولت از وضعیت بنگاه‌داری و تبدیل‌شدن به بخش رگولاتور اقتصاد کشور، مهم‌ترین مزیت تحقق مشارکت مردم در جهش تولید است.

راه مردمی‌سازی اقتصاد از مسیر شرکت‌های دانش‌بنیان می‌گذرد

عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شورا‌ها مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: همواره بر این مسئله تاکید شده که اقتصاد دانش‌بنیان یک اقتصاد مردمی است و راه مردمی‌سازی اقتصاد از مسیر شرکت‌های دانش‌بنیان می‌گذرد.

جهش تولید با دانش‌بنیان‌شدن در اقتصاد کشور و حرکت به سمت دانش‌بنیان‌شدن صنایع بزرگ

این نماینده مجلس در ادامه بیان کرد: تحقق مشارکت مردم در تولید نیازمند توجه به اقتصاد دانش‌بنیان است. باید زمینه برای رشد شرکت‌های دانش‌بنیان را در کشور فراهم کنیم، زیرا مسیر اصلی تحقق مشارکت مردم در جهش تولید، دو مسیر افزایش سهم اقتصاد دانش‌بنیان در اقتصاد کشور و حرکت به سمت دانش‌بنیان‌شدن صنایع بزرگ کشور و اقتصاد ملی است.

عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شورا‌ها افزود: شرکت‌های دانش‌بنیان متشکل از نخبگانی هستند که اقدام به تولید دانش و فناوری متناسب با دانش و تکنولوژی روز دنیا می‌کنند و به این وسیله ما را از وابستگی به کشور‌های خارجی و واردات تجهیزات راهبردی بی‌نیاز می‌کنند و به این وسیله می‌توان از خروج ارز هم از کشور جلوگیری کرد.

صالحی‌دارانی ادامه داد: در شعار سال‌های گذشته هم رشد تولید و توجه به شرکت‌های دانش‌بنیان مورد تاکید رهبری بود و بر همین اساس هم برای رونق بهتر شرکت‌های دانش‌بنیان مجلس قانون جهش تولید دانش‌بنیان را مصوب کرد.

ادامه مشکلات در مسیر اعطای مجوز‌ها

وی در ادامه بیان کرد: از سوی دیگر ما همچنان در روند اعطای مجوز‌ها با مشکل رو‌به‌رو بوده و بروکراسی اداری گسترده در کشور ما خیلی آزاردهنده است، باید این مسیر صعب‌العبور موجود بر سر راه شرکت‌های دانش‌بنیان را تسهیل کرد.

این نماینده مجلس یازدهم توضیح داد: دستگاه‌ها باید این روند پیچیده را برای تسهیل در مسیر شرکت‌های دانش‌بنیان روان کنند تا این شرکت‌ها بتوانند رشد کنند و موانع زیاد در مسیر فعالیت آنها از بین برود.

عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شورا‌ها توضیح داد: وقتی فرد یا افرادی بخواهند فعالیتی را آغاز کنند باید حداقل از ۱۴ ارگان یا دستگاه‌ها مجوز بگیرد. در این مسیر ممکن است برخی از نهاد‌ها یا دستگاه‌ها با اعطای مجوز آنها مخالفت کنند و هر تصمیمی گرفته شود تا تولید رونق بگیرد با این رویه یه بن بست می‌خورد.

این نماینده مجلس یازدهم گفت: لازم است که در این مسیر بسیار بیشتر از قبل و با ورود بیشتر صنایع، نهضت تولید بار اول با جدیت بیشتر و حمایت بیشتر تداوم یابد تا شاهد نسل چهارم معاونت علمی با محوریت افزایش سهم اقتصاد دانش بنیان در اقتصاد کشور و حرکت به سمت دانش‌بنیان‌شدن صنایع بزرگ کشور و اقتصاد ملی در سال جهش تولید با مشارکت مردم باشیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ۵۴ درصد اراضی کشاورزی کشور حدنگاری شد
  • نتایج مشارکت مردم در اقتصاد دانش‌بنیان چیست؟
  • چه کسانی دوست داشتند بابک زنجانی اعدام شود؟
  • شوش و کرخه قطب کشاورزی خوزستان و کشور محروم از تسهیلات و امکانات کشاورزی
  • فساد را جدی بگیریم/دو راهی مهم گروسی در پرونده ایران/اقتصاد و روان و فرهنگ
  • رفع تداخلات اراضی پیش‌نیاز تثبیت مالکیت است
  • رئیس قوه قضاییه: برخی قضات گله می‌کنند که پرونده‌ها با ابهامات زیاد به اجرای احکام می‌روند
  • گلایه تولیدکنندگان از کمبود نقدینگی و تأخیر بسیار زیاد بانک مرکزی در تخصیص ارز/ سیاست‌هایی که در حال متوقف کردن تولید است/ خودتحریمی در کشور بدتر از تحریم خارجی است
  • دهه ۹۰؛ دهه‌ی «رکود، عبرت، تجربه»
  • توجه به اقتصاد خلاق یکی از راه‌های جهش تولید است