Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-26@09:45:12 GMT

تونل گلاب، آماده انتقال آب

تاریخ انتشار: ۶ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۲۰۸۹۷۷

تونل گلاب، آماده انتقال آب

شک و شبهه‌های فراوان درخصوص تونل گلاب که وظیفه انتقال آب زاینده‌رود به اصفهان را برعهده دارد، پای اعضای شورای شهر اصفهان را به محل بهره‌برداری این تونل باز کرد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، انتقال آب از زاینده‌رود سال‌ها است که محل نزاع استان‌های بهره‌مند از این رودخانه شده و بحث آن از تریبون نماز جمعه تا صحن علنی مجلس را پر کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خویشتن‌داری‌ها گاهی باعث زیاده‌خواهی طرف مقابل شده و گاهی دیگر دولت‌ها و وزارت‌خانه‌ها با اعلام موضع خود آش این اختلاف را بیش از پیش هم زده‌اند تا فضای پرابهام سهم‌خواهی از رودخانه‌ای که سال‌ها پیش سهم آن مشخص شده، چالش برانگیز تر شود.

همین ابهام در اصل و فرع انتقال آب به کلانشهر اصفهان باعث شد تا اعضای شورای این شهر تصمیم گرفتند برخلاف قوم‌گرایی‌های مرسوم، به‌جای نطق‌گویی بر اساس شنیده‌های هرجایی و تقدمِ توهم بر تعقل خود، از نزدیک بر آنچه در پشت سد زاینده‌رود می‌گذرد تا مسیری که آب قرار است در میان تونل‌ها برای رسیدن به اصفهان طی کند، آگاه شوند.

سد تنظیمی در ورودی تونل گلاب یک که طولی ۱۰ کیلومتری دارد نخستین مرحله بازدید اعضای شورای شهر اصفهان است؛ تونلی که عملیات اجرایی آن از سال 1384 شروع شده تا قسمتی از آب آشامیدنی کاشان و آران‌وبیدگل که یک طرح ملی است را تامین کند.

با آنکه قسمتی از کارگاه در قسمت ورودی تونل همچنان در دست ساخت است، اما آماده آغاز انتقال آب بوده و به گفته علی رایی‌جیان مجری طرح آبرسانی به کاشان و آران و بیدگل و تونل گلاب، تست‌های خشک و تر آن نیز انجام شده است.

در قسمت دیگر طرح انتقال آب این منطقه، تونل گلاب دو برای تامین آب آشامیدنی ۱۴ شهرستان از جمله اصفهان به طول ۱۷ کیلومتر از گردنه سرخ تا ورپشت تیران و کرون ادامه پیدا کرده و از آنجا به دو منبع آب گورت و خمینی‌شهر منتقل می‌شود تا این ۱۴ شهرستان و شهرها و روستاهای اطراف آن از آب انتقال یافته بهره‌مند شوند.

در مسیر انتقال کنونی آب به‌صورت روباز تا ایستگاه باباشیخ علی، پساب کشاورزی، فضولات حیوانی، مردارهایی که کنار رودخانه وجود داشتند و زباله‌هایی که در مسیر ریخته می‌شد، آلودگی زیادی را در آبی که به اصفهان منتقل می‌شود، تزریق می‌کند اما با اجرایی شدن تونل گلاب ۲، به دلیل آنکه آب از قسمت زیرین سد به سمت تونل منتقل خواهد شد، آب دست نخورده، با آلودگی و هزینه کمتر برای تصفیه به اصفهان خواهد رسید.

مزیت‌های تونل گلاب

رایی‌جیان مجری طرح انتقال آب تونل گلاب در حاشیه بازدید اعضای شورای شهر اصفهان اظهار کرد: تونل گلاب یک، منتظر آبگیری است و ما نیز منتظر زمانی هستیم که وزیر نیرو دستور آبگیری آن را برای مردم تشنه استان اصفهان بدهد.

