Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: تالاب‌ها به‌عنوان یکی از بارزترین زیبایی‌های خلقت مفیدترین و درعین‌حال بدبیارترین اکوسیستم‌های طبیعت هستند که به‌نوعی می‌توان آن‌ها را شاهکار خلقت به شمار آورد.

همه مصائب تالاب‌ها

تالاب‌ها بهترین و مهم‌ترین مخازن ژن گیاهی و جانوری روی زمین هستند که کاربری آن‌ها به‌عنوان تفریحگاه، تفرجگاه، شکارگاه و صید محسوب می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تغییر کاربری اراضی تالابی، عدم رعایت حقابه طبیعی محیط‌های طبیعی از سوی مجریان مختلف طرح‌های آبی، عدم ملاحظات زیست‌محیطی در پروژه‌های عمرانی، ورود آلاینده‌های مختلف بیولوژیکی شیمیایی و فیزیکی به محیطی‌های تالابی، شکار و صید غیرمجاز، خشک‌سالی‌ها و بهره‌برداری بی‌رویه از منابع آب‌های زیرزمینی ازجمله تهدیدات پیش روی تالاب‌ها محسوب می‌شود.

تالاب‌ها با ارزش ترین اکوسیستم بر روی کره زمین هستند

مهرداد فتحی بیرانوند مدیرکل محیط زیست لرستان با اشاره به وضعیت تالاب‌های لرستان، اظهار داشت: تالاب‌ها با ارزش ترین اکوسیستم بر روی کره زمین هستند که همیشه مورد توجه قرار گرفته‌اند.

در سنوات گذشته این اکوسیستم‌ها در کشور ما مورد کم لطفی و کم توجهی قرار گرفته‌اند وی با اشاره به اینکه در سنوات گذشته این اکوسیستم‌ها در کشور ما مورد کم لطفی و کم توجهی قرار گرفته‌اند، عنوان کرد: به دلایل مختلفی این تالاب‌ها نادیده گرفته شده‌اند، خیلی از تالاب‌ها در سطح کشور خشک شده‌اند.

مدیرکل محیط زیست لرستان در ادامه با بیان اینکه اما امروز حساسیت نسبت به تالاب‌ها بالا رفته است، تصریح کرد: موضوع تالاب‌ها در دستور کار سیاست گذاران بوده و به عنوان یکی از اصلی ترین حوزه‌های زیست محیطی در سازمان محیط زیست در دستور کار قرار دارند.

فتحی بیرانوند با اشاره به برنامه ریزی برای احیای تالاب‌ها و همچنین مطالعات صورت گرفته در این رابطه، عنوان کرد: لرستان نیز زمانی تالاب‌های بسیار سرزنده و سرحالی داشته است.

وی با اشاره به تالاب‌های بیابانی و کوهستانی، بیان داشت: تالاب‌هایی که در خوزستان، فارس و یا سیستان بلوچستان وجود دارند از نوع تالاب‌های بیابانی است، تالاب‌های کوهستانی وسعت کمی دارند اما ارزش اکولوژیکی آنها خیلی بیشتر از تالاب‌های بیابانی است.

تالاب‌هایی که خشکانده شدند

مدیرکل محیط زیست لرستان با بیان اینکه یکی از نقاطی که دارای تالاب‌های بسیار با اهمیت در حوزه کوهستانی بوده، لرستان است، افزود: در گذشته ما تالاب‌هایی مانند «بیشه دالان»، «تنور در»، «۱۱ گانه پلدختر»، دریاچه «گهر» و… را داشته‌ایم که در دهه ۶۰ و ۷۰ به خاطر مباحث موقت اقتصادی و کارهای توسعه‌ای بدون برنامه، بخش عمده‌ای از این تالاب‌ها از حالت تالابی خارج شد و با زدن زهکش حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد این تالاب‌ها خشکانده شده و تبدیل به اراضی کشاورزی شد.

تالاب «بیشه دالان» زمانی نزدیک به هزار هکتار وسعت داشت که الان حدود ۹۰ هکتار است فتحی بیرانوند در ادامه با اشاره به اینکه تالاب «بیشه دالان» زمانی نزدیک به هزار هکتار وسعت داشت که الان حدود ۹۰ هکتار است، گفت: همچنین تالاب «تنوردر» حدود ۷۰ هکتار از آن باقی مانده، تالاب «گری بلمک» ۶۰۰ هکتار بوده که کمتر از ۱۰۰ هکتار آن باقی مانده است.

وی با تاکید بر اینکه طی سال‌های اخیر یکی از اصلی ترین راهبردهای ما احیای تالاب‌های استان بوده است، عنوان کرد: اقدامات گسترده‌ای در این رابطه انجام شده است.

مدیرکل محیط زیست لرستان با اشاره به انجام مطالعات تالاب‌های استان، تصریح کرد: الان مطالعات تمام تالاب‌های استان انجام شده است.

واگذاری «بیشه دالان» به محیط زیست

فتحی بیرانوند با بیان اینکه آنچه که مهم بوده سازمان محیط زیست در سطح کشور برنامه مدیریت زیست بومی ۱۱ تالاب کشور را در دستور کار خود قرار داده است، گفت: با رایزنی‌های صورت گرفته دو مورد از این برنامه‌ها را برای لرستان گرفته‌ایم.

برنامه مطالعاتی تالاب «گری بلمک» و تالاب‌های «۱۱ گانه پلدختر» انجام شده است وی، افزود: در این راستا دو تالاب «بیشه دالان» بروجرد و تالاب‌های «۱۱ گانه پلدختر» را در دستور کار مطالعاتی قرار داده‌ایم، مطالعات فاز اول آنها انجام شده و وارد فاز برنامه اجرایی زیست بومی شده‌ایم.

مدیرکل محیط زیست لرستان با اشاره به اینکه خوشبختانه مقرر شد که پلاک تالاب «بیشه دالان» که نزدیک ۷۲۰ هکتار بوده از منابع طبیعی گرفته شود و به محیط زیست داده شود، ادامه داد: کارهای اداری این امر در حال انجام است، اگر این امر قطعی شود ما برنامه ساماندهی زهکش ها را در دستور کار قرار می‌دهیم و در قالب برنامه زیست بومی اقدام به احیای تالاب برای اولین بار در کشور خواهیم کرد.

فتحی بیرانوند با تاکید بر اینکه برای حفاظت از تالاب «بیشه دالان» اقدام به ساخت یک پاسگاه محیط بانی کرده‌ایم که طی دو ماه آینده تکمیل می‌شود، گفت: همچنین برنامه مطالعاتی تالاب «گری بلمک» و تالاب‌های «۱۱ گانه پلدختر» انجام شده، همچنین برنامه زیست بومی آن نیز تدوین شده و برای احیای تالاب «گری بلمک» جلسات زیادی را با جوامع محلی داشته‌ایم.

مخالفت با سدسازی در بالادست «گری بلمک»

وی با بیان اینکه این تالاب به اراضی کشاورزی تبدیل شده است، تصریح کرد: این امر موجب شده که یک حق، ناحقی برای برخی کشاورزان ایجاد شده، این کشاورزان سند دارند، ما باید از طریق قانونی اقدام کنیم.

مجوز برای ساخت سدی که قرار است در بالادست «گری بلمک» احداث شود صادر نکرده‌ایم مدیرکل محیط زیست لرستان، تاکید کرد: بالای ۹۰ درصد جوامع محلی این منطقه حاضر شده‌اند که اراضی کشاورزی که تصرف دارند را به محیط زیست بدهند و ما در قالب یک کار مشارکتی مانند ماهی گیری اکوتوریسم، پرنده نگری و… منافع محلی را آنجا تأمین کنیم.

فتحی بیرانوند، همچنین به موضوع سد سازی در بالا دست تالاب «گری بلمک» اشاره کرد و گفت: استعلامی به ما داده شد که بعد از بررسی در کارگروه کارشناسی با آن مخالفت کردیم، با توجه به اینکه هر سازه و اقدامی که منجر به کاهش آب تالاب‌ها شود از نظر ما خط قرمز است، در رابطه با بحث صدور مجوزها در اطراف تالاب‌ها چارچوبی داریم، ما مجوز را برای ساخت سدی که قرار است در بالادست «گری بلمک» احداث شود صادر نکرده‌ایم و محیط زیست اجازه این کار نمی‌دهد چرا که این سد بر روی میزان دبی آب تالاب تأثیر دارد.

کد خبر 4655549

منبع: مهر

کلیدواژه: تالاب محیط زیست لرستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۲۴۹۸۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افتتاح خانه محیط زیست دماوند همزمان با هفته زمین پاک 

نقی میرزاکریمی با اعلام این خبر گفت: ضمن قدردانی از همکاری آموزش و پرورش، افتتاح خانه محیط زیست را برای تحقق اصل ۵۰ قانون اساسی و حفاظت از محیط زیست شهرستان ضروری دانست.

وی افزود: با اجرای برنامه‌های آموزشی و حضور کارشناسان آموزش و مشارکت‌های مردمی و بازدید‌های میدانی، فعالیت خانه محیط زیست را برای دانش آموزان دماوندی ادامه خواهیم داد.

محمد فروتن رئیس آموزش و پرورش شهرستان دماوند نیز در این برنامه اظهار داشت: آموزش دانش آموزان در راستای حفاظت از محیط زیست از اهداف و برنامه‌های آموزشی و پژوهشی آموزش و پرورش شهرستان است و فرهنگ سازی در این زمینه در مدارس اولویت آموزش و پرورش خواهد بود.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی محیط زیست

دیگر خبرها

  • برگزاری تور رسانه ای بازدید از تالاب های اقماری پارک ملی دریاچه ارومیه
  • الگوسازی دانشگاه آزاد کهنوج در راستای حفاظت از محیط زیست
  • تزریق ۳.۵ میلیون متر مکعب آب به تالاب هشیلان
  • صدور حکم قضایی علیه مدیرعامل شرکت دولتی در اصفهان
  • صدور حکم قضایی علیه مدیرعامل شرکت آب اصفهان
  • افتتاح خانه محیط زیست دماوند همزمان با هفته زمین پاک 
  • دستگیری شکارچیان کبک وحشی و تیهو در پلدختر
  • میزبانی تالاب قره گُل بوکان از پرندگان مهاجر و بومی
  • آبگیری یک کانون مهم گرد و غبار بر اثر بارندگی‌های اخیر | آب به جازموریان رسید
  • استفاده از پهپاد برای پایش‌تالاب‌ها