Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@07:28:19 GMT

حق آبه زیست‌محیطی زاینده‎‌رود، گمشده در هیاهو

تاریخ انتشار: ۵ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۱۹۷۰۷۴

حق آبه زیست‌محیطی زاینده‎‌رود، گمشده در هیاهو

بارش های بی نظیر روزهای ابتدایی امسال بارقه‌هایی از امید را برای تالاب ها روشن کرد و با وجود اخبار امیدوارکننده در عمل گویا قرار نبود آبی به تالاب گاوخونی برسد، تالابی که امسال با وجود بارندگی یک نیم برابری بیشتر از نرمال احتمال می رفت تا سیراب شود، اما ظاهراً قرار نیست حقابه زیست محیطی زاینده رود و تالاب گاوخونی به درستی ارائه شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش خبرنگار ایسنا، زمانی که تالاب بین المللی گاوخونی داشت تشنه‌تر از روز قبل می‌شد کارشناسان زیست محیطی بارها و بارها هشدار دادند که اگر گاوخونی خشک شود اثرات گرد و غبارش دیر یا زود یقه همه را خواهد گرفت تا جایی که امسال تاکنون دو بار گرد و غبارش به داخل ریه های مردم فرستاده شد، البته گفته می شود راهکار زنده شدن گاوخونی در تحویل حقابه زیست محیطی زاینده رود است حقابه‌ای که در سخنرانی‌ها خط قرمز، اما در عمل اولین حقی است که حذف می‌شود یا به تعبیر دیگر دزدیده‌ می‌شود.

حشمت الله انتخابی دبیر شورای هماهنگی تشکل‌های زیست محیطی استان اصفهان درباره وضعیت حقابه زیست محیطی زاینده رود به خبرنگار ایسنا، می گوید: زاینده رود حق حیات دارد و این رودخانه یک لوله نیست که یک روز بازش کنند و روز دیگر ببندند، حقابه زیست محیطی فقط برای گاوخونی نیست.

او بر این باور است که پس از آب شرق، آبی برای گاوخونی رها نکردند و آب رها شده از کانال‌های بند رو دشتین برای کشاورزی می‌رفت و آبی به گاوخونی نمی‌رسید و تا امروز هم آبی به تالاب نمی‌رسد.

دبیر شورای هماهنگی تشکل‌های زیست محیطی استان اصفهان به کشاورزان شرق اصفهان اشاره می‌کند و می‌گوید: باید به کشاورزان گفت اگر حیات رودخانه را در نظر نگیرید آبی که امروز شما با آن زندگی می‌گذرانید به آن خیانت کرده‌اید، امروز فقط آب منطقه‌ای در این زمینه مسئول نیست، بلکه کشاورزان نیز در زمینه حقابه زیست محیطی مسئول هستند.

انتخابی این چنین مثال می‌زند سیلابی که طی فروردین در اصفهان جاری و از رودخانه شور به رودخانه زاینده رود هدایت شد را نگذاشتند به تالاب گاوخونی برسد و به کانال‌ها هدایت شد؛ در واقع این آب به بند جوندیج (مادی جوندیج) انداختند و نگذاشتند به تالاب برسد و مقدار آبی که به گاوخونی رسید عمدتاً سیلاب‌های کوهپایه و رودشتین بود و چیزی حدود 4 میلیون مترمکعب آب به گاوخونی رسید و متاسفانه بسیار غوغا کردند که تالاب سیراب شد و ...، اما جالب است بدانید آن آب یک درصد کل تالاب را در بر گرفت که امروز قطعاً خشک شده است.

او ادامه می‌دهد: 2.5 متر پساب به سوی تالاب می‌رود که پر از سموم و کود کشاورزی است که با آب سالم مخلوط نمی‌شود و به سوی گاوخونی می‌رود. 48 کیلومتر مربع وسعت گاوخونی است و در عمل به آنجا آبی نرسیده است.

دبیر شورای هماهنگی تشکل‌های زیست محیطی استان اصفهان معتقد است: زیستمندان زاینده رود را فراموش کرده‌ایم، پرندگان، آبزیان، پرندگان کنار آبزی، دوزیستان، انسان‌ها، درختان، گیاهان و کف زیان را نمی‌بینیم، در حالیکه تمام زیست‌مندانی که متکی به زاینده رود هستند حق حیات دارند و تنها انسان‌ها، کشاورزان و صنعت حق حیات ندارند.

