Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایرنا، عزیزاله شهبازی روز دوشنبه در همایش یک روزه معاونین عمرانی استانداری‌های سراسر کشور که به میزبانی البرز و با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون عمرانی وزیر کشور برگزار شد، افزود: این نشست به منظور افزایش همفکری و هم افزایی معاونان عمرانی استانداری‌های سراسر کشور برای ایجاد بسترهای عمران و آبادانی شهرها و روستاهای کشور تشکیل شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به حضور بیش از ۷۰ مسئول ملی در استان البرز در چند ماه گذشته، ادامه داد: تخصیص هشت هزار میلیارد ریال اعتبار برای توسعه راه‌های مهم و استراتژیک البرز طی سفر رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور یکی از دستاوردهای توجه ملی به البرز بوده است.

شهبازی گفت: عمران و آبادانی استان نباید منوط به توزیع اعتبارات در شورای برنامه ریزی و توسعه شود بلکه شهرداری‌ها و معاونت عمران موظف به ایجاد بسترهای مشارکت بخش خصوصی در این زمینه هستند.

استاندار البرز افزود: برای توسعه گردشگری البرز آماده امضای تفاهم نامه همکاری و هم افزایی با سایر استان‌ها هستیم و شهرداری‌ها باید به سمت درآمدزایی حرکت کنند چراکه نمی‌توان توسعه و عمران شهرها را با درآمدهای محدود ارزش افزوده دنبال کرد.

شهبازی خاطرنشان کرد: در موضوع طرح بازآفرینی شهری دولت تدبیر و امید به جد ورود کرده ولی استان‌ها کمتر از این امکان بهره برداری کرده اند و عدم توجه به بازسازی و نوسازی بافت‌های فرسوده آسیب زا خواهد بود.

شهبازی افزود: هر استانی مزیت‌هایی دارد که می‌تواند با پرداختن به آنها بستر مانایی جمعیت را فراهم کند و کوتاهی در این زمینه سبب افزایش مهاجرت به استان‌هایی پویا و مولد همچون البرز را فراهم کند که اکنون زیرساخت‌های این استان از رشد جمعیت باز مانده است.

استاندار البرز ادامه داد: در بارندگی‌های فروردین امسال البرز نیز مانند سایر استان‌ها در معرض خطر سیل بود ولی با مدیریت شرایط از وقوع خسارات جانی و مالی جلوگیری شد و در کرج نیز بواسطه وجود رودخانه فصلی دلمبر در صورتی که تدابیر لازم به موقع اتخاذ نمی‌شد، حادثه شیراز تکرار می‌شد.

۸۰۲۹/۶۹۹۳

منبع: ایرنا

کلیدواژه: تخصیص اعتبار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۲۴۶۵۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مصرف سوخت در ایران ۲ تا ۳ برابر میانگین جهانی است

عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: باید برای رفع این مشکل اقدامی عاجل کنیم. متاسفانه خودروهای ما در هر ۱۰۰ کیلومتر ۱۲ لیتر بنزین می سوزانند که این میزان ۲ تا ۳ برابر بیشتر از میانگین جهانی است. - اخبار سیاسی -

غلامرضا شریعتی عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، درباره علت بروز ناترازی بنزین در کشور و راه حل هایی که می توان برای برون رفت از این شرایط به کار برد، اظهار داشت:  مشکل اصلی ما این است که خودروهای تولید داخل مصرف بسیار بالایی از بنزین دارند و این امر باعث بروز معضل ناترازی بنزین شده است.

واردات خودروهای کارکرده منتظر مصوبه دولت

وی ادامه داد: دولت باید خودروسازان را مجبور کند که در تولیدات خود اصلاحاتی انجام دهند و خودروهای با کیفیت تولید کنند، اما متاسفانه خودروسازان به دنبال اصلاح تولیدات خود و تولید خودروهای با کیفیت نیستند.

عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: ما معتقدیم که بهترین راه کار برای بهبود ناوگان حمل و حمل در کشور در این شرایط که خودروسازان زیر بار اصلاح تولیدات خود نمی روند واردات خودروهای خارجی است.

شریعتی تصریح کرد: در حال حاضر سرمایه ملی کشور را به خاطر حمایت از خودروسازان داخلی از بین می بریم، امسال مجبوریم به میزان زیادی واردات بنزین انجام دهیم و این به معنای کسری بودجه بیشتر است.

وی با بیان اینکه مصرف بالای بنزین در خودروهای تولید داخل در ردیف اول متهمان ناترازی بنزین است، بیان داشت:  باید برای رفع این مشکل اقدامی عاجل کنیم. متاسفانه خودروهای ما در هر 100 کیلومتر 12 لیتر بنزین می سوزانند که این میزان 2 تا 3 برابر بیشتر از میانگین جهانی است.

شریعتی با تاکید بر اینکه باید از سرمایه ملی خودمان حفاظت کنیم، ادامه داد: علاوه بر بی‌کیفیتی خودروها، حجم بالایی از خودروهای فرسوده در سطح شهر در حال تردد هستند که این امر هم بر استفاده بیشتر از بنزین افزوده است.

عضو کمیسیون عمران بیان کرد: باید برای برون رفت از این شرایط اقدام به متنوع سازی سبد سوخت نیز بکنیم و از خودروهای برقی و هیبریدی هم در چرخه استفاده کنیم تا میزان  خودروهای استفاده کننده از بنزین کاهش پیدا کنند. همچنین ما باید به سمت استفاده از خودروهای دوگانه سوز  مثل سی ان جی و ال پی جی هم حرکت کنیم و به این وسیله از میزان مصرف بنزین در کشور بکاهیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • لکه‌های صنعتی غرب البرز به شهرک صنعتی تبدیل شود
  • توسعه طرح‌های راه‌سازی در استان بوشهر از اولویت‌ها است
  • موانع آبگیری سد قشلاق صحنه
  • پارکینگ طبقاتی خیابان امام خمینی (ره) تا پایان سال به بهره‌برداری می‌رسد
  • بازارچه‌های محلی در نقاط مختلف تبریز توسعه پیدا می‌کند
  • «باغ حاجی» از بیم تخریب تا امید آبادانی
  • مصرف سوخت در ایران ۲ تا ۳ برابر میانگین جهانی است
  • مهم‌ترین هدف جشنواره اقوام ایران زمین پر کردن شکاف بین نسلی است
  • آسمان رنگین کمانی تهران
  • تأثیر توسعه شبکه‌ های حمل و نقل جاده‌ ای بر رونق اقتصادی ایران