وی با بیان اینکه قسمت دوم تونل عملیات اجرایی آن به اتمام رسیده افزود: ۱۰ کیلومتر دوم تونل با عقبه ۱۰ کیلومتر اول انجام شده و همین امر کار را برای حفاری دشوارتر ساخته بود.

رایی‌جیان تصریح کرد: در سال‌های اخیر سطح آب پشت سد فروکش کرد و مردم شهر اصفهان دچار افت فشار آب شدند همین موارد مردم این شهر و شهرهای اطراف آن را تشنه طرحی جدید کرده بود؛ می‌توانستیم آب را با طرحی جدید بار دیگر از همان نقطه به تصویه خانه برسانیم اما این فاصله تا دریاچه سد تنظیمی ۱۰۰ کیلومتر بود.

وی ادامه داد: از مزیت‌هایی که باعث شد تونل گلاب احداث شود، نقطه خروجی تونل گلاب دو بود که از لحاظ ارتفاع ۳۰۰ متر بالاتر از تصویه خانه باباشیخعلی است و همین مسئله باعث می‌شود در بلندمدت آب شاهین‌شهر بدون پمپاژ تامین شود درحالی که این آب اکنون با صرف انرژی تامین شده و به‌عبارت دیگر همین ارتفاع می‌تواند برق تولید کند.

پاسخ به شایعات درباره تونل گلاب

مجری طرح تونل گلاب با تاکید بر اینکه همچنان این طرح دچار حمله‌های سیاسی می‌شود، اضافه کرد: برخی مسئولان استان چهارمحال‌وبختیاری بر این اعتقاد بودند که هدف تونل گلاب منحرف کردن زاینده‌رود به سمت اصفهان بوده و به محیط زیست آسیب وارد می‌کند؛ همین سخنان باعث تحریک مردم این استان شد.

وی درباره اینکه چرا تونل گلاب دو با قطر کمتری اجرا نشد، توضیح داد: کمپانی‌های معروف آلمانی و آمریکایی، سازنده دستگاه‌های حفاری tbm هستند که مخصوص تونل‌های طویل است؛ زمان بهینه در حفر تونل‌های طویل حایز اهمیت است بنابراین چون نمی‌شود با انفجار این حفاری را انجام داد، قطر اقتصادی برای چنین تونل‌هایی 4.5 متر است که دنیا آن را قبول دارد حال اگر یک مسئول دولتی با صحبت‌های خود مردم را فریب می‌دهد، علمی بودن این طرح‌ها را زیر سوال برده است.

رایی‌جیان همچنین درباره ابهام در ردیف بودجه و یا قانونی بودن این طرح نیز تاکید کرد: ما توانستیم بدون آنکه اعتبارات به اندازه کافی تامین شود، تونل را کامل کنیم از طرفی این طرح هم مجوز وزارت نیرو را دارد هم ارزیابی‌های زیست محیطی آن را تایید کرده با این حال به راحتی درباره اصالت این طرح دروغ گفته می‌شود.

مشکل در تونل چم‌آسمان، موجب قطع آب اصفهان می‌شود

فتح‌الله معین، رییس شورای اسلامی شهر اصفهان نیز در این بازدید گفت: چند سال پیش و پس از تعطیلی پروژه‌های گلاب و بهشت‌آباد گروهی جدای از دولت تشکیل شد تا مطالبات مربوط به انتقال آب را پیگیری کند؛ در این زمینه ملاقات‌هایی نیز در چند نوبت با معاونان رییس جمهور، وزاری کشاورزی، دادگستری و اقتصاد وقت و نیز با حجت‌الاسلام ناطق نوری رییس وقت دفتر بازرسی دفتر مقام معظم رهبری انجام شد که نتیجه آن به شورای عالی آب ارجاع داده شد.

وی افزود: پس از آنکه تونل گلاب تاییدیه سازمان حفاظت محیط زیست را گرفت، قرار شد عملیات اجرایی آن آغاز شود و در سال ۹۶ نیز اعتبارات ناشی از تبصره ۳ نیز به کمک این طرح آمد.