انتخابی تاکید می‌کند: برای حقابه محیط زیست منظور اداره محیط زیست نیست، حقابه محیط زیست یعنی حقابه حیات و زیستن که همه مسئول هستند و متولی حقابه زیست محیطی، تمام مردم هستند آنها باید مطالبه گر باشند. حقابه زیست محیطی رودخانه را همه زیست‌مندان باید پیگیر باشند پرنده‌ای که بدون زاینده رود مانده است و ماهی که بی آب پایین و بالا می‌پرد به شما یادآوری می‌کند که حقابه زیست محیطی کجاست؟ و آن را چه کسی برده است؟ بد نیست بدانید درختانی که متعلق به رودخانه بودند خشک شدند برای اثبات این ادعا باید گفت درختان 60 ساله پل بابامحمود که از زاینده رود سیراب می شدند، امروز خشک شده اند.

او درباره اینکه آیا باید برای باز بودن رودخانه خوشبین بود یا خیر؟ می‌گوید: اگر مدیریت یکپارچه رودخانه از بالا دست تا پایین دست نتواند اعمال قدرت کند به تصمیمات در مورد زاینده رود خوش بین نیستیم، امروز حداقل 30 تا 40 درصد بالاتر از نرمال بارندگی داشته‌ایم، در حالیکه با میزان بارش 2200 میلیمتری در بالادست رودخانه و یک نیم برابری بارش بالاتر از نرمال باید رودخانه جاری باشد، اما اگر نمی‌توانند رودخانه را جاری نگه دارند باید با پذیرش اشتباه خود، اعمال قانون کنند.

دبیر شورای هماهنگی تشکل‌های زیست محیطی استان اصفهان ادامه می‌دهد: وقتی می‌توان خشنود بود که قانون و قانونمندی بر رودخانه حاکم شود، همه ذی نفعان از جمله پرندگان، آبزیان، کشاورزان و مردم از حق خود بهره مند خواهند شد، همچنین بخشی از نشاط و خوشی مردم اصفهان مربوط به جریان زاینده رود است.

انتخابی خطاب به مسئولان، اظهار می‌کند: مردم که به هم می‌رسند پس از احوال پرسی پرسش دوم این است که شنیدی آب رو بستن؟ دغدغه مردم اصفهان زاینده رود است و مردم شهرهای دیگر هم از حال زاینده رود سوال می‌پرسند؟ مسئولان باید به این دغدغه پاسخ دهند.

او خاطرنشان می کند: اگر واقعا برای مدیران 176 میلیون مترمکعب حقابه زیست محیطی مهم و خط قرمز است و امیدواریم در عمل این حقابه تخصیص یابد.

به گزارش ایسنا، حالا و پس از اعلام ادامه جریان زاینده رود، شاهد تداوم جریان زندگی در اصفهان خواهیم بود، اما پس از بارش‌های این چنینی بی شک باید زاینده رود باز می ماند، اما موضوع از قلم افتاده این سال‌ها یعنی حقابه زیست محیطی تالاب است که تمام مردم اصفهان باید دایه‌دار آن باشند، حقابه ای که در سخن خط قرمز است، اما در عمل حذف شده اصلی!

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: زاينده رود

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۹۷۰۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حوضه خلیج فارس یکی از آلوده‌ترین پهنه‌های آبی در جهان است/ اولویت دیپلماسی زیست‌محیطی خلیج فارس

محیط زیست دریایی خلیج فارس و دریای عمان مشترک بین ایران و هفت کشور عربی همسایه با برخی از چالش‌های زیست محیطی مواجه هستند که صید بی‌رویه و غیر مسئولانه از منابع آبزی، تخریب و ایجاد تغییرات فیزیکی مناطق ساحلی، ریزش نفت ناشی از اجرای عملیات اکتشاف و استخراج و حمل‌ونقل نفت از جمله آن‌هاست.

آلودگی‌های با منشاء خشکی در خلیج فارس شامل فاضلاب‌های شهری و روستایی، پساب‌های صنعتی و کشاورزی، آلودگی‌های صنایع مستقر در مناطق ساحلی، عملیات عمرانی و توسعه غیراصولی در سواحل نظیر استحصال و خشک کردن دریا، انباشت پسماندها از جمله زباله‌ها و پلاستیک و میکروپلاستیک در نواحی سواحلی می‌شوند که نیازمند مدیریت اصولی است. در این شرایط رئیس گروه مطالعات دیپلماسی زیست‌محیطی دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه به نقش دیپلماسی بر کاهش مشکلات زیست‌محیطی خلیج فارس تاکید می‌کند.

چالش‌های زیست محیطی خلیج فارس

 سید علی صالح پور با اشاره به از سرگیری روابط ایران و عربستان اظهارکرد: ما از سال گذشته به بعد با از سرگیری روابط سیاسی ایران و عربستان شاهد ایجاد فضای جدید در منطقه هستیم. این تحول زمینه‌های زیادی را برای ایجاد تعامل و مناسبات جدید بین ایران و کشورهای دیگر ایجاد می‌کند. در سطوح سیاست علیا (high politics) اراده و اهتمام میان رهبران سیاسی برای توسعه و نزدیک شدن روابط وجود دارد. در سطوح سیاست سفلی (low politics) نیز باید از ابزارها و زمینه‌های موجود برای تقویت روابط بهره‌مند شویم.

وی با بیان اینکه یکی از حوزه‌هایی که می‌تواند به تقویت روابط میان ایران و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس کمک کند، محیط زیست است. چالش‌های محیط زیستی خلیج فارس متنوع است.  این پهنه‌ آبی از منظرهای مختلف که بیشتر ناشی از  آثار مخرب تغییرات آب و هوایی است، شرایط حساس و شکننده‌ای دارد. مسایل مربوط به آلودگی‌ها، طوفان‌های گرد و غبار و تنش آبی نیز مطرح است.

رئیس گروه مطالعات دیپلماسی زیست‌محیطی دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه اضافه کرد: در این شرایط بیش از پیش لزوم جمع شدن کشورهای حاشیه خلیج فارس حول یک محور احساس می‌شود و باید به کمک هم نسبت به رفع این مسایل اقدام کنند. ما پیش از این در نشست‌های مختلف به کشورهای حاشیه خلیج فارس آمادگی خود را در راستای کمک به رفع چالش‌های زیست‌محیطی این پهنه آبی اعلام کرده‌ایم و حتی حاضر هستیم در چارچوب یک ساختار هشت کشوری یعنی شش کشور واقع در جنوب خلیج فارس به علاوه ایران و عراق در این زمینه اقدام کنیم.

وی در پاسخ به این پرسش که چه موضوعی می‌تواند در اولویت دیپلماسی زیست‌محیطی خلیج فارس قرار بگیرد، گفت: مهم‌ترین موضوعی که در چارچوب دیپلماسی زیست‌محیطی در حوزه خلیج فارس می‌تواند مطرح شود، «آلودگی نفتی» است که در سطح خلیج فارس پراکنده است. متاسفانه این پهنه آبی به علت عبور شمار تعداد زیادی نفتکش و نشت قابل توجه نفت از آن‌ها یکی از آلوده‌ترین پهنه‌های آبی در جهان محسوب می‌شود.

صالح پوردر پایان اظهارکرد: محیط دریایی خلیج فارس بسیار حساس است و به‌راحتی سیستم چرخش آب در این منطقه آسیب می‌بیند. فعالیت تاسیسات آب شیرین‌کن و گرمایش آب موجب تخریب مرجان‌ها می‌شود و از مهم‌ترین نکاتی است که در این پهنه آبی قابل توجه است و می‌تواند به عنوان اولویت‌ برای همکاری بین کشورهای حاشیه خلیج فارس مد نظر قرار گیرد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • حوضه خلیج فارس یکی از آلوده‌ترین پهنه‌های آبی در جهان است/ اولویت دیپلماسی زیست‌محیطی خلیج فارس
  • ۲ گروه صیادی و شکارچی غیرمجاز در پلدختر دستگیر شدند
  • ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری و مرطوب شده است
  • آخرین وضعیت تالاب بندعلیخان
  • برنامه دولت انگلیس برای مقابله با تغییرات اقلیمی غیرقانونی اعلام شد
  • بررسی عوارض زیست محیطی معدن مس دره زرشک به کجا رسید؟
  • چالش‌های زیست‌محیطی در توسعه هوش مصنوعی
  • روز جهانی آزادی مطبوعات World Press Freedom Day + شعار و پوستر
  • مجوز زیست محیطی بهره‌برداری از معدن آلبلاغ صادر شد
  • آلودگی هوای اصفهان، دغدغه مدیریت استان و مدیران ارشد کشور است