Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌ دستی و گردشگری استان اصفهان ضمن اعلام آغاز تدوین اطلس فرهنگی و گردشگری روستای اصفهان، درباره اهداف و کارکرد این اطلس با ایسنا سخن گفت.

به گزارش خبرنگار ایسنا، بر کسی پوشیده نیست که بخش عظیمی از ظرفیت میراث فرهنگی و گردشگری کشور، در حوزه روستایی است. بسیاری از روستاهای ایران دارای بافت تاریخی یا میراث‌های ناملموس ارزشمند هستند و پرداختن به آن‌ها می‌تواند نقش مؤثری در رونق گردشگری داشته باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اداره کل میراث فرهنگی اصفهان با توجه به اهمیت همین موضوع، به‌تازگی تدوین اطلس فرهنگی و گردشگری 700 روستای اصفهان را آغاز کرده است.  شرح جزییات این طرح را در گفت‌وگوی ایسنا با فریدون اللهیاری، مدیرکل این اداره بخوانید:

چرا روستاها مهم‌ هستند؟

حوزه روستایی یکی از مباحث مهم میراث فرهنگی و گردشگری است. بسیاری از روستاهای ما دارای مکان‌های با ارزش تاریخی، فرهنگی و معماری هستند و در روستاهای فاقد این بافت تاریخی نیز، آداب‌ورسوم و سنت‌هایی وجود دارد که به دلیل انطباق بیشتر با فرهنگ‌عامه، نسبت به شهرها بیشتر حفظ‌ شده‌اند و از این لحاظ ظرفیتی غنی و ارزشمند به شمار می‌روند. بحث ثبت میراث ناملموس در سال‌های اخیر نیز موجب حفظ و احیای این آداب ارزشمند از سوی مردم و سازمان میراث فرهنگی شده است. 

صنایع‌ دستی در این سال‌ها سهم قابل‌توجهی در اشتغال اهالی یک روستا را به خود اختصاص داده‌اند و ما نیز برای روزآمد و کاربردی کردن این صنایع تلاش‌های بسیاری کرده‌ایم. روستاها در کنار  بافت تاریخی، میراث ناملموس و صنایع‌دستی، امتیازات طبیعی هم دارند و با توجه به تنوع اقلیمی استان اصفهان بسیاری از روستاها با مناظر بکر خود می‌توانند مقصد گردشگری باشند. همان‌طور که خوراکی و غذاهای محلی نیز می‌توانند در توسعه گردشگری مؤثر باشند. بحث گردشگری سلامت نیز به لحاظ گیاهان دارویی و آب‌وهوای تمیز روستاها می‌تواند تقویت شود. معتقدیم که همه این ریز موضوعات باید شناسایی و  به‌مثابه یک محصول و خدمات گردشگری معرفی شود. 

تبدیل روستاها به مراکز گردشگری چگونه ممکن می‌شود؟

در وهله اول می‌بایست تبیین و شناسایی دقیقی از ظرفیت‌های متنوع روستاهای مختلفمان داشته باشیم و بعد بتوانیم این ظرفیت را به‌مثابه یک محصول و خدمات گردشگری در بازار معرفی کنیم. در نهایت نیز باید با همکاری و هماهنگی‌های محلی در برنامه‌های توسعه روستایی به سمت گسترش زیرساخت‌های گردشگری برویم.

با این تفاسیر، اطلس فرهنگی و گردشگری روستاهای اصفهان یک گام نخستین است.کارها خوب پیش می‌رود؟

متأسفانه با مطالعه عمده‌ای در حوزه روستایی مواجه نیستیم و به بیانی دیگر فقر مطالعاتی پیرامون مناطق روستایی مهم‌ترین مشکل ما در تدوین این اطلس است. اگر بخواهیم برنامه‌ریزی جامع، دقیق و اساسی در خصوص مناطق روستایی مبتنی بر ظرفیت‌های میراثی، صنایع‌دستی و گردشگری داشته باشیم طبیعی است که باید جهت‌گیری‌مان به سمت شناسایی و ارزیابی دقیق‌تری از این داشته‌ها سوق پیدا کند. 

هدف تدوین اطلس روستایی این است که در روستاهای استان اصفهان به توسعه گردشگری برسیم و اول باید ظرفیت این روستاها دقیق شناسایی شود تا بعد بتوانیم برنامه‌ریزی متناسب با آن را داشته باشیم.

اطلس فرهنگی و گردشگری مرحله‌به‌مرحله تدوین می‌شود؟

این طرح در قالب سه فاز است. فاز یک، محور شمالی است و قرار است در فازهای بعدی چهار محور استان دنبال شود. در فاز اول این اطلس حدود 700 روستا موردمطالعه و بررسی قرار می‌گیرد و همکاران ما در پهنه شمالی استان حدود هفت شهرستان را موردمطالعه قرار می‌دهند. سایر روستاها نیز در فازهای بعدی پوشش داده خواهند شد. شهرستان‌های آران بیدگل، اردستان، نائین، خوانسار، گلپایگان و... هم‌اکنون در طرح تدوین اطلس مورد مطالعه قرار گرفته‌اند و این فاز تا پایان سال جاری به اتمام خواهد رسید. فاز دوم این طرح نیز بلافاصله بعد از اتمام فاز اول نخواهد بود و قصد داریم با تجهیز امکانات مطالعاتی، فاز دوم را شروع کنیم.

درباره اهداف این اطلس بیشتر بگویید؟

توسعه گردشگری مبتنی بر برنامه‌ریزی است و یکی از اهدافی که در تدوین این اطلس دنبال می‌کنیم، ایجاد ظرفیت‌های برنامه‌ریزی و دقیق مبتنی بر واقعیت‌هاست. امروز راجع به گردشگری صحبت‌های زیادی می‌شود اما خیلی وقت‌ها، ایده‌هایی که پردازش می‌شود، قدری آرمان‌گرایانه و بدون دریافت از واقعیت‌ها و ظرفیت‌های درست است. حال‌آنکه اگر بخواهیم واقع‌بینانه برنامه‌ریزی کنیم نیازمند اطلاعات درست و دقیق هستیم. 

هدف دیگر این اطلس، پیگیری رویکرد توسعه متوازن در استان است. وقتی از گردشگری صحبت می‌کنیم باید بدانیم که این مهم باعث توسعه متوازن و توزیع عادلانه امکانات می‌شود و مناطق روستایی که عمدتاً نیز محروم هستند نیازمندِ به فعلیت رسیدن شاخص‌های توسعه غنی‌ای هستند که در آن‌ها وجود دارد و می‌تواند عامل توسعه‌شان باشد. بنابراین محرومیت‌زدایی، یکی از اهداف ماست و دیگر هدف، کسب سهم بیشتری در بازار گردشگری با تکیه بر تنوع محصول و خدمات و جاذبه‌های روستایی. 

خیلی از روستاها خالی از سکنه شده‌اند...

 روستاها یکی از کانون‌های میراث فرهنگی هستند. میراث فرهنگی هم صرفاً در کالبد و معماری نیست بلکه در آیین و سنت و ظرفیت‌های بومی و محلی هم هست. خالی از سکنه شدن روستاها باعث شده که بناها و بافت‌های تاریخی و حتی شیوه‌ها و مهارت‌های زندگی از بین برود و به فراموشی سپرده شود. روستاییان به حاشیه شهرها کوچ می‌کنند و چیزهای مهمی را پشت سر خود رها می‌کنند و شهرها نیز به این شکل دچار بسیاری از آسیب‌های اجتماعی می‌شوند. 

اعتبار این طرح چگونه تأمین می‌شود؟

این‌گونه طرح‌ها بیشتر با همکاری دفتر مطالعات و پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور صورت می‌گیرد. بخشی از اعتبارات آن در قالب طرح با همکاری دانشگاه و بخشی دیگر نیز از اعتبارات پژوهشی‌ که میراث فرهنگی در اختیار دارد، تأمین می‌شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: گردشگری روستاهای اصفهان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۳۱۲۸۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف اثر تاریخی، پیاده راه سازی در بافت مرکزی همدان را متوقف کرد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین استان همدان، محسن معصوم علیزاده در گفتگویی با اعلام این خبر افزود: به دنبال اجرای این طرح، امروز در هنگام خاک برداری، قسمتی از یک اثر تاریخی در محدوده میدان امام همدان نمایان شد که به صورت موقت ادامه اجرای کار متوقف شده است.

معصوم علیزاده گفت: تیم کارشناسی بررسی ابعاد مختلف این اثر تشکیل شده است تا هرچه زودتر نسبت به انجام مراحل کاوش و ادامه روند اجرای طرح تصمیم‌گیری شود.

وی اضافه کرد: تصمیم داریم در صورت کشف اثر تاریخی، از آن به عنوان بک ظرفیت گردشگری برای شهر همدان استفاده کنیم.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان خاطرنشان کرد: در کنار انجام کاوش، نمی‌خواهیم جلوی اقدامات عمرانی شهر گرفته شود و تلاش داریم کارهای عمرانی شهر ادامه داشته باشد.

وی با اعلام اینکه همدان یکی از تاریخی‌ترین شهرهای ایران است و باید آثار تاریخی آن حفظ شود، اظهار داشت: همانطور که در همه نقاط استان از میراث فرهنگی حفاظت می‌شود، ناظران یگان حفاظت میراث فرهنگی بر این طرح نیز توجه ویژه دارند تا از هرگونه آسیب و دخل و تصرف در آن جلوگیری شود.

وی یادآور شد: هنوز ابعاد مختلف این اثر شناسایی نشده و در نخستین فرصت نسبت به کاوش آن تصمیم‌گیری خواهد شد.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان با بیان اینکه بارها به شهرداری و شرکت‌های خدمات رسان اعلام شده که با هر کنده‌کاری در همدان احتمال برخورد به آثاری وجود دارد و شواهد باستان‌شناسی در این شهر فراوان است ادامه داد: در محدوده میدان امام خمینی(ره)، با توجه به سایت‌موزه‌ای که در این محوطه پیدا شده، ممکن است در هر خیابان نزدیک آن، به آثاری باستانی برخورد کنیم.

وی با تاکید بر اینکه پیدا شدن این بنا را یک ظرفیت مناسب گردشگری برای شهر همدان می‌دانیم که می‌توان در پیاده‌راه باباطاهر هم شاهد یک سایت موزه شبیه میدان امام(ره) بود و با پوشش شیشه‌ای در معرض دید عموم قرار داد، افزود: این موارد باید بررسی شود و باستان‌شناسان ما جلساتی برگزار کنند و به موارد لازم برسند که تاکید این است، قابلیت یک سایت موزه کوچک در ابتدای باباطاهر وجود دارد.

لازم به ذکر است، عملیات پیاده راه‌سازی خیابان باباطاهر به عنوان سومین خیابان به میدان مرکزی شهر همدان، دوشنبه هفته گذشته (۱۰ اردیبهشت) با یکصد میلیارد ریال اعتبار آغاز شده است.

استان همدان به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین، بیش از یک هزار و ۸۰۰ اثر تاریخی و گردشگری دارد که بیش از یک‌هزار مورد آن ثبت ملی شده است.

۴۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903264

دیگر خبرها

  • تعلیق و لغو مجوز فعالیت ۲ دفتر خدمات مسافرتی در گیلان
  • کشف اثر تاریخی، پیاده راه سازی در بافت مرکزی همدان را متوقف کرد
  • «فهرج»، کاندیدای بهترین روستاهای جهانی گردشگری
  • تخصیص اعتبارات لازم برای حوزه میراث‌فرهنگی شهرستان گرمی
  • ثبت ملی روستای «نوسنگی» در درفک رودبار
  • گردشگری نخستین رکن سند توسعه و پیشرفت شهرستان نایین است
  • تور‌های بازدید از نمایشگاه کتاب تهران در دیگر کشور‌ها را فعال کنیم
  • از سند ثبت ملی مهارت لَردِه دوزی روستای بیابانک ثبت‌شده در فهرست میراث‌ فرهنگی ناملموس رونمایی شد
  • تورهای بازدید نمایشگاه کتاب تهران در دیگر کشورها شوند
  • از سند ثبت ملی بافت تاریخی روستای بیابانک رونمایی شد