Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-29@08:03:19 GMT

سرآغاز شعر نو کُردی و تحول فرم‌های آن

تاریخ انتشار: ۱۷ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۳۲۶۲۵۰

سرآغاز شعر نو کُردی و تحول فرم‌های آن

کتاب «سرآغاز شعر نو کُردی و تحول فرم‌های آن» اثری است دو زبانە (فارسی و کُردی) در 151 صفحه به نویسندگی انور معرفت است.

به گزارش ایسنا، منطقه کردستان، در پیشگفتار کتاب به قلم رضا شجیعی در معرفی کوتاهی درباره کتاب آمدە است: «کتاب "سرآغاز شعر نو کُردی و تحول فرم های آن" از معدود کتاب‌هایی است که تا به حال به موضوع تاریخ تحول شعر "نو" کُردی پرداخته است و به حق تلاش وافری بذل شده تا به استناد به کتب و مجلات منتشر شده، تصویری مرتب از تاریخ تحول شعر کردی ارائه کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این پژوهش در ۴ بخش به بررسی شکل گیری فرآیند نوگرایی در ادبیات کُردی پرداخته و این فرآیند را در گستره وسیع کُردستان پیگیری نموده است. کتاب همه حلقه‌های شعری و تا سر حد ممکن، اکثر مجموعه های چاپ شده، علی الخصوص در کردستان ایران را مورد بررسی قرار داده و تاثیر تحولات اجتماعی، فرهنگی و گفتمانی را نیز بر روند تحول ادبیات به ویژه شعر معاصر کردی پیگیری کرده است.

این پژوهش تعریف جامع و مانع شعر نو در اثر وزین شمس لنگرودی "تاریخ تحلیلی شعر نو" را ملاک قرار دادە، کە شعر نو را اصطلاحا اشعاری دانسته که از تعهدات سنتی نسبت به اوزان قراردادی و قافیه ها، ایماژها، تلمیحات و کنایات آزاد است. اهمیت این سنخ از پژوهش های ادبی سوای ارائەی از روند تحول شعر در عمق بخشیدن به تجربه ها و بازآفرینی و نواوری خلاقانه بسیار مفید خواهند بود.

فصل اول با عنوان "پیدایش و تحولات شعر نو کُردی" به بسترهای تاریخی موثر بر تحولات ادبی به ویژه شعر در کُردستان می‌پردازد و پیامدهای تحولات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی را در عرصە ادبیات، شعر و روند پیدایش نوگرایی در فضای شعر کردی واکاوی و بازگو می‌کند. بررسی دوره های  نخست یعنی دورەای که با گوران شروع می شود و دوره دوم همان دوران پساگورانی در شعر کُردی و بررسی جریان‌های روانگه و کفری در این دوره ثانویه و همچنین پرداختن بە تجربه شعری شیرکو بیکس به عنوان بزگترین چهرە شعری این دورە از دیگر موضوعاتی است که در فصل اول مورد بررسی و مداقه قرار گرفته اند. ظهور فرمالیسم در شعر نو کُردی، شعر نو نامتعارف کُردی بررسی تحول فرم و مضمون دوره سوم شعر نو کردی از دیگر موضوعات فصل اول است.

فصل دوم با عنوان "شعر نو کُردی در کُردستان ایران"؛ با نگاهی تاریخی جریان و نسل های متمادی شعر نو کُردی در ایران را مورد بررسی قرار داده است. معرفی نسل های چهارگانه شعر نو کُردی، (نسل نخست دهە ۱۳۳۰-۱۳ ٥ ۰ ، نسل دوم دهە ۱۳ ٥ ۰-۱۳ ٦ ۰ ، نسل سوم ۱۳ ٦ ۰-۱۳۷۰ و نسل چهارم ۱۳۷۰-۱۳۸۰ شمسی) و  مباحث گفتمان گسست و تاریخ ادبیات کُردی، معرفی گروه داکار و گروه جیاواز، شعر نو کردی جنوبی و نو سنتی گرایان و کتابشناسی آثار شاعران نوگرا از موضوعات فصل دوم است.

در فصل سوم با عنوان "دگرگونیهای فرم در اشعار نو کُردی"، با نگاهی به فرم در شعر نو فارسی، فرم‌های شعر نو کُردی بازشناسی و معرفی شدەاند. چهار پاره کُردی، بیت یا چریکە، کوپلە (کۆپلە)،  شعر کوتاه شعر آزاد، پەخشانە شیعر، قەسیدە شیعر، چیرۆکە شیعر، وتارە شیعر، قالب سیاە مشق، قالب ترکیبی و شعرنگاره از دیگر موضوعاتی هستند کە در این فصل بە آنها پرداختە شدە است .

فصل چهارم با عنوان کُردی: فورمەکانی کورتە شێعری نوێی کوردی (فرم‌های شعر نو کوتاه کُردی) بە بررسی و معرفی اشکال کوتاه شعر نو کُردی می پرازد. سێ خشتەکی (سە مصرعی)، پۆستیرە شێعر (پوستر شعر)، چرکانە و هایکو از فرم های کوتاه شعری هستند کە در این فصل از آنها سخن به میان آمده است.

منبع: خانه کتاب کُردی



انتهای پیام انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: قیمت خودرو قیمت دلار نقل و انتقالات لیگ برتر لیگ ملت های والیبال ادبیات ایران خانه کتاب شعر ردی قیمت خودرو قیمت دلار نقل و انتقالات لیگ برتر لیگ ملت های والیبال امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۳۲۶۲۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحول در هوش مصنوعی در کشور با ایجاد اپراتور اختصاصی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، روح الله دهقانی فیروزآبادی امروز در نخستین نشست خبری با خبرنگاران در سال ۱۴۰۳ گفت : توسعه فناوری در کشور وظیفه اصلی معاونت علمی ریاست جمهوری است و در این راستا؛ برنامه ستاد توسعه هوش مصنوعی این معاونت کمک به دانشگاه ها، محققان و شرکت‌های دانش بنیان برای توسعه فناوری‌ها و کاربست هوش مصنوعی در ایران با استفاده از ابزار اپراتور است. معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور با اعلام اینکه اساسنامه مرکز ملی هوش مصنوعی در شورای عالی انقلاب فرهنگی در حال تدوین است، افزود : پیش بینی می‌شود امسال جریان اکوسیستمی هوش مصنوعی در کشور راه می‌افتد و به صد‌ها جی پی یو (GPU واحد‌های پردازش گرافیک) دست پیدا می‌کنیم. رئیس بنیاد ملی نخبگان به رایزنی با رئیس جمهور و بسیاری دستگاه‌ها از جمله سازمان برنامه و بودجه برای راه اندازی مرکز توسعه هوش مصنوعی در کشور و در کنار آن شورای راهبری هوش مصنوعی اشاره کرد و گفت : برای این کار مدل‌های مختلف در بسیاری کشور‌ها بررسی شد. دهقانی فیروزآبادی افزود : بررسی‌ها نشان داد که بعضا برخی کشور‌ها ، وزارتخانه و برخی هم شورای راهبری برای هوش مصنوعی ذیل ریاست جمهوری ایجاد کرده اند. وی گفت : با ساعت‌ها رایزنی و مشورت با متخصصان و صاحب‌نظران هوش مصنوعی و شبکه‌ها به این جمع بندی رسیدیم که در کشور باید یک مرکز تحت عنوان مرکز ملی هوش مصنوعی داشته باشیم تا وظیفه کلانی را در این حوزه از جمله نظارت و تنظیم گری و همچنین توسعه زیرساخت‌های کلان عهده دار شود و شورایی هم به عنوان راهبر و هیات امنا بالا سر این مجموعه شکل بگیرد. معاون علمی رئیس جمهور افزود: اسفند ماه ۱۴۰۲ مرکز ملی هوش مصنوعی تاسیس شد و حکم ریاست آن نیز توسط رئیس جمهور صادر شد و اعضای شورای راهبری این مرکز نیز معرفی شدند، اساسنامه مرکز ملی هوش مصنوعی د رحال حاضر در شورای عالی انقلاب فرهنگی در حال تنظیم آست. دهقانی فیروزآبادی تاکید کرد : این مرکز در حوزه هوش مصنوعی فراتر از معاونت علمی ریاست جمهوری است و همه دستگاه‌ها در قبال این مرکز از یک ماموریت اختصاصی برخوردار هستند. وی از برگزاری جلسات مختلف با طرف‌های تاثیرگذار در حوزه هوش مصنوعی همچون سرمایه گذاران مختلف، بخش‌های دولتی و صندوق‌ها خبر داد و افزود : در این راستا صندوق پژوهش و فناوری توسعه هوش مصنوعی نیز تصویب و دایر شد. رئیس بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه این صندوق با سرمایه ۱۰ هزار میلیارد تومانی برای فعالیت برنامه ریزی شده است، افزود: بخش خوبی از این سرمایه را نهاد‌هایی مثل صندوق توسعه ملی و چندین مودی مالیاتی بزرگ در حوزه اپراتور‌ها تقبل کرده اند که پرداخت کنند بنابراین اقدامات عملیاتی بسیار خوب پیش رفته است و برنامه ریزی‌ها این است که مرکز ملی هوش مصنوعی در اولین گام یک کاربر هوش مصنوعی یا اصطلاحا یک اپراتور هوش مصنوعی در کشور راه اندازی کند. دهقانی فیروزآبادی گفت : طبق برنامه ریزی انجام شده این اپراتور هوش مصنوعی سه خدمت اصلی را عرضه می‌کند: یک مزرعه پردازشی بزرگ که چگونگی ابعاد و اندازه آن در حال بحث است. یک مرکز داده یا دیتا سنتر بزرگ برای تولید داده‌ها و همچنین کتابخانه بزرگ زبانی و تصویری که اینها مجموعه‌هایی هستند که قرار است در اپراتور اصلی مدیریت شوند.  

دیگر خبرها

  • بررسی آثار کلر ژوبرت نویسنده و تصویرگر مسلمان شده فرانسوی
  • مشکلات امروز قزوین به دلیل بی توجهی به پیشگیری از جرم است
  • «تاریخ تحلیلی پوستر انقلاب» بر اساس کتاب شهید آوینی بررسی شد
  • طرح تحول علوم انسانی در دانشگاه خوارزمی اجرا می‌شود
  • چاپ دوم کتاب «ترجیع‌بند در شعر نو» منتشر شد
  • آمریکا در بحث فلسطین در حال تحول است
  • بررسی جامع کتاب آناتومی گری
  • تحول در هوش مصنوعی در کشور با ایجاد اپراتور اختصاصی
  • بررسی سیر تحول هنرهای قرآنی/ اهمیت نگاه میراث فرهنگی به هنر قرآنی
  • خیزش های دانشجویی دنیا سرآغاز تحولات جهانی