رییس شورای اسلامی شهر اصفهان تصریح کرد: اگر تونل چم‌آسمان حتی نیاز به تعمیر کوچکی نیز پیدا کند آب شهر اصفهان قطع می‌شود بنابراین برطبق پدافند غیرعامل برای تامین آب آشامیدنی شهر مسیرهای دیگری نیز باید در نظر گرفته شود و تونل گلاب چون ارزیابی اقتصادی و زیست محیطی داشته و برای آن ردیف بودجه اختصاص یافته، می‌تواند راهی برای تامین این آب باشد.

وی ادامه داد: بر اساس مصوبه شورای عالی آب قرار است شیوه اجرای تونل بهشت‌آباد تا یک ماه آینده ابلاغ شده و اجرای آن پس از مدتی آغاز شود.

بازدید از تاسیسات تصفیه‌خانه‌ آب شرب کاشان و حضور در کنار سد زاینده‌رود و پیگیری وضعیت آب پشت این سد، از دیگر برنامه‌های اعضای شورای شهر اصفهان در این بازدید بود.

میزان آب پشت سد زاینده‌رود در زمان این بازدید حدود ۸۰۰ میلیون متر مکعب بود که برای سرریز شدن سد، آب باید ۱۶ متر دیگر ارتفاع پیدا کند.

منبع: ایمنا

کلیدواژه: اصفهان تونل گلاب چهارمحال و بختیاری سد زاینده رود شورای شهر اصفهان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۲۰۸۹۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گلاب برای عتبات | ماجرای گلاب گیری در یزد بعد از 250 سال

به گزارش همشهری ‌آنلاین گلاب حاصل از مراسم گلاب‌گیری طبق این سنت برای حرم رضوی و دیگر عتبات عالیات فرستاده می‌شود. پنج‌شنبه و جمعه این هفته باغ دولت‌آباد یزد میزبان گردشگران در آیین گلاب‌گیری است.

رویش دوباره گل‌های محمدی

باغ زیبای دولت‌آباد یزد را ۳۲۰ سال پیش محمدتقی خان بافقی، حاکم شهر یزد ساخت. معماری دلربای این باغ ایرانی و بادگیر خشتی‌اش که بلندترین بادگیر خشتی جهان است، بماند برای فرصتی دیگر. در گونه‌های گیاهی این باغ مزرعه کشت گل محمدی هم رواج داشته و در وقف‌نامه باغ آمده که گلاب حاصل از این مزرعه برای عتبات عالیات فرستاده شود، اما این رسم کمی بیش از یک قرن دوام آورد و بعد از آن دیگر نه از مزرعه گل محمدی در باغ خبری بود و نه از گلاب.
مدیر پایگاه میراث جهانی باغ دولت‌آباد به همشهری می‌گوید: «باغ دولت‌آباد وقف عام و چهارده معصوم(ع) است و سنت وقف همیشه رعایت می‌شده تا اینکه بعد از دوران حکومت ۵۲ساله محمدتقی‌خان، فرزندان او حکومت یزد را در دست می‌گیرند و به‌دلیل رسیدگی نکردن به باغ در طول سال‌ها مزرعه کشت گل محمدی طراوت خود را از دست می‌دهد و در عهد قاجار به‌صورت کلی به مخروبه تبدیل می‌شود.»
به‌گفته مجید علومی، در دهه ۶۰ مرمت باغ دولت‌آباد از سر گرفته شد و سال گذشته برای احیای سنت موقوفه گلاب‌گیری کشت گل ‌محمدی در ۷۰۰مترمربع انجام شد و حالا شاهد به بار نشستن گل‌های معطر هستیم.


جاذبه گردشگری یک رسم کهن

تغییر اقلیم شهر یزد در این سال‌های طولانی که از آخرین کشت گل محمدی می‌گذرد، این نگرانی را به همراه داشت که شاید گل محمدی در یزد به بار ننشیند. علومی در این‌باره می‌گوید: «از بذر اصلاح شده استفاده کردیم و خوشبختانه شاهد گل‌دهی خوب مزرعه هستیم. بعد از این همه سال نخستین بار است که در شهر یزد گل محمدی پرورش داده شده. البته در روستاهای اطراف یزد شاهد پرورش گل محمدی بودیم ولی در شهر یزد، نه!» اینطور که علومی می‌گوید قرار است سال آینده نیز ۲هزار مترمربع به این مزرعه گل محمدی در باغ دولت‌آباد اضافه شود. افزایش سطح زیرکشت گل محمدی در باغ دولت‌آباد و احیای آیین کهن گلاب‌گیری می‌تواند به یکی از جاذبه‌های گردشگری یزد تبدیل شود؛ شهری که به‌نظر می‌رسد با گلاب‌گیری نسبتی ندارد.
حضور گردشگران در مراسم گلاب‌گیری پنج‌شنبه و جمعه در باغ دولت‌آباد رایگان است. همچنین نمایشگاهی نیز در حاشیه این مراسم شامل صنایع‌دستی و گلاب‌گیری و انواع عرقیات برپاست.

بیشتر بخوانید:
از ایلِجار چه می‌ دانید؟ یک همدلی برای نشاکاری

درباره باغ دولت‌آباد

باغ دولت‌آباد ۴منار از باغ‌های قدیمی یزد است که در سال۱۳۴۶ در ردیف آثار ملی ایران قرار گرفت و یکی از باغ‌های ایرانی ثبت شده در میراث جهانی توسط یونسکو هم محسوب می‌شود.
باغ دولت‌آباد یزد اواخر دوره افشاریه و از سوی محمدتقی خان بافقی معروف به خان بزرگ ساخته شد. ماجرا از آن قرار بود که تقی خان ابتدا قناتی به طول ۶۵کیلومتر ساخت و آب را از مهریز به یزد و محل کنونی باغ دولت‌آباد رساند و سپس مجموعه حکومتی (دارالحکومه) خود را بنا کرد. آنچه این باغ را در میان باغ‌های ایرانی شاخص می‌کند، بادگیر مرتفع آن است که با بیش از ۸.۳۳متر بلندترین بادگیر جهان شناخته‌ شده‌ است. از دیگر خصوصیات این بادگیر، هشت‌ضلعی بودن آن‌ است که باعث می‌شود باد در هر جهت بوزد و به‌راحتی و به‌سرعت به قسمت زیرین هدایت شود. از سوی دیگر زیر این بادگیر حوضی قرار دارد که با وزیدن باد به سطح آب حوض، هوای خنکی داخل بنا ایجاد می‌شود.


ماه گل و گلاب

هرچند گلاب‌گیری در باغ تاریخی دولت‌آباد قرار است پایان هفته جاری برگزار شود و اردیبهشت هم فصل گل شناخته می‌شود و گلاب، اما از سال گذشته ۲۰ اردیبهشت با نام روز گل محمدی و گلاب در ضمیمه تقویم ملی کشور ثبت شده است.
تاریخ نشان می‌دهد در دوره حکومت صفوی، گل محمدی در کنار دستگاه‌های گلاب‌گیری از ایران به عثمانی و در قرن نهم میلادی، گلاب به‌عنوان یکی از کالاهای مهم تجاری از جاده ابریشم به چین و هند صادر می‌شده است. هزاران سال است که ایرانیان گل سرخ می‌کارند و همچنین آیین گلاب‌گیری را زنده نگه داشته‌اند. به گواهی تاریخ، مراسم گلاب‌گیری در کاشان عمری طولانی‌تر دارد و قمصر کاشان به‌عنوان قطب گلاب‌گیری جهان شناخته می‌شود. با وجود پیشرفت علم و ابزارآلات، گلاب‌گیری در کاشان تقریبا به همان شکل سنتی اجرا می‌شود و فقط تغییراتی در جنس ابزارآلات صورت گرفته است.
تماشای مراسم گلاب‌گیری و چیدن گل‌های محمدی هرسال عده زیادی را به کاشان می‌کشاند و هزاران گردشگر داخلی و خارجی از گلاب‌گیری کاشان بازدید می‌کنند. این مراسم خوش‌عطروبو معمولا از اواسط اردیبهشت شروع می‌شود و تا اواسط خرداد ادامه دارد.
گلاب‌گیری اما مختص کاشان و اصفهان نیست و پارسال هم یکی از رویدادهای گردشگری مرتبط با گلاب‌گیری به نام سیستان‌وبلوچستان و زابل در فهرست رویدادهای رسمی کشور ثبت شد.
پرورش گل محمدی در روستای «نهور» زابل به‌دلیل داشتن چاه‌های آب شیرین رونق بیشتری دارد و ثبت این رویداد به اشتغال‌زایی برای روستاییان منجر شده‌است.
به‌طور کلی می‌توان گفت که کشت گل محمدی در ۱۴ استان انجام می‌شود؛ اما کرمان، فارس، اصفهان و آذربایجان‌شرقی مهم‌ترین مناطق کشت این گیاه شناخته می‌شوند که از میان آنها کاشان اصفهان با ۱۶۸۰ واحد گلاب‌گیری سنتی رتبه نخست سطح زیرکشت و تولید گل محمدی در اصفهان و رتبه چهارم در کشور از نظر سطح زیرکشت این محصول را دارد.
یزد ۵۰۰ هکتار سطح زیرکشت گل محمدی دارد و پیش‌بینی می‌شود از هر هکتار حدود ۵/۲تا ۳تن گل تازه برداشت شود.
از هر یک تن گل تازه ۳هزار لیتر گلاب به‌دست می‌آید. بیشترین سطح زیرکشت گل محمدی در یزد در شهرستان‌های خاتم با ۱۸۰ هکتار و تفت با ۱۵۰ هکتار است. در یزد ۱۴۰ کارگاه فرآوری گلاب به‌صورت سنتی و ۸واحد صنعتی و مکانیزه گلاب‌گیری دایر است.
گلاب‌گیری گیلده شفت در گیلان نیز در فهرست میراث ناملموس ثبت شده و سالانه ۴هزار لیتر گلاب در این شهرستان تولید می‌شود.

بیشتر بخوانید:
این شهر رقیب کاشان است!

سطح زیرکشت گل محمدی در کشور: ۳۰۰۰۰هکتار برداشت گل محمدی: ۷۰۰۰۰تن تولید گلاب: ۷۰میلیون لیتر گردش مالی اسانس گل محمدی در کشور: ۵۰۰ هزار دلار صادرات اسانس گل محمدی: ۶تن

بیشتر بخوانید:
این بخاری ها چطور ناجی باغ پسته می شوند؟ | از بخاری های باغی چه می‌ دانید؟

کد خبر 846413 برچسب‌ها استان یزد گلابگیری کشاورزی

دیگر خبرها

  • هشدار زرد هواشناسی مدیریت بحران اصفهان را به حال آماده باش درآورد
  • آماده باش دستگاههای امدادی و خدمات رسان در مناطق جنوب و شرق استان
  • برند شهر اصفهان باید حفظ شود/ آماده تعامل با رسانه‌ها هستیم
  • رئیسی در نشست خبری با رئیس جمهور سریلانکا: ایران آماده انتقال فناوری به کشورهای دیگر است
  • رئیسی: ایران آماده انتقال فناوری به کشورهای دیگر است
  • وست هم آماده برای انتقال خولین لوپتگی؛ هانسی فلیک گزینه جایگزین
  • آماده گسترش روابط با ایران و اصفهان هستیم
  • آب‌گرفتگی در ۴ شهرستان استان اصفهان/ آماده‌باش تمام تیم‌های امدادی تا پایان هشدار هواشناسی
  • گلاب برای عتبات | ماجرای گلاب گیری در یزد بعد از 250 سال
  • نیاز انتقال خون اصفهان به گروه‌های خونی O و A منفی