Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-03@13:40:57 GMT

مهم ترین موانع کارآفرینی شفاف نبودن قانون است

تاریخ انتشار: ۱۵ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۲۹۶۱۱۴

مهم ترین موانع کارآفرینی شفاف نبودن قانون است

به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ رویکردی که بیشتر کشورهای جهان در سه دهه گذشته برای غلبه بر مشکلات مختلف اقتصادی و اجتماعی در پیش گرفته اند توسعه فرهنگ کارآفرینی و انجام حمایت‌های لازم از کارآفرینان است. در واقع در کشورهای موفق کارآفرینی و ایجاد مشاغل می تواند موتورهای اقتصادی را برای توسعه به حرکت درآورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کارآفرینی نقش حیاتی در پیشرفت اقتصادی کشورها دارد به گونه ای که امروز در اقتصاد رقابتی و مبتنی بر بازار نقش کلیدی ایفا می کند. از این رو رشد و استقلال کشورها نیازمند نوآوری، ابداع و خلق محصولات و خدمات جدید است که با کارآفرینی امکان پذیر می شود.

با توجه به این جایگاه کارآفرینی، ایران به دلیل وضعیت خاص اقتصادی و تحریم های یکجانبه نیاز مبرمی به توسعه و رواج آن دارد اما کارآفرینان و صاحبان بنگاه‌های اقتصادی کشور هر یک بیش و کم با مسایل و مشکلاتی مانند بدهی‌های غیرجاری به بانک‌ها، مطالبه های معوق، تنگنای مالی برای سرمایه‌گذاری، کمبود سرمایه در گردش، فرسودگی ماشین‌آلات، توان رقابت‌پذیری پایین در برابر محصولات خارجی و … مواجه هستند که باعث می شود آنها در تنگنا مالی قرار بگیرند و نتوانند آنگونه که باید از عهده کار برآیند.

در حالی که هم اکنون ایران با نرخ بالایی از بیکاری به ویژه در میان فارغ‌التحصیلان جوان دانشگاهی از طرفی و نرخ پایین بهره‌وری نیروی کار از طرفی دیگر روبه‌رو است، کارآفرینی می تواند به عنوان یک راهکار نقش مهمی در این برهه ایفا کند زیرا کشور از نظر نیروی انسانی، مواد اولیه و وجود بازارهای بزرگ و دسترسی به زیرساخت‌های ارزان قیمت انرژی، امکان تبدیل شدن به قدرت منطقه‌ای را دارد و با لزوم توجه به کارآفرینی می تواند به این مهم دست پیدا کند.

پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا در مورد کارآفرینی در ایران و موانع و مشکلات کارآفرینان با «سیده فاطمه مقیمی» کارآفرین برتر ایرانی و عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی و صنعت و معدن تهران به گفت وگو پرداخته است.

متن گفت وگو را در ادامه می خوانیم:

ایرنا: چرا کارآفرینی به عنوان اصل مسلم توسعه هنوز نتوانسته آن چنان که باید در ایران عرض اندام کند؟

مقیمی: در جامعه ایران هنوز فرهنگ توسعه کارآفرینی یا نگاهی به اقتصاد کارآفرینی نهادینه نشده است. به عبارتی تعریف معنایی کارآفرینی در ایران جا نیفتاده و تعریف هایی که از آن ارایه می کنند با مساله اشتغال زایی اشتباه می شود و تفکیک این ۲ نوع تعریف از یکدیگر در ذهن جامعه به یک تشابه یکسان رسیده است. بنابراین تا زمانی که تعریف درستی از کارآفرینی نداشته باشیم قطعاً بحث توسعه هم اتفاق نمی افتد. از این رو نخست باید سناریو تفهیم این مفهوم ایجاد شود و بعد پیاده سازی و به دنبال آن نگاه های متفاوت نسبت به شرایط فرهنگی در یک جامعه، نهادینه شود. در چنین شرایطی می توان وارد نوعی فضای متفاوت نسبت به توسعه فرهنگ کارآفرینی و رشد آن شد.

ایرنا: با توجه به وضعیت اقتصادی جامعه و اینکه ما بتوانیم به این نوع نگاه در ارتباط با کارآفرینان برسیم این مقوله چگونه می تواند به رشد اقتصادی کشور کمک کند؟

مقیمی: کارآفرینی یعنی از هیچ، چیزی ساختن. بنابراین کارآفرینی می تواند از نحوه خلاقیت ها و ایده های نو در جامعه شکل بگیرد که با حداقل هایی توانسته نوآوری یا کسب و کاری ایجاد کند. بنابراین چنین کاری باعث عدم وابستگی اقتصاد می شود و زمینه های تغییر در منحنی تولید ایجاد می کند. از این رو با خلاقیت در رشد یک محصول یا تولید می تواند به عنوان شروعی برای یک کسب و کار یا ایجاد کسب و کار جدید باشد. به هر حال نگاه های متفاوتی به این بحث وجود دارد اما چیزی که به عنوان الگوی ما در دنیای مترقی امروز یا رشد یافته مطرح می شود این واقعیت را تفهیم می کند که اگر توسعه کارآفرینی به عنوان معیار نخست رشد اقتصادی در کشور مطرح شود می تواند به ایجاد کسب و کار و اشتغال کمک کند.

ایرنا: با توجه به این صحبت ها مهمترین مقوله برای کارآفرینان امنیت اقتصادی است. از این رو چه ارتباطی میان امنیت اقتصادی با اعتماد کارآفرینان به سرمایه گذاری وجود دارد؟

مقیمی: وقتی امنیت اقتصادی در جامعه ای وجود داشته باشد ریسک کارآفرین به یک عمل قابل اجرا تبدیل می شود. بنابراین اگر در یک اقتصادی امنیت وجود داشته باشد رشد وتوسعه را برای آن به ارمغان می آورد و اگر این رشد در یک جامعه شکل بگیرد در واقع می تواند امنیت تفکر زندگی متعالی را برای یک مجموعه یا آحاد جامعه به وجود آورد. بنابراین یک مجموعه به محیط وابسته است؛ یعنی این ۲ لازم و ملزوم یکدیگر هستند و می توانند کمک کنند که اگر بخواهد تغییری در جامعه انجام شود باید به امنیت باور داشت اگر آن باور را بتوانیم با ریسک های حداقلی حساب شده پیش ببریم باز می تواند رشد مضاعف به همراه داشته باشد.

ایرنا: مهمترین نهادی که می تواند چنین امنیتی برای کارآفرینان ایجاد کند دولت است. با توجه به این امر دولت چگونه می تواند به این اتفاق کمک کند؟

مقیمی: به دلیل اینکه کارآفرینان نگاه خود را به اقتصاد بخش خصوصی معطوف می دارند دولت برای جلب اعتماد آنها باید حداقل زمینه های امنیت قانونی را برای رشد کارآفرینی ایجاد کند؛ یعنی شرایطی به وجود آورد که قانون از کارآفرین ها حمایت کند که این امر در بحث بیمه، تامین اجتماعی و همچنین مالیات های کسب و کاری و… بسیار ضروری است. در واقع کارآفرینی که نخست تقاضای اولیه برای شروع کسب و کار می کند نمی تواند زیر بار یک سری شرایطی برود و چنین شرایطی فضای سودآوری را برای او تنگ می کند. بنابراین باید برای شروع کسب و کار باید قانون های بهتر و آسان تری برای کارآفرینان در نظر گرفت. برای مثال شاید یکی از موانع موجود که اجرایی نشده را بتوان قانون بهبود فضای کسب و کار دانست اگر دولت همین قانون را با چارچوب هایی که وجود دارد، اجرایی کند کمک شایان توجهی به توسعه کسب و کار، کار آفرینان می کند.

ایرنا: جدای از این مطالبی که به آن اشاره کردید، مهم ترین موانع کار آفرینی در ایران را چه می دانید؟

مقیمی: یکی از مهم ترین موانع کارآفرینی در ایران شفاف نبودن قانون ها است. در واقع اگر قانون نباشد و یا قانون حمایت نکند، برای کاری که کارآفرین می خواهد شروع می کند شفافیت ایجاد نمی شود و نتیجه نهایی از آن کار به دست نمی آید اما اگر نقشه راه و مسیر روشن و مشخصی وجود داشته باشد؛ یعنی اینکه کارآفرین بداند در این کاری که می خواهد شروع کند با چه مسایلی روبه رو می شود و بتواند حمایت قانونی در کنار خودش داشته باشد درجه ریسک پذیری او را بالا می برد. از این رو مهمترین مساله برای کارآفرینان این است که باید قوانین حامی آنها وجود داشته باشد. البته مساله مالی هم در بحث کارآفرینی مهم است؛ یعنی وقتی که قانون، کارآفرین را حمایت کند حتی می تواند تسهیلات مالی از بنگاه های مربوطه مانند بنگاه های مالی و اعتباری به دست آورد.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اشتغال صندوق کارآفرینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۲۹۶۱۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تأملاتی در بومی‌نبودن نظریه‌های جامعه‌شناسی کشور

 به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، بیشتر پژوهش‌هایی که در اجتماع علمی ایران صورت گرفته و می‌گیرد، مبتنی بر دستاورد‌های دانشمندان غربی است و  این دست‌آورد‌ها چه در نظریه‌ها و چه در روش‌ها و فنون پژوهش‌های تجربی، دارای دقت و اعتبار بالایی هستند. 

سیدحسین نبوی (استادیار جامعه‌شناسی دانشگاه خوارزمی) در مقاله‌ای به عنوان «بومی نبودن نظریه‌های غربی و مدرن‌نبودن تفکرات اجتماعی ایرانی و اسلامی» به این موضوع می‌پردازد که تئوری‌ها و روش‌ها با دقت تقریباً وسواس‌گونه‌ای توسط دانشمندان و پژوهشگران غربی، ابداع و ساخته و برخی از آنها به وفور در جامعۀ خودشان به کار گرفته می‌شوند.

* دلایل خطای شناختی در پژوهش‌های تجربی جامعه‌شناختی

به زعم این پژوهشگر مفاهیم و تبیین‌ها و اِسناد‌های آن نظریه‌ها، برای جامعه‌شناسی و پژوهش‌های تجربی جامعه‌شناختی در جامعۀ ایران ممکن است نوعی خطای شناختی شکل بدهد و احتمالا داده است، از آنجا که جامعۀ آمریکا، آلمان، فرانسه و دیگر جوامع غربی که نظریه‌پردازان در آن زمینه و مبتنی بر آن جوامع، به برساختن نظریه‌های خود اقدام کرده‌اند و می‌کنند.

این استاد جامعه‌شناسی در ادامه می‌نویسد؛ به‌رغم شباهت‌های انسانی ما آدمیان، از نظر دین و اعتقادات، از نظر ارزش‌ها و هنجار‌ها و رمزگان تفسیر معنا، از نظر شیوه توزیع قدرت، از نظر کمّوکیف وقایع و رویداد‌هایی که در دوره‌های تاریخی گذشته در جوامع آنها روی داده و اثرات و پیامد‌های آن باقی است، از نظر رشد و توسعۀ اقتصادی، از نظر محیط طبیعی و جغرافیایی و نیز از نظر برخی عوامل دیگر، با جامعۀ ایران بطور معناداری متفاوت است واین خطای شناختی شکل می‌گیرد.

نظریه‌های برساخته‌شده در جوامع مدرن غربی برای جامعه‌ای که در برخی بخش‌ها کاملا و اساساً متفاوت است، موجب فهم و تبیین اشتباه می‌شود

* عواقب حل مسائل با مفاهیم عاریتی

این پژوهش توضیح می‌دهد که کاربست نظریه‌های برساخته‌شده در جوامع مدرن غربی برای جامعه‌ای که در برخی بخش‌ها کاملا و اساساً متفاوت است، موجب فهم و تبیین اشتباه می‌شود. گرچه به عنوان جامعه‌شناس موظف هستیم - به قول گیدنز- به فرازبان جامعه‌شناسی سخن بگوییم، اما نگرانی این است که اطمینانی نیست که مفاهیم عاریتی، بتوانند شناخت دقیق و صحیحی را برای ما شکل دهند و ما را در حل برخی از مسائلمان، اجتماعی یا فرهنگی به‌طور مؤثری یاری دهند.

نبوی ادامه می‌دهد که احتمالا بسیاری از پژوهشگران مفاهیم و نظریه‌ها را فقط برای هدفی کارفرماپسند یا داورپسند، به کار می‌گیرند، و به ژرف‌اندیشی و بازاندیشی در مفاهیم و نظریه‌های رایج نمی‌پردازند. تعداد بیشتری از پژوهشگران نیز به علت آشنایی ضعیف با نظریه‌ها، اساساً در موقعیتی نیستند که بتوانند به نقد و بازاندیشی در نظریه‌ها بپردازند.

* زمینه‌مند نبودن نظریه‌های جامعه‌شناختی 

به زعم این پژوهشگر خطای شناختی به باور و یقین درستی و صحّت پژوهش انجام‌ گرفته می‌انجامد و مانع از نقد و بازاندیشی و ساخت نظریه‌ای جدید می‌شود. بماند از اینکه برخی از پژوهشگران بنا به دلایل اجرایی، فرهنگی یا بخش اقتصادی، حتی همان اصول علمی را در نقدنشده‌های مختلف پژوهش خود رعایت نمی‌کنند.

خطای شناختی به باور و یقین درستی و صحّت پژوهش انجام‌ گرفته می‌انجامد و مانع از نقد و بازاندیشی و ساخت نظریه‌ای جدید می‌شود

نبوی بیان می‌کند که زمینه‌مند نبودن نظریه‌های جامعه‌شناختی از دو سو مبدل به مسأله شده است:

نظریه‌های برساخته‌شده در جوامع غربی برای کاربست در پژوهش‌های بومی، مناسبت کمتری دارند و ممکن است ما را دچار خطای شناختی کنند، اما ما از آن آگاه نیستیم یا اگر آگاه باشیم تلاش جدی برای اصلاح نظریه‌ها و بومی‌سازی آن آنجام نمی‌دهیم. نظر‌های ساخته وپرداخته شده توسط اندیشمندان بومی به علت ناآشنایی با فرازبان جامعه‌شناسی، دارای ماهیت جامعه‌شناختی نیستند و در اجتماع علمی جامعه‌شناختی به رسمیت شناخته نمی‌شوند.

این پژوهشگر در نهایت اینگونه جمع‌بندی می‌کند که در میدان مطالعات جامعه‌شناسی کشور ما با مسأله و چالشی به نام مفاهیم و نظریه‌هایی که برساختۀ پژوهشگران و جامعه‌شناسان بومی نیست مواجه‌ایم و این وضعیت، آنقدر عادی و طبیعی شده است که مسأله‌بودن آن را درنمی‌یابیم. چه بسا بخش قابل ملاحظه‌ای از بحران‌ها و ابربحران‌ها، ناشی از سوءمدیریت نباشد و در اثر تشخیص نادرست یا نادقیق که به علت خطای شناختی روی می‌دهد، شکل گرفته باشد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • برپایی نمایشگاه کارآفرینی و صنایع‌دستی در دانشگاه آزاد کهنوج
  • باید موانع از پیش‌روی تولیدگران و فعالان اقتصادی برداشته شود
  • باید موانع را از پیش‌روی تولیدگران و فعالان اقتصادی برداریم
  • نجفی: استاندارد نبودن پیست‌ها برای ورزشکاران هزینه‌بردار است
  • ایجاد عدالت و شفافیت اقتصادی هدف لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم
  • چرایی تجهیز نبودن آتش نشانی شهرک امام زاده ابراهیم شفت
  • رشد اقتصادی شهرها در گرو پتانسیل کارآفرینی
  • ۴ حوزه فناوری مهم برای ترویج کارآفرینی و دانش بنیان در میان دانشجویان
  • تأملاتی در بومی‌نبودن نظریه‌های جامعه‌شناسی کشور
  • بهبود وضعیت بورس محتمل است/ مردم از طریق سبدگردان‌‎ها وارد بازار سرمایه شوند + فیلم