Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-04-30@20:27:07 GMT

چرا کشاورزی ایران سودآور نیست؟

تاریخ انتشار: ۸ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۲۲۳۲۳۷

عضو شورای مرکزی جهاد سازندگی سابق گفت: خون کشاورزان در دو مرحله تولید و فروش محصولات توسط زالوهای اقتصادی مکیده می شود و سود اصلی فعالیت کشاورزی از بین رفته است. ناطقان: یکی از مهمترین موانع رونق تولید در بخش کشاورزی این است که شغل کشاورزی در مقایسه با دیگر مشاغل تولیدی و خدماتی سودآوری پایدار و درخور ندارد و همین مساله موجب شده است که سرمایه های سرگردان از سوق یافتن به این بخش در رقابت با دیگر بازارها باز بمانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



علیرضا افشار عضو شورای مرکزی جهاد سازندگی سابق در این باره اظهار کرد: در زمان جهاد سازندگی سابق جریان حمایتی از تولیدکنندگان در روستا ها وجود داشت و آنها به حال خود رها نشده بودند؛ بذر، نهاده ها و مواد اولیه تولید کشاورزی روستائیان با قیمت مناسب تامین می شد و در اختیار آنها قرار می گرفت.


وی افزود: در مقطع فعلی دلیل اینکه کشاورزی در کشومان سود آور نیست، گرفتن سود اصلی آنها توسط واسطه ها است که در دو مقطع تامین نهاده ها و فروش محصول سود کشاورزان را مانند زالو می مکند.

عضو شورای مرکزی جهاد سازندگی سابق ادامه داد: فروش مواد اولیه و نهاده های تولید مانند بذر، کود و سم که از داخل و خارج از کشور تامین می شود در کنترل باندهایی است که آنها را با قیمت بالایی به فروش میرسانند؛ توجه کنید که علوفه به دامداران با چه قیمت تحویل داده می شود و با چه سودی به فروش می رسد.

وی اظهار داشت: واردات نهاده های تولید سود بالایی برای واردکنندگان ایجاد کرده است که این امر باعث کم رونق شدن تولید دامداران و گران شدن محصول نهایی آنها شده است.

وی افزود: بعد از اینکه محصول کشاورزان با وجود همه این مشکلات تولید شد، سلف خرها وارد میدان می شوند و محصول آنها را با قیمت پایینی خریداری کرده و با چندین برابر در بازار داخلی می فروشند یا صادر می کنند و در نهایت دست کشاورزان از سود اصلی خالی می ماند.

افشار تصریح کرد: جهاد سازندگی با آموزش و ترویجی که داشت، کمک می کرد کیفیت محصولات تولیدی کشاورزان بالا برود و با کمک برای بازاریابی، کشاورزان می توانستند محصولات خود را به قیمت بالاتری بفروشند و کار آنها توجیه اقتصادی پیدا می کرد.

دلیل حاشیه نشینی شهرها تعطیلی جهاد سازندگی است

وی اظهار داشت: وقتی جهاد سازندگی تعطیل شد کشاورزان دیدند که دیگر نمی توانند در روستاها باقی بمانند و چون مایجتاج آنها قابل تامین نبود به حاشیه شهرها رفتند.

عضو شورای مرکزی جهاد سازندگی سابق گفت: اگر جهاد سازندگی دوباره احیا شود می تواند این مشکلات را حل کند در غیر این صورت باید موسسات یا نهادهای غیر انتفاعی ایجاد شود که نمونه آن توسط پیشکسوتان جهادسازندگی در حال ایجاد است.

وی افزود: این نهاد که "موسسه توسعه روستایی" نام دارد سودی برای پدید آورندگان آن ندارد و وظیفه دارد در ۱۲ محور فعالیت های حمایتی از تولید کنندگان در روستا داشته باشند.

عضو شورای مرکزی جهاد سازندگی سابق ادامه داد: در این موسسه تهیه و تولید نهاده ها با حذف واسطه ها انجام می شود و تنها از ارائه خدمات خود سود هزینه های جاری را دریافت می کنند؛ به همین منظور کشاورزان می توانند مواد و نهاده اولیه تولید را با قیمت پایین تری خریداری کنند و زمان فروش نیز محصول نهای را با قیمت بالاتری به فروش برسانند.

وی گفت: دلیل اینکه اکثر تعاونی ها در کشور معمولاً عملکرد موفق ندارند آن است که این تعاونی ها قادر نیستند مشکلات خود را در بازار و نظام اداری حل کنند اما در این موسسه توسعه روستایی به نیازمندی های کشاورزان توجه شده است.

افشار اظهار داشت: روستائیان معمولاً به دلیل مشکلات مالی و بدهی که دارند مجبور هستند در زمانی که عرضه محصولات کشاورزی در بازار زیاد است محصول خود را با قیمت پایینی بفروشند اما این موسسه از طریق منابعی که اختیار دارد به کشاورزان تسهیلات مالی ارائه می شود و کمک می کنند تا با حذف واسطه ها و ایجاد نظام خرید توافقی مصرف کننده و تولیدکننده تاحد ممکن به یکدیگر نزدیک شوند.

وی افزود: در این موسسه به تولید کننده کمک می شود که بتواند محصولات خود را فرآوری کند و حتی خود اقدام به صادرات نمایند؛ همچنین به قطب سازی منطقه ای تولید و برند سازی محصولات داخلی کمک میشود.

کمک ارتش چین برای حمل و نقل و انبارداری

افشار با بیان اینکه حمل و نقل و انبارداری یکی از موارد دیگری است که هزینه های تولید را به شدت افزایش می دهد اظهار داشت: برای رفع این مشکل باید سازمان های مختلف از جمله ارتش و سپاه کمک کنند؛ ارتش چین برای حمایت از مشاغل کوچک و خانگی به کمک تولید کنندگان آمده است و آنها را در بخش حمل و نقل و انبار داری یاری می کند تا هزینه تمام شده آنها کاهش یابد.

وی افزود: در صورتی که بتوانیم از این خدمات در داخل کشورمان نیز با هزینه کم بهره گیرم، قیمت محصول نهایی کاهش می یابد و شرایطی فراهم می شود که امکان رقابت با کالاهای خارجی ایجاد شود.

وی با بیان اینکه در موسسه توسعه روستایی به فعالیت تعاونیها در فضای مجازی توجه شده است گفت: توجه به استارت آپها و ارتقای سطح مدیریت یکی دیگر از مواردی بوده که در این موسسه مورت توجه قرار گرفته است. منبع: مشرق برچسب ها: کشاورزی ، ایران ، سود آور

منبع: ناطقان

کلیدواژه: کشاورزی ایران سود آور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۲۲۳۲۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مراقبت کنید طرح هادی درزمین‌های مرغوب کشاورزی و روستایی اجرا نشود

به گزارش خبرگزاری مهر، محمدعلی نیکبخت، وزیر جهاد کشاورزی در نشست شورای معاونان و روسای سازمان‌های جهاد کشاورزی سراسر کشور با بیان اینکه نهاده‌های مورد نیاز کشور تا پایان شهریور ماه تامین است، گفت: در حالی که برای آرامش بازار و تامین نیاز مردم بیش از ۱۰۰ هزار تن از ذخایر گوشت و مرغ کشور در عید سال ۱۴۰۲ به بازار عرضه شده بود، از تیر ماه همان سال در ذخایر استراتژیک کنجاله، گوشت و مرغ به صفر رسیده بودیم اما با تلاش توانستیم مشکلات را پشت سر گذاشته و امروز با یک تجربه موفقیت‌آمیز می‌توانیم سال ۱۴۰۳ را با شرایط بسیار خوبی پیش ببریم.

وی افزود: امسال اجرای طرح‌های آبخیزداری و طرح‌های کوچک تامین آب، اولویت نخست و اجرای طرح‌های آب و خاک اولویت دوم برنامه‌های وزارتخانه است.

وی خطاب به روسای سازمان جهاد کشاورزی استان‌های سراسر کشور، گفت: مشارکت مردم را جدی بگیرید تا فعالیت‌های آبخیزداری و طرح‌های آب و خاک تقویت شود، آبخیزداری یعنی تولید آب و حفاظت از خاک و با توجه به اینکه دانش و اجرای طرح‌های آبخیزداری در حال حاضر در کشور بومی شده با ایجاد بستر مناسب برای مشارکت مردم، می‌توانیم به موفقیت‌های خوبی دست یابیم.

نیکبخت از اجرای طرح‌های شیلاتی شامل صید و صیادی، آبزی‌پروری، پرورش ماهی در قفس، پرورش میگو و ماهیان سردآبی و گرمابی، به عنوان حوزه مناسب دیگری برای جذب سرمایه‌گذاری نام برد و تصریح کرد: توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی و صنایع غذایی از راهکارهای اصلی جلوگیری از ضایعات مواد غذایی است که با فرآوری و تبدیل محصولات درجه ۳ و ۴، علاوه بر ایجاد ارزش افزوده، می‌توان چرخه بازرگانی را به حرکت درآورد.

وی، همچنین به نقش و اهمیت توسعه گلخانه‌ها با توجه به محدودیت منابع آبی کشور و نیز عملکرد تولید و بهره‌وری غیرقابل مقایسه گلخانه‌ها با تولید در فضای باز اشاره و بر تسریع در صدور مجوزها و برداشتن موانع احداث گلخانه‌ها از پیش پای سرمایه‌گذاران و مردم تاکید کرد.

وزیر جهاد کشاورزی، از صنعت دام و طیور به عنوان چهارمین فرصت طلایی برای سرمایه‌گذاری و تولید محصولات صادراتی نام برد و گفت: در سال جهش تولید وظیفه داریم در محصولات کشاورزی به ویژه محصولات اساسی تولید حداکثری داشته باشیم.

وی با بیان اینکه نقش موسسه‌های علمی و دانش‌بنیان نخبگان و دانشجویان در طراحی و اجرای الگوهای مناسب کشت با توجه به اقلیم ۴ فصل کشور مهم است، افزود: در این راستا کارشناسان سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وظیفه خطیری برعهده دارند و تلاش می‌کنند با کمک تولیدکنندگان و کشاورزان، جهش تولید براساس علم و دانش پیش رود.

نیکبخت، حداکثرسازی تولید را راهبرد وزارت جهاد کشاورزی برشمرد و گفت: ما هیچ محدودیت و توقفی در تولید نداریم، هم باید بتوانیم ذخایر استراتژیک را از محل تولید داخل تامین کنیم و هم باید مراقبت کرد که حلقه‌های فرآیند تولید تا صادرات با حداقل نوسان، حفظ شود.

به گفته وی، در این مسیر جذب سرمایه و ثروت مردم به عنوان سرمایه‌گذاران اصلی می‌تواند راهگشا باشد، بنابراین نباید این اندیشه وجود داشته باشد که صرفاً با تامین اعتبار از سوی سازمان برنامه و بودجه و تسهیلات بانکی می‌توان کشاورزی را توسعه داد که اگر این نگاه را داشته باشیم دچار انفعال و ایستایی خواهیم شد.

مقام‌عالی وزارت تاکید کرد: باید بستر جذب سرمایه‌های مردمی و بخش خصوصی را فراهم کنیم و با رفع محدودیت‌ها و موانع، صدور مجوزها را سرعت بخشیم.

وزیر جهاد کشاورزی شکل‌گیری واحدهای کوچک روستایی با محوریت تولید را مهم خواند و گفت: مراقبت کنید طرح هادی در زمین‌های مرغوب کشاورزی و روستایی اجرا نشود.

وی از خرید بیش از ۶۰ هزار تن دانه‌های روغنی تا کنون در کشور خبر داد و گفت: کالایی که در سال ۱۴۰۲ توسط وزارتخانه خرید می‌شد، امروز توسط کارخانه‌های روغن‌کشی و واردکنندگان روغن خام خریداری می‌شود و این یعنی صنعت در خدمت تولیدکننده قرار گرفته است.

کد خبر 6092322

دیگر خبرها

  • واگذاری ۷۵۰ هکتار زمین برای احداث گلخانه در استان اردبیل
  • واگذاری ۷۵۰ هکتار زمین برای احداث گلخانه
  • عملیات امحای مزارع آلوده در شرق شیراز آغاز شد
  • ۱۵ طرح جهاد دانشگاهی در ایران اکسپو ۲۰۲۴
  • آغاز عملیات امحای مزارع آلوده به فاضلاب در شرق شیراز + فیلم و تصاویر
  • عملیات امحاء مزارع آلوده در شرق شیراز آغاز شد
  • کشت قراردادی پنبه در یک هزار هکتار از مزارع سیستان وبلوچستان اجرا می‌شود
  • مراقبت کنید طرح هادی درزمین‌های مرغوب کشاورزی و روستایی اجرا نشود
  • رتبه سوم مهاباد درتولید گوشت دراستان
  • آغاز توزیع تخم نوغان در شهرستان شفت