Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-05-03@02:51:19 GMT

دکتر محمد معین، نماد ماندگاری ایران

تاریخ انتشار: ۱۴ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۲۸۵۰۸۰

دکتر محمد معین، نماد ماندگاری ایران

به گزارش خبرنگار  گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از رشت، سید عباس صالحی وزیر ارشاد دیشب در مراسم چهل و هشتمین سالگرد درگذشت استاد محمد معین در آستانه‌اشرفیه با اشاره به دیدار خود با احمد سمیعی گیلانی که در آستانه روز قلم انجام شد، حضور در این مراسم و آرامگاه دکتر معین به عنوان یکی از ستارگان زبان و ادبیات فارسی را مغتنم شمرد و گفت: استاد معین، استادیست که تک تک ایرانیان طی دهه‌های اخیر به صورت مستقیم و غیرمستقیم، بر خوان فیض او نشسته‌اند و بهره برده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



وی تصریح کرد: آستانه‌اشرفیه به اعتبار بزرگان دین و نیز به اعتبار بزرگان جهاد و شهادت از دکتر حشمت همیار میرزاکوچک خان جنگلی تا شهید عارف خوش سیرت و صد‌ها شهید دیگر و نیز استاد محمد معین، جایگاهی ویژه در ایران اسلامی و گیلان دارد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی استاد معین را نماد ماندگاری ایران توصیف و افزود: دکتر معین، نمادیست برای اینکه چگونه یک بزرگ‌مرد کوشید تا خشت خشت فرهنگ ایرانی که به ما به میراث رسیده را پاس دارد، بر این خشت‌ها بیفزاید و بنیان آن را محکم‌تر کند.

صالحی گفت: ادای احترام به استاد معین، فرصتی است برای اینکه نسل‌های معاصر و آینده بدانند که دکتر معین‌ها که بودند، چه کردند و چگونه می‌توان راه آنان را ادامه داد.

وی با اشاره به شخصیت خودساخته استاد محمد معین و تلاش‌های او که مانع از سقوط اراده و عزمش شد، بیان کرد: این‌ها حجت‌های الهی برای انسان هستند که هیچ عذر و بهانه‌ای برای معین شدن نیست و می‌توان در خردسالی و در این سنین از هر دو نعمت پدر و مادر محروم شد، اما نعمتی دیگر را به دست آورد به نوعی که وصی دهخدا و وصی نیما شد و این‌ها مواردی کوچک نیست.

وی خاطرنشان کرد: استاد محمد معین توانست خدمات قابل توجهی را به فرهنگ و ادبیات ایرانی ارائه دهد، اما شاید کانون خدماتش، نقشی بود که در فرهنگ‌نامه‌نویسی داشت.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: ایرانی‌ها حدود ۱۰ قرن سابقه فرهنگ‌نامه‌نویسی دارند، ولی در زبان‌های اروپایی این سابقه حدود پنج قرن است حال اینکه در زبان فارسی از قرن پنجم، ما فرهنگ‌نامه‌ها و قطعنامه‌های فارسی داریم و دکتر معین هم به اعتبار شناختش از سنت کلاسیک لغت‌نامه‌نویسی و هم به اعتبار شناخت از روند لغت‌نامه‌نویسی‌ها و فرهنگ‌نامه‌های نوین، سهم بسزایی در ارتقاء و جذب لغت‌نامه‌نویسی ایرانی داشت و این، جایگاه کمی نیست.

وی ادامه داد: لغت‌نامه استاد معین، مجموعه‌ای عظیم و غنی با ویژگی‌های مختلف و گنجینه‌ای از ذخایریست که در لغت‌نامه دهخدا سراغ داریم ضمن آنکه فرهنگ‌نامه نویسی و تصحیح برهان قاطع به عنوان یک واژه‌نامه زبان فارسی که از سوی دکتر معین، تصحیحی انتقادی با توضیحاتی سودمند شد، ویژگی‌هایی ارزشمند دارد.

استاد محمد معین نهم اردیبهشت ماه سال ۱۲۹۷ در شهر رشت و در خانواده‌ای از علمای روحانی متولد شد. تصنیف و تألیف ستاره ناهید، حافظ شیرین‌سخن، یک قطعه شعر در پارسی باستان، شاهان کیانی و مرزبان‌نامه، تصحیح کتبی، چون دانشنامه علایی تألیف ابن‌سینا، چهار مقاله تألیف نظامی عروضی سمرقندی، مجموعه اشعار دهخدا، ترجمه روان‌شناسی تربیتی و کتیبه‌های پهلوی از جمله فعالیت‌های استاد معین است.
از این اندیشمند بزرگ، مقالات و آثار مهم دیگری به چاپ رسیده که گردآوری و چاپ لغت‌نامه معین یکی از آثار بزرگ این استاد و اندیشمند فارسی به شمار می‌رود.
این استاد فرهیخته در نهم آذرماه سال ۱۳۴۵ به سبب عارضه سکته مغزی در بیمارستانی در تهران بستری شد و در اثر همین عارضه نیز به حالت اغماء رفت. سرانجام دکتر معین در ۱۳ تیرماه سال ۱۳۵۰ وفات یافت و هم اکنون نیز آرامگاه این استاد اندیشمند در آستانه اشرفیه و در کنار رودخانه حشمت رود قرار دارد.
شهرستان آستانه اشرفیه در ۳۵ کیلومتری شرق مرکز استان گیلان واقع است.
انتهای پیام/آ

حمایت وزارت فرهنگ از راه اندازی موسسه چند منظوره بنیاد دکتر معین

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: ادبیات فارسی فرهنگ معین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۲۸۵۰۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجلیل از دکتر سنگری ، پژوهشگر عاشورایی در دزفول

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، مسئول ستاد نکوداشت علما و مفاخر شهرستان دزفول گفت: در راستای تجلیل از مفاخر و بزرگان این شهرستان و معرفی آنها به نسل جوان، آئین نکوداشت ادیب دزفول برگزار می‌شود.

حجت الاسلام زارع افزود: در این مراسم از پژوهشگر و سنگربان ادبیات عاشورایی دکتر محمد رضا سنگری با حضور وزیر آموزش و پرورش و دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تجلیل می‌شود.

وی ادامه داد: این مراسم امشب ساعت ۲۰:۳۰ دقیقه در حسینیه عاشقان ثار الله شهرستان دزفول برگزار می‌شود.

دکتر محمد رضا سنگری  از پژوهشگران فعال در موضوع فرهنگ و مکتب عاشورا هستند و دارای دکتری زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران بوده و مولف آثاری نظیر سوگ سرخ، سرچشمه امید، در قلمرو راز، نافله باغ، ادبیات معاصر، جاده سجاده و روزنه‌ای به دنیای نوجوانی است.

وی همچنین در تألیف ۳۰ جلد کتاب درسی ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان و کتاب‌های راهنمای معلم مشارکت داشته است.

 

دیگر خبرها

  • نهضت ترجمه اشعار فارسی به عربی در خوزستان
  • تجلیل از دکتر سنگری ، پژوهشگر عاشورایی در دزفول
  • نسخه‌نویسی مرد مهاجر افغان با مهر پزشک زن | تیراندازی و زخمی شدن یک نفر دکتر قلابی را رسوا کرد
  • خانه موزه‌ای در تهران که نماد عقل و عشق است
  • هم اندیشی بین المللی اصحاب ادیان و مسئله غزه برگزار می شود
  • اعتلای فرهنگ و اندیشه ایران اسلامی در گرو تلاش هدفمند معلمان است
  • آمارهای تکان‌دهنده مصطفی معین از بی‌اعتمادی جامعه ایران نسبت به همدیگر، رسانه و مسئولان (فیلم)
  • زندگینامه رابعه بلخی مادر شعر فارسی
  • مجتهدی حال فلسفی‌اش از قال فلسفی‌اش بیشتر بود
  • روز خلیج فارس نماد استقلال، هویت ملی و استکبار ستیزی ملت ایران است