Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جهان نيوز»
2024-05-06@16:25:46 GMT

سرانه پزشک به جمعیت در ایران یک سوم دنیاست!

تاریخ انتشار: ۱۰ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۲۳۹۲۲۱

سرانه پزشک به جمعیت در ایران یک سوم دنیاست!

به گزارش جهان نيوز، این تناقض وقتی برای‌مان قابل هضم می‌شود که مستندات آماری مربوط به تعداد پزشک در کشور را مورد بررسی قرار دهیم؛ مستنداتی که نشان می‌دهد سرانه پزشک در ایران از کشور‌های جنگ زده‌ای همچون سوریه و فلسطین هم کمتر است و به جای سرانه معمول ۵/ ۲ نفر پزشک به ازای هر هزار نفر جمعیت در ایران ۶/ ۱ نفر پزشک به ازای این جمعیت وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



آنقدر درباره تراکم پزشکان در کشور شنیده‌ایم که برای‌مان عجیب است، وقتی می‌شنویم با کمبود پزشک مواجه هستیم، حتی اگر منبع این خبر ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت باشد. جالب اینجاست که سال ۹۳ و در دولت یازدهم ظرفیت پذیرش رشته‌های پزشکی به شکلی جدی کاهش یافت.

در آن سال ظرفیت پذیرش روزانه دانشگاه‌های دولتی در رشته پزشکی ۲هزار و ۸۸۲ نفر شد، در حالی که در سال ۹۲ در کنکور ۹۲ برای رشته پزشکی ۴ هزار و ۷۰۰ ظرفیت در دانشگاه‌های دولتی تعیین شده بود؛ کاهشی که کارشناسان را به واکنش وا داشت. حالا وزارت بهداشت خودش هم به این نتیجه رسیده که کمبود پزشک به‌خصوص در برخی رشته‌ها بحرانی است. گزارش اخیر سازمان جهانی بهداشت هم درباره سرانه تعداد پزشک نشان داد، سرانه تعداد پزشک در ایران نسبت به میزان استاندارد جهانی بسیار کم است تا جایی که کشور‌های جنگ‌زده فلسطین و سوریه وضعیت بهتری در زمینه سرانه تعداد پزشک نسبت به ایران دارند!


به جای ۵ پزشک به ازای هزار نفر ۶/ ۱ پزشک داریم!
معاون کل وزارت بهداشت درباره وضعیت تعداد پزشکان در کشور با استناد به آمار و ارقام و مقایسه این آمار با آمار جهانی می‌گوید: «در حال حاضر در کشور شاخص تعداد پزشک عمومی، متخصص و دندانپزشک ۶/۱ به ازای هر هزار نفر جمعیت است. این در حالی است که کف مورد نیازمان در این زمینه ۵/ ۲ نفر به ازای هر هزار نفر بوده و حتی بسیاری از کشور‌های دنیا در این زمینه شاخصی بین ۵/ ۳ تا پنج نفر به ازای هر هزار نفر جمعیت دارند.»

توزیع نسبتاً عادلانه!
در کنار کمبود پزشک نسبت به جمعیت، توزیع ناعادلانه پزشکان نیز مزید بر علت شده تا شاهد تراکم حضور پزشک در برخی نقاط شهر‌های بزرگ و پایتخت باشیم و در عوض نقاط کمتر برخوردار و محروم با مضیقه شدید پزشک مواجه باشند، به گونه‌ای که ۴۰ درصد از خدمات سلامت در تهران متمرکز شده است. با وجود این حریرچی معتقد است، توزیع پزشک در کشور ما نسبتاً عادلانه است! وی نسبی‌بودن این عدالت توزیعی را اینگونه توضیح می‌دهد: «اشکال کار این است که در شرایط فعلی وزارت بهداشت برای پزشک عمومی و متخصصین به طور متوسط دو سال اختیار توزیع دارد و بقیه سال‌ها را پزشکان خودشان تصمیم می‌گیرند که کجا خدمت کنند. بنابراین آن قسمت از توزیع پزشک که در اختیار وزارت بهداشت قرار دارد عادلانه است، اما بعد از آن شرایط متفاوت می‌شود.

به عنوان مثال می‌بینیم که در برخی تخصص‌ها تا ۴۰درصدشان در تهران مستقر هستند. چنین چیزی مطلوب نیست و امیدواریم بتوانیم این موضوع را با کمک سیاست مناطق محروم مجلس، حل کنیم.» به گفته وی، در حال حاضر ۶ هزار و ۵۰۰ پزشک در مناطق روستایی مشغول به کارند. معاون کل وزارت بهداشت تأکید می‌کند: «البته این موضوع به این معنا نیست که هر روستایی پزشک دارد، زیرا ما برای اینکه پزشک به یک روستا بفرستیم، سطح‌بندی داریم و براساس تعداد جمعیت باید برای اعزام و استقرار پزشک، حد جمعیتی رعایت شود.»

مصوبه‌ای برای جبران کمبود
حریرچی درباره راهکار جبران کمبود جدی پزشک به ویژه در مناطق محروم به مصوبه مجلس اشاره می‌کند و می‌گوید: «مجلس شورای اسلامی طی چند سال اخیر، سیاستی را اتخاذ کرد که براساس آن باید حدود ۳۰درصد از ظرفیت دانشگاه‌ها را به دانشجویان مناطق محروم اختصاص دهیم و آن‌ها هم متعهد می‌شوند که سه برابر دوره تحصیلشان، یعنی ۲۱سال در آن منطقه محروم، کار کنند.»

منبع: روزنامه جوان کپی متن خبر

منبع: جهان نيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jahannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جهان نيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۲۳۹۲۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش حضور دانشگاه‌های ایران در رتبه بندی آسیایی تایمز ۲۰۲۴


به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، سیداحمد فاضل‌زاده رئیس مؤسسه ISC گفت: پایگاه رتبه بندی تایمز یکی از نظام‌های رتبه‌بندی معتبر در سطح بین المللی است که در سال ۲۰۱۳ میلادی برای اولین بار رتبه بندی دانشگاه‌های آسیایی را در کنار رتبه بندی‌های بین المللی خود انجام داد.

وی افزود: در گزارش اخیر رتبه بندی دانشگاه ­های آسیایی سال ۲۰۲۴ از ایران تعداد ۷۳ دانشگاه حضور داشته اند که ۴ دانشگاه کشور در میان ۱۰۰ دانشگاه برتر آسیا قرار گرفته اند. رتبه بندی آسیایی تایمز در سال ۲۰۲۴، تعداد ۷۳۹ دانشگاه را از ۳۱ کشور در بردارد. همانند سال‌های گذشته، کشور ژاپن با ۱۱۹ دانشگاه بیشترین تعداد دانشگاه را در این رتبه بندی دارد و هند با ۹۱ موسسه در رتبه بعدی قرار دارد. رتبه‌های اول تا دهم در جدول ۱ قابل مشاهده است.

 

رئیس موسسه ISC گفت: سهم ایران از نظر تعداد دانشگاه‌های رتبه بندی تایمز آسیایی ۲۰۲۴، ۷۳ دانشگاه است که در حدود ۱۰ درصد دانشگاه‌های این رتبه بندی را شامل می‌شود که در جدول ۲ قابل مشاهده است.

جدول ۲: تعداد دانشگاه‌های ایران در رتبه بندی تایمز آسیا در سال‌های مختلف

 

فاضل زاده افزود: در رتبه بندی آسیایی تایمز ۲۰۲۴، تعداد ۷۳ دانشگاه از ایران حضور دارند. دانشگاه‌های صنعتی شریف، صنعتی امیرکبیر، علم و صنعت ایران، تهران و صنعتی شیراز به ترتیب رتبه اول تا پنجم ایران را کسب کردند. نتایج دانشگاه‌های ایران در جدول ۳ قابل مشاهده است.

جدول ۳: جایگاه دانشگاه‌های ایران در رتبه بندی تایمز کشور‌های آسیایی سال ۲۰۲۴

 

عملکرد دانشگاه‌های کشور‌های اسلامی قاره آسیا در رتبه بندی آسیایی تایمز ۲۰۲۴

رئیس موسسه ISC گفت: از میان کشور‌های اسلامی قاره آسیا، در مجموع ۳۰۶ دانشگاه از ۱۷ کشور اسلامی در رتبه بندی ۲۰۲۴ حضور دارند این در حالی است که در رتبه بندی ۲۰۲۳ این تعداد ۲۵۳ دانشگاه بوده است. از لحاظ تعداد حضور دانشگاه، کشور ترکیه و ایران به ترتیب با ۷۵ و ۷۳ دانشگاه، بیشترین حضور را داشته اند.

 

دانشگاه‌های کشور‌های اسلامی با رتبه ۱۰۰ و کمتر، در رتبه بندی آسیایی تایمز ۲۰۲۴ در جدول ۴ قابل مشاهده است.

جدول ۴: دانشگاه‌های برتر کشور‌های اسلامی در رتبه بندی آسیایی تایمز ۲۰۲۴

 

 روش شناسی رتبه بندی آسیایی تایمز ۲۰۲۴

فاضل زاده گفت: روش شناسی رتبه بندی آسیایی تایمز ۲۰۲۴ مانند رتبه بندی جهانی تایمز، به طور قابل توجهی تغییر کرده است. تعداد شاخص‌های مورد استفاده از ۱۳ به ۱۸ شاخص رسیده است با این حال مانند روش­شناسی پیشین، شاخص­های عملکردی در ۵ معیار کلی قرار دارند: آموزش، پژوهش، کیفیت پژوهش، چشم انداز بین المللی و صنعت. جدول ۵ شاخص‌های مورد استفاده در هر معیار را نشان می­ دهد.

وی افزود: روش شناسی این رتبه بندی همانند روش شناسی رتبه بندی جهانی تایمز است با این تفاوت که در رتبه بندی دانشگاه‌های آسیایی این شاخص‌ها جهت رتبه بندی دانشگاه‌های آسیایی مجددا تنظیم و وزن دهی می‌شوند.

جدول ۵. معیار‌ها و شاخص ­های رتبه بندی آسیایی تایمز ۲۰۲۴

دیگر خبرها

  • هر ۱۰ روز یک پزشک خودکشی می‌کند
  • حل معضل کمبود پزشک زن در کشور اولویت مسئولان نیست
  • افزایش حضور دانشگاه‌های ایران در رتبه بندی آسیایی تایمز ۲۰۲۴
  • دولتی یا خصوصی بودن ناشران ملاک واگذاری غرفه در نمایشگاه کتاب نیست + فیلم
  • ایران در سایه تهدید بحران سالخوردگی
  • ایران در تهدید بحران سالخوردگی قرار دارد
  • چرا فنلاند شادترین کشور دنیاست؟
  • آخرین آمار از تعداد دامنه‌های فارسی ثبت در کشور
  • ۹۰۰۰ کمبود ماما در مقابل ۳۰۰ مجوز استخدام
  • ضرورت افزایش ظرفیت استخدام ماما در بخش بهداشت و درمان