Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-29@12:25:49 GMT

تاخیر ۴۰ ساله در ادعاهای ملکی قم

تاریخ انتشار: ۹ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۲۲۷۵۷۸

تاخیر ۴۰ ساله در ادعاهای ملکی قم

یکی از دلایلی که مسئولان شهری درباره بسته ماندن درهای این شهربازی می‌گویند، مشکلات حقوقی است.  جالب است بدانید که شبیه این داستان، این روزها در بسیاری از معابر و اماکن عمومی رخ داده است. مالکانی پس از سال‌ها و بیشتر از کشورهای خارجی مراجعه و ادعا می‌کنند خیابان‌های شهر در زمین‌هایشان ساخته شده است. معمولا هم این دعواها در محاکم قضایی به صدور حکم‌ می‌انجامد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بررسی ادعاها در محاکم قضایی

رئیس شورای شهر قم می‌گوید: ریشه این اتفاق‌ها مربوط به زمانی است که زمین ارزش چندانی نداشته و تحولات ابتدای انقلاب به بی‌توجهی نسبت به مالکیت اراضی هم کشیده شده است. «عبدالله جلالی» از عددهای سنگینی می‌گوید که شهرداری محکوم به پرداخت آن به مالکان شده است، حکم‌های ۶۴ میلیارد تومانی، ۸ میلیارد تومانی و... 

حجت‌الاسلام «سید محمد آتش‌زر» قدیمی‌ترین عضو شورای شهر قم در این موضوع به هیأت ۷ نفره‌ای اشاره می‌کند که پس از انقلاب تشکیل شد و زمین‌های بزرگ را تملک کرد. برخی از این زمین‌ها برای کشاورزی و... به مردم واگذار شده و برخی به شهرداری‌ها. وی می‌افزاید: این اتفاق‌ها موجب صدور حکم‌های سنگین برای شهرداری قم شده است. بسیاری از مالکان هم در کشورهای دیگر به سر می‌برند و اصل کار توسط وکلا پیگیری و انجام می‌شود.

حجت‌الاسلام آتش‌زر با اشاره به این‌که شهرداری قم برای بوستان فدک و خیابان آزادگان در همان حوالی تاکنون میلیاردها غرامت داده است اظهارمی‌کند: بیشتر مالکان اصلا در کشور نیستند و نخواهند آمد، اما کار را از طریق وکلای خود پیگیری می‌کنند. چطور می‌شود که بعد از سال‌ها کسی بیاید در رابطه با رودخانه قم ادعای مالکیت کند و ۸ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان غرامت محاسبه کند؟ حالا شهرداری چون کف رودخانه را برای راحتی مردم آسفالت کرده باید این غرامت را بپردازد، اما امور آب منطقه‌ای مسئولیت آن را به عهده نمی‌گیرد. البته ما این موضوعات را پیگیری می‌کنیم و در مواردی با قاضی صحبت شده، اما حکم برجا مانده است! وی می‌گوید: این موضوع بسیاری از برنامه‌های شهر را با کندی روبه‌رو کرده و دردسرهای بسیاری برای شهر ایجاد کرده است.  

حجت‌الاسلام آتش‌زر می‌افزاید: عده‌ای می‌گویند چرا شهر آن طور که باید پیشرفت نمی‌کند، در حالی که خبری از مشکلات ندارند. هیچ کس تصورش را هم نمی‌کند که شهرداری باید بایستد و برای همه خیابان‌هایی که ابتدای انقلاب ایجاد شده غرامت بدهد. به گفته این عضو شورای شهر، قاضی معمولا در این گونه پرونده‌ها حتی سهم شهرداری بر اساس ماده ۱۰۱ را هم محاسبه نمی‌کند و شهرداری باید کل مبلغ زمین را پرداخت کند.

اتفاق مشابه برای معابر جدید

این اتفاق‌ها درحالی رخ داد که ماجرای بازگشایی‌ها و ساخت معابر جدید هم دست کمی از اتفاق‌های قبلی ندارد. در تازه‌ترین اتفاق، شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان به ساخت مسیری از تقاطع پردیسان تا جاده اراک رأی داده است. آن طور که پیشینه پرونده نشان می‌دهد، متولیان ابتدا مسیردیگری برای این معبر در نظر گرفته بودند، اما وجود ۲ مالک موجب شد طرح تغییر کند و به سمت دیگری برود.

این در حالی است که طرح جدید موجب ارزش افزوده قابل توجه برای اراضی مالکانی خواهد شد که با اجرای طرح همراهی نکرده و به گفته برخی دست‌اندرکاران پروژه، درخواست‌های غیرقابل اجرا داشتند. اگر بخواهیم نتیجه‌ای از اتفاق‌های اخیر بگیریم که اصلاح حرکت کنونی را به دنبال داشته باشد، به نظر می‌رسد باید سیاست‌هایی را که زمین‌خواری، رانت و بده بستان در حوزه زمین و ملک را تشدید می‌کند تعدیل کنیم و ساز وکاری برای بهره‌مندی یکسان مردم از منافع طرح‌های توسعه شهری پایه‌ریزی کنیم.

اصلاح سیاست‌های توسعه شهری

«جلال حقیقی»، یکی از کارشناسان حوزه شهرسازی، می‌گوید: چرخه معیوب توسعه شهری از ساخت تقاطع‌های غیر همسطح یا بلوارهای عریض و طویل در شهر یا پیرامون آن، تبعات متعددی برای شهروندان دارد که غرامت‌های سنگین بخشی از آن است. از جمله این تبعات می‌توان به تخریب بافت‌های واجد ارزش، باغ‌ها، اراضی کشاورزی، تشدید آلودگی هوا، افزایش سهم حمل‌ونقل در سبد هزینه خانوار و تشدید نابرابری فضایی  اشاره کرد. از نظر این کارشناس، از همه این تبعات مهم‌تر، نابودی یا تغییر ماهیت فضاهای شهری به عنوان تجلی‌گاه جامعه مدنی  است.

حقیقی با اشاره به این‌که امروز به شدت نیازمند بازنگری و اصلاح سیاست‌های کلان توسعه شهری هستیم می‌افزاید: موضوع دیگری که به آن نیاز داریم، تدوین بسته‌های حقوقی متناسب با مسائلی است که دامن‌گیر شهر شده؛ اعم از بسته حقوقی انتقال حقوق توسعه و... برای ایجاد عدالت در روندهای توسعه‌ای.

کد خبر 445859

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: استان قم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۲۲۷۵۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کرمان/ فوت پسربچه ۵ ساله در سایه اهمال کاری‌ ها

با شنیدن صدای جیغ و فریاد همبازی‌هایش همه سراسیمه به سمت گودالی که در بستر رودخانه فصلی شهر رودبار کرمان حفر شده بود دویدند، اما نرسیدند و محمدمهدی پنج ساله در قعر گل‌ولای از نفس افتاد.

به گزارش ایسنا، ماجرای تلخ از اینجا شروع می‌شود که یک رودخانه فصلی از میانه شهر رودبار می‌گذرد که سال‌ها بخاطر خشکسالی‌های متمادی آبی به خود ندیده است و مسئولان هم خاطر جمع از این سراب نسبت به ایجاد حفاظ و ساماندهی بستر رودخانه شدند تا اینکه بارش‌های اخیر باعث جاری شدن سیلاب شد و گودالی که به عمق چهار متر در بستر آن به هر دلیلی حفر شده، پر از آب می‌شود و باز هم بی‌توجهی مسئولان شهری و مسئولان اداره آبیاری به عنوان متولی اصلی رودخانه‌ها حادثه‌ای تلخ را آفرید.

 به دفعات شاهد خسارت جانی استخرهای کشاورزی و بستر رودخانه‌ها بوده‌ایم؛ فاضلاب زندان جیرفت در بستر رودخانه «ملنتی» این شهر نیز قبلا هم یک قربانی گرفت، اما هنوز ساماندهی‌ها اندر خم یک کوچه مانده‌است.

 بیدار باش متولیان امر

یکی از فرهنگیان شهرستان رودبار جنوب که اطلاع کامل از اتفاق دارد در گفت‌وگو با ایسنا، از روز حادثه و جان سپردن محمدمهدی پنج ساله گفت.

خدامراد ناوکی سری تکان داد و با نگاهی غمبار می‌گوید رودخانه فصلی سال‌ها به صورت بلاتکلیف از میانه مناطق مسکونی عبور می‌کند. اگر چه بارندگی آنچنانی نداشتیم، اما ساماندهی بستر آن به علت همجواری با منطقه مسکونی از نان شب واجب‌تر بود، زیرا حوادث و بارندگی‌ها خبر نمی‌کنند و یک دفعه شاهد بارش و جاری شدن سیل خواهیم بود.

این فرد که با شهر و اوضاع شهر هم کاملا آشناست، ادامه می‌هد: پیش از این در بستر رودخانه فصلی گودالی عمیق به اندازه ارتفاع یک کمپرسی و لودر حفر شده و می‌دیدیم  که ماشین‌ها از این مکان شن حمل می‌کنند.

او که فعال رسانه‌ای هم هست، بی‌توجهی مسئولان امر را در بارندگی‌های اخیر علت جمع شدن حجم زیاد آب در این گودال عمیق شده‌ دانست و با انتقاد از این وضعیت ادامه داد: اینکه باز هم با جمع شدن آب در این گودل در همجواری‌ مناطق مسکونی، احدی اقدام به حفاظ بندی و یا نصب علائم هشدار دهنده نکرده، جای سوال و تامل دارد.

مرگ پسربچه ۵ ساله در سایه اهمال کاری‌ها در رودبار جنوب

ناوکی درباره مشاهدات خود در روز حادثه و جان سپردن پسربچه پنج ساله به این گوال گفت: واقعا باید خون گریست. خودمان را یک لحظه جای خانواده این بچه بگذاریم چه حالی خواهیم داشت؟ بعد از ظهر جمعه، هفتم اردیبهشت ماه در همین مسیر همجوار با رودخانه مراسم عزا بوده که خانه محمدمهدی هم در همسایگی‌شان است. متاسفانه بچه‌ها در محل نزدیک به گودال با هم بازی می‌کردند که پای محمد مهدی سُر می‌خورد و داخل گوال آب می‌افتد و با سر و صدای هم بازی‌هایش همه جمع می‌شوند، اما کاری از دست کسی بر نمی‌آید چون گوال حدود پنج متر عمق دارد.

وی ادامه داد: همه نیروهای امدادی از جمله هلال احمر حضور داشتند، اما با دست خالی و بدون تجهیزات که خیلی دردناک است، لحظه‌ها سخت می‌گذشتند. مردم، همسایه‌ها، بستگان و خانواده محمدمهدی شیون کنان کنار گودال منتظر بودند تا اینکه یک شناگر محلی با طناب به جستجوی محمدمهدی رفت و با جسم بی‌جان این پسربچه بی‌گناه بالا آمد.

این فعال رسانه‌ای با بغض نسبت به عدم وجود امکانات و تجهیزات جستجو و نجات غریق باز هم انتقاد کرد و گفت: این کمبودها هم به نوبه خود دردناک هستند. چرا باید با دست خالی آن هم توسط افراد محلی پیکر بی جان غرق شده را پیدا کنند؟ حتی یک کاور نبود که جنازه را داخلش قرار بدهند و جلوی چشم مادر و بستگانش جنازه غرق در گل و لای روی زمین خاکی قرار گرفت.

او از دادستان به عنوان مدعی العموم خواست، برای تسکین آلام عمومی نسبت به کوتاهی‌هایی مسئولان و سازمان‌ها انجام داده‌اند، ورود کند تا دیگر شاهد چنین حوادث دلخراشی نباشیم.

ساماندهی رودخانه‌ها بر عهده اداره آبیاری است، نه شهرداری

اما رئیس شورای اسلامی شهر رودبار جنوب در گفت‌وگو با ایسنا درباره علت حفر گودال عمیق در بستر رودخانه فصلی همجوار با منطقه مسکونی شهری و اینکه گفته می‌شود شهرداری عامل حمل شن برای یک پروژه عمرانی است، گفت: بنده با خانواده محمد مهدی ابراز همدردی می‌کنم و متاسفم که این حادثه تلخ به این شیوه رقم خورده است، اما اینکه می‌گویند شهرداری برای تامین شن موردنیاز پروژه شهری اقدام به گودبرداری کرده، اینگونه نیست و مستندات لازم موجود است که یک شخص حقیقی این کار حادثه‌ساز را انجام داده است.

علیرضا زابلی می‌گوید: گودبرداری توسط ماشین آلات‌ شخصی انجام شده و نه شهرداری و دستگاه‌های شهرداری در بازگشایی دهانه‌های پل نقش داشتند و وظیفه شهرداری است زیرا در گذشته دهانه‌ها مسدود شده بودند و ربطی به گودال حفر شده در بستر رودخانه ندارد.

او ادامه می‌دهد: متاسفانه این گودال به عمق چهار تا پنج متر در بستر رودخانه حفر شده که برای تامین شن و ماسه توسط افراد شخصی صورت گرفته است.

شهرداری چند مرتبه گودال را پر کرده است

رئیس شورای اسلامی شهر رودبار جنوب از تنظیم بخشنامه و ارسال به اداره آبیاری به عنوان متولی اصلی ساماندهی بستر رودخانه‌ها ارسال شده، خبر داد و گفت: علی رغم اینکه این گودال چندین مرتبه توسط شهرداری پر شده و بخشنامه‌ای هم به اداره آبیاری رودبار به عنوان متولی حفظ و حراست از رودخانه‌ها ارسال کردیم، اما متاسفانه تا کنون هیچ گونه همکاری نکرده است.

زابلی همچنین با یادآوری کمک‌های مالی شهرداری به ساماندهی رودخانه‌ها در سال گذشته به مبلغ چهار میلیارد تومان گفت: باز هم شهرداری آماده همکاری است اما اداره آبیاری باید در چارچوب ضوابط همکاری کند که این هماهنگی تا کنون اتفاق نیفتاده است.

رئیس شورای اسلامی شهر رودبار جنوب از ارائه مستندات به مراجع ذیصلاح جهت تنویر افکار عمومی خبر داد او ادامه می‌دهد: با بررسی این اسناد روشنگری می‌شود که کدام دستگاه در این راستا کوتاهی کرده‌ است.

او می‌گوید: روز حادثه با رئیس دادگستری رودبار تماس گرفتم و توضیحات لازم را دادم و امیدوارم مراجع قضایی پیگیر علت حادثه باشند تا شاهد چنین حوادث تلخی برای شهروندان نباشیم.

به گزارش ایسنا، اگر چه داغ جانکاه محمدمهدی با هیچ بهایی فراموش نخواهد شد اما اصلاح رویه‌های نادرست در سازمان‌ها و رفع عوامل حادثه‌ساز مهمترین پیامدهای تاثیرگذار این دست اتفاقات خواهد بود و از طرفی خبرنگار ایسنا از ساعات اولیه اطلاع از این موضوع ناگوار ضمن تماس‌های مکرر با فرماندار رودبار جنوب، شهردار، رئیس شورای شهر و رئیس اداره آبیاری رودبار جنوب برای پیگیری، تنها موفق به گفت‌وگو با رئیس شورای شهر شد و رئیس شعبه هلال احمر هم به این جمله اکتفا کرد که «ما اجازه انجام مصاحبه نداریم».

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • فرونشست دومتری منطقه جنوب غرب کشور طی ۹ سال
  • اتفاق ناگوار در انتظار تماشاخانه قدیمی سنگلج/ مسئولان شهرداری کجا هستند؟
  • کرمان/ فوت پسربچه ۵ ساله در سایه اهمال کاری‌ ها
  • فیلم کامل ادعاهای جنجالی محسن افشانی علیه توماج صالحی
  • آتش‌سوزی در ساختمان اقامتی در خیابان ولیعصر
  • قهرمان اسبق جودو درگذشت؛ امیر ملکی پور کیست و چرا درگذشت؟!
  • اولین گفت و گو با پاکبانی که بابت حمله ایران به اسرائیل معروف شد | آرزوی چند ساله ام بود که ... + فیلم
  • مرگ مشکوک قاضی دادگستری در مازندران | ماجرای کشف جسد بازپرس ویژه مبارزه با زمین‌خواری
  • آئین دوهزار ساله بیل‌گردانی در نیم‌ور برگزار شد
  • آتش سوزی دو انبار کالا در شهر